icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

joannita
16. sep 2019

@miriam439 ok dakujem za vycerpavajucu odpoved 🙂

joannita
16. sep 2019

Baby, poradite pls tie ktore mate osvojenie za sebou? Ked sme podavali navrh na osvojenie, dali sme vsetky potvrdenia k tomu datumu (v aprili). Teraz nam prislo predvolanie na pojednavanie a tam nieje napisane ze mame nieco nove priniest (originaly tych potvrdeni ano samozrejme). A ja sa pytam, ci aj napriek tomu netreba priniest aj aktualne potvrdenia ako su napr. Manzelov prijem, vypisy z registra, potvrdenia o zdravotnom stave atd? Akoze k aktualnemu datumu myslim.....lebo ved april bol uz pred pol rokom.....

solyka
16. sep 2019

@rebekarebekova Dostali sme baby s takym rezimom. Oni boli v nemocnici 3 mes. Takze ten rezim je z nemocnici. Profi mamka to nechala. Takze mi sme nemali s nimi nic robit,len dodrzat to na co su oni zvyknute. A nám to takto vyhovuje. Baby su spokojne. Mi vieme planovat. Zzvyknutee ich navtevovat ked mali 3,5 mes. A boli uz 5,5 mes.krd sme ich uz mohli zobrat na pobyty. Pred dvoma tyzdnami bol sud. Teraz maju uz 7 mesiacov.
Dakujem za pomoc.

zuzlicek44
16. sep 2019

Žienky,vám dá rátalo 9mesiacov od predosvojitelskej,alebo od prevzatia dieťaťa? Podľa § 103 zákon o rodine :
(1) Pred rozhodnutím súdu o osvojení musí byť maloleté dieťa najmenej po dobu deviatich mesiacov v starostlivosti budúceho osvojiteľa. Náklady spojené s predosvojiteľskou starostlivosťou uhrádza budúci osvojiteľ. Neznamená to že od predosvojitelskej 9mesiacov...ako to bolo u vás?

joannita
16. sep 2019

@zuzlicek44. Kazdy sud to berie inak. Nam povedali ze od prevzatia dietata, aj sme po 9 mes. Co bol u nas podavali navrh na osvojenie. Ale viem ze baby niektore tu pisali ze im uznali az 9m od predosvojitelskej.

tulipan43
16. sep 2019

@zuzlicek44 Nam sud uznal 9 mesiacov od prevzatia dieťaťa.

zuzlicek44
16. sep 2019

@tulipan43 sám od seba,alebo ste to nejak zakomponovali do návrhu?
Ako to bolo prosim?

zuzlicek44
16. sep 2019

@joannita v takom prípade sa dá odvolať potom nie?(či to sa len zbytočne natiahne)?

marcelarefat
16. sep 2019

@miriam439 ako keby som v niektorých chvíľach seba pocula a to som ešte o pár rokov, teda o 7r. staršia od teba a na malého som sama, ale vôbec sa nesťažujem!!!! Tiež by som ho za nič na svete nedala. Je to moje životné šťastie a láska. A presne ani ja sa nezastavíme cez deň keď je malý hore, iba keď spí v noci lebo poobede musím ležať pri ňom, inak by boli po 30min.po spánku. No duracelka od rána. A ako keby som seba počula aj môj čertík robí všetko so mnou a tiež ho rožkom neopijem. Tiež spolu v kuchyni, na rebríku,šrobovaky kladivá, struhanie zeleniny, už vie aj umývačku sám zapnúť, no proste všetko kopíruje po mne. Ale zasa keď počujem niektoré mamičky vo majú o 15 - 20 rokov menej ako ja sme si strašne unavené, tak ja som oproti nim asi tiež na dobíjanie. Ale tiež sa priznám,že určite dve deti naraz by som ani ja asi nedala. Človek musí zvážiť na vo reálne má. Niekedy treba sa viac riadiť rozumom ako srdcom. Mne je veľmi ľúto,že malý už nebude mať súrodenca, keby dom mala tak o 10 menej, nerozmyslam ani na sekundu.

berginkan
16. sep 2019

@miriam439
@marcelarefat ale ved 80% deticiek je takychto 🙂

joannita
16. sep 2019

@zuzlicek44 odvolat? Ako myslis odvolat?

marcelarefat
16. sep 2019

@berginkan veď ja viem, ja si vôbec nesťažujem a som rada a vďačná Bohu, že je živý a zdravý.

miriam439
16. sep 2019

@berginkan
Však ani ja som sa nemienila sťažovať na môjho miláčika, ja som najprv pre @zibi napísala svoj osobný názor a potom som @joannita odpovedala na jej otázku.
A ja viem aj to, že kopec detičiek z DeD sa do rodín v NRS dostane v oveľa horšom zdravotnom stave ako náš malý, takže starostlivosť o nich je oveľa náročnejšia. Však preto som aj vo svojom prvom príspevku pre @zibi písala, že všetko, v rozhodovaní či prijať alebo neprijať také alebo iné dieťatko, závisí od mnohých okolností a danej situácie toho konkrétneho manželského páru.
Keď sa tu na MK niekto niečo opýta, my mu môžme pomôcť tým, že mu napíšeme svoje skúsenosti alebo pocity, ale každý si musí zvážiť, na čo má alebo nie.

