Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
je to take cudne, nie len u lekarov, vid vissie co sa tu rozobera, ked sme vybavovali malemu pas, tak sa bavili medzi sebou uradnicky na policii, ze on nemoze dostat pas, lebo co ak im ho vezmu (rozumej nam vezmu maleho) a budeme mat jeho pas...mna to tak udrelo do srdca, lebo my sme si cim uz presli a sme buduci osvojitelia na zaklade rozhodnutia sudu, a maleho lubime, po tych mesiacoch co je u nas by som to uz neprezila a oni sa o tom bavia ako keby jablka predavali..samozrejme pas ma narok mat, telefonovali inde aby si to overovali co moze alebo nemoze, takze so vselicim sa clovek stretava
Zdravotníci sa majú správať podľa etického kódexu a vnášanie osobnych nazorov a zatazovanie pacienta svojimi problemami alebo problemami inych , to nie je profesionálne ani v inej profesii. Zdravotnici maju byt neutralny a nevyjadrovat sa etnicite alebo k povodu. Koho zaujima čo kde kto , ked chce riesit konkretny problem s ktorym pride pre radu , toľko k môjmu predoslemu prispevku.
@joannita nie, riesili sme len tu. Vela sa o tom popisalo na zahranicnych forach na podporu bezdetnym zenam, kde som onoho casu chodila. Vela z nich bolo nielenze znicenych z toho, ze nemaju deti, ale aj ze im zamietli adopciu v niektorom stadiu procesu, alebo ze ich to este aj financne zruinovalo. Plati sa adopcnym agenturam, ale hlavne v USA, ani nie v UK, kde adopcia stoji od 10 do 50 tisic dolarov.
@gelinka75 magori 🙈 ked uz teda ako.....vy mate aj rodny list dietata a keby vam teda uz akoze mali dieta vziat 🙈 tak musite odovzdat dieta, rodny list aj pas. Paneboze ako toto ich vobec napadlo takyto dovod. Samozrejme dieta vam nevezmu, len nahlas uvazujem.
Vy ste v akom stadiu? Mate predbezko?
Ja som zostala len v šoku, dieťa ktoré lubite a neviete bez neho žiť ,neadoptovat?
@joannita vsak to, ze este som im hovorila, ze keby k tomu doslo tak vsetko musime odovzdat, ze to nie je dovod, ale obe boli zjavne neskusene v tomto tak si to museli vytelefonovat, no a ze to cele pocuval aj dalsi cudzi clovek co si tam bol vybavovat obciansky to ani nemusim hovorit, uz to chcem mat cele za sebou, my v novembri mozeme podat navrh na konecnu adopciu, teraz mame predosvojitelske
Presne týchto situácii , ktoré prináša adopcia som sa po cely čas čakania obávala . Či to zvládnem, tie predsudky . Nebála som sa samotnej adopcie ale presne tohto či dokážem ochrániť svojho syna . Ja som dospela už viem spracovávať informácie ale tie naše detičky sú maličké a nevinne. Možno sa ale zbytočne obávam . Nemám ešte osobnú skúsenosť .
Včera mi napríklad jedna mamina povedala na margo ťažkých chvíľ v matersve s vyčerpanosti. Vieš ja keby že mozem tak ako ty vrátiť dieťa, hneď by som toho mojho vrátila . Skoro mi zabehlo a oči vypadli z jamiek.
Taketo pripomienky má dostávajú do kolien a pichaju pri srdci. predsa sme iné , tak ako nám povedala psychologička na priprave , že sa mame pripraviť na iný typ rodičovstva ako je bežne, aj na situácie, ktoré bežne rodičia s bio deťmi neriešia.
@gunhild mas pravdu, ale zas su aj usmevne veci, dost casto pocuvame z okolia, ze maly je cely po tatovi, ludia, ktori nevedia o nas nic, tak im maly pride akoby mal nase crty a coraz castejsie to pocuvame aj od znamych 🙂 ja som tiez velmi casto vycerpana, predsa len malemu prave idu zuby, vsetko chce vidiet, vela chce byt na rukach, zacal sa plazit, ale urcite by som nemenila, aj ked sa isto v buducnosti stretneme este so vselicim, mne je to jedno ja vydrzim aj blbe poznamky, len nech malemu nikto neublizi aj ked len slovami, toho sa bojim najviac
@gelinka75 presne tak Suhlasim s tebou cítim to rovnako. Teraz som mama a všetko prekonám či dobre alebo zle. Aj mi sa stretávame s úsmevným situáciami . 😊 aj s tým že sa maly je cely táto 😁. My sme proste presvedčený že maly bol stvorený pre nás takze je naša kópia 😊a všetko je presne tak ako má byt .
@gelinka75 Tak nas maly je snedsi ako my..casto budime pozornost a aj cudzi ludia sa pytaju ci je maly adoptovany a ja o tom normalne hovorim ze ano, je adoptovany...ja malemy hovorim si iny, si vynimocny..a hovorime o tom ze je adoptovany ako o normalnej vecy. Jednoducho su deti co sa rodia z bruska a deti zo srdiecka.. a je vynimocny lebo my sme si ho vybrali co bezni rodicia nemozu 😀 lebo ked sme napr u lekara a pyta sa na tehotenstvo a porod a tym ze je z utajeneho porodu my nic nevieme..a niektori rodicia to nepovedia dietatu ze je adoptovane a ked sa to neskor dozvie citi velku krivdu
@johanka121 My tiež s hrdosťou vravíme že je osvojeny,adoptovany....mne to je strašné prirodzene to hovoriť...aj v rámci osvety...že toto môžem byť cesta a je to úplne normálne..mňa by ani nenapadlo tajit,vtedy to vie najviac ublížiť...
@zuzlicek44 teraz sa to už ani neodporúča myslím . Teraz sa to už hovorí od ranného detstva , nie ako v minulosti . U nás na dedine by to sni nebolo možné utajit .
@gunhild Hlavne je to trapne podľa mňa....hladiet do očí niekomu a ...
ano tersz je to uz ine aj na priprave zdoraznuju ze to treba povedat skoro. Myto malemu vravime uz teraz, velku krabicu ma tam mu vsetko zbieram odkladam a uz sa tesim ked mu budem moct vsetko ukazat a vysvetlit. No aco sa tyka materstva. Uz sme to tu preberali ze je to vycerpavajuce najma v tom nasom “vyssom” veku ale nic to nemeni na tom ze je to take uzasne ze by sme ani jedna nemenili. A ja tiez sirim osvetu. Chcem mat aj blog aby co najviac ludi vedelo o com to je a aspon trochu to pomohlo
Ahojte. Som z Prešovského kraja. Na biele dieťatko sa u nás aktuálne čaká 8-9 rokov. Zmenili sme na poloromske dieťatko. Nevie niekto ako dlho budeme čakať? Skráti to naše čakanie?
@anina1211 my na poloromske za kraj cakame uz skoro 2 roky..uz to bude 5 rokov co celkovo cakame ale pred 2 rokmi sme menili poziadavku ze moze byt poloromske
@anina1211 ako je to možné??? Keď my sme čakali skoro 4r......
@vanesa1210 To vôbec neviem prečo. Čím to je,známosť nemáme,príjem sme dali podpriemerný ,tak neviem

@hariet a za co sa v UK plati? A kolko?
Vy ste riesili adopciu aj tam?