Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@joannita To je truba 😭😭😭😠😠😠
@kaciatko78 potom vsetko sedi. 🙂
@zuzlicek44 akoze chapes co davaju?? Clovek potom musi fakt preverovat jak idiot vsetko
@joannita toto nemyslíš vážne 🤔🙄. My sme sa stretli s trosku iným predslovom lekárky keď sa nás pýtala na anamnézu malého. Museli sme priznať že je osvojeny, že nevieme. Potom spustila svoj predslov, ako nám nechce kaziť radosť, ale jej veľmi dobrá kamarátka lekárka si osvojila bábätko a oľutovala to 😂po čase koli jeho správaniu. .Povazuje to za svoje osobne zlyhanie. nakoniec sa im, ale narodilo bio dieťatko ktore im našťastie robí veľkú radost a to praje aj nám aby sme zažili .
Som nevedela čo jej mám povedať. Nechcela som ju počúvať .Poviem Ti doteraz má to mrzí,keď na mna niekto vybehne stymito historkami a predsudkami . Ďalšia vec je ta,že ja už ani nechcem bio , pretože my už mame svoj najväčší poklad na svete a neviem si predstaviť že by som dokázala niekoho milovať viac . Je kus zo mna .
Co keby bol aj Róm ? Je to vada? . Niektorí ľudia sú fakt obmedzení( aj lekári ) sjv dnešnej dobe to vidieť , mnohí ľudia majú zatrpknuté srdce .
Verím Ti , že ta to zaskočilo.
@gunhild to že niekto vyštudoval medicinu ho ešte nerobí človekom, človekom, ktorý má otvorené srdce pre každého...tiež mám veľmi smutnú osobnú skúsenosť, keď sa adoptované dieťa ocitlo v nemilosti len preto, že sa matke narodilo bio ...ja si mýslím, že kritéria na adoptovanie by mali byť oveľa prísnejšie po všetkých stránkach
@sentoza Ešte prísnejšie ako sú?😲
@zuzlicek44 oveľa prísnejšie, mentalny svet budúcich rodičov je minimalne braný do úvahy pri príprave na adopciu.
@zuzlicek44
@miriam439
Mne sa tiez vyber vobec nezda prisny. Zdlhavy, to ano, ale prisny nie. Poznate niekoho, koho by nezapisali?
@jesienka22 Ja poznam zenu ktora chcela adoptovat dieta aby pomohla svojej zdravotne postihnutej sestre o ktoru sa starala a samozrejme ju vyradili
@johanka121 to sa mi ale nezda prisne, ale spravne
@jesienka22 Poznám ľudí ktorí to vzdali....zapísať sa do zoznamu je jedna vec a dotiahnuť to do konca (mať doma dieťa) je druhá vec.
Veľa ľudí to aj za tie roky čakania vzdá...a u mňa sa tam prejavuje ta psychika
...niekto počas čakania otehotnie a zistí že iné bábo nechce..z niekoho opadne ten prvotný ošiaľ adopcie a tiež to počas čakania vzdajú,....atď atď...aspoň nejaká časť ľudí - čakateľov sa podľa mňa tým čakaním "odstráni"...
@zuzlicek44 ano, ale to nie je o prisnosti kriterii na zapisanie do zoznamu, ktore spominala sentoza
@gunhild tak toto by som sa neovládla... Ako si môže dovoliť toto povedať..
Ja už začínam byť zúriva pri takýchto rečiach, ako keby adoptovane dieťa bolo iné ako to ktoré porodis... Véd aj to adoptovane niekto len porodil, nespadlo z vesmíru... A ze bude mat iné gény, iné vlastnosti, iný vzhľad? No a? A co my sme dokonalí?? Ved môže zdediť 100 krát lepšie veci... Sprostí ľudia, vôbec si neuvedomujú ako tými rečami ubližujú. Zato ze ony toho nie sú schopní, budú podrypavat a múdrovat do rozhodnutia iných. A co ako tým chcela povedať, ze všetky deti, ktoré sa ženy rozhodnu dat na adopciu, treba co akože, niekde odstrániť, ci co vlastne navrhujú??? Naraziť im pečiatky hoden odsúdenia??