zibi
17. sep 2019

Baby ste uzasne.Pomohli ste mi a velje dakujem😘🙏

jesienka22
17. sep 2019

@zuzlicek44 my sme podavali po 9mes od prevzatia, ale rozhodli az po 9 mes predosvojitelskej. Vtedy dali termin pojednavania. Podla mna nerozhodnu, ze zamietame osvojenie lebo neuplynula lehota....jednoducho nerozhodnu, kym neuplynie lehota. Ja mam tiez info, ze rozne sudy posudzuju inak.

jesienka22
17. sep 2019

@joannita My sme neaktualizovali ziadne potvrdenia.

zuzlicek44
17. sep 2019

@joannita odvolať pri rozsudku je väčšinou napísané že je možné sa odvolať do 15dni...( A asi sa to posuduzje potom znova...)
Ďakujem dievčatá za info a vaše skúsenosti. Zajtra máme pojednávanie na predosvojitelsku. Prosím vás akonsa treba obliecť na súd(mozeme rifle?) Tiež čo sa budú pýtať ako prebiehalo vaše pojednávanie na predosvojitelsku?ďakujem pekne 😘😘

berginkan
17. sep 2019

@miriam439 ale ved nemusis vysvetlovat. ja som tiez iba napisala ze aj ine deti su take. aby to nevyznelo ze iba tie z Ded. lebo ja sa stretavam so strasne vela predsudkami ohladom tohto..
@marcelarefat ani tebe to nebolo mienene ze sa stazujes

baby myslim, ze tato skupina je trochu ina ako ostatne na MK. tu sa do seba nenavazame a neposudzujeme nerypeme. takze ak bol moj koment akokolvek pre vas tohto razu, nebolo to vobec tak myslene

berginkan
17. sep 2019

@zuzlicek44 nebola som na takomto sude, ale na vela inych a urcite slusne. rifle nie su vhodne

ladyblcha
17. sep 2019

@berginkan len na margo tvojej rady, volala som do usmevu, aj do navratu a obe pani velmi mile a odporucili nam kludne do toho ist, a so psychologickou to prejst, ze jej posudok bude aj tak dost napomocny aj pre nas.

hariet
17. sep 2019

dievcata prosim vas, riesime teraz prispevok pri narodeni, neodkladko pravoplatne, a pani na urade hovori, ze maly ma mat trvaly pobyt zhodny s miestom uradu, na ktorom o tento prispevok ziadame (nas trvaly pobyt). Nie je to blbost? Mozeme mu uz teraz zmenit trvaly pobyt? Dakujem za radu

berginkan
17. sep 2019

@hariet prispevky ziadas na vasom trvalom pobyte. dieta ma tam pobyt kde vy, ak sa mylim, tak ma baby opravia, ale ja to vybavujem a vsade to tak eviduju

berginkan
17. sep 2019

@ladyblcha no super. tak uvidite a isto je to takto lepsie, isto vam povedia aj o inych rodinach atd.

hariet
17. sep 2019

@berginkan no ved prave, len na rodnom liste ma ine mesto, tak to ich asi pomylilo... zevraj to budu musiet poslat tam. Ale presne ako pises, on ma logicky pobyt tam, kde my, aj ked nie este oficialne.

amienne
17. sep 2019

@hariet nase deti maju trvaly pobyt na strednom Slovensku (rovanko uvedene aj v RL) ale byvaju s nami na západe. Vsetko, vratane prispevkov sme riesili s uradom , ktory prislucha k ich sucasnemu bydlisku. Nikto neriesil kde maju trvaly pobyt. Dokonca zo sudu poslali spis po 3 mesiacoch na zapad republiky lebo deti sa uz zdrziavaju tam.

hariet
17. sep 2019

@amienne vdaka, idem jej zavolat a informovat ju 😉

martinavalach
17. sep 2019

@zuzlicek44 Na sud sa oblecte urcite slusne (nie rifle). Nas sa pytali v podstate to, co je v navrhu na predosvojitelsku. Ako a kde sme sa s malym stretavali,ako stretnutia prebiehali, potom kde pracujeme, ako byvame.

santamonica
17. sep 2019

@zuzlicek44 nám bolo povedané na súde, že od podania žiadosti o predosvojitelsku má súd zákonnú lehotu 9 mes., čiže dovtedy má byť termín pojednávania.Kedze nám už potvrdili, že termín v lehote nebude pre vyťaženosť súdu a ani netušia o koľko sa to predĺži, kurátorka si myslí, že by sme mohli žiadosť zmeniť na rovno osvojenie. Vraj sa to dá. Neviem, asi si na to najdeme právnika.

zuzlicek44
17. sep 2019

@hariet nás malý nemal trvalý pobyt nikde.nexh nevymýšľaju,nikde v podmienkach to nieje. Dokonca na stránke úradu sú k tomu informácie písané....https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

berginkan
17. sep 2019

@zuzlicek44 tak vies ako to je, velakrat vieme my viac ako oni ☹