icon

Adopcia vo vyššom veku: Aké máte skúsenosti?

mindset
28. jan 2025

Ahojte, je tu niekto so skúsenosťami s adopciou vo vyššom veku? aká je šanca? mám 46 r. a priateľ 48 r. Manželstvo plánujeme uzavrieť čím skôr. Ďakujem za rady😉

Strana
z2
lenja123
28. jan 2025

@mindset mám čerstvú skúsenosť z blízkeho okolia. Odmietli im vzhľadom k veku dať novorodenca, resp. aspoň dojča do 1 roka. Takže od adopcie nakoniec upustili a riešili IVF.

domkakvet
28. jan 2025

@mindset vyskusajte a uvidite ako sa vam postasti, co maju v okoli deti, tak im dali vacsie a ani neslo o starsi par a myslim, ze oboje ma vyhody aj nevyhody.

andrea_82
28. jan 2025

@mindset kym vyriesite svadbu, absolvujete pripravu a dockate sa dietata, budete mat obaja po patdesiatke. Z vlastnej skusenosti vam radim zamysliet sa, ake stare dieta budete ziadat. My sme mali 41 a 45, ked k nam prisiel maly a ten vek je uz dost citit.

kacena4
28. jan 2025

moj nazor, velmi mala nakolko na zdraveho novorodenca sa caka roky takze budete po 50tke. skor mate sancu ist do starsieho, popr. surodencov ci pestunstva

vanilkovazmrzka
28. jan 2025

@lenja123 a to mali aky vek?

rachel36a
28. jan 2025

@mindset nám už v 43 rokoch odmietli novorodenca kvôli veku, ze by sme museli zmeniť podmienky, keďže na mimi sa dlho caka

anjelicek26
28. jan 2025

Nastudujte si skôr pestunsku starostlivost...už vám babatko nedaju, ani dnes nie, nie to o pár rokov , co je normálna cakacia doba...

lenja123
28. jan 2025

@vanilkovazmrzka obaja mali 46rokov, keď sa im narodilo vlastné dieťa po IVF.
@mindset ak si však ochotná a schopná prijať aj staršie dieťatko, tak do toho choď, tam sú podstatne kratšie čakacie doby ako na novorodenca.

baskustek
28. jan 2025

@lenja123 to sa im podarilo IVF s vlastnými vajíčkami v tomto veku? Nevieš, v akom centre boli? To aj na IVF je celkom zázrak

majkabambulik
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
tortelinka
28. jan 2025

@majkabambulik prosím nerad bludy, takto to nefunguje

bosorkabb
28. jan 2025

Rátaj cca rok kým vybavíte papiere, prípravu a podobne (záleží od kraja) a potom môžte čakať v poradovniku. To ako dlho budete čakať závisí od vašich požiadaviek na dieťa. Takže najprv si preberte to.

bosorkabb
28. jan 2025

@majkabambulik priama adopcia na Slovensku nie je možná. To čo píšeš sa nedá aplikovať v praxi. Zbytočne radíš niečo čo je nemožné.
Adopcia na Slovensku prebieha cez UPSVaR a súdy. Zisti si ako to funguje a už nebudeš radiť blbosti.

anjelicek26
28. jan 2025

Aj zapise do rodneho Listu jeho ako otca tak to hypoteticky možné je.. že by to dieta vychovaval on ako otec na papieri.. no ale žiť v strachu, že si to Bio mama rozmysli a vezme o pár rokov dieta je hrozne..

Vôbec prosím týmto smerom nerozmyslaj. Zle to dopadne.

vanilkovazmrzka
28. jan 2025

@lenja123 uf to je odvaha…

vanilkovazmrzka
28. jan 2025

@majkabambulik niekto pozera vela brakovych filmov

lenja123
28. jan 2025

@baskustek popravde neviem, či s vlastnými vajíčkami, ale syn je celá mama, tak asi aj hej. V ktorom centre boli viem, ale neviem, či to môžem tu verejne uviesť, aby to nebola reklama.
@vanilkovazmrzka neviem či odvaha, mňa to prekvapilo skôr v zmysle, že adopcia novorodenca nie, ale IVFko áno, lebo veď biznis.

vanilkovazmrzka
28. jan 2025

@lenja123 je to smutne… adopcia by mi prave v takom veku davala ovela vacsi zmysel. Ale tak peniazky su peniazky.

