Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@kikuska_wedge dakujem za info toto je dôležitá informácia
@mmag nam zmenili aj meno v rodnom liste v mieste nasho bydliska
@gunhild najrychlejsie je spravoplatnit si uznesenie a osobne ho odniest na matriku,ktora vydala prvy rodny list. matriky si to vedia poslat medzi sebou aj elektronicky,ale kym to sud odosle a nasledne si to matriky vymenia (urgovanie nutne), tak sa proces,kym budete mat v ruke rodny list moze pretiahnut aj o par mesiacov.
ahojte, prosim este raz o radu, uz som taka dopletena z tych pani na uradoch, kazda hovori ine. k rodicovskemu potrebujem na upsvar tieto dokumenty: ziadost o pridavok na dieta, ziadost o rodicovsky prispevok, kopiu rodneho a rozhodnutia, papier zo socialky ze mi skoncila materska a to je vsetko? ziadat to mozem do 6 mesiacov spatne? dakujem 🙏 @zuzlicek44 ty si to teraz riesila vsak?
@berginkan ja nie prepáč,mňa to ešte len čaká 🙈ja len materskú a rodinné prídavky.
@zuzlicek44 no aj tie pridavky. Co si k tomu potrebovala?
@berginkan tu žiadosť od nich som vypísala,pravoplatne rozhodnutie (vtedy neodklsdneho opatrenia) a myslí že rodný list ..
Právoplatnosť musela byť vyznačená na neodkladnom.
@zuzlicek44 a zo socialky nic?lebo citam ze papier o materskej treba celkovo
@berginkan na rodinné pridavky?nie...kde to citas?
@berginkan vsetko co si napisala, plus ku vsetkym kopiam si zober aj originaly k nahliadnutiu, uradnicka tam podpisuje ze videla aj originaly. Dalej potrebujes okrem tvojho potvrdenia ze nepoberas materske, aj to iste potvrdenie tvojho muza.
Ziadost o rod. pridavky je nieco ine, ale ano aj o to mozes poziadat. Ano RP sa moze riesit 6m dozadu.
Ja som toto vsetko riesila pred tyzdnom.
najde sa tu niekto z okolia Skalice, co by som sa mohla popytat? Prosim sukromnu spravu 🙂 dakujem velmi
@slnieckovesrdce napís do sukromnej co chces vediet.
@joannita ahoj, takze potvrdenie ze mi konci materska mi nedaju, az ked mi skonci. ked som sa pytala na manzela, tak na mna kukala, ze to netreba, ze ved to maju v systeme, ze matersku poberam ja. pani na upsvare vsak odomna to potvrdenie ziadala, takze teraz uz vobec nerozumiem tomu. ak budem cakat na to potvrdenie, pridavky mi prepadnu a nestihnem to vybavit. zuzlicek tiez pisala ze nepotrebovala potvrdenie zo socialky...
@berginkan vyplatia neboj, ale len 6 mesiacov pozadu. Trvaj na svojom. Vsak k prídavkom potrebuješ žiadosť o pridavky, rodny list a pravoplatne rozhodnutie ze máte malého doma a tvoj OP. Nic viac, proste trvaj na prevzatí a keď nie, zavolaj si nadriadenu. S prepáčením mi už tie ženy na úradoch pijú krv nič nevedia a ešte aj tak mudrujú.
@berginkan potvrdenie zo SP potrebujes kvoli rodicovskemu pridavku (220e), pretoze sa nemoze sucastne poberat aj rodicak aj materska. Od nas vzdy chceli potvrdenie zo SP za oboch rodicov ze nepoberame uz materske (riesili sme to uz viac x lebo sme boli na materskej obaja), prvy x som sa kvoli tomu prehnala spat do SP, lebo mi tiez teta v SP povodne povedala ze to nebudem potrebovat. Na rodicovsky prispevok mas na 100% narok 6 mesiacov dozadu. Neviem kedy ti konci materska, myslela som ze uz ti skoncila ked to riesis, ale napriklad nedavno manzelovi dali v SP potrvrdenie 4 dni predtym, nez mu materska realne skoncila.
Rodinne pridavky (nieco vyse 20e mesacne) je nieco uplne ine, o som ti aj pisala a tu nepotrebujes ziadne potvrdenie zo SP. Tu ale neviem ci mas narok na vyplatenie dozadu.
Preco ale riesis pridavky (cca 20e) az teraz, ked mate dieta uz par mesiacov?
Ahojte NR kraj, neviete ako sa to hýbe?

@gunhild My sme vybavovali nový rodný list nedávno. Dá sa vybaviť normálne v meste alebo dedine, kde bývate. Elektronicky si ho stiahnu v systéme. No:
1. Ako už bolo spomínané, súd musí poslať právoplatné rozhodnutie na matriku, kde bol vydaný prvý rodný list (u nás to trvalo ozaj dva mesiace od vyznačenia právoplatnosti osvojenia🤦♀️)
2. Ak budete chcieť zmeniť aj rodné meno, nie len priezvisko- musíte ísť na matriku do mesta, kde bol vydaný prvý rodný list (my sme chceli pridať len druhé meno k pôvodnému menu- ale aj to bol problém🤔)- lebo takéto zmeny treba vraj robiť len tam, inde vraj zmeny nie je možné robiť 🤷♀️
( Automaticky zmenili len priezvisko dieťaťa a rodičov.)