Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@elementissa posledne info co mam je 10 rokov. My sme boli na cakacke od januara 2016 a v januari 2019 sme boli na 55 mieste. Za posledne roky sa to velmi spomalilo. Hovorim o BA.
Ja poznám profimamu, ktorá sa venuje tejto práci roky- cez ruky jej prešlo niečo cez 25 detí. Hovorila, že na školeniach im prísne prízvukujú, že nesmú dávať najavo pred budúcimi rodičmi, ktorí si berú bábätko, najavo, že dieťatko ľúbia, a keď im ho zoberú, že im to bude trhať srdce.
Povedala, že každé jedno dieťa niekoľko dní doma oplakávala, keď ho dala náhradným rodičom.
A každá profimama, ktorú pozná, tak isto.
Aby mohla akákoľvek profimama vykonávať dobre túto prácu, je jednoznačne žiadúce, aby boli prítomné city. Bez citov by sa mohli o tieto deti starať aj roboti. Ale profimamy roboti jednoznačne nie sú.😉
@joannita
@hariet
Hmm, v "nasom' DD je to úplne naopak, my sme v obcasnom kontakte aj s riaditeľom a jeho zástupkyňou a oni vedia, že sa s profimamou stale stretávame, dokonca aj v našich bytoch, ona im aj ukazuje fotky a videá malého, čo jej posielame, každopádne čo tu čítam, mali sme šťastie na DD. Ale zas smolu na sudkyňu, takže všetci zažívame niečo.
@santamonica a tak zas ja nemozem na nas DD nic zle povedat. Toto su ich interne zalezitosti a mne to bolo jedno viacmenej..... Ale osobne si myslim ze su na to opravnene dovody, preco zakazuju ten blizsi kontakt, mozno zle skusenosti z minulosti neviem, ale asi to nieje len taky ich vymysel. Ja ani nemam potrebu a zaujem kontaktovat sa s profi.
@joannita veď hej, ako všetko, myslím je to o konkrétnych ľuďoch. My sme si prosto super sadli po ľudskej stranke, ona neudrziava také kontakty so všetkými rodičmi. Teoreticky na začiatku som si tiež nebola istá, či je dobré mať s ňou a jej rodinou bližší kontakt, hlavne aj kvôli malému, ale v našom prípade to proste funguje.
@berginkan
Ďakujem za prianie, aj ja verím, že ten krásny chlapček bude čoskoro navždy náš.
Nemusíš so mnou súhlasiť ohľadom toho naviazania sa profi rodičov na deti. Veď pre nich by to bolo určite lepšie, keby sa dokázali nenaviazať sa, potom by ich odlúčenie od toho dieťatka určite menej bolelo.
Ale je to ťažké uskutočniť to v praxi. Viem čo táto "práca" obnáša, tiež som to zvažovala robiť, ale mne by ani tisíc školení nepomohlo, aby som to citovo zvládla. Proste nedokážem dávať lásku bez toho, aby som sa citovo nenaviazala. Lebo táto práca nie je to isté, ako byť milá, starostlivá a ústretová napr. predavačka či zdravotná sestra.
A k tým školeniam. Tiež viem o tom svoje...
Ja už mám za sebou dve úplne prípravy (na dvoch rôznych miestach) na NRS, oba razy ukončené s tým, že idem do pestúnskej starostlivosti.
A zo slov jednej z odborníčok, ktorá nás pripravovala, som mala nasledovný pocit: ak ideme do NRS ako pestúni a následne potom si dané dieťa v PS chceme osvojiť (hoci legálnou cestou po splnení všetkých zákonných podmienok), to je niečo také, ako keby sme "kradli" to dieťa bio rodičom. Pretože ono to vraj má svoje opodstatnenie, prečo to dané dieťatko nešlo hneď na osvojenie, ale len do pestúnskej starostlivosti.
Dlho mi trvalo, kým som to rozdýchala a prestala sa cítiť ako "zlodejka detí".
@berginkan my sme s našou profimamou v kontakte a aj keď je to 100km,ked mame cestu...možno dva tri krát do roka....vždy sa ohlasime a zastavíme. Vždy bola rada. Je to už staršia pani už ide do dôchodku a podla mňa náš malý by mal vedieť kde bol kým.prisiel k nám. Príde mi to v pohode. Aj ja by som.ako profimama chcela vedieť ako sa mojim odchovancom darí...je to normálne a ľudské.
@miriam439 fuu to kradnutie deti je hadam prisilny vyraz. Ja mam tiez v pestunskej 2 deti, jedno uz ma podany navrh na osvojenie a druhe hadam niekedy raz bude moct tiez. Nas zase "presviedcali" ist do pestunstva ak nechceme cakat dalsie roky a je pravda , ze deti boli zrazu k dispozicii o par tyzdnov. Neboli pravne volne, preto nemohli ist na adopciu. A takych je deticiek vela. Ak o ne rodicia nejavia zaujem tak si ako zlodej nemusis pripadat. Aj ja som to v sebe dlho riesila ale jedneho dna prisiel zlom a uz sa na to vsetko pozeram trosku inak. Deti vychovavame a milujeme ako vlastne a sme preto rodicia ako sa patri. Miluje ich cela nasa rodina. Alternativu, ze nam ich niekto vezme si nepripustam, inak by som od zialu asi umrela.