andrea_82
28. jan 2025

@lenja123 @vanilkovazmrzka tak, porovnavat adopciu s IVF sa uplne neda. Nikomu nemozu zakazat porodit dieta aj vo vyssom veku. Poistovna IVF nepreplati, to si uz v takom veku platia cele sami, takze to zakonom ani predpismi nie je zakazane. Ale adopcia je sudny proces so stanovenymi pravidlami, tam sa mozu urady a sudy rozhodnut, kto je vhodny na osvojenie.

baskustek
28. jan 2025

@lenja123 môžeš kľudne, veď bežne sa tu hodnotia CARy, to nie je reklama, pripadne mi napíš ip, ak nechceš verejne, veľmi ma to zaujíma, prosím

vanilkovazmrzka
28. jan 2025

@andrea_82 ja tomu rozumiem, ze su to dva uplne odlisne pristupy, ze o oboch rozhoduju uplne ini ludia a institucie, len konstatujem ze mi pripada smutne, ze “staremu” cloveku odmietnu dat vychovavat male dieta lebo asi je uz na to “stary” a “nesposobily”, ale pritom biologicky je stale schopny mat vlastne dieta… dufam ze je tam dost uvodzoviek aby to bolo pochopene :D kazdopadne akceptujem pravidla adopcii, verim ze su na nejakom logickom zaklade…

lilyianka
28. jan 2025

@mindset nakoľko už máte po 40tke určite vám nedajú novorodenca. Takže treba rátať s väčším dieťaťom, ale aký vek bude pre urad ôk neviem.
Ak do toho chcete ísť,treba čím skôr. Príprava trvá do polroka,kým vás zápisu do zoznamu žiadateľov a ešte kým bude vhodné dieťa, tak zase min.+ polrok ďalší.
Záleží aj z akého kraja ste. Niekde sa tak extrémne nečaká. Niekde sa dieťa nájde aj do polroka,Niekde páry čakajú aj 8r.

mariska1989
28. jan 2025

No asi toľko že čím skôr to manželstvo riešiť a zobrať si také 7/10 ročne dieťa. Na novorodenca by ste si riadne dlho počkali.

butterfly333
4. feb 2025

@lenja123 z akého je ta známa kraja? Ako že im úplne odmietli dat dieťa a oni chceli len novorodenca?

lenja123
4. feb 2025

@butterfly333 z Košíc.

butterfly333
4. feb 2025

@lenja123 ďakujem

lenja123
Autor odpoveď zmazal
santamonica
5. feb 2025

@mindset ahoj, my sme požiadali o adopciu, keď som mala 39 rokov, manžel o vyše 10 viac, cakali sme skoro 5 rokov, mali sme poziadavku na dieťa do 6 rokov, a keď som mala 44 rokov, zrazu zavolali, že majú 5 mes. chlapčeka.
Za 3 týždne bol u nás a po 3 rokoch adoptovany, náš. Teraz mam 51, syn chodí do školy, áno, sme starší rodičia, viem, že to nebude ľahké, najmä keď príde do puberty. Máme asi menej energie ako v 30tke, ale snažíme sa byť aktívni. Chodíme na výlety, malý má rôzne aktivity, máme aj širšiu rodinu, zatiaľ to nieje problém. Bohužiaľ prišiel nedávno nečakane o milovanú babku a z toho vyplýva aj to, že sa ja zrazu bojim, čo bude ak sa mne alebo mužovi niečo stane. To ma trápi, strašne ho lubime a len dúfam, že tu pre neho budeme co najdlhsie.
Za mňa nemôžem povedať, že to odporúčam vo vyššom veku adopciu bábätka, ale my sme to urobili a sme šťastní. Pri našom synovi nebolo jasne, ci bude zdravotne ok, hrozilo mu vselico, skoro zomrel po pôrode, nevedelo sa, či mozog bude ok, preto nam ho asi ponúkli , ale je to zdravy, úžasný chlapček.

krkavcia_mater
9. feb 2025

@mindset zalezi od pracovnicky. Teraz nedavno som citala, ze 53 rocnej samoziadatelke dali malinke babatko. Moj muz mal 46,.ked sme dostali novorodenca. Nikto to neriešil.

Strana
z2