icon

Adopcia pre homosexuálne páry - áno/nie

lilit35
2. jan 2015

Ked uz sa nam blizi to referndum, vela ludi argumentuje pri registrovanych partnerstvach tym, ze ak sa povolia tie, dalsi krok bude adopcia deti pre homosexualne pary.

Ja na tom nevidim nic zle... mozne to bude trochu narocnejsie zo zaciatku, kym si aj okolie zvykne na nieco taketo, ale nemyslim si ze homosexuali by mali svoje deti milovat menej, alebo ze ich deti budu mat nejake homo sklony... Vy by ste snad boli na zeny, len preto ze to vidite doma? Nemyslim si, ze nieco take sa da doma "naucit". Dalsia vec je, kolko deti je v detskych domovoch a nema sa o nich kto postarat, nevedia co zo sebou po osemnastke a navyse to aj stat stoji kopu penazi. Tu uz nevidim akykolvek dovod niekoho drzat radsej v decaku ako hoci aj u homosexualnej rodiny.

Vela ludi ma v tomto "jasno" a ani sa nad tym nezamysli, ziadneho homosexuala ani nepozna.

Zaujimal by ma preto vas nazor, co je pre vas najvacsi dovod preco si myslite, ze taketo pary by mali / nemali adoptovat deti.

zita19
2. jan 2015

Ano. Vsetkymi desiatimi...
Lebo lepsie je dietatu v laskylnom prostredi homosexuálnemu paru ako je mnohym detom v ich tradicnych rodinach, ich biologických rodicov, ktore nenaplnaju ani najzakladnejsie ulohy rodiny. Vychovat deti, poskytnut im vsetko co k zdravemu vyvoju a stastnemu detstvu potrebuju. Myslim tym rodiny alkoholikov, tyranov, zavislakov, asocialov.... Pre tisícky takýchto deti by bolo vykupenim zit v rodine homosexualov... Casokrat su len "vykupene" do ustavnej starostlivosti... A kolke nemaju ani sancu na toto "vykupenie" a pretrpia svoje detstvo sice v nefunkcnej ale tradicnej rodine svojich biologických rodicov.?
Ti co ste tak zasadne proti moznosti vychovavat cudzie (nie ich biologicke) deti homosexuálnymi parmi, mam pre vas par otazok:
Bojujete aj za lepsi zivot týchto deti? Spravili ste pre tieto deti nieco konkretne?
Viete im ponuknut lepsi zivot ako aktualne ziju (alebo lepsie povedane trpia)?
Alebo pre pokoj vasej duse staci, ze pri tejto otazke urobite krizik pri NIE?

sirinka
2. jan 2015

Pokial by aj doslo k akejsi oficialnej moznosti adoptovat deticky homosexualnym parom, myslim, ze na statistikach DD by sa nezmenilo vobec nic. V DD je vela deti, ktore na adopciu uvolnene nie su, je tam vela deti, o ktore nie je zaujem.
Naopak ja poznam niekolko heterosexualnych manzelskych parov, ktore museli dost dlho cakat, kym sa pre nich naslo dietatko, vo vacsine pripadov chcu novorodencov, zdravych a nie romskych a nech sa na mna nikto nehneva, neverim, ze by v tomto mali homosexualne pary nejako vyrazne inac nastavene poziadavky.
Takze naozaj ide len o masirovanie verejnosti a hnutie si bude moct pripisat dalsi "uspech" vo svojom boji za svoje prava... A my im v tom masivne pomahame, lebo ved my sme taki tolerantni, pokrokovi a laskyplni.....

