icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

maninka1974
22. júl 2019

@zuzlicek44 teraz čítam áno aj my sme mali súd o meno bez nás ale nakoniec odročili a prizvali nás ako som hore písala

santamonica
22. júl 2019

@tulipan43 nám dal riaditeľ DD malého.domov na 3. navsteve, na dlhodobý hosťovsky pobyt, už ho mame vyše 8 mesiacov, na neodkladne sme čakali 4 mesiace, podávali sme spolu neodkladne plus predosvojitelsku a doteraz nemáme termín sudu.
Neviem si predstaviť žeby sme malého chodili iba navštevovať, bože ved on tak rastie a mení sa, je úžasný a asi by mi srdce puklo nemať ho doma s nami. Ta riaditeľka je pekná.... ani neviem ako ju mam nazvať. Dúfam, že vám to aspoň rýchlo dajú ten súd teda, lebo my čakáme nezvyčajne dlho, ale našťastie v DD sú úžasni ľudia, ktorým ide o dobro deti očividne. Držím palce.

martinavalach
23. júl 2019

Prosim Vas, ake prilohy obsahuje navrh na sud na osvojenie? Rovnake, ako na predosvojitelsku? O chvilu nas to caka, tak si chceme vsetko pripravit. Dakujem za rady!

zuzlicek44
23. júl 2019

@maninka1974 ich to bolo super,keby to aj nám spravili žeby nás prizvali...(pochybujem )...ďakujem ti 😊

tulipan43
23. júl 2019

@santamonica ďakujem, uvidíme ako sa nakoniec rozhodneme. Malá úžasná, len ta mašinéria okolo je na tri bodky

miriam439
23. júl 2019

@ellen2016
@bosorkabb
a iné žienky, ktoré ste mali dieťa najprv v pestúnskej starostlivosti a potom ste riešili adopciu. A možno ste sa s tým stretli aj iné žienky, ktoré rovno riešite osvojenie.
Ide o to, že dieťatko máme teraz v pestúnskej starostlivosti, ale už máme aj vyslovenú osvojiteľnosť a zároveň nás ustanovil súd aj za poručníkov. Je to už aj právoplatné.
Lenže teraz znovu prišlo predvolanie na súd, pod tou istou spisovou značkou a vraj kvôli zloženiu nejakého sľubu o osvojiteľnosti a poručníctvu?
Čo to vlastne je? Stretli ste sa niekto s tým?
Vopred všetkým ďakujem za informácie.

maartinkaa
23. júl 2019

@zuzlicek44 nam vsetko vybavovali na socialke v novych zamkoch. u nas islo vsetko hladko a bez problemov. ja som to tu uz nie raz pisala, ze my sme mali stastie na ludi. vsetko bolo rychlo a hned. nasa dcera dostala meno dorota, ako sme vzdy chceli+nase priezvisko. a okrem toho sme isli do adopcie po styroch nasich biologickych detoch. a vobec sa necitim vinna, ze sme deti mali a chceli sme aj adoptovane, mala je stastna a my s nou

gelinka75
23. júl 2019

@zuzlicek44 my sme navrhli meno hned v neodkladnom opatreni a akonahle vyprsala lehota matky tak sud urcil toto meno, odvtedy ma maly nase priezvisko a krstne meno, ktore sme navrhli

joannita
23. júl 2019

Velmi velmi odporucam dokument Svedi z osady, vcera vecer davali na STV2. Ja prave pozeram z archivu. Je to o romskych chlapcoch ktorych adoptovali do Svedska a ako dospeli boli navstivit do osad na SK svoje rodiny. Velmi zaujimave a emotivne.....

ja1986
23. júl 2019

@joannita tiež odporúčam... včera sme pozerali..

berginkan
23. júl 2019

@joannita si este nevidela? Minuly rok bolo okolo toho velke halo, kopu clankov atd. Aj sem sme to davali. Super viac takych treba

joannita
23. júl 2019

@berginkan nevidela. Ake halo? Co sa riesilo?
Ten jeden chalan...uzasne. Chlapec z osady si robi PhD a studuje na prestiznych univerzitach...perfetne. A k tomu aky vysoky fesak 🙂

berginkan
23. júl 2019

@joannita tak myslim ze sa vela o tom pisalo

bosorkabb
24. júl 2019

@miriam439 nič mi to nehovorí, od nás také nechceli.

