Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@joannita mne to nepríde nezodpovedné... (Možno len zle rozmyslene, možno len prvotny zaujem,možno taký ošiaľ ..) ľudia ktori majú aj málo a vedia sa rozdat sú pre mňa plnohodnotnejší mi ľuďmi ako ti,ktorí majú veľa a nič z toho .. 😊
@zuzlicek44 ale jasne ved to tam pisem ze peniaze niesu rozhodne najpodstatnejsie. Ale su dolezite a velmi. Vyzit sa da aj z mala samozrejme, ale toto mi uz pride cez ciaru. 540e a 4 deti.
@joannita ja som rovnakého názoru ako vy... pochopim ak ma niekto 1 vlastne dieťa a nemôže mať ďalšie tak idú do adopcie... ale nechápem ak ma niekto 3-4-5 deti a chcu si adoptovať... neviem príde mi to akosi nespravodlive... voči tým čo nemaju deti vôbec... môj názor.. nikoho neodsudzujem... neurážam...
@ja1986 ja som to myslela kvoli peniazom v tomto pripade. Ved tym detom je treba zabezpecit aspon zakladne potreby a mozeme sa hrat na co chceme, ale bez penazi to nejde. Co sa ale tyka toho co pisete, adopcia by nemala byt narokovatelna, cize ty uz mas 4 a ja nemam tak mam vacsi narok. Adopcia by mala byt o inom. Ti ludia to nemyslia zle, chcu pomoct. Ale situacia je opacna, tych ktori chcu pomoct je ovela viac, ako ti ktorym ma byt ta pomoc ponuknuta (deti). Takze de facto ked to robia "len" preto ze chcu pomoct, tak nemusia, pretoze v rade cakaju dalsi.....
@kiki09876
Bez ohľadu na to, čo baby písali vyššie - zrejme chcete pomôcť nejakému dieťatku zažiť pocit rodiny, domova. Ušľachtilý cieľ, ale vo vašom prípade skúste porozmýšľať, či by ste nezvažili ísť do toho radšej formou pestúnstva.
- pomôžete tak dieťatku, ktoré nemôže byť adoptované (zatiaľ alebo vôbec) a ktoré by inak možno ostalo "navždy" v DeD
- pri pestúnskej starostlivosti máte nárok na príspevky od štátu, ktoré by vám určite pomohli aspoň trošku
@ja1986 ano z pohladu nas dospelych je to svojim sposobom nespravodlive a chapem co myslis. Lebo vacsina ludi ktori si adoptuju si tym kompenzuju to ze nemozu mat deti. A ked si niekto adoptuje ako ty pises, ze po 4 vlastnych chlapcoch si chce splnit sen o dievcatku, posobi to len ako nejaky ich rozmar a pritom v rade cakaju ludia, pre ktorych je mat dieta (akekolvek) tou najsilnejsou tuzbou v zivote.
Ja nevidím nič zle ani na tom že by mali doma 4 chlapcov a chceli by si adoptovať biele novorodeniatko dievčatko. Ak sú ochotní prijať ku svojim biologickým deťom adoptovane, sú ochotní prejsť všetkými papierovačkami,testami a čakackami....tak je to predsa ich rozhodnutie. Možno po štyroch chlapcoch by som aj ja túžila po dievčatku. Veď je to každého osobná vec akú túžbu v srdci má... Niekto je ochotný prijať rómske dieťa, niekto si radšej viac rokov počká na biele.. Je preto horší od tých druhých? Aj my sme čakali roky na bieleho novorodenca. Teraz čakáme znova roky na druhého bieleho novorodenca...
A nie, nemám nič proti rómom, pomáham či s oblečením či s hračkami chudobným rómskym rodinám... Ale v mojom srdci mám túžbu po bielom dieťatku nakoľko bieli sme my. A necítim sa byť preto horším človekom ako ti, ktorí sú ochotní adoptovať si aj rómske dieťatko...
Necitala som vsetky prispevky ale nam napriklad robia problem pri druhej len preto, ze uz dve adoptovane mame. Dovod lebo psychologia.
