Adopcia rómskeho dieťatka a rodina
Ahojte,
nezakladam temu, aby som dostala radu, skor hladam pochopenie a mozno aj cloviecika v podobnej situacii.
s manzelom si chceme druhe dieta adoptovat, aj ked by sme mohli mat vlastne. v podmienkach nemame specifikovany povod, cize viac-menej ocakavam, ze nase druhe dietatko bude romske. moji rodicia toto rozhodnutie este celkom nepredychali a bojim sa, ze ani nepredychaju. nic pred nimi netajim. sice mi tvrdia, ze ho budu mat radi a neodsunu ho na vedlajsiu kolaj, no uz teraz mi neustale tlacia do hlavy pribehy o tom, ako ich znameho znamy si adoptoval romske dieta a to zdrhlo do osady. az sa cudujem, kolko ludi v ich okoli si zrazu adoptovalo deti. dost tazko sa mi s tymito myslienkami funguje (viem, ze im nemozem prikazat nadsenie pre to, z coho som nadsena ja) a musim priznat, ze mi aj nasadili chrobaka do hlavy.
viem o mnohych romskych detoch, ktore zdrhli do osady, ale viem aj o takych, ktore vystudovali vs a su velmi uspesni. rada by som sa porozpraval/popisala s clovekom, kto ma doma romske dietatko a nejake skusenosti. najde sa niekto?
@berilka , keby som sa v tomto nepohybovala, tak ani neuverím, že je to schopná povedať psychologička, čo má pripraviť rodičov na náhradku...keďže nejaké tie skúsenosti mám, tak tomu bohužiaľ verím 🙄 Asi by som jej vysvetlila, že ani pre rómske dieťa nie je záťaž, bolesť a hamba, že je Róm, nie to pre jeho nevlastného súrodenca... Aj handicapované deti začneme zatvárať do ústavov, aby náhodou ich zdraví súrodenci neboli zaťažený možným posmechom o 7 rokov??
@berilka cairka ti za mna odpovedala. viem, ze si to pisala s dobrym umyslom. ale nie, neuvazovala som nad tym a ani nebudem. bude mat surodenca bodka. a to, ci chce surodenca, sme sa ho samozrejme pytali. raz nam povedal, ze si mame adoptovat hrocha alebo zirafu. asi tak. a inokedy zas, ze teda ano, moze byt surodenec 😉
Áno, poznám rodinu, kde je aj ten problém, že staršie biodieťa sa hanbí za mladšieho pestúnskeho róma, skôr teda ale asi tam ide o správanie, nie farbu pleti...že sa s tým nevie vyrovnať, že mladší je prudko neštandardný. Ale tak pomáha s ním, postráži, vyberá zo školy škôlky.....
Ja poznám aj taku nahr.rodinu, co biol.dcera nasledovala ako dospela svojich rodicov a už aj ona je nahradna mama a tiez ma romciatko 😉
@papucka78 pozrite ja nemam nic proti romom aj ja osobne mam vela kamaratov romov a su nikedy romovia lepsi ako biely ale neexistuje moznost ze biela rodina si adoptuje romske dieta pretoze romovia maju svoje zvyklosti na ktore mi romovia sa nedokazeme prisposobit a nedokazeme vychovavat romske deti iba to som chcela napisat
@matax ale ja nemam nic proti romom len hovorim ze romovia tak ako biely maju svoju mentalitu a oni sa nechcu prisposobovat bielym a aj ked sa ta biela rodina snazi to dieta udrzat nejde to preote to romske dieta vyhladava svojich cize romov a musim podotknut ze ktorysi romovia su velmi neprisposobivy a ta biela rodina sa moze len prezehnat ked sa to dieta adoptovane zapletie medzi nich jednoducho neovplyvnite to ze si to dieta bude vyhladavat romov okolo seba.ved nech si romovia adpotuju svoje romske deti a biely svoje biele deti preco to kvasit,myslim si ze romovia najlepsie vedia ako vychovavat svoje romske deti a my biely mame po ustavoch vela bielych deti ktorym treba pomoct ,ja mam kontkretne v rodine 6 bielych deti o ktore sa starame a su biely a mali sme aj romskeho chlapca ktoryx bol tak nezvladnutelny ze sme ho museli vratit do ustavu a odtial ho poslali do polepsovne proste sa to nedalo je to moj nazor nech si hovori ktochce co chce
@papucka78 neurazajte sa, hovorim len to co je relalita romovia sa nikdy nebudu prisposobovat bielym a klobuk dole a dakujte panu bohu ze vam to tak klape prajem vam to len neustupim od mojho nazoru ze romske deti sa nikdy nebudu vediet zaclenit do bielej rodiny a vsetci to velmi dobre vedia opakujem romske deti nech vychovavaju romovia a biele deti biely rodicia to je vsetko a hitler niesom mam aj romov kamaratov a niekedy romovia su lepsi ako biely ale svoj nazor nezmenim
A šak to je predpoklad, a je normálne že bude vyhľadávať rómov-naším poslaním je dať tomu dieťaťu rodinu, ukázať mu, ako to môže fungovať, sprevádzať ho DETSTVOM, umožniť aby z neho v ústave nevyrastal úplný neschopný sociopat.... a nie zaručiť SEBE pre nejaké svoje uspokojenie aby sa nikdy so žiadnymi rómami nestýkalo...
