Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@tulipan43 nám dal riaditeľ DD malého.domov na 3. navsteve, na dlhodobý hosťovsky pobyt, už ho mame vyše 8 mesiacov, na neodkladne sme čakali 4 mesiace, podávali sme spolu neodkladne plus predosvojitelsku a doteraz nemáme termín sudu.
Neviem si predstaviť žeby sme malého chodili iba navštevovať, bože ved on tak rastie a mení sa, je úžasný a asi by mi srdce puklo nemať ho doma s nami. Ta riaditeľka je pekná.... ani neviem ako ju mam nazvať. Dúfam, že vám to aspoň rýchlo dajú ten súd teda, lebo my čakáme nezvyčajne dlho, ale našťastie v DD sú úžasni ľudia, ktorým ide o dobro deti očividne. Držím palce.
Prosim Vas, ake prilohy obsahuje navrh na sud na osvojenie? Rovnake, ako na predosvojitelsku? O chvilu nas to caka, tak si chceme vsetko pripravit. Dakujem za rady!
@maninka1974 ich to bolo super,keby to aj nám spravili žeby nás prizvali...(pochybujem )...ďakujem ti 😊
@santamonica ďakujem, uvidíme ako sa nakoniec rozhodneme. Malá úžasná, len ta mašinéria okolo je na tri bodky
@ellen2016
@bosorkabb
a iné žienky, ktoré ste mali dieťa najprv v pestúnskej starostlivosti a potom ste riešili adopciu. A možno ste sa s tým stretli aj iné žienky, ktoré rovno riešite osvojenie.
Ide o to, že dieťatko máme teraz v pestúnskej starostlivosti, ale už máme aj vyslovenú osvojiteľnosť a zároveň nás ustanovil súd aj za poručníkov. Je to už aj právoplatné.
Lenže teraz znovu prišlo predvolanie na súd, pod tou istou spisovou značkou a vraj kvôli zloženiu nejakého sľubu o osvojiteľnosti a poručníctvu?
Čo to vlastne je? Stretli ste sa niekto s tým?
Vopred všetkým ďakujem za informácie.
@zuzlicek44 nam vsetko vybavovali na socialke v novych zamkoch. u nas islo vsetko hladko a bez problemov. ja som to tu uz nie raz pisala, ze my sme mali stastie na ludi. vsetko bolo rychlo a hned. nasa dcera dostala meno dorota, ako sme vzdy chceli+nase priezvisko. a okrem toho sme isli do adopcie po styroch nasich biologickych detoch. a vobec sa necitim vinna, ze sme deti mali a chceli sme aj adoptovane, mala je stastna a my s nou
@zuzlicek44 my sme navrhli meno hned v neodkladnom opatreni a akonahle vyprsala lehota matky tak sud urcil toto meno, odvtedy ma maly nase priezvisko a krstne meno, ktore sme navrhli
Velmi velmi odporucam dokument Svedi z osady, vcera vecer davali na STV2. Ja prave pozeram z archivu. Je to o romskych chlapcoch ktorych adoptovali do Svedska a ako dospeli boli navstivit do osad na SK svoje rodiny. Velmi zaujimave a emotivne.....
A prosím vás, neviete niekto takú informáciu / skúsenosť, či súd môže zrušiť pestúnstvo+poručníctvo, ak sa náhradní rodičia o dieťa riadne starajú, ale napr. by sa po dlhom čase prihlásil nejaký blízky bio príbuzný (nie rodič) a chcel by si to dieťa vziať do osobnej starostlivosti?
Ďakujem, ak sa niekto ozvete s príslušnými info.
@miriam439 U nás to bolo tak, že okrem nášho záujmu o adopciu, prejavil o deti záujem ich bio príbuzný (do pestúnskej starostlivosti). Súd rozhodol v náš prospech. Je to však veľmi individuálne. Nejedna šedina mi pribudla v tom období. Ten strach bol obrovský.
@kikuska_wedge ten pribuzny prejavil zaujem nejak na zaciatku alebo az ked ste ich mali v predosvojitelskej?
@yukki Zatiaľ sa hádam nič nedeje, ale ako som písala vyššie, pozvali nás na súd a neviem, čo vlastne chcú.
Bojím sa, či nezačala špekulovať niečo bio starká, ktorá ho predtým dvakrát odmietla, ale vnučik podrástol, trošku osamostatnieva, tak či náhodou...
Asi tento strach je údel pestúnstva.... 😢
@joannita Na predvolaní je napísané, že vo veci sľubu týkajúceho sa osvojiteľnosti a poručníctva. Preto som sa pýtala, či viete niekto o niečom takom. Lebo osvojiteľnosť aj poručníctvo je už okolo štvrťroka právoplatné, už sme začali kompletizovať potvrdenia k návrhu na osvojenie. No ale už asi vyčkám tri týždne a uvidí sa potom, čo je vlastne vo veci.
@miriam439 slub sa spomina v Civilnom mimosporovom poriadku. Skus to tam vyhladat. Podla mna riesia tuto formalitu.
@miriam439 tak opravujem, blbost. Slub bol podla predchadzajucej upravy a bol vraj zruseny... Ibaze by ste mali konanie zacate pred 2016.
@jesienka22 Pojednávanie o osvojiteľnosti a poručníctve sa konalo tento rok.
Ale možno ešte nezaregistrovali, že sa zmenil zákon? 😉
@joannita ako prvý pred nami. Na súde boli súčasne dva návrhy. Jeho poručnícky, náš osvojiteľský.
Akurát mi volali z ambulancie kde chodime s malým,že doktorke nechcú akceptovať vo všeobecnej žiaden úkon ktorý sa malému robil....stalo sa vam to už? Meno a priezvisko maloleteho je zatiaľ neurčené..,😰😰 a súdy majú na vsetko čas....

@zuzlicek44 teraz čítam áno aj my sme mali súd o meno bez nás ale nakoniec odročili a prizvali nás ako som hore písala