Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@jesienka22 ďakujem veľmi pekne,lebo som dostala hrozný strach.....neviem si to predstaviť,že by sme malého drobca museli dať bio máme,je na nás hrozne pripútaný.ďakujem
@continental a to kto ti napisal? 🤦
Ak mate pravoplatny predosvojitelsky sud, nemas sa coho bat. Je to tak definovane v zakone, ze biologicky rodic moze podat navrh na sud na zrusenie osvojitelnosti, len do doby, kym nieje dieta zverene do predosv. star. potom uz ma smolu. Ano vo vynimocnych a specifickych pripadoch je to mozne az kym dieta nieje zverene uplne buducim osvojitelom, ale to sa prakticky nestava. A aj keby ste nemali este predosvojitelsky sud za sebou a mali by ste ho zvereneho len na predbezko, tak bio by vam ho nemohla len tak zobrat ako pises 🙂 musela by podat navrh na sud na zrusenie osvojitelnosti a dokazovat ze je sposobila a ma podnmenky. Mala by to velmi tazke ziskat ho spat, ale ano vtedy je to este mozne.
Okamzite hned by ho mohla zobrat vtedy, keby by ste ho mali len na hostovsky a ona by este nebola pozbavena rod. Prav.
@jesienka22 ano presne v takychto pripadoch, ked napr. Jej bolo dieta nejak odobrate nezakonne, alebo sa stali nejake zakonne omyly a ona by teraz bojovala o svoje dieta (co by som samozrejme uplne chapala). Taky sud by sa ale tahal roky
@continental inak ale ja to tu teda dost sledujem ale nevidela som ze by tu taketo nieco niekto napisal
@joannita úprimná vďaka,spadnul mi kameň zo srdca.Pýtala som sa to tu tak z mesiac nazad a bolo mi to tu napísané,nie v súkromnej správe,tak ak by si chcela, môžem ti to nájsť,ak by som mala čas.Ešte raz ďakujem 😘😀, konečne sa normálne vyspím 😍
@joannita bolo to presne 15 júla,čo sme to tu riešili, prečítaj si to a odvtedy som sa normálne nenajedla.😂 ďakujem Bohu za takých ľudí ako si ty😍😊
@continental No ja neviem, ale vtedy ti kočky tiež písali, že ak už malého máte v predosvojiteľskej starostlivosti, tak vám ho len tak ľahko nevezmú. To isté ti podľa mňa napísali aj teraz.
@continental nedakuj ja som len pisala ako to je 🙂
Ale aj tak nechapem lebo 15.7 som sem dala koment adresovany tebe, kde ti pisem presne to iste co teraz. Z coho si teda usudila ze to tak nieje? 😳 toto som ti vtedy napisala:
Bio rodic ma pravo na dieta az kym vam nieje zverene do predosvojitelskej starostlivosti. Niekolko x sme to tu pisali. Urcite pravo "nepada" po 8 tyzdnoch dokonca ani ked je pozbavena rod. prav a dieta je pravne volne. Realne: kym nieje pozbavena rod. Prav, dieta jej mozu vratit takmer "okamzite", ak je pozbavena, musela by podat navrh na sud o zrusenie osvojitelnosti a tam by uz sa to tahalo a dokazovalo. Ja viem zle sa to cita, aj mne sa to zle pocuvalo od svojho odvokata ale neboj sa stava sa to len vynimocne nemysli na to.
Ked je dieta zverene sudom buducim osvojitelom do predovojitelakej, vtedy uz nema narok. Tak je to aj specifikovane v zakone. Pisem co je v zakone uvedene.
Ale napriklad v DeD nam povedali ze az do uplneho osvojenia ma stale narok, co ale nieje nikde uvedene. Musela by mat extremne sikovneho advokata 🙂
@joannita lebo tá koćka za tebou nám napísala niečo iné,opak a toho som sa zľakla 😀
@joannita ale hlavne,že vieme ako to naozaj je😍 aspoň ja teraz.Mne aj na sociálnom pani spominala,že vždy sa môže niečo stať,že to nám nemôže zaručiť......ale už to nechcem rozoberať,lebo som rada,že my spadnul kameň zo srdca a už nechcem na to myslieť,že by nám ho niekto zobral.Ďakujem a pekný deň prajem 🌻🌺🌸
@continental akoze do spravy vam to napisala? Lebo tuto nic nevidim 😄 a ano pani na socialnom mala v podstate pravdu, nikto vam nic nezaruci, stat sa moze vselico a hlavne na slovensku 🙂 proste kym niesu deti aj na papieri nase tak .......aj ked zakon hivori v nas prospech, vieme ako to chodi obcas..... Ale take nieco sa stane 1x za 1000 pripadov, ako sme aj pisali hore. Hlavne sa nestresuj, ved keby mala bio zaujem uz sa isto davno ohlasi neboj.
@joannita áno,aj😥a ešte raz ďakujem 💐
Ahojte, dnes som stretla susedu (robi na sude a riesi zrovna pestunske a adopcne zalezitosti na vyssej funkcii!) a uplne ma dorazila.