Ale ved nech si kazdy adoptuje koho chce a kolko chce, je to kazdeho vec. Ja som nikde nenapisala ze je to zle. Len som jednej kocke vysvetlovala ze ok niekomu sa to moze zdat nespravodlive atd. Mate pravo si adoptovat aj 10deti, nech sa paci, fandim vam.
A nehladat vo vsetkom co tu citate negativum, radsej precitat 2x az potom reagovat.
@joannita Ja suhlasim s tebou, ze to nemusi byt take jednoduche. Keby islo o mna, ja by som velmi velmi zvazovala prijatie dietata k svojim niekolkym detom, najma ak su este male. Je to uzasne prijat nechcene dieta, ale netreba mat len romanticke predstavy. Deti v nahradnej starostlivosti casto nie su len dalsie dieta k tym predoslym, ale treba byt pripraveny sa im jednoducho venovat, a to viac ako vlastnym, nemaju jednoducho rovnaku startovaciu poziciu...
@janakjk nie, nemyslim si, ze si preto zly clovek. My tiez radsej budeme cakat 5 rokov na bieleho novorodenca. A nemyslim si, ze som rasista, ale taketo deti mozu mat ine poziadavky na starostlivost a na to si netrufam. Navyse v nasej obci nezije jediny rom.
Skor som sa jej chcela zastat, lebo @ja1986 ju odsudila ako niekoho, kto zabera miesto tym, ktori deti mat nemozu. Chcela som povedat, ze mozno ma uplne ine poziadavky a tak nejakemu dietatu mozu pomoct.
My tiez uz jedneho biologickeho syna mame, tak by tiez niekto mohol povedat, ze uz na adopciu nemame narok a mali by sme byt spokojni.
Ahojte, som z veľkej rodiny a je super mať viacerých surodencov...takže neodsudzujem nikoho kto chce mat veľkú rodinu. Mali sme vždy všetko čo bolo treba, hoci pracoval len otec a mamička sa starala o domácnosť. Všetko bolo tip top. Pomáhali sme si navzájom. Teraz keď sme vyrástli, máme stále velmi blízke vzťahy, podporujeme sa, pomáhame si. Sestry sú moje kamarátky. Je to vynikajúce, lebo sestra alebo brat Ti otvorene povedia pravdu, čo kamarátka vždy neurobí.(nechce sa Ta dotknut) Vždy sa mám na koho obrátiť. Deti z viac početnej rodiny doma viac pomáhajú, čiže všetci vieme variť, piecť , upratovať...čo bol dobrý štart do života.
Tým som chcela povedať, že je dobré ak máme aspoň jedného súrodenca...V živote to máme potom ľahšie, lebo surodenci si pomáhaju a podporujú sa.
@kiki09876 prepacte, ale neda mi to. Zit z opatrovatelskeho prispevku pri chorom dietati nie je vyhra. Sami mame adoptovaneho chlapceka kde sa ukazali viac ako velke zdravotne problemy. Este som na predlzenom rodicovskom ale budem pokracovat opatrovakom vzhladom na zdravotny stav aj ked by som bola radsej ak by vedel ist sam do skoly. Kazdopadne chore dieta potrebuje navstevy lekarov, pomocky, rehabilitacie, cvicenia a okrem toho deti maju pravo na detstvo ( aj chore) Vylety, zabavu aspom v ramci moznosti. Nehnevajte sa ale zo sumy opatrovaku okrem toho, ze by som sama nedokazala zabezpecit starostlivost pre syna, neviem ako by som uzivila dalsich clenov domacnosti. Zial aj pri chorom dietati musi aspom jeden rodic pracovat. Vo vasom pripade by ale bolo lepsie dietatu v decaku. Naozaj to nemyslim zle, len uprimne. Tam maju deti pekne oblecenie, vylety dovolenky. Ano chyba im rodina to je samozrejme ale urcite nemate momentalne podmienky na prijatie dalsieho dietata. Ak si nevie najst pracu partner, mozte ist do prace vy a opatrovak bude poberat on. Vzdy sa najde riesenie ale zit z opatrovaku na chore dieta cela rodina mi prepacte pride krute.
A to, že byva v podnajme nevadi pri adopcii? Musi to byt podnajom na dobu neurčitu? Pytam sa len tak zo zvedavosti.