Véd tie deti vôbec nie sú nechcené, alebo iné.. Véd sú práveže o to viac milované, vytúžené, ved ja stále hovorím mojej malej, ze je moja radosť, šťastie, láska najväčšia. Ze vďaka nej nás život ma zmysel a naplnenie, ze si neviem ani len predstaviť ze by som ju nemala. A je mi úplné jedno ze som ju neporodila, ľúbim ju nie o to menej, ale práveže o to viac, ze napriek tomu že som ju neporodila, jej môžem byť mamou.
A záleží na tom aký kto ma názor na romov, či poloromov alebo všeobecne deti z detských domovov? Dôležití sme aj tak my a náš názor. My sme sa rozhodli prijať dieťatko z domova do svojej rodiny. A každý človek má právo na svoj názor a my máme právo s nim súhlasiť alebo nie, preto ma takéto veci nemôžu vytočiť. Od pani doktorky to bolo netaktne, ale slušnosť má alebo nemá každý v sebe a nezáleží pri tom na postavení či vzdelaní človeka.
@gunhild paneboze tak toto mi pride este horsie ako to co sa nam stalo. To co je za sproste reci. My to akoze hovorime kazdemu lekarovi ze je adoptovany ku ktoremu ideme lebo vsetci sa pytaju na rodinnu anamnezu, takze priznat to je viacmenej normalne, ale doteraz boli vzdy velmi pozitivne reakcie. Ani tato dr. Nebola nejak neprijemna, skor tak silene sa snazila byt mila.....ale ze ciganske dieta? 🙈
Najhorsie je ze ked je clovek v tej ambulancii tak je tak prekvapeny ze ani nestihne reagovat. Az ked som prisla domov som si nadavala ze som nejak trefnejsie nezareagovala. Trraz presne viem co by som jej povedala tak aby sa jej to dotklo a mozno aj zamrzelo. A tej tvojej 😠 tej tiez viem co by som na to povedala juuuuj
@johanka121 adoptovat dieta aby pomohla sestre? Tomu nerozumiem, ako jej mala pomoct tym ze si adoptuje?
@sentoza nikto nedokaze "preverit" cloveka az do takej hlbky aby zistil, ako sa bude chovat v takej a takej situacii. Ani najlepsi psycholog ti nevidi do hlavy, nepozna tvoju minulost a vsetci sa predsa snazime ukazat v lepsom svetle. Ani naprisnejsie psychotesty neodhalia to, ze ked sa ti narodi bio tak odsunies adoptovane na vedlajsiu kolaj.
To by potom museli chodit vsetci buduci rodicia na psychotesty, ci su sposobili mat dieta, ved take veci sa deju aj v biologickych rodinach
@joannita ale ja tu nejdem nikoho o ničom presviedčať, ja tvrdím, že pravidlá su benevolenté a mali by byt oooooveľa prísnejšie, tu nejde o budúcich rodičov ale o spôsobilosť vychovať opustené dieťa aj s jeho inakosťou, lebo každé jedno si prešlo traumou aj to, ktoré si zoberiete rovno z pôrodnice. Tieto deti potrebujú byť bezpodmienečne milované, je to iné ako mať biodieťa.
@joannita neviem, aka bola cela ta situacia u doktorky, ale nemusel to byt iba rasizmus. Romovia su odlisna etnicka skupina a mozu mat vraj napriklad trochu ine reakcie na lieky, vrodene predispozicie atd.
@jesienka22 ja netvrdim ze to bol rasizmus. Stacila inak formulovana otazka (inteligentnejsie, co by som od doktorky ocakavala)
A neviem no.....keby sa to opytala kozna napr. Tak nepoviem, ale neurolog......ziadne lieky neberieme a nasa diagnoza nema tiez urcite nic spolocne s etnikom.....
tak na SVK je ten adopcny proces jednoduchy oproti napr UK. Jednak je to bezplatne a napriklad v UK vam mozu zamietnut ziadost ak zaroven riesite este IVF, lebo sa na to nahliada tak, ze nie ste zmiereni so svojou situaciou a mozete ohrozit buducu adaptaciu dietata a mate este "zadne vratka". Tu to nikto neskuma. A to som spomenula len jedno z kriterii, pre ktore to nemusi vyjst. My sme mali pripravu hrozne o nicom (urad), natahovanie a strata nasho casu, doslova.

@joannita krava