ja by som osobne asi romske dieta nechcela...bola by som schopna si adoptovat činanča, arabča, černošča..ale ciganča nie...proste som produkt svojej doby a krajiny, priliš zaťažena skusenostami, hlavne ked som chodila do prešova do školy a jednu dobu sme byvali v KE...mozno su to predsudky a mozno mi blizky pobyt vedla tejto komunity nespravil dobre...neviem...
netvrdila by som, ze vsetci romovia su zli a hyperaktivni a v buducnosti budu problemovi...hoci ten geneticki fond sa iste nezaprie, deti v detskych domovoch su casto potomkami alkoholikov, narkomanov, incestnych vztahov...slusni romovia, ktori su iba chudobni malokedy skoncia s detmi v ustave...podla mna zatazenie tam bude isto a znasobene tym, ze urcite stretnu za života zopar dobrakov, ktori ich pošlu do osady (alebo budu mat podobne pripomienky...)
myslim si, ze aj z cigancata sa da vychovat slusny clovek, len to treba asi viac snahy...a uspech nie je garantovany..lenzto to pri ziadnom z deti podla mna...
co sa tyka problemovosti v puberte, to by som vobec neriesila...je to len jedno obdobie, pride a odide..ja som potomok slusnej rodiny a hadzalo mnou poriadne...chodila som po chatach, sutazila v piti rumu, počuvala mansona, dala si pearcingy, len len ze sa mi nepodarilo dat si potetovat celu ruku, chodila som za školu fajčit, skoro ma chytili policajti ked som ovracala pol zeleznicnej stanice v bystrici, bola som protivna, papulnata, doležita, neposlušna a este aj dostala trojku z učtovnictva 😀 ale ako prišlo tak odišlo.. (naštastie) ani jeden z rodičov, ktori maju 100%tnu geneticku informaciu a postupuju podla pedagogickych pokynov pri vychove nemožu garantovat čo z ich dietata vyrastie...
podla mna mat deti je vzdy tak trosku loteria a uz teraz sa hrozim, ze by raz moji potomkovia mali pubertu po mame 😀
ak sa autorka citi na trochu vyssi level vo vychove nech pokojne ide do toho a neberie ohlad na nazory okolia..nech urobi veci akokolvek, vzdy sa najdu neprajnici co budu kritizovat...adopciou hocijakeho dietatka mu pomoze zlepsit zivot a este aj sama sebe splni sen @bbbarunka
"všetci sú blázni, len ja som lietadlo" ....toľko k posledným komentárom...
Celý svet je multikúltúrny, len naša krajina je "pupok" sveta (alebo iný orgán....)
Ja končím prípravu na profi a potom chceme prejsť na pestúnstvo (čo je z môjho pohľadu to isté ako adopcia- rozdiel je len v papierovaní).
Zo skúsenosti- prijať cudzie dieťa do rodiny je mačka vo vreci, poznám rodinu, čo si adoptovali chlapca a bolo to s ním hrôzostrašné- či správanie, či učenie....skončil v polepšovni- a bol biely
Mám kolegynku, ktorá je krásna blondína a jej syn je siedmak- tmavý...sama mi povedala, že je hrozne vďačná, že jej nikto nepripomína, že jej syn je iný (adoptovanú má ešte dcérku, ale tú nepoznám). Jej syna učím- je to slušný chlapec, dobre sa učí, je milý...stretáva sa s blbými poznámkami od ostatných detí, ale má kamarátov, ktorí neriešia, aký má pôvod, rovnako ako nikto iný...(btw. a to je nerómska obec)
@bbbarunka Ahoj, na úvod sa ospravedlňujem, že píšem, aj keď nemám adoptované ani rómske dieťa, ani žiadne iné. Ale rada by som Ti napísala dve veci: Po prvé, ešte nevieš, či "dostaneš" rómske dieťa, alebo iné, takže je predčasné, robiť si s tým teraz starosti. Ale hlavná vec je tá druhá: Deti sú rôzne, problematické aj bezproblémové, poslušné a poriadne, aj neposlušné, nezvládnuteľné. A to aj deti vlastné. Len tie adoptované majú tú smolu, že u nich je každá zlá vlastnosť prisudzovaná tomu, že sú adoptované. A pri adoptovaných rómskych deťoch je to tým pádom ešte horšie. Také dieťa nemôže vyviesť nič, ani len trošku zlé, aby sa hneď nenašli ľudia, ktorí označia za príčinu to, že je rómske a adoptované.
@loxa veru akékoľvek - rómske, nerómske, dokonca aj vlastné - mám kamarátku - stále mi hovorila - nebojíš sa? pozri na môjho - všetku lásku sme mu dali ..... a pozri čo robí 😔 😔 podotýkam - jej biologické dieťa - normálna rodina - stredná vrstva ... život je niekedy prekvapenie, aj keď urobíme všetko, čo je v našich silách.....
@terka258 , tak ste to mali hneď tak napísať, tiež som toho názoru, že by romske dieťa malo byť v romskej rodine, s tým s vami súhlasím, ja osobne by som nechcela vyrastať v bielej rodine, stačilo mi chodiť do školy, či na základnej alebo na strednej, kde som v triede bola sama rómka, ale boli to dobré časy, aj keď stále som sa lepšie cítila medzi svojimi - rómami.
@papucka78 , @terka258 , možno máte pravdu, keby sa jednalo o konflikt rómska rodina -biela rodina, tak áno, isto sa v určitých obdobiach vývoja ľahšie stotožní s rómskou rodinou. Lenže netreba zabúdať, že pre 90% tých detí je to konflikt biela rodina - detský domov ... A tu nie je o čom, každá rodina (aj samo-rodič, homosexuálny partneri., podľa mňa 😅 ..) je lepšia, ako domov, to tu hádam nemusím rozpisovať, čo narobí s deťmi deprivácia aj v dospelosti...
Plný súhlas s @cairka v tomto....... tie deti majú väčšinou na výber stráviť celý svoj život v ústave alebo vyrastať v milujúcej- čo aj bielej - rodine. Už takto "ponuka" vysoko prevyšuje (a nestotožňuje sa ) "dopyt" a kopa detí kysne v ústavoch, keby sme sa ešte začali riadiť zásadou že rómske do bielej rodiny nedáme lebo...lebo...lebo....nech si počká, kým ho bude chcieť nejaká rómska rodina.....
Iste, dávame im pomerne iné hodnoty a zážitky a skúsenosti, než akých by sa im dostalo v pravej rómskej rodine. Za seba poviem, že navštevujeme zo dve-a nebránim sa ďalším známostiam-rómske rodiny aj u nich doma, oni u nás....aby som urobila maximum pre to, aby sa moje deti identifikovali, aby sa naučili žiť s tým, že vyrastajú v bielej rodine a sú cigánky, aby na seba a svoje konanie časom mohli byť hádam aj hrdé...
hehe, a teda samozrejme preto, že sú to príjemní ľudia...sa navštevujeme.
@cairka @yukki presne o tom to je. keby bol vyrovnany pomer romski ziadatelia - romske deti v dd a bieli ziadatelia a biele deti v dd, tak by sme sa mohli bavit tak, ako pise @terka258. a ked uz teoretizujeme, idealny stav by bol, aby ziadne dieta nikdy rodic neopustil, ze.
@stanislavao a co ak sa moj biologicky da dokopy s fetakmi a zlodejmi a zacne drogovat a kradnut? poznam veeela takychto pripadov. nejedel biologicky biely syn svojich rodicov skoncil tazko zavisly od heroinu, takyto pripad mame v rodine (chalan sa dal nastastie, klop klop, konecne dokopy). a takto by som mohla pokracovat donekonecna. ale myslim, ze diskusia tu asi nema zmysel. vy mate svoj nazor, ja svoj. nepredpokladam, ze jedna druhu presvedcime.
@papucka78 takže by ste radšej vyrastali v deckom domove ako v bielej rodine ??? lebo tu sa jedná o deti ktoré by išli do ústavnej výchovy alebo deti ktoré už sú v domove 😔
Ja som bola osvojená manželmi kde bol môj tato cigáň a mamina je biela tato celý svoj život pracoval tak ako každý v našej rodine nikdy som nevidela žiaden rozdiel medzi rodinou z jednej či druhej strany mala som aj mám v okolí či v rodine dosť pozitívnych vzorov že som sa ani ja ani môj muž nebáli osvojiť si cigánčatko ...