cicka33
2. jan 2015

@alias313 ja na teba neutocim, mrzi ma, ak to tak vyznelo.. Ale nerozumiem len tomu, preco vzdy ked sa riesi tato tema vzdy to musi byt o tom ze krestania-ti zli,konzervativci a na druhej strane je zase ten opacny extrem.. Ako keby uz v dnesnej dobe nemohli existovat ludia, co sa riadia zdravym rozumom, nielen z pohladu viery, ale proste z pohladu prirodzenosti. Mam ten pocit,ze dnes vdaka Bohu,ze mame aspon tych krestanov, lebo nebyt ich tak uz asi vsetci sa nechaju zmagorit Gender studiami. Dost o tom citam, a zial, ludia ktori za touto ideologiou stoja sa prave snazia rozvratit hodnoty, suvisi to s ideologiou noveho svetoveho poriadku, ak vies o co tam ide.... Ti ludia sa nesnazia riesit dobro a toleranciu ale prave rozvrat a to uplny!!! Tito isti ludia sa snazia zlegalizovat nie iba homosexualne rodicovstva,ale aj ine zvratenosti, ako su prava zoofilov.. v Nemecku existuju bordely so zvieratami-znie to strasne, v tv o tom bezne nepocut, ale je to tak.. Aj ti sa totiz obhajuju, ze za svoju orientaciu nemozu a nechcu byt obmedzovani a podobne.. Inak to clovek vnima ak to vie kto su ti ludia. Tiez som sa pred rokmi inak na toto divala,ale teraz mi ta prehnana liberalita jednoducho prekaza, lebo uz to prekracuje vsetky medze

esterba
2. jan 2015

Ano a Ano. A trebars nech ma aj ukrizuju (ha, aky by to bol paradox 😀 ).

maca_p
2. jan 2015

@janinah myslis, ze v rodine kde je otec tyran a matka alkoholicka sa bude dieta ktore vyrastie vediet spravat normalne? az teda vyrastie a jeden z rodicov ho neprizabije... 😠
ako bude takto postihnute dieta vediet, ako sa ma spravat otec manzel, matka manzelka? co je patologicke, co je spolocensky pripustne a co uz je nepripustne? kuk do ciganskej osady, tam ziju tiez kvazi otec, kvazi matka. kuk kazdy den do novin, kolko utyranych deti neprezilo vychovu otca + matky.

alex137
2. jan 2015

fokuska ja len k tým černochom, v USA bolo otoctvo zrušene 1865 tusim a dnes sa bieli boja povedat nieco cernochovi co sa mu nemusi páćit, policajt biely nezatkne černocha ale musí to byť černoch, v každom filme musi byť černoch a mohla by som pokračovať dalej, nie som rasista, iba som chcela povedať že minorita je zrazu majorita a tak to móźe byť aj z homosexualitou, a nakoniec hetero ženy budu otrokyne na donosenie deti

terezka1947
2. jan 2015

@zeleny_cajik suhlasim

sirinka
2. jan 2015

@alex137 no a potom sa sudca rozhodne, ze nie si z akychkolvek dovodov schopna vychovat svoje dieta a sup ho rovno na adopciu... To tu bude sloboda a demokracia a hlavne tolerancia...

terezka1947
2. jan 2015

@sirinka ja viem,ze nie je 😒 bol to taky smiech cez slzy 😒

17alexis
2. jan 2015

@lilit35 Mám asi štyroch známych - gayov, ktorí spolu tvoria pár a mám 2 kamošky, jedna je lesba a druhá bi, tiež spolu tvoria pár. Fungujú normálne, majú normálne názory, ich blízke okolie ich berie normálne a ja som za to, aby mali registrované partnerstvá. Ešte donedávna som si myslela, že by nebolo správne, aby vychovávali deti, no myslím si, že by mohli byť aj lepšími rodičmi ako hetero, lebo by si túto možnosť asi aj viac vážili. Veľmi rada v referende zahlasujem v ich prospech a verím, že aj ich vzťahy budú v tejto spoločnosti na inom leveli. 🙂

fra
2. jan 2015

nie som zainteresovaná v problematike detskych domov, ale pohľadom laika (ak sa mylim, budem rada ak mi to niekto kto je v tom "doma" vysvetlí) si myslím, že aj ak by homosexualne pary mohli adoptovať deti, ani tak by detí v detských domoch vlastne neubudlo- pokial sa niečo nezmenilo odkedy som to trochu sledovala, tak hlavne bielych novorodencov voľných na adopciu je stále pomerne málo ... tie deti, ktoré sú právne voľné sú najčastejšie už dosť veľké, pomaly alebo celkom v puberte, dosť často problémové, cigánske, o ktoré nemajú záujem žiadni manželia ani jednotlivci a to, že by si ich vo veľkom začali adoptovať homosexualne páry je zjavne nonsens- samozrejme, žiadnemu dieťaťu nie je dobre v detskom domove a asi všetky deti z detských domov kým by mali mať možnosť žiť v profesionalnych rodinách kým sa ich niekto ujme nastálo - ale to možnosť adopcie detí homosexualnymi pármi tento problém vobec nevyrieši- pripadá mi, že ovela viac ako o práva dieťaťa tu ide o práva dospelých

