Adopcia vo vyššom veku: Aké máte skúsenosti?
Ahojte, je tu niekto so skúsenosťami s adopciou vo vyššom veku? aká je šanca? mám 46 r. a priateľ 48 r. Manželstvo plánujeme uzavrieť čím skôr. Ďakujem za rady😉
moj nazor, velmi mala nakolko na zdraveho novorodenca sa caka roky takze budete po 50tke. skor mate sancu ist do starsieho, popr. surodencov ci pestunstva
@lenja123 a to mali aky vek?
Nastudujte si skôr pestunsku starostlivost...už vám babatko nedaju, ani dnes nie, nie to o pár rokov , co je normálna cakacia doba...
@vanilkovazmrzka obaja mali 46rokov, keď sa im narodilo vlastné dieťa po IVF.
@mindset ak si však ochotná a schopná prijať aj staršie dieťatko, tak do toho choď, tam sú podstatne kratšie čakacie doby ako na novorodenca.
@majkabambulik prosím nerad bludy, takto to nefunguje
Rátaj cca rok kým vybavíte papiere, prípravu a podobne (záleží od kraja) a potom môžte čakať v poradovniku. To ako dlho budete čakať závisí od vašich požiadaviek na dieťa. Takže najprv si preberte to.
@majkabambulik priama adopcia na Slovensku nie je možná. To čo píšeš sa nedá aplikovať v praxi. Zbytočne radíš niečo čo je nemožné.
Adopcia na Slovensku prebieha cez UPSVaR a súdy. Zisti si ako to funguje a už nebudeš radiť blbosti.
Aj zapise do rodneho Listu jeho ako otca tak to hypoteticky možné je.. že by to dieta vychovaval on ako otec na papieri.. no ale žiť v strachu, že si to Bio mama rozmysli a vezme o pár rokov dieta je hrozne..
Vôbec prosím týmto smerom nerozmyslaj. Zle to dopadne.
@lenja123 uf to je odvaha…
@majkabambulik niekto pozera vela brakovych filmov
@baskustek popravde neviem, či s vlastnými vajíčkami, ale syn je celá mama, tak asi aj hej. V ktorom centre boli viem, ale neviem, či to môžem tu verejne uviesť, aby to nebola reklama.
@vanilkovazmrzka neviem či odvaha, mňa to prekvapilo skôr v zmysle, že adopcia novorodenca nie, ale IVFko áno, lebo veď biznis.
@lenja123 je to smutne… adopcia by mi prave v takom veku davala ovela vacsi zmysel. Ale tak peniazky su peniazky.
@lenja123 @vanilkovazmrzka tak, porovnavat adopciu s IVF sa uplne neda. Nikomu nemozu zakazat porodit dieta aj vo vyssom veku. Poistovna IVF nepreplati, to si uz v takom veku platia cele sami, takze to zakonom ani predpismi nie je zakazane. Ale adopcia je sudny proces so stanovenymi pravidlami, tam sa mozu urady a sudy rozhodnut, kto je vhodny na osvojenie.
@andrea_82 ja tomu rozumiem, ze su to dva uplne odlisne pristupy, ze o oboch rozhoduju uplne ini ludia a institucie, len konstatujem ze mi pripada smutne, ze “staremu” cloveku odmietnu dat vychovavat male dieta lebo asi je uz na to “stary” a “nesposobily”, ale pritom biologicky je stale schopny mat vlastne dieta… dufam ze je tam dost uvodzoviek aby to bolo pochopene :D kazdopadne akceptujem pravidla adopcii, verim ze su na nejakom logickom zaklade…
@mindset nakoľko už máte po 40tke určite vám nedajú novorodenca. Takže treba rátať s väčším dieťaťom, ale aký vek bude pre urad ôk neviem.
Ak do toho chcete ísť,treba čím skôr. Príprava trvá do polroka,kým vás zápisu do zoznamu žiadateľov a ešte kým bude vhodné dieťa, tak zase min.+ polrok ďalší.
Záleží aj z akého kraja ste. Niekde sa tak extrémne nečaká. Niekde sa dieťa nájde aj do polroka,Niekde páry čakajú aj 8r.
No asi toľko že čím skôr to manželstvo riešiť a zobrať si také 7/10 ročne dieťa. Na novorodenca by ste si riadne dlho počkali.
@lenja123 z akého je ta známa kraja? Ako že im úplne odmietli dat dieťa a oni chceli len novorodenca?
@butterfly333 z Košíc.
@lenja123 ďakujem
@mindset ahoj, my sme požiadali o adopciu, keď som mala 39 rokov, manžel o vyše 10 viac, cakali sme skoro 5 rokov, mali sme poziadavku na dieťa do 6 rokov, a keď som mala 44 rokov, zrazu zavolali, že majú 5 mes. chlapčeka.
Za 3 týždne bol u nás a po 3 rokoch adoptovany, náš. Teraz mam 51, syn chodí do školy, áno, sme starší rodičia, viem, že to nebude ľahké, najmä keď príde do puberty. Máme asi menej energie ako v 30tke, ale snažíme sa byť aktívni. Chodíme na výlety, malý má rôzne aktivity, máme aj širšiu rodinu, zatiaľ to nieje problém. Bohužiaľ prišiel nedávno nečakane o milovanú babku a z toho vyplýva aj to, že sa ja zrazu bojim, čo bude ak sa mne alebo mužovi niečo stane. To ma trápi, strašne ho lubime a len dúfam, že tu pre neho budeme co najdlhsie.
Za mňa nemôžem povedať, že to odporúčam vo vyššom veku adopciu bábätka, ale my sme to urobili a sme šťastní. Pri našom synovi nebolo jasne, ci bude zdravotne ok, hrozilo mu vselico, skoro zomrel po pôrode, nevedelo sa, či mozog bude ok, preto nam ho asi ponúkli , ale je to zdravy, úžasný chlapček.
@mindset zalezi od pracovnicky. Teraz nedavno som citala, ze 53 rocnej samoziadatelke dali malinke babatko. Moj muz mal 46,.ked sme dostali novorodenca. Nikto to neriešil.

@mindset mám čerstvú skúsenosť z blízkeho okolia. Odmietli im vzhľadom k veku dať novorodenca, resp. aspoň dojča do 1 roka. Takže od adopcie nakoniec upustili a riešili IVF.