Baby neviete co znamena, ked na stranke sudu som nasla nase pojednavanie (osvojenie) a je tam ze "forma ukonu: pojednavanie bez rozhodnutia" ?? Pred nami ma sudca este jedno osvojenie a maju to tam tiez uvedene.
@joannita prosím ťa našla si to cez toto?
@joannita
Aj nám to tuším takto vždy uvádzali a pritom na tom pojednávani potom padlo rozhodnutie, takže zrejme to je len ich nejaká formula.
@zuzlicek44 Ja som si presne cez túto stránku hľadala, či nám už konečne stanovili termín a iné veci.
Ale nám, keď preradili spis konečne na náš okresný súd, tak nám prišlo oznámenie a tam sme mali uvedené aj meno sudcu a tiež spisovú značku a tak ja som si potom vyhľadávala aj podľa spisovej značky.
@miriam439 spôsobu značku aj sudcu vieme,mali sme to uvedené na potvrdení ktoré nám dali keď sme podali návrh na predosvojitelsku.
Na tejto stránke min nic neukazuje,znamená to že ešte nebol termín,však?
@zuzlicek44 ano presne cez tu stranku. Ja som aj predtym volala na sud a povedali mi datum pojedka, len tak zo zaujimavosti som kukla aj tuto stranku. Ano ked to tam este nevidis, tak este nemate vytycene pojedko, ale skus si volat na infocentrum, tam to vedia aj mesiac predtym, nez to zapisu....
@zuzlicek44 ale ty tam mas nahodeny specializovany trestny sud, to neviem ci by ti naslo. Ja som si naklikala nasho sudcu a cez neho som zadala spisovu znacku, skus tak. A v pondelok cinkni na infocentrum.
@joannita kde si to mala prosim? Pri našej sudkyni sme nenašli nič teda žiadne kolónky kde by sa dala naklikat spisova značka 🤭🤭🤯
@zuzlicek44
Ja keď hľadám naše veci, tak do Google si dám vyhľadať Okresný súd + zadám mesto kde sidli.
To mi vyhľadá presne náš súd na stránke ministerstva spravodlivosti, ale je tam v hlavičke https://obcan. justice. sk
Keď viem spisovú značku, tak ju zadám hneď na začiatku úplne vpravo hore a to mi na celej stránke vyhľadá všetko, čo sa týka našej veci, napr. aj to, čo je už v archíve.
Alebo si vľavo nájdem SUDCOVIA, potom nášho sudcu a vľavo si vyberiem, že chcem zobraziť POJEDNÁVANIA (je tam aj možnosť zobraziť jeho rozhodnutia) a mi potom vyhodí zoznam jeho pojednávaní aj s dátumami, pri každom pojednávaní je vpravo uvedená spis. značka. Takže si potom pozerám podľa spisovej značky, či tam nie je aj naša zn. a ak áno, pozriem si dátum pojednávania.
A tak si to kontrolujem priebežne, lebo som napríklad zistila, že tam boli vypísané jeho pojednávania asi tri mesiace dopredu a my sme tam neboli. A potom, keď som trochu neskôr znovu kontrolovala to isté obdobie, tak už sme tam pojednávanie mali zapísané, teda ho tam vsunuli. A potom nám prišlo aj poštou predvolanie.
Tak isto som si kontrolovala aj ich ÚRADNÚ TABUĽU, lebo som sledovala, či tam vyvesia aj oznámenie o doručení pre bio rodičov (nepreberajú poštu), podľa toho som vedela, kedy sa rozhodnutie stane právoplatné... kopec veci sa tam dá odsledovať, treba poskúšať, tiež som samouk 😉
@zuzlicek44 ano tak ako pise @miriam439 naslo ti to? Ked nie napis mi do spravy len meno sudcu, skusim ti to najst a ty si tam das vase cislo....
Maminy, chcem sa opýtať. Pri pojednávaní o predosvojitelskej/adopcii, stretli ste sa na súde s nejakými fakt neprijemnymi otázkami? Ako to tam prebiehalo? My sme vychytali vraj naozaj nepríjemnú sudkyňu, tak sa trochu obavam. Dieťatko ste nechali doma, alebo niekto strážil pred súdom, pre prípad, žeby ho chceli vidieť? Ďakujem za každe info.
@santamonica dieta bolo doma, nechcelaho vidiet sudkyna..bolo to v pohode..ci sme si naozaj 100 percentne isti
Ahojte...je tu niekto z KE kraja? Koľko sa asi caka na malé bábo? Ďakujem

@miriam439 ale to je predsa nieco uplne ine. Nemozes porovnavat. A evidentne nevies o com je ta praca, maju nato skolenia atd. Nesuhlasim s tym co pises.