Čo sa týka toho že Cigáň bude navždy Cigáň to je jasné aj Slovák zostane navždy Slovákom či Maďar Maďarom , Arab Arabom 😝 Ja nechcem z nášho syna predsa robiť niečo iné jasne že bude navždy cigáň no môže byť s neho slušný , pracovitý cigáň ale aj nie to dopredu nevidím ani ja ani nikto čo z jeho dieťaťa vyrastie predsa ....
@h2 Super vystihnuté je to presne tak 😉
@terka258 stále ste tuším nepostrehli že na začiatku názvu diskusie je adopcia ... ( adopcia je o tom že sa do rodín dostane dieťa ktoré tú biologickú z nejakej príčiny nemá či nebude mať ) názov tejto skupiny nie je hurá berme cigánčence z RODIN aby sme ich mohli vychovávať my ...
romské deti v neromskej nahradnej rodině
a aj romske deti, ktore vyrastu v detskom domove
a romské děti vyrastajuce v romskej rodine maju spolocne to, ze sa na SK často střetnu s rasizmom.
Deti z DeD a deti z nahradnych rodin ineho etnika/kultury/nabozenstva maju zas spolocne,ze ziju v "inom prostředí/v inej kulture...tým myslím aj spominane adopocie cernoskov, aziatov...deti z nahradnych rodin ale maju oporu v nahradnej rodině a jej známých.
A je len na nahradnej rodině, ako pomozu dietatu s jeho identitou, s kontaktom s jeho kulturov, ludmi. Podporit identitu dieta by mala byt priorita nahr.rodiny.
Samozrejme aj ja suhlasim, aby deti vyrastali v svojich biologickych rodinach, alebo v nahradnych rodinach rovnakeho etnika ako je dieta.
System na sk je zly, miesto pomoci rodinam v nudzi sa deti odoberu do ustavnej starostlivosti a peniaze, ktore mohol dostat komunitny pracovnik na pomoc rodine v nudzi dostane detsky domov, mimochodom, ide o sumu 1000 eur mesacne na jedno dieta..ak by jeden socialny pracovnik pomahal denne dvom rodinam,kde hrozi vynatie dieta z rodiny do ustavu, tak napr. pri 4.detoch v dvoch rodinach by dostal plat 4000eur.
Prepacte chyby, mám cesku dotykovou klávesnicu a robi si, co chce 😅
@terka258 a zabudla som napisat, ze my cela rodina, nemáme problém, ba skor vyhladavame kontakt s romámi. Podla mna je to nieco podobně, ako v manželskom pare, ked pochadza každý z manželov z inej kultury.
Knihu, ktoru sme tu uz spominali, s nazvom Adopcia-vztah zalozeny na slube by niekto neracil vratit, ale pacil sa mi z nej citat z uvodu casti o medzikulturnej adopcii, znel dako takto.. Prijatim dietata inej kultury sa stává nahradna rodina rodinou inej kultury , ale bolo to inak 🙂 @bbarunka odpises to, prosím, zabudla som ho 😉 dakujem🙂
nám na kurze psychologička, ktorá robí prípravy na adopciu povedala, že záujemcom o adopciu, ktorí majú vysnívané biele blonďavé dieťatko s modrými očkami povie, že si to tam môžu napísať, ale nech sa nečudujú, že sa ho nedočkajú...
žiaľ, realita je naozaj niekde úplne inde 😒
v stredu sme boli v rámci kurzu v DeD, mali tam dvojročné nádherné dievčatko, pokojnučké, milené, nechalo sa pohladkať, objať, usmievala sa na všetky strany- hneď by sme sa pobili, ktorá si ju vezme domov 😉 , no síce zákon káže, že takéto malé dieťa by malo byť v profi rodine, ale má ďalších 5 súrodencov, ktorí do profi nechcú- priorita je netrhať súrodenecké vzťahy, samozrejme- a dojalo nás, keď rozprávali, že matka síce nemá podmienky na to, aby sa o ne postarala, ale pri návšteve v domove nemá problém vykričať, že pri nej sa mali deti lepšie 😒
a pre mňa úplný úder pod pás bol, keď sme sa dopočuli o prípade z jednej obce, kde má 38r. matka 17 detí- s ňou žijú len tie najmladšie- tie staršie jej zakaždým zoberie sociálka do DeD, bo sa o ne nedokáže postarať...a potom o rok porodí znova= zárobková činnosť ☹ toto je na tomto štáte smutné- nie to, či si niekto biely vezme do rodiny dieťa inej národnosti...

@ bbbarunka dnes som tiez podala ziadost, tiez mame 11 mes syna atiez si chceme adoptovat dieta romskeho povodu. Kazdy nas odhovara ale ja to jednoducho tak citim a chcem dat sancu aj romskemu dietatku