icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

gelinka75
16. aug 2019

@berginkan prave riesim rodinne pridavky, nechcu nam priznat od neodkladneho opatrenia. Musime tam dat vyznacit pravoplatnost a este je otazne ci nam to priznaju. Pritom mame maleho uz v predosvojeni.

zuzu7612
16. aug 2019

@gelinka75
Tak im ukážte zákon, našla som to v aktuálnom znení, takže niet pochýb, že od právoplatnosti rozhodnutia súdu, čiže aj neodkladné opatrenie je rozhodnutie súdu, keďže sme tu viaceré, ktorým prídavky dali po doručení právoplatného neodkladného opatrenia.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

oprávnená osoba ste podľa § 2 ods. 1c.

zuzlicek44
16. aug 2019

@gelinka75 unas tiež tak bolo...prídavky až keď to bude právoplatné.cise sme počkali 15dni...potom ti pošlú aj spätne 🙃

berginkan
17. aug 2019

@gelinka75 ale my mame pravoplatnost uz davno cize vyskusam a uvidim

santamonica
20. aug 2019

@berginkan ahojte baby, akurát sa bavíte o tom, čo idem riešiť. Čiže keď máme malého už 3/4 roka doma, na materskej som od marca na neodkladne, súd o predosvojitelskej je v nedohľadne, môžem žiadať o pridavky? Za mesiac mi končí materská, idem žiadať o rodicovsky. A skúsim teda aj pridavky, ale ako čítam, to som aj skôr mohla? Skočím zajtra na sociálku sa opýtať, ale ktovie na koho tam natrafim.

simona2007
20. aug 2019

Ahojte,chcem sa spýtať či niekto nemal predosvojitelsky súd v Spišskej Novej Vsi?ak áno koľko ste čakali na vytycenie termínu sudu?malého mame doma na neodkladné ,ale zaujima ma koľko ešte asi budeme čakať.

zuzlicek44
20. aug 2019

@santamonica aj skôr áno...

zuzlicek44
20. aug 2019

@simona2007 prepáč niesom odtiaľ,ale úplne nahnevaná som tiež...tie čakáme na termín na predosvojitelsku....😒😒😕

miriam439
20. aug 2019

@santamonica Už máte na neodkladnom vyznačenú aj právoplatnosť? Predpokladám, že právoplatné to už je, ale či ste si aj dali vyznačiť právoplatnosť, lebo bez toho prídavky nevybavite.
A ešte jedna vec, prídavky ti doplatia len pol roka dozadu (ak sa mýlim, opravte ma niekto).
Teda neviem, ako rýchlo sa vaše neodkladné opatrenie stalo právoplatným, ale treba to riešiť čím skôr, aby ste neprišli o peniaze, ktoré vám právom patria.
Ale ak dobre rozumiem, dieťatko máte síce doma už 3/4 roka, no materská trvá len pol roka, takže najprv bol u vás na hosťovskom pobyte. Tak ešte by ste mali všetko stihnúť vybaviť a prídavky vám ešte neprepadnu. Ale už riešte čím skôr.

santamonica
20. aug 2019

@miriam439 dakujem, na materskej som od marca, takze to by sa stihlo, neviem co je to vyznacenie pravoplatnosti, ale zrejme to tam je, ved inak by mi nedali matersku, myslim........maleho mame prakticky stale na hostovskom pobyte, cakame na termin sudu o predosvojitelskej od januara, zakonna lehota je vraj 9 mesiacov, takze min do konca oktobra by sme mali mat sud, ale aj neodkladne som urgovala a dali nam ho spatne , tak neviem, kolko to este potrva......nemame dobre spravy o nasej sudkyni, tak sa dost obavam, ale aspon, ze maly moze byt s nami, co tu citam,ze niektori iba navstevuju, to neviem, ako by sme prezivali, ved rastie ako z vody. Kazdopadne zajtra skocim na socialku, ci na upsvar, ci kam to treba.

berginkan
20. aug 2019

@santamonica pridavky sa vybavuju na upsvare nie na socialke nie?

berginkan
20. aug 2019

@santamonica a musis mat pravoplatnost vyznacenu, zial ja som si to musela pYtat. A matersku ti dali na neodkladko, socialku toto nezaujima. Ale napriklad my sme vybavovali pas a nemali sme peciatku tak nam to neuznali a musela som dodatocne pytat od sudkyne

simona2007
20. aug 2019

@zuzlicek44 trochu som ta registrovala ,tusim ,ze ste maličke dostali v tom období ako my..