tulipan43
24. júl 2019

@miriam439 ani od nás nič také nechceli

miriam439
25. júl 2019

@bosorkabb
@tulipan43
Ďakujem vám za odpoveď.

miriam439
25. júl 2019

A prosím vás, neviete niekto takú informáciu / skúsenosť, či súd môže zrušiť pestúnstvo+poručníctvo, ak sa náhradní rodičia o dieťa riadne starajú, ale napr. by sa po dlhom čase prihlásil nejaký blízky bio príbuzný (nie rodič) a chcel by si to dieťa vziať do osobnej starostlivosti?
Ďakujem, ak sa niekto ozvete s príslušnými info.

mata71
25. júl 2019

@miriam439 v podstate , ked socialny prekontroluju pomery tak ano pojde do rodiny,,,, no do rodiny či je to ozaj tak je otazne,, ked si dietatko na pestunov zvykne,,,, ale stáva sa to dost často že ide do roiny

kikuska_wedge
25. júl 2019

@miriam439 U nás to bolo tak, že okrem nášho záujmu o adopciu, prejavil o deti záujem ich bio príbuzný (do pestúnskej starostlivosti). Súd rozhodol v náš prospech. Je to však veľmi individuálne. Nejedna šedina mi pribudla v tom období. Ten strach bol obrovský.

joannita
25. júl 2019

@kikuska_wedge ten pribuzny prejavil zaujem nejak na zaciatku alebo az ked ste ich mali v predosvojitelskej?

yukki
26. júl 2019

@miriam439 tak to snáď nie... Teda... Po akom dlhom čase? U nás sa ozvala po 9 rokoch biomatka.

miriam439
26. júl 2019

@yukki Zatiaľ sa hádam nič nedeje, ale ako som písala vyššie, pozvali nás na súd a neviem, čo vlastne chcú.
Bojím sa, či nezačala špekulovať niečo bio starká, ktorá ho predtým dvakrát odmietla, ale vnučik podrástol, trošku osamostatnieva, tak či náhodou...
Asi tento strach je údel pestúnstva.... 😢

yukki
26. júl 2019

@miriam439 držím palce..

joannita
26. júl 2019

@miriam439 a neda sa zistit v akej veci vas predvolavaju?

miriam439
26. júl 2019

@joannita Na predvolaní je napísané, že vo veci sľubu týkajúceho sa osvojiteľnosti a poručníctva. Preto som sa pýtala, či viete niekto o niečom takom. Lebo osvojiteľnosť aj poručníctvo je už okolo štvrťroka právoplatné, už sme začali kompletizovať potvrdenia k návrhu na osvojenie. No ale už asi vyčkám tri týždne a uvidí sa potom, čo je vlastne vo veci.

jesienka22
26. júl 2019

@miriam439 slub sa spomina v Civilnom mimosporovom poriadku. Skus to tam vyhladat. Podla mna riesia tuto formalitu.

jesienka22
26. júl 2019

@miriam439 tak opravujem, blbost. Slub bol podla predchadzajucej upravy a bol vraj zruseny... Ibaze by ste mali konanie zacate pred 2016.

miriam439
26. júl 2019

@jesienka22 Pojednávanie o osvojiteľnosti a poručníctve sa konalo tento rok.
Ale možno ešte nezaregistrovali, že sa zmenil zákon? 😉

kikuska_wedge
26. júl 2019

@joannita ako prvý pred nami. Na súde boli súčasne dva návrhy. Jeho poručnícky, náš osvojiteľský.

zuzlicek44
29. júl 2019

Akurát mi volali z ambulancie kde chodime s malým,že doktorke nechcú akceptovať vo všeobecnej žiaden úkon ktorý sa malému robil....stalo sa vam to už? Meno a priezvisko maloleteho je zatiaľ neurčené..,😰😰 a súdy majú na vsetko čas....