Adopcia pre homosexuálne páry - áno/nie
Ked uz sa nam blizi to referndum, vela ludi argumentuje pri registrovanych partnerstvach tym, ze ak sa povolia tie, dalsi krok bude adopcia deti pre homosexualne pary.
Ja na tom nevidim nic zle... mozne to bude trochu narocnejsie zo zaciatku, kym si aj okolie zvykne na nieco taketo, ale nemyslim si ze homosexuali by mali svoje deti milovat menej, alebo ze ich deti budu mat nejake homo sklony... Vy by ste snad boli na zeny, len preto ze to vidite doma? Nemyslim si, ze nieco take sa da doma "naucit". Dalsia vec je, kolko deti je v detskych domovoch a nema sa o nich kto postarat, nevedia co zo sebou po osemnastke a navyse to aj stat stoji kopu penazi. Tu uz nevidim akykolvek dovod niekoho drzat radsej v decaku ako hoci aj u homosexualnej rodiny.
Vela ludi ma v tomto "jasno" a ani sa nad tym nezamysli, ziadneho homosexuala ani nepozna.
Zaujimal by ma preto vas nazor, co je pre vas najvacsi dovod preco si myslite, ze taketo pary by mali / nemali adoptovat deti.
@alaguema ale teda tuto otazku davame aj parom na priprave na nahradne rodicovstvo /ci uz osvojenie ci pestunstvo/ a tie odpovede su povacsinou rovnake ...
1. blizky priatel, rodina,
2. ludia co ich budu lubit
3. budu ich poznat, budu respektovat ich danosti, to co prezili doteraz a nas ako biorodicov
s tym ze by niekto striktne vymedzoval sexualnu orientaciu som sa este nestretla 😉
...jej a ešte niečo...výchova dieťaťa homosexuálnymi partnermi má teda vraj dieťa zneistiť, zmiasť, dezorientovať, pretože dieťa nevie, prečo má niekto maminku a ocka a ono má dve maminky alebo dvoch ockov......
V poriadku. Ale prečo sa tým teda niekto nezaoberá aj v prípade dnes tak preferovanej striedavej starostlivosti u rozvedených rodičov. Tu predsa dieťa môže rovnako nadobudnúť dojem, že majú dve maminky a dvoch oteckov...či jednu maminku a dvoch oteckov, alebo jedného ocka a dve maminky - podľa toho, či majú , alebo nemajú ich rodičia nových partnerov.
Samozrejme, môžete mi oponovať, že dieťa má stále iba jedných rodičov, no v každej z domácností sa má predsa cítiť ako doma, nie ? Deti sú múdre, vnímavé a dokážu pochopiť viac vecí, ako si myslíme. A majú ešte jednu výhodu - nie sú zaťažené predsudkami, ako my dospelí.
A ešte taká poznámka na koniec - čo tak vymeniť pojem "normálna" rodina za pojem tradičná rodina ? Predsa aj jeden rodič s dieťaťom tvoria rodinu (ak nie, tak čo potom ? ) a nikto nepovie, že je to rodina nenormálna, napriek tomu, že to nie je "normálna " rodina. Hovoríme, že je to rodina neúplná...
@maznacik007 nechápeš, že otázka je smerovaná k mamám, ktoré sa o svoje deti starajú...o čo v otázke žiadam, je predstava. že už z nejakeho dôvodu nebudú schopné sa o svoje deti postarať. Zaujíma ma ich odpoveď. Čo by si vybrali úplne slobodne bez úradov a legislatívy...predstavme si, že žijeme v úplne slobodnej spoločnosti. Fakt by ma zaujímalo, či by si matka vybrala homosexuálny veľmi spoľahliý pár, alebo hetero veľmi spoľahlivý pár....bez účasti inštiúcií a pod, za predpokladu, že má na výber len z tých dvoch možností - jeden homosexuálny pár a jeden heterosexuálny. Obaja rovnako zodpovední, všetko klape, pracujú, sú ok oba páry.
