Ako ovplyvňuje život v profi rodine vzťahy?
Minule som spoznala jedneho muza, ktory ma nasledovny zivotny pribeh. Jeho rodicia ho ako par tyzdnoveho ci par mesacneho opustili, lebo chceli studovat a isiel na 4 roky do profi rodiny. Ako 4 rocny isiel k nim spat. Potom mali ti rodicia este dalsie dieta, jeho mladsieho surodenca, tentokrat normalne. Ziadne socialne pripady; otec sa stal lekarom, matka porodnou asistentkou.
Ten muz to spominal v kontexte, ze sa boji nadvazovat vztahy a mysli si, ze to pochadza z tej doby ako bol babatko. Otec uz zomrel, s mamou ma normalny vztah.
Snazim sa vcitit do tych rodicov, ale vobec mi to nejde. Ake mohli mat myslienkove pochody? Specialne matka, z ktorej sa stane porodna asistentka, takze asi ma rada deti?
Ak nieto poznate podobny pribeh, mozte k tomu napisat, co im tak ide hlavou, ked sa vzdaju svojho dietata, na ktore to ma potom celozivotne nasledky v schopnosti nadvazovat vztahy?
Moj krstny otec ma sestru,ktoru ako babatko dala ich mama svojej sestre lebo oni nemohli mat deti. A takych pripadov poznam viacero
A starka mi hovorila ze ked bol moj ocino malinky tak ona s muzom chodili na opacne zmeny do prace. Cize na obed mojho ocina ulozila spat a isla na poobednu. Jej muz prisiel asi za hodinu a pol. Za ten cas spal moj ocino sam doma.
@11bodka11 moja svokra zase mi rozprávala, ako chodila do obchodu na druhý koniec dediny bez detí, lebo musela trepať ťažký nákup a s deťmi by jej to trvalo dlho, tak ich nechala samé doma, jedno malé bábätko, druhé 1,5 ročné v ohradke, akože neviem si to predstaviť, ale deti prežili 😵💫
@la_dolce_vita tiež veľa žien zomrelo pri pôrode. Hneď sa hľadala ďalšia žena. Alebo bolo posledné dieťa velmi malé keď matka spáchala samovraždu. Poznám taky prípad. Do pár mesiacov po pohrebe sa našla náhradná matka muž sa oženil prichadzali ďalšie deti. Poznám aj take že muža s deťmi si zobrala sestra tej mŕtvej ženy aby deti ostali v rodine. Bralo sa to ako bežná vec a nikto neriešil dake emócie a psychiku. Niekedy rozmýšľam či to nemalo vplyv na ďalšie generácie.
Fíha, ako to tu čítam... A ja mám hlavu v smútku z toho, keď dieťa nechám v škôlke do tretej a nejdem po ňu už na obed.... Uff...
V generácii starých rodičov ešte celkom bežná vec. Väčšinu nemanzelskych deti sa snažili niekam pichnúť, pripadne veľmi chudobní ľudia sa často dobrovoľne zbavili najmladších potomkov. Niekedy za tým bola zúfalosť a niekedy iba obyčajná láska k dieťaťu a snaha zabezpečiť mu lepší a dôstojnejši život ako mu mohli poskytnúť oni sami.
Mám známu ktorej najstarsie dieťa skončilo adoptované.
Ona sama vyrástla u starých rodičov, jej mama nezodpovedná a mlada skratka nechala bábätko u rodičov a zmizla na pár rokov, nemala ľahké detstvo a určite to zanechalo nasledky. S prvým otehotnela ako násť ročná, nejako sa pretlkala životom a po roku jej sociálka bábätko vzala, vtedy nemala kde byvat, ziadna práca atd
Po rokoch sa dala dokopy, našla si muza, ma s ním ďalšie dve deti. Aj chcela to prve získať spat ked už mala na to podmienky, no dieťa už malo 7 rokov u pestunov bolo zvyknuté, mali záujem o adopciu tak to nechala tak, nechcela mu urobiť prevrat v živote
To dieťa je už dospelé, bavia sa spolu asi ako nejaký príbuzní a nejak sú s tým vyrovnaní všetci. Pre to dieťa sú rodičmi tí co ho vychovali
@sova7 ano, moja svokra je 9.dieta rodicov, obaja ovdoveli, jemu zomrela 1.zena 32 rocna pri porode 7.dietata, tak rychlo hladal zenu k tym 6tim sirotam. Cize on 6 deti, ona 2 deti, spolocne jedno, ale vztahy dobre neboli, bolo to len z nutnosti a rozumu. Svokra tiez dala deti po porode na krk matke a sup do prace, bola to uz stara zena, ale aspon byvali spolu.
@la_dolce_vita wau, tak teda zobrať si na krk chlapa so 6 deťmi plus 2 svoje, akože dnes si to neviem ani predstaviť
@la_dolce_vita toto bola kombinácia vdovec tri deti a stara dievka. Fungovalo to aj keď pribudli ešte štyri deti rozdiely sa nerobili všetky boli jej ale muselo tam niečo byť lebo prvý traja nedopadli v živote dobre
@janickacrazy vsak? Ani ja nie, vzdy ma to fascinovalo, ona tiez ako vdova to nemala lahke, ale toto nieee. Plus este svokru mali spolu ako spolocne dieta, bola najmladsia a taky outsider, vsetci boli nevlastni surodenci. Praveze tu rozdiely boli velke a najhorsie na tom boli deti toho muza.
Moju mamu tiež vychovávala jej babka, a to boli 50te roky a bývali všetci v Bratislave... Dôvod bol, že otehotnela ako slobodná v 20ke, čo bola pre babku pôvodom z dediny veľká rodinná hanba. Vnučku si nechala na výchovu a dcéru vyhodila z domu... Ta sa neskôr šťastne vydala a mala ďalšiu dcéru. Moja mama s ňou nemala prakticky žiadny kontakt :( Pred pár rokmi sa akurát riešilo dedičské konanie, moja mama a jej nevlastná sestra si museli rozdeliť byt, v ktorom vlastne žila ona s jej rodičmi. Celkom haluz... dovtedy o sebe ani netušili.
Moja sestra sa nestara o neter, proste ona sama ma problemy psychicke, aj celkovo s peniazmi, nema kde byvat atd. Problem s alkoholom, zije prakticky na ulici. Pomoct sa jej neda. Neter zije u nasho otca, on si ju zobral do starostlivosti, neter poznacena je velmi urcite, mama sa s nou stretne, ale je to onicom, uz aj neter popija, ma 16 rokov uz. Hlada stale tych rodicov podla mna...
@fotoarch dokonca sa nechcené deti dávali do prievanu, aby akože prirodzene zomreli - ( bol o tom dokument ) pravdaže sa o týchto praktikách vedelo, ale dokázať to nevedeli ( napr. lekári )
@anouschka5 to je strašné a robili sa aj horšie veci kedysi, raz mi jedna kolegyňa rozprávala, že jej pradedovi umrela prvá žena pri pôrode, tak on sám to dieťa udusil, lebo by sa oňho nemal kto postarať
@janickacrazy áno, rovnako keď sