icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

joannita
10. júl 2019

@janinuska podnajom nevadi

berginkan
10. júl 2019

@modryyyy aj to je pohlad na vec. a je to celkom v poriadku.
@janakjk ale tu vobec neslo o toto a neviem preco mas taky pocit. ver mi ze na mna skor ukazuju prstom, ze aha ona si zobrala to ciganca. a ver mi, ze prave my to budeme mat v zivote tazsie, isto nam nie je co zavidiet a naozaj som tu uz dlho nevidela ziadne odsudzovanie ako pises. prave tato diskusia je jedna z tych normalnejsich...islo tu skor o to, preco adoptovat, pisala ze je to nespravodlive ak ma niekto bio a este chce dalsie...o nic ine

berginkan
10. júl 2019

@paris1110 bola som na takych stretnutiach, kde boli rodiny s velmi nizkym prijmom a ver mi, ze tie deti boli isto stastnejsie ako v domove, ale...mam jedno ale a to ze jej partner nepracuje. nie je tam vazny dovod preco a preto sa mi zda tato konstelacia nepriazniva. ale nepozname detaily.
@kiki09876 ano da sa aj z mala vyzit, ale nie z almuzny. neviem ake mate vydavky, no zda sa mi to naozaj malo pri troch detoch.okrem toho ak ste vy doma, tak sa asi musite primarne venovat choremu synovi. kolko maju ostatni? ake dieta by ste chceli? mal sa mu vobec kto venovat? treba si naozaj zvazit vsetky veci.

ja1986
10. júl 2019

@andrea_82 ja som nikoho neodsudila.. vyjadrila som len svoj názor... a to som aj viac krát zdvôraznila, že je to môj názor...

indiankaindi
10. júl 2019

@kiki09876 nedá mi nevyjadriť názor. Považujem to za vrcholne nezodpovedné, či už si ďalšie dieťa adoptovať, alebo mať svoje, biologické, pri Vašej finančnej situácii. Bývate v podnájme, príjem máte veľmi nízky a chcete ďalšie dieťa. Jasné, vyžiť sa dá aj z mála, dieťa z detského domova potrebuje rodinu a lásku, ale to dieťa potrebuje aj nejaké základné veci, ako je jedlo a ošatenie, predovšetkým ošatenie aj nové, nielen po 3 súrodencoch zodraté. A potrebuje aj kopec ďalších vecí, ktoré by ste mu podľa mňa vy dať nevedeli, pretože (a to nemyslím teraz ako útok) ani svojim biologickým deťom už teraz nie ste schopní dať to, čo potrebujú (nielen ten základ, ale aj niečo navyše a občas niečo výnimočné). Vždy som si hovorila, že nebudem mať viac detí ako toľko, aby som bola schopná ich podporiť a nechať vyštudovať. Lebo nie je účel dať dieťaťu domov, ale vziať mu budúcnosť.

tecko28
10. júl 2019

@indiankaindi dat mu buducnost si asi chcela napisat, ci? Co mate nove, este cakate?

zuzlicek44
10. júl 2019

@indiankaindi fuuuu,silné slová ! ( Ktoré by som ja nevedela napísať nakoľko je to podľa mňa maxalne netaktne!!!)

ellen2016
10. júl 2019

@zuzlicek44 mne sa rozum zastavuje... niekto,kto pomoze len bielemu a zdravemu s ambiciou ist studovat bude kazat?!? mozno ta mamicka chce niekomu naozaj nezistne pomoct....a ano maju bolestne malo prostriedkov,ale adopcia trva roky a ich situacia sa moze zmenit.

kiki09876
11. júl 2019

@indiankaindi Ja nehovorim,že si chceme adoptovat dieta.To len taka otazka ma napadla.A mimochodom,svojim trom detom som schopna dat všetko čo potrebuju.A maju aj všetko.A aby ste sa čudovala,aj im dokonca vela vecí kupujem.Nemame len moj prijem 540 eur,ale manžel popri tom tom zarobý dost.Takže tak

indiankaindi
11. júl 2019

@kiki09876 Ja som vychádzala z toho, že ste písali, že máte príjem iba tých 540€, tak sa ospravedlňujem. Musíte uznať, že ak by ste mali platiť podnájom a všetko potrebné iba z tejto sumy, bolo by to šialené vziať si ďalšie dieťa. Ale samozrejme ak je tu ešte ďalší príjem, mení to situáciu.
@tecko28 áno, napísala som to zle, tú poslednú vetu. Malo to byť, že nie je účel dať domov, ak mu tým vezmú budúcnosť.
@zuzlicek44 nenapísala som nič vulgárne, nikoho som neurazila, iba som napísala svoj pohľad na situáciu. Samozrejme aj ja tvrdím, že každé dieťa potrebuje v prvom rade lásku, domov a rodinu, ale zase sa tu nehrajme na slniečkarov, čo jedia ďatelinu a zapíjajú vodou z potôčika. Treba myslieť aj trochu prakticky a stáť nohami pevne na zemi. Predovšetkým preto, že ide o deti.
@ellen2016 na základe čoho súdiš? Lebo ty (by) si si vzala aj polorómske alebo rómske dieťa? Tak preto si akože lepšia alebo hrdinka? O čo ti akože ide?

janakjk
11. júl 2019

@berginkan ja by som nepovedala že poslaním adopcie nie je mať dieťa pre tých, čo deti mať nemôžu... Veď drvivá väčšina žiadateľov o adopciu je práve tá, čo nemôžu mať deti...
Adopcia má viacero rozmerov
Najčastejší dôvod je ten ,že si chcú adoptovat dieťa bezdetné páry a nie je to len o pomoci dieťatku,lebo skôr je to opačne že to dieťatko naplní ich prázdny život a dá im novy zmyslel a naplnenie..
Potom samozrejme sú aj takí čo adopciou chcú pomôcť nejakému dieťatku, vtedy sa najčastejšie jedna o dieťatko či už rómske, staršie alebo s nejakou vážnejšou diagnózou...
Prípadne sú páry ktoré majú aj svoje deti,ale už sa im nedarí mať viac , ale majú v srdci túžbu po mnohopočetnej rodine,tak pokračujú formou adopcie...
Adopcia má veľa rozmerov. A nechcem aby moje dieťa vyrastalo s pocitom že my sme ti pomohli , dali sme ti domov.... To ona pomohla nám, dala nam radosť do života, ľúbim ju najviac na svete. A také plné skutočne prijatie by mali zažívať všetky adoptované deti, preto si treba dobre premyslieť do čoho človek vstupuje.
To je to čo som narážala na adopciu rómskeho dieťaťa, lebo ak to niekto v srdci necíti naozaj,nech to radšej nerobí, lebo skôr či neskôr bude trpieť hlavne to dieťa,keď nebude cítiť úplne prijatie.
A áno máš pravdu, vy to máte ťažšie, musíte byť pripraveni bojovať za to dieťa v dobrom aj v zlom, byť pripraveni poskytnúť im prijatie aj v tých ťažkých chvíľach,kedy ich okolie, kamaráti, spolužiaci prijímať nebudú... Lebo také situácie prichádzajú často. Preto si treba dobre premyslieť docihi človek ide....

berginkan
11. júl 2019

@janakjk Ale ved toto vsetko je jasne a nikto nepovedal ze to tak nieje. Kazdy ma pravo si dieta adoptovat, komentovala som ken to ze je nespravodlive ak niekto chce dieta k svojim tak prosim nezachadzajme niekam kde som ani nemierila 😉

ellen2016
11. júl 2019

@indiankaindi mne ide o to,ze ta baba sa tu spytala otazku a idete ju rozniest v zuboch aka je vrcholne nezodpovedna bez toho aby sme vedeli aku naozaj maju situaciu a ake su ich podnety dieta adoptovat. da sa to vysvetlit aj inym sposobom. no a po druhe, ano ja by som (som) si adoptovala aj romske dieta,ale mam sebareflexiu najprv sudit seba a potom inych. a ano,aj ja som kvazy bola ako "v obchode s kabelkami" a vybrala som si dievcatko a prave preto nebudem sudit inych. nasa profimama ma tiez zalostne nizky prijem, 4 bio deti, zobrali si 5-te a maju krasnu plnohodnotnu rodinu. to piate by skoncilo velmi zle keby ostalo v dd. cize kazda situacia je ina a to,ci su zodpovedni alebo nie, urcite nemaju posudzovat cudzi ludia na mk, priam naopak mali by sme jej poradit a odporucit riesenia ake su moznosti.

help0001
11. júl 2019

dievcata, prosim vas, su tu take, ktore si adoptovali starsie deti okolo 4-5 rokov? podelite sa o skusenosti? ako dlho trvala adopcia? ak by ste vratili cas, uroboli by ste znova toto rozhodnutie? jedno dieta mame vlastne 7 rocne, preto by nam nevadilo adoptovat si aj starsie dietatko. vopred vsetkym dakujem!

indiankaindi
11. júl 2019

@ellen2016 Určite máš v mnohom pravdu, ale niekedy je potrebné aby človeku nastavil tvár cudzí človek, pretože si môže myslieť, že priatelia alebo rodina im iba nedoprajú (zažila som také). A až keď ti aj cudzí povie, že haló, zobuď sa, potom si uvedomia, že zrejme robia chybu. Nikdy nevieme pozadie tých, ktoré sem píšu, rovnako ako všetky, aj ja som reagovala na informácie, ktoré prispievateľka poskytla a ktoré som považovala za tie zásadné pre jej rozhodnutie. 🙂 Preto som nesúdila, iba kritizovala jej rozhodnutie.

ellen2016
11. júl 2019

@indiankaindi "Preto som nesúdila, iba kritizovala jej rozhodnutie " ale chapes, ze ona ziadne rozhodnutie neurobila, len polozila otazku🙃

mrs_m
12. júl 2019

Ahojte. Chceli by sme čím skôr začať riešiť adopciu, no mám otázku. Budeme sa sťahovať do domu, no chvíľu potrvá, kým bude skolaudovaný a byt musíme predať. Za ten čas si musím teda prehlásiť trvalý pobyt k rodičom do iného kraja, ako budem mať potom (a mám aj teraz). Má vôbec význam adopciu teraz začínať? Vyhodia nás z evidencie, keď si prehlásim trvalý pobyt do iného kraja na istý čas? A musia mať obaja partneri trvalý pobyt v jednom kraji, alebo môže byť jeden mimo kraja, v ktorom sa žiada o adopciu?

lucka_lullu
12. júl 2019

@kiki09876 ahoj, nečítala som to úplne celé, možno Ti už niekto poradil, ak nie, prednedávnom som tu čítala od jednej kočky, že už mali prípravu za sebou, pričom nemali oficiálny príjem, neoficiálny mali síce nadštandardný(teda podľa jej slov),no písala že ich nakoniec nezaradili do poradovnika. Neviem, či ste taký istý prípad, no skúsim to dohľadat a aspoň ju označiť, možno by Ti povedala viac. 😉

lucka_lullu
12. júl 2019

@kiki09876 už som to našla, je v tejto skupine ten príspevok
Adopcia, proces a čakanie ...
A práve dnes tam @evd písala, že ich zaradili, tak asi to nejak urobili 😉 skus sa jej popýtať.

tulipan43
Autor odpoveď zmazal
continental
15. júl 2019

Ahojte kočky, prosím vás čoskoro dostaneme malého drobčeka...a neviete niektoré,či po šiestich týždňoch má bio mama ešte nárok na dieťa.Do kedy ste trply,či sa neozve a či vám vôbec môžu po 6 týždňoch ešte dieťa vziať.Vravili nám v piatok na úrade,že po šiestich týždňoch už bio mama nemá žiadne právo na svoje dieťa,ale úrady vám povedia a niekedy realita je úplne iná.ďakujem

johanka121
15. júl 2019

@continental myslim ze bio matka ma len 8 tyzdnov na rozmyslenie, potom jej narok pada. Drzim silno prsty nech vsetko dobre dopadne. Ja som tiez trpla lebo pocas toho obdobia sme riesili aj krst..podla mna ak si to rozmysli bude to na zaciatku
Tesim sa s Tebou a blahozelam 😀

gelinka75
15. júl 2019

@continental my sme mali v papieroch, ze 2 mesiace ma narok

miriam439
15. júl 2019

@continental
Ja som tiež kdesi v zákone čítala o 8 týždňoch. Ale v praxi neviem ako toto úrady dodržiavajú, lebo my ideme cez pestúnsku starostlivosť smerom k adopcii. A trpnem už dva roky, ale už som to akosi prestala aj vnímať, lebo sa snažím pevne veriť v to, že sa nám to napokon podarí dotiahnuť do šťastného konca.
Držím palce aj vám, nech sa vám to podarí.

joannita
15. júl 2019

@continental
@johanka121 zial nieje to tak. Bio rodic ma pravo na dieta az kym vam nieje zverene do predosvojitelskej starostlivosti. Niekolko x sme to tu pisali. Urcite pravo "nepada" po 8 tyzdnoch dokonca ani ked je pozbavena rod. prav a dieta je pravne volne. Realne: kym nieje pozbavena rod. Prav, dieta jej mozu vratit takmer "okamzite", ak je pozbavena, musela by podat navrh na sud o zrusenie osvojitelnosti a tam by uz sa to tahalo a dokazovalo. Ja viem zle sa to cita, aj mne sa to zle pocuvalo od svojho odvokata ale neboj sa stava sa to len vynimocne nemysli na to.
Ked je dieta zverene sudom buducim osvojitelom do predovojitelakej, vtedy uz nema narok. Tak je to aj specifikovane v zakone. Pisem co je v zakone uvedene.
Ale napriklad v DeD nam povedali ze az do uplneho osvojenia ma stale narok, co ale nieje nikde uvedene. Musela by mat extremne sikovneho advokata 🙂

bosorkabb
16. júl 2019

@continental tak ako píše
@joannita

tecko28
16. júl 2019

@gelinka75 2 mesiace je 8 týždňov 😉

continental
16. júl 2019

Ďakujem 😘.Noooo snáď budeme mať to šťastie,že sa bio matka neozve.Velka vďaka za odpoveď 💓

denka40
17. júl 2019

Ahojte.. Je tu niekto patriaci pod NR medzi prvými 10timi v poradovniku?

tulipan43
19. júl 2019

Ahojte. Chcem Vám napísať našu čerstvú skúsenosť. Ponukli nam trojmesačné dievcatko z NR kraja do pestunstva. Malá je v DD Komárno. Dnes sme tam boli a prosim v KN pani riaditeľka nepovoľujú žiadne hostovske pobyty ani po podani návrhu na sud, sud neodkladne vraj zamieta s tym, že dieťa nie je v ohrození života. Som z toho mierne v soku lebo pri malom bol u nás do mesiaca doma s neodkladnym nebol problém. A pritom, že vraj pestunov posledné tri roky nemali, nebol zaujem. Na moju otázku ako si má malá k nam utvoriť vazby keď snou budeme 1 x do týždňa, dve hodiny v domove mi nikto odpoveď nedal. Napriek tomu sme im povedali, že do toho ideme a podáme aj neodkladne. Tak držte palce.