@alaguemaok, hypoteticky..ja za seba,by som sa rozhodla z dvoch parov, ktore nepoznam- pre heterosex.par, ale to len preto, ze na sk je stale tolko ludi, ktori vsepuju svojim detom xenofobicke spravanie ale nemalu rolu by malo to, ze najlpesim modelom psychologovia hodnotia vzor zena, muz
Ak by vsak nebol hetero par, ktory by mal o deti zaujem, tak preco nie homo
@alaguema ...tá prezentácia ideálnej rodiny bola myslená všeobecne. Ja som len chcela pridať do ponuky výberu pozostávajúceho z homosexuálnych partnerov a tradičnej rodiny aj tie tradičné, no nie ideálne rodiny. Tak to bolo myslené. Pretože ak by som si ja mala vybrať, či moje deti zverím do tradičnej rodiny, kde by sa vyskytovala čo len jedna z tých patológií (alkoholizmus, násilie, prehnaný perfekcionizmus,zaneprázdnenosť, či čokoľvek iné), alebo dvom mužom, či ženám, ktorí by z nich s láskou a rozhľadom dokázali vychovať vyrovnanú a sebaistú osobnosť, asi by som neváhala.
@slniecko2 Ja tomu rozumiem. Ale to, ze nieco pozorujem, este neznamena, ze je to objektivna pravda. Moze to nieco napovedat, ale treba na to objektivne dokazy.
A opakujem. To, ze je to tvoj nazor, tomu rozumiem. Ale stale to pre mna nie je relevantny nazor, ktory sa opiera o aktualne objektivne poznatky. A nemal by sa taky nazor povazovat za relevantny v spolocenskej debate, iba ak by niekto dokazal, ze vsetko je inak. A to sa nestalo. Vies, moze sa objavit niekto (a v minulosti sa to dialo, ked uz sme pri tych argumentoch minulostou), kto povazuje za neprirodzenu lavorukost. A bude chciet tych ludi opat "liecit", ako to bolo v minulosti. Asi by sme si mnohi tukali na celo. Ale boli casy, ked to bola realita. A to len na zaklade toho, ze z dovodu nizkej statistickej pocetnosti a vlastneho pozorovania to niekto povazoval za nenormalne a neprirodzene. Ako sa ti ludia, mnohokrat este deti, asi citili? A nechcem pouzivat argument Hitlerom, neber to ako prirovnanie, ale jeho obhajoba nadradenych a podradenych ras mala velmi podobny koncept - nevedecky, ideologicky, plny predsudkov. .
Pre mna je v tomto podstatne, ze sa jedna o taky variant sexualneho spravania, ktory nie je spolocensky nebezpecny, nijako nikoho neohrozuje, ani neobmedzuje, je postaveny na dobrovolnosti dvoch svojpravnych dospelych ludi. Preto nerozumiem tomu odporu, ktory u mnohych ludi prepukne az do hysterie. To je to, coho sa bojim. Homofobia. Lebo ak bude nahodou niektore z mojich deti homosexual, tak ma bude velmi mrziet, co si kvoli tomu v nasich koncinach uzije.
Aj ja si dovolim odpovedat na hypoteticku otazku keby som ciste hypoteticky pre svoje deti mala urcit komu ich dam, povedzme ze by mne aj mnazelovi hrozila uplne teoreticky smrt a nikoho z bizkje rodiny by sme nemali, a dostali na vyber len cuzdi par hetero a homo. A poviem uprimne ze tento jediny ukazovatel by nebol pre mna dostatocny na to aby som sa rozhodla. Bolo by mi treba ovela viac. Preco? Nuz pozrime sa na to obsirnejsie. Co vlastne tvori to vyzarovanie otca a mamy v domacnosti? Sexulane spravanie to nie je, nakolko toto je oblast ktora sa pred detmi nepredostiera, neznosti ani sex sa im neukazju. A to ani v pozadi nemusi byt pritomne ako akesi "fluidum", nakolko aj mama a otec mozu byt vselijaki, povedzme aj uplne asexualni a mali sex len preto aby mali deti, takych ludi je prekvapivo vela, bude jeden v pare alebo sa najdu aj dvaja taki. Cize ani to sex. fluidum medzi mini nemusi byt typicke. Mozno za dverami spalne prevadzkuju vselijake netradicke praktiky, z ktorych BDSM je este to najmenej. Mamicka sa mozno uz ani genderovo neoblieka, moze mat kratke vlasy, nohavice, moze byt raznejsia nez tatino.
