icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

laura1994
11. aug 2019

Ahojte žienky. Je tu niekto z po kraja, ktorý čakajú na poloromske dieťatko? Ako dlho sa čaká? Lebo teraz po 2 rokoch sme zmenili požiadavky

smihucova
11. aug 2019

@laura1994 Chcete novorodenca? My sme si teraz brali 2 rocne dievcatko a necakali sme ani den...🙂

miriam439
11. aug 2019

@yukki Ale veď sudcom je to úprimne jedno, v akom stave sa nachádza dieťatko, oni sa s ním trápiť nebudú, oni ho potom do poriadku dávať nemusia. Pre nich je to len ďalší prípad v poradi čakajúci na rozsudok... Smutné toto všetko. Ale hlavne, že sa každý v systéme oháňa vetou, že všetko sa robí pre dobro dieťaťa.

laura1994
11. aug 2019

@smihucova no my sme v poradovníku 2 roky. Najprv sme mali biele od novorodenca až po 3 roky. Teraz som zmenila požiadavku na biele, alebo poloromske vek od novorodenca po 3 roky. Ale išli sme cez úrad práce sociálnych veci a rodiny.

joannita
11. aug 2019

@laura1994 my sme podobny pripad ale z Ba kraja. 3,5 roka sme boli v zozname na biele dieta do 6m a potom sme zmenili na poloromske do 6m a cakali sme este dalsich 4-5 mesiacov (a to sme boli prvi v poradi na poloromske) 2 deti sme ale odmietli. Odporucam zavolat na upsvr a opytat sa kolki ste v poradi na poloromske dieta.

laura1994
12. aug 2019

@joannita no u nás nak takto nepovie .. nám povie iba kolky sme celkovo v poradí..

kikuska_wedge
13. aug 2019

Tak dievčatá dali sme to. Dnes sme skončili aktualizáciu. Všetko dobre dopadlo. Už si len počkať kedy sa na nás usmeje ďalšie šťastie ❤❤❤❤ + ❤ = ❤❤❤❤❤

bosorkabb
13. aug 2019

@kikuska_wedge gratulujem, chvalabohu.

kikuska_wedge
13. aug 2019

@bosorkabb po mojom minulom príkrom príhovore nám tam dali odporúčanie na 0,5 roka až rok z dôvodu nástupu detí do školy. Nad tým som dnes mávla rukou, podpísali sme a spokojne sme šili domov.

bosorkabb
13. aug 2019

@kikuska_wedge ja som ti moc držala palce. A verila že to dáte.

miriam439
13. aug 2019

@kikuska_wedge
Prosím ťa, to odporúčanie na 0,5 až 1 rok mám chápať tak, že počas tejto doby budete funkčná rodina a môžte prijať ďalšie dieťatko, ale po uplynutí tejto doby a po nástupe detí do školy už budete nejaká riziková rodina, ktorej sa budú obávať zveriť ďalšie dieťatko?
Zaujímavé zistenie, no čo sa to tu človek nedozvie? 😱
Občas mi rozum zastavuje, akože v našom štáte je kopec vecí, kde mi rozum zastavoval a nestíhala som chápať, ale ako som vstúpila do systému NRS, tak ostávam v nemom úžase ešte viac.

miriam439
Autor odpoveď zmazal
miriam439
13. aug 2019

Ak si pamätáte, nedávno som sa tu pýtala, či neviete o nejakom sľube pri poručníctve. Tak už to pojednávanie máme za sebou. Už som tam začala až mať strach, čo sa ide diať, pretože na rozpise pri pojednávacej miestnosti sme mali vyhradený čas 1,5 hodiny. No my sme boli hotoví za 5 minút. Podpísali sme sľub, že ako poručníci sa budeme o dieťa vzorne starať a takisto aj o jeho majetok (samozrejme nič nemá, nakoľko je z DeD). Dostali sme povinnosť dvakrát ročne poslať súdu správu o našej činnosti a spravovaní jeho majetku...
Takže pre môj a manželov podpis na jeden dokument, sme precestovali "iba" cca 70 km, manžel si musel zobrať deň dovolenky,...
No a doma sme zistili, že na Listine o ustanovení za poručníka, ktorú nám potom dali do rúk, sú dve závažné chyby: úplne iná spisová značka rozhodnutia a jeho dátum... ten bol z obdobia, kedy sme my na dieťatko ešte čakali v poradovníku.
Ja viem, že mýliť sa je ľudské, ale zase bude treba vynaložiť ďalšie úsilie, kým sa to všetko dá do poriadku a len dúfam, že si nebudeme musieť znovu obaja zopakovať výlet na súd, aby sme si prevzali opravenú listinu 😕

rebekarebekova
14. aug 2019

Ahojte, chcem sa opytat na Jednorazovy prispevok dietatatu pri zvereni do NRS (cca 500 €). Podla mojich miestnych uradnicok nemame narok, lebo mala ma 7 mesiacov.
Ak si dobre pamatam, co ste tu uz pisali a stranky upsvaru neklamu, narok mame. Akurat neviem ci staci neodkladko vykonatelne alebo pravoplatne alebo riadny sud o pestunstve.
Ake su Vase skusenosti prosim?