Dietatko mame na neodkladne docasne zverene v pestunstve a ja uz len cakam asi 6 tyzdnov na schvalenie materskej a ona, ze matersku mi neschvalia, ze az budeme v jej rodnom liste ako rodicia, ze az potom. A uplne presvedcena o svojej pravde.
Tak VAS PROSIM, nieco som pochopila zle?
Co ja viem z vela hodin citania a rad od viacerych z Vas, tak pri neodkladnom pestunskom je narok:
1. Uz pri vykonatelnosti - na matersku a nasledne RP
2. Pri pravoplatnosti - na rodinne pridavky, opakovany prispevok pre dieta zverene do pestunstva (cca 130€)
3. Po riadnom sude o pestunstvo, po jeho pravoplatnosti - na jednorazovy prispevok pre dieta (cca 500 €)
4. Po skonceny rodicovskej dovolenky - na opakovany prispevok pre pestunskeho rodica (neviem ako presne sa to vola)
NIECO NESPRAVNE prosim?
Dakujem ❤❤❤
@rebekarebekova
My sme to isté, čo vy - dieťa do pestúnskej, najprv na neodkladné opatrenie. Prevzaté z DeD 2017.
Ihneď odo dňa prevzatia dieťatka z DeD, nástup na MD, materské od SP som dostávala 28 týždňov. Potom plynule prechod na RD, RP dostávam z UPSVAR aj teraz, hoci dieťa už má viac ako tri roky (lebo sme ho vzali z DeD takmer ročného).
Prídavky od mesiaca, kedy neodkladné opatrenie bolo právoplatné, pravidelný príspevok dieťaťu od mesiaca, v ktorom sme dieťa prevzali z DeD (teraz je to presne už 192 €). Daňový bonus manžel dostáva pri výplate už od prevzatia dieťatka z DeD.
Jednorazový príspevok je teraz 530 eur, ale musíš mať v rukách právoplatné riadne rozhodnutie o pestúnskej starostlivosti, inak ti žiadosť vrátia. To sme my riešili tento rok, lebo len teraz sme sa dopracovali k riadnej PS.
Keď ti skončí RP, požiadaš o pravidelný príspevok pre pestúna, to mi už minule vravela pani na UPSVAR. Sumu presnú z hlavy neviem, ale tiež cca 180 eur.
Ak náhodou sa vám podarí dieťatko osvojiť, príspevky padajú, ostanú ti daňový bonus, prídavky a RP (ten počas zákonom stanovenej lehoty, neviem, aké staré bábo ste si brali z DeD).
@rebekarebekova
Samozrejme, úplne všetko musíš písomne žiadať aj s príslušnými prílohami, bez žiadosti nedostaneš nič, aj keď máš zákonný nárok. Niečo sa dá požiadať aj pol roka dozadu.
@rebekarebekova
Pozri § 48, je to aktuálne znenie.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
@rebekarebekova Opravujem, my sme hlavne § 49, lebo sme ako "iný poistenec". Takže ak spĺňaš tie ostatné podmienky nároku na materské, tak nie je dôvod, aby ti neschválili odo dňa prevzatia.
Pozor, my sme mali neodkladné opatrenie vykonateľné cca dva týždne skôr, ale pre MD a materské od SP bol dôležitý dátum prevzatia dieťatka z DeD, ja som mala aj taký Protokol z DeD, presne kedy som dieťa od nich prevzala a sa mi tak všetko zdá, že som aj jeho kópiu dávala do SP spolu so žiadosťou o materské.
@rebekarebekova tak ja som mala nárok na materské,od prvého dňa prevzatia malého do opatery. Len na základe neodkladneho rozhodnutia
. Mal dva týždne. Na neodkladne sme čakali 7 dní.
Ahojte dievcata, idem si k Vam s prosbou pre radu. Vcera sme absolvovali náš posledný a definitívny súd na osvojenie . Čakáme na právoplatnosť uznesenia. Otázka je na ktorej matrike vybavím nový rodný list. Musíme cestovať ns mstrimu v meste kde sa narodil alebo je to možné vybaviť v na matrike nášho bydliska.Uradnicky z UPSVar ani poručníka mi nevedeli poskytnúť tuto informáciu. Dakujem za pomoc .
Bolo to tento rok a museli sme ísť tam kde bol vydaní pôvodný rodný list.
Nam dali novy rodny list na nasom urade.
Dakujem veľmi pekne dievčatá za odpovede, skúsim sa opýtať na našej matrike čo mi povedia .uznesenie ste davali iba k nahliadnutiu alebo nechavali originál alebo kópiu na matrike?
@gunhild matrika dostane zo súdu svoj originál. Pred tým než tam pôjdeš, si to prever telefonicky, lebo to niekedy trvá aj dva mesiace, než to súd pošle a matrika spracuje.

@continental Ja to chapem tak, ze po rozhodnuti o predosvojitelskej by uz bio matka musela mat velmi dobry dovod, aby jej dieta prisudili - napriklad nezakonny postup pri odobrati dietata a podobne. A take sa stava naozaj v minime pripadov.