Co by ale pre mna bolo podstatne? Najskor nazory na vychovu, aby boli zhodne s nasimi, priority v zivote, ich svetonazor. Potom ich sposoby travenia volneho casu. Potom samozrejme ich osobnost ako taka, vybrala by som si ludi, ktori by boli blizsi "nasmu stylu". Nejake tie psycho testy a pohovor by mi tiez napovedal. Samozrejme kedze my s muzom sme hetero, bola by aj tato orientacia ako jeden z bodov, ale iba jeden z mnohych, a urcite nie na poprednych miestach dolezitosti. A to myslim uplne vazne a uprimne, ziadna poza!
ked sa tu uz ohanate pravami, co prava dietata na klasicky rodinny model - matka,otec, dieta. ved len dajme gayom a lesbam deti a ohanajme sa tym, ze im bude lepsie ako v domove. to je asi taky argument ako dat ciganom socialne byty zadarmo, lebo je to lepsie ako keby zili v osade v lese.
ja som proti registrovanym partnerstvam, aj proti adopcii homosexualmi a to preto, ze jedno vedie k druhemu. o chvilu tu budeme podla vzoru usa riesit svadby s plysakmi a domacimi milacikmi.
ked chcete, zite si spolu aj 5 gayovia a 4 lesby na hromade...ale nenicte nam piliere rodiny a tradiciu. keby tak pradedovia partizani vedeli, co sa tu bude raz riesit, vysrali by sa aj na cele slovensko.
@abeata asi sa z nich snažíš dostať odpoveď, že hetero páru. pokiaľ by tie dva páry boli po posúdení úplne na rovnakej úrovni, tak asi nikto tu netvrdil, že homo pár dá dieťaťu viac a lepší domov ako hetero pár. ale stále sa tu bavíme o tom, že je lepšie vyrastať s homo párom ako v detskom domove.
@verra66 nemas pravdu...mam niekolko kamaratov, ktori v detskom domove vyrastali...niektori su uspesni ludia, maju ukoncene vysoke skoly, dobre zamestnanie, ini skoncili dost zle, su na odvykackach, nezamestnani..su tam aj dvaja gayovia. a ked sme pred dvoma rokmi na stretavke riesili tuto temu, predstav si, ani jeden z nich by nebol radsej v homosexualnej rodine ako v detskom domove.
@17alisha No a potom, ze zeny nie su vulgarne...
Preco pouzivas slippery slope argument? To je asi to iste, ako keby som tbrdil, ze po homosexualoch pride na rad prenasledovanie ateistov ap.
Co si myslela tymi svadbami s plysakmi a domacimi milacikmi? Preco pouzivas nejake vymyslene hoaxy, ako argument?
Volanie po ochrane tradicie bolo aj v case ked rozumni ludia presadzovali zrusenie otroctva alebo rozsirenie prav pre zeny. Takze tolko k tym zapeklitym prirovnaniam a analogiam.
@verra66 Verra nie, práve o to sa nesnažím. Snažila som sa naznačiť, že tradičná rodina nie je zárukou dokonalého prostredia pre dieťa, nakoľko je často demoralizujúcejšia, ako je údajne demoralizujúca výchova dieťaťa partnermi rovnakého pohlavia. O výchove v ústave a jeho následkoch už ani nehovorím. A napriek tomu chápem aj situáciu, ktorú spomenula 17 alisha... pre tých dvoch chlapcov gayov bol detský domov v súčasnej spoločnosti väčším útočišťom a azylom...
@alaguema ja som mama o svoje dieta sa staram mam biologicku dceru a potom mame syna z domova. My sme tradicna rodina s manzelom a vzali sme si dieta z domova preto lebo sme nechceli vyuzit moznosti reprodukcnych centier lebo s nimi vnutorne nesuhlasime. To je pre mna vacsia tragedia /ked su niekde zamrznute ulozene v dusiku tisícky oplodnených vajicok
a opakujem znovu sexualita by nebola mojim rozhodovacim kriteriom ale vztah k mojim detom ci uz k biologickej dcerke alebo k prijatemu synovi...
skus si aj ty a asi pre teba asi hypoteticky predstavit ze su ludia, ktori prioritne neriesia sexualitu ano ak by to bolo uplne tak ze fakt na rovnako tak by to zavazilo, ale to nie je dôvodom preco by take pary nemali dostat sancu na osvojenie deti ... tak ako ine pary .. tak ako zena zijuca sama alebo muz zijuci sam ... ono v realite sa to vzdy zohladnuje a takyto ziadatelia by boli extra preverovani .. /staci ze ma niekto v zazname, ze niekedy uzival antidepresiva napr. v zlozitej zivotnej situacii a uz to je dôvodom na detailnejsie posudenie psychológmi, a pod/
Nie
@vld nuz, mas pravdu, pride prenasledovanie, ale nie ateistov, ale krestanov...a uz aj zacalo, ked si si nevsimol, cielene zosmiesnovanie krestanstva v mediach.