miriam439
14. aug 2019

@rebekarebekova Ahoj. My práve riešime tento príspevok. Dieťa sme dostali takmer ročné na neodkladné opatrenie s tým, že potom bude riadny súd na pestúnsku starostlivosť. Upsvar často nevie... už som bola na začiatku, keď sme dostali dieťatko z detského domova s tou žiadosťou tri krát a zakaždým iné info mi dali, nakoniec sa dopracovali k tomu, že až keď bude právoplatné riadne rozhodnutie o zvereni dieťaťa do pestúnskej starostlivosti. Takže už dieťatko máme doma dva roky a konečne sme to mohli dostať. Najprv trebalo zase žiadosť na UPSVAR s potrebnými prílohami a potom prišli z UPSVAR na kontrolu, že načo vlastne tie peniaze mienime použiť. Teraz už prišlo rozhodnutie z UPSVAR, že nám ho priznali. Teraz je to už 530 €.
Takže dieťatko sme mali staršie ako vy a príspevok dostaneme.

miriam439
14. aug 2019

@rebekarebekova
Toto mám zo stránky ministerstva práce... nájdite sa tam, do ktorej kategórie patríte.

bosorkabb
14. aug 2019

@miriam439 pri pestúnskej starostlivosti sa vek dieťaťa nerieši, pri predosvojitelskej sa rieši. Tam je podstatný rozdiel.

kikuska_wedge
14. aug 2019

@miriam439 To by malo byť chápané tak, že v priebehu nasledujúceho 0,5 roka až roka by nebolo vhodné prijať ďalšie dieťa. Dôvod je ten, že budeme mať doma dvoch prváčikov. Ten dôvod je aj opodstatnený. Lebo mať doma miminko a dvoch čerstvých prvákov by bolo dosť. Príslušný úrad to odporúčanie môže ale aj nemusí brať do úvahy. Ten náš ho do úvahy brať nebude. Ale úprimne nečakám, že by sme sa skôr dočkali. A keby aj áno. Tak sa aktuálne rozhodneme, či si trúfame, podľa konkrétnej situácie. Možno sú tí moji malí Einsteini a sme za vodou 😎 😂

zuzlicek44
14. aug 2019

@miriam439 nedaj sa zastrašiť.. veď je nato aj zákon(prepáč nepamätám si ). My sme dali kópiu rozhodnutia,kópiu rodného listu a plus ta žiadosť ktorá sa vypĺňať keď ziadas o ten príspevok 🙃

miriam439
14. aug 2019

@bosorkabb Ja viem, ale pokiaľ si dobre pamätám, tak @rebekarebekova majú dieťa, ktoré riešia cez pestúnsku (aspoň zatiaľ, možno neskôr bude aj osvojenie???). Tak som jej preto uviedla info zo stránky ministerstva, lebo ona možno našla aj niečo iné a nech si ona pozrie podľa ich konkrétnej situácie.

miriam439
14. aug 2019

@kikuska_wedge
Aha, ja som to pochopila práve naopak. A to, že ešte teraz zhruba do roka môžte prijať dieťatko, ale potom už budete mať prváčikov a budú vás musieť znovu prehodnotiť, či by ste to zvládali.
Ale verím, že všetko zvládnete, aj keď s dvoma prváčikmi to budú dvojnásobné povinnosti a starosti. Ale na druhej strane možno to bude vo váš prospech, že deti sa budú "ťahať jeden za druhým", nemyslím v zmysle rivality, ale takej zdravej súťaživosť a snaživosti.
Držím palce.

bosorkabb
14. aug 2019

@miriam439 áno, to bola informácie pre ostatných aby ich to neplietlo.

miriam439
14. aug 2019

@zuzlicek44
Nám to už našťastie odsúhlasili, že ho dostaneme, už máme aj rozhodnutie. Ale dosť som sa bála, lebo na kontrole akoby nebrali do úvahy, koľko veľa vecí sme už museli doteraz za dva roky pokúpiť, stále sa pýtali, načo chceme teraz aktuálne použiť tie peniaze.
Trochu zvláštne mi to prišlo, lebo matka po pôrode bio dieťaťa dostane okolo 800 euro na výbavičku a nik sa jej nepýta, že načo to ešte potom použije (nakoľko väčšina žien si základné veci pre dieťa nakúpi ešte pred pôrodom).
No ale my sme iní, tak nás treba vždy viac "preklepnúť" 😕

miriam439
14. aug 2019

@bosorkabb
OK, diky, mne nevadí ak ma niekto upozorní, pretože ja sa tiež učím tieto veci za pochodu a tiež sa mi môžu dostať mylné info 😉

zuzlicek44
14. aug 2019

@miriam439 chápem....ako keby to šlo "vám do vrecka".... Trápne otázky....naozaj.ale hlavne že to máte uz🙂

rebekarebekova
14. aug 2019

@miriam439 akozeeee nenachadzam slov 🙈🙉🙈
"Na co chcete tie peniaze?" To snad nemozu mysliet vazne!
Dakujem v kazdom pripade za info.

berginkan
15. aug 2019

Cize ked mam iba vykonatelnost neodkladneho nemusim ani ist pridavky vybavovat? Musi prebehnut dalsie konanie?

miriam439
15. aug 2019

@berginkan Nie, ak si dobre pamätám, tak prídavky nám priznali, keď sme doniesli, že neodkladné má vyznačenú právoplatnosť.

berginkan
15. aug 2019

@miriam439 pardon som uz domotana. To mame

japanka
15. aug 2019

@berginkan My sme mali doteraz deti na neodkladnom a schválili nám všetko okrem jednorázového príspevku. Ten až s právoplatným o pestúnstve. Akurát včera som niesla žiadosť. Teraz máš nárok na detské prídavky, na opakovaný príspevok pre dieťa.