namornicka
2. jan 2015

Podľa toho čo tu čítam, adopciu homo pármi považujete za také menšie zlo, čiže lepšie ako decák, rodina tyrana alebo iný typ nefunkčnej rodiny. V podstate ten názor zdieľam aj ja a keby som si mala ako dieťa vybrať, tak tiež volím najskôr klasickú rodinu, potom homo pár a až na konci decák (byt v rodine tyrana mi naháňa strach už len keď na to pomyslím). Všetky názory úzko súvisia s východiskovou pozíciou v akej sa nachádzate. Mne (dieťa z klasickej rodiny) prvé ako odpoved na tuto otázku napadlo: "a načo je to dobré pre tie deti", ale verím, ze pre iného (dieťa s horším osudom) by to mohlo byt aj vykúpenie ak by žilo s milujúcim homo párom. V istej situácii to môže byt prínos, v inej menej.

17alexis
2. jan 2015

@fra áno, ide tu o práva dospelých, keďže sa to točí okolo partnerstiev dospelých a možnostiach adopcie. Určite si nikto (alebo málokto) neadoptuje postihnuté dieťa alebo rómske - úprimne, ani ja by som si nie. Poznám však jeden prípad, kedy manželia nemali žiadne podmienky čo sa týka farby pleti, zdravia, pohlavia, iba chceli dieťa vekovo do roka. Napriek tomu čakali 3 roky a napokon dostali biele 6 mesačné dievča, ktoré odmietli potenciálni adoptívni rodičia pred nimi z dôvodu, že je škaredé!!! To, že si budú môcť homopáry adoptovať dieťa, neznamená, že zrazu sa "minú" všetky deti v decákoch, ide iba o tú výsadu, že budú mať nádej stať sa rodičmi. 🙂

stiewe
2. jan 2015

možno ma tu ukameňujete, ale nie, nesúhlasím

ivivaiveta
2. jan 2015

@zita19 cau cica, zhanala ta laskavocka naposledy...to len na okraj 🙂 ..ja absolutne suhlasim s tebou...homosexual zvycajne vyrastol v hetero rodine, takze aj tam mal snad vzor,ci nie?..rovnako,ako hetero moze vyrast z homo rodiny...a poznam taku rodinu..nie som rada, ze sa venuje tomu tolko pozornosti, mozno je to len tym, ze cim viac ich spolocnost pranieruje,tym viac sa chcu pripomenut...a ak by si niekto myslel, ze homosexualne pary su len novodoby fenomen,tak sa velmi myli...tak ako kedysi bol dyslektik jednoducho debil, nikto ho neriesil, tak homosexual bol uchyl a cely zivot trpel so zenou, ktoru mu rodicia vybrali, lebo ani len netusili, o co ide....ja som cista hetero, ale za mna ANO, domovy su plne deti,tak kde su ti hetero super rodicia??

fra
2. jan 2015

@17alexis súhlasím ... len potom sem tie plné detské domovy nemontujme ako nejaký pádny argument za adopciu- myslím, že dovody za alebo proti by mali byť niekde inde...

17alexis
2. jan 2015

@fra myslím, že toto nie je vôbec argument "za", lebo v tom referende sa nejedná o to, či sa decáky vyprázdnia, ale či si homo páry budú môcť adoptovať dieťa. Decáky budú vždy plné, lebo vždy sa nájde niekto, kto porodí nechcené dieťa.

fra
2. jan 2015

@17alexis maš pravdu, v referende sa nejedná, ale v tejto diskusii ano, tuším vačšina argumentov bola "ano, lebo je dieťaťu lepšie u "teplého" páru ako v decáku "

sirinka
2. jan 2015

@17alexis je na SK skutocne zakazane adoptovat dieta z dovodu homosexuality?

ivivaiveta
2. jan 2015

@fra a adopcia sa spaja s cim?..odkial si to dieta adoptujes?..z ulice?