zuzlicek44
20. aug 2019

@berginkan ja som mala materskú schválenú na základe neodkladneho opatrenia - vykonateľnosti. (Čiže právoplatnosť som nemala ešte keď som žiadala o materskú)
🙂

miriam439
20. aug 2019

@santamonica
Prídavky sa vybavujú na UPSVAR. A radšej si vezmi pre istotu aj rodný list, originál poprípade k tomu aj kópiu. Na niektoré veci odo mňa chceli aj rodný list, ale už nepamätám, kde všade.
Vyznačenie právoplatnosti, čo to je?
Niektorý súd dá takú špeciálnu pečiatku a tam sa napíše, že odkedy je to právoplatné.
Možno máš na jednej takejto pečiatke uvedený najprv dátum vykonateľnosti a pod tým dátum právoplatnosti.
Ale teraz existuje aj také "vyznačenie právoplatnosti", že nám súd dal na A4 zápis, že opatrenie/rozhodnutie pod takou a takou spisovou značkou sa stalo právoplatné dňa...
Takže pozri, či niečo z toho máš.
Lebo vykonateľnosť je iné a právoplatnosť je iné.
Materskú dovolenku som mala a dávku materské od sociálnej poisťovne som dostávala odo dňa prevzatia dieťaťa z detského domova do mojej starostlivosti. Detský domov o tom urobil zápis o prevzatí dieťaťa a to na základe vykonateľnosti neodkladného opatrenia.
V tom je ten rozdiel.

berginkan
20. aug 2019

@zuzlicek44 ja hovorim o pridavkoch

janakjk
22. aug 2019

Ahojte, NR kraj, neviete ako sa hybeme?

santamonica
22. aug 2019

@miriam439 ďakujem za rady, no podľa toho čo píšeš tu právoplatnosť vyznačenú nemáme. Je tam iba taká veta, že rozsudok je vykonateľný od toho dňa ako rozhodli o neodkladnom opatreni. To musím žiadať tu sudkyňu? Písomne? Panebože, to bude pekne na dlho s ňou. 🤔

tulipan43
22. aug 2019

@santamonica to stačí ísť na info centrum príslušného súdu aj s rozhodnutim a na počkanie ti vyznacia právoplatnosť

berginkan
22. aug 2019

@santamonica
@tulipan43 aviete co je najlepsie?? Ze si to maju dohladat elektronicky! Toto sa uz vobec nema robit

zuzlicek44
22. aug 2019

@santamonica áno len na infocentre ti to vyznacia to je otázka 5minut 🙂

miriam439
22. aug 2019

@santamonica Ak máte súd inde ako bývate a osobná návšteva vám nevyhovuje, tak požiadajte doporučeným listom - žiadosť o vyznačenie právoplatnosti. Samozrejme pribalite originál neodkladného opatrenia.
Vyznačuje to infocentrum súdu, nie sudkyňa.
@berginkan A viete čo je najlepšie? Keď sme toto riešili tento rok, tak trvalo presne tri mesiace od pojednávania, kým sme sa dočkali právoplatnosti.
A keď som zavolala tajomníčke, ktorá nás má na starosti, tak ona mi povedala niečo v tom zmysle, že je to síce už teoreticky právoplatné, ale že to ide vyznačiť aj kdesi v ich systéme, lebo inak, keď by dorazila moja žiadosť (o vyznačenie právoplatnosti) na infocentrum, tak by mi to všetko vrátili späť (akože nevybavené).
Takže taký super systém elektronický to tam majú, že okolo jednej veci robí kopec ľudí a potom "hlava nevie, čo robí chvost". Alebo žeby to bolo naopak? 😉

berginkan
23. aug 2019

@miriam439 je to hroza. To su tie statne vymysly za par supov ktore nefunguju. Tiez sa niekto len nabalil. No aspon ze ten prehlad funguje. Aj ked vela sudcov a uradnikov je lenivych to pouzivat. No nic musime len vydrzat. Ja idem akurat vybavovat tie haliere na pridavkoch tak snad tam neosediviem

tulipan43
23. aug 2019

@berginkan oni fungujú, vsak robim na súde aj keď len s majetkom, ale vo väčšine pripadov zlyháva ľudský faktor

berginkan
23. aug 2019

Baby ten jednorazovy je vraj iba tiez do 6m dietata. Ja som myslela ze to nie je ohranicene ☹

berginkan
23. aug 2019

Vraj mame narok iba na pridavok a rodicak. Syn ma 16m https://www.upsvr.gov.sk/sn/oddelenie-sluzieb-p...

11simca16
23. aug 2019

@berginkan ahoj a preco nie na matersku?

berginkan
23. aug 2019

@11simca16 matersku ano. Ale myslim tie jednorazove atd. Pri narodeni to mi je jasne ale preco je ten jednorazovy pri zvereni ohraniceny vekom nechapem

bosorkabb
23. aug 2019

@berginkan je ohraničený vekom 6 mesiacov, výnimku majú pestuni tak vek nerozhoduje.