tie svadby nie su hoaxy, ale skutocnost, ktora sa v usa deje...ked nemas prehlad, pozri si par periodik a nemyslim tym novy cas.
s analogiami zacali homosexuali, ktorych jediny argument je, ze detom bude lepsie v milujucej homosexualnej rodine ako v domove...keby boh chcel, aby gayovia mali deti, dal by im maternicu, nemyslis? a preco sa nespravi prieskum v detskych domovoch, co by si vybrali deti...ci heterosexualnu rodinu alebo homosexualnu.
a co mas stale s tymi dokazmi...co si na sude?
@abeata prepáááč, to nebolo pre teba, zle som klikla odpovedať.
tak ešte raz:
@alaguema asi sa z nich snažíš dostať odpoveď, že hetero páru. pokiaľ by tie dva páry boli po posúdení úplne na rovnakej úrovni, tak asi nikto tu netvrdil, že homo pár dá dieťaťu viac a lepší domov ako hetero pár. ale stále sa tu bavíme o tom, že je lepšie vyrastať s homo párom ako v detskom domove.
Radšej 2 stále lesby doma,a ko 5 lesiab na "kolotoči" v decáku.. pre mna jednoznačne.. .a furt mať dve zodpovedne osoby s právami aj POVINNOSTAMI je vacsia istota ako mať jednu taku osobu (vychadzam z toho ako je to dnes... lesby možu spolu vychovávať deti, ale práva a POVINNOSTI má len jedna na papieri)
@17alisha pradedovia partizani 😀 ...zabava graduje,graduje 😀
Inak zbytocne sa vadite, homosexuali uz aj tak deti vychovavaju a casom aj Slovensko dospeje,snad sa dostane z tej konzervy a homo budu mat rovnake prava ako my hetero ... Len dufam, ze raz tito homofobici, ktori sa tu prezentuju nebudu celit krutej realite a nezacne im doma vyrastat homo, lebo to potom zbohom tradicna rodina, hupky-dupky za pankom fararom do kostola po svätenu vodu a diabla vyhanat
@najjulinka ty si to dala pekne po lopate! 😉 pekne zhrnute
@17alisha prepač,a le mame doma Niku... z decaku.. ťažka mentalna retardacia.... myslim, že ma v paži, či s nou na sanky vyjdem ja s manželom ako hetero par,a lebo by ju vzali na sankovačku 2 lesby..... a na priblble a ani zmysluplneotazky by ti neodpovedala.... len všetci naokolo vidia , že napriek tomu aká je mentolka, tak ako vnima socialne vzťahy a potrebuje byť v spoločnosti a teší sa známim ludom.... a proste fakt keby som bola lesba a ten moj by bol baba a moja lesbicka partnerka si myslim, že na jej šťastí by to nič nemenilo..... a nech mi ktosi povie, že v decaku by jej bolo lepšie keby som bola lesba... a nech tie hetero páry za "tradičnu" rodinu si poberu každý par len jednu taku mentolku......... a uverim, že to myslia važne.... k nie.. tak je to klišé.... ja to nespravim, ale určite u lesby jej bolo zle...... v decaku na oddeleni si zisti kolko menotlik bolo pri mori, v bazene, či na sankovačke............ ako im je bombovo tam.... maju možno 5 lesieb čo ich prebalia a nakrmia... a aj sa s nimi pohraju možno... ale ako takemu decku super.... uuuužasne.... lebo sa o neho nestaraju 2 lesby doma a neťahaju ho po dovolenkach, vyletoch, do mesta pozrieť vianočne osvetlenie a ine zbytočnosti....

@alaguema ja ti davam priamu odpoved .. ja mam dieta z ustavu
@yukki ma dve deti z ustavu ...
ja aj ona mame deti ktore maju následky po tomto pobyte /riesene pedopsychiatrom, neurológom atd/ takze moja odpoved ostava rovnaka .... neriesila by som orientaciu ale v prvom rade ci mne a mojim detom su ti ludia blizki a potom ci su schopni naplnit ich potreby .... a povedzme otvorene v pripade syna narocne potreby...