17alexis
2. jan 2015

@sirinka pokiaľ viem, tak sa to nerobí. U nás sa za rodinu považuje muž, žena a dieťa žijúci v jednej domácnosti. Nie muž-muž, žena-žena.

@fra ja by som tu asi doplnila, že pokiaľ už to dieťa v decáku má rozum na rozhodovanie, aby si mohlo samé povedať, či chce ísť k homo páru alebo nie. Keby som napr. ja bola 6 ročné dievča a chceli by ma muži alebo ženy a ja by som nechcela, tak by mi mali vyhovieť. Predpokladám však, že tam tiež prebieha nejaký súd a tým pádom sú chránené aj záujmy dieťaťa. Pokiaľ by si vzali malé dieťa, tak tam už ide viac o vzťah, než akého sú rodičia pohlavia...

zita19
2. jan 2015

@ivivaiveta skoda, ze som ju prepasla... 😝
Naozaj sa tu riesia 4%, z ktorých ani netusime kolki buch chciet adoptovat deti...
Keby sa tolko pozornosti radsej venovalo tyranym matkam, ich detom. Detom alkoholikov....
Alebo keby radsej tie co su zo zasady NIE upriamili pozornost na tie tisícky deti co vyrastaju v osadách v tradicnych rodinach svojich biologických heterosexualnych rodicov... Mne pred ocami vyrasta uz hadam 4. generacia na Luniku IX. Ludia bez ciela, bez vzdelania vychovavaju deti bez ciela a bez vzdelania... O podmienkach ani nehovorim. Keby sa tak laskavo racili NIE damy dostavit na LIX a zacat riesit toto.
Ale je jednoduchsie vykrikovat NIE... Tam by sa mala zamerat pozornost krestanskych organizacii, cirkvi, ludi bojujúcich za tradicnu rodinu. Kedze ich je tolko kolko ich je, urcite by nieco spravili...

maca_p
2. jan 2015

@fra kazde pravo trebalo nejakym sposobom dosiahnut, legalizovat. ani zeny niekedy nevolili a uz volia.

ivivaiveta
2. jan 2015

@zita19 ja nikomu nazor nechcem vziat...co clovek, to nazor...za mna takto:keby som porát vcul lezala na smrtelnej posteli a nalavo by stala riaditelka detského domova(ak tu nejaka je, to nebolo o nej), pri nohách knaz a napravo homo par a opytal sa ma, kto ma vychovat moje dieta, tak poviem,ze ti napravo...

ada1313
2. jan 2015

@emili31 vidim, ze cakas dieta. keby ti nebodaj oznamilo v buducnosti, ze je homosexual, zacnes s nim behat po lekaroch? a ked ho nevyliecia, das ho do ustavu? 😝 😝

sirinka
2. jan 2015

@17alexis nepytam, sa ci sa nieco robi alebo nie, ale ci tomaju vyslovne zakazane, zakonom? Ved u nas si moze adoptovat dieta uz aj jednotlivec, tak ma zaujima, ci sa skuma aj jeho sexualna orientacia a ci to je zakonny dovod zakazat adopciu takymto clovekom.

17alexis
2. jan 2015

@sirinka to neviem, nikdy som to nesledovala, ale keďže sa to bude riešiť v referende tak asi to v zákone je...fakt neviem, nechcem trepať.

tortelinka
2. jan 2015

@17alexis neviem odklaľ berieš tú štatistiku, "že určite nikto, alebo málokto" 😕

yukki
2. jan 2015

@sirinka ty hej, pýtajú sa na príprave...ale teda neviem, aká by bola reakcia, keby ten jednotlivec povie že je homosexuálne orientovaný.....ani či by to povedal

tortelinka
2. jan 2015

@zita19 ja tiež nie som zástancom takejto možnosti adopcie, aj keď otázka sama nič nerieši, veď si dieťa môže adoptovať aj jednotlivec(homosexuál),a áno, robím niečo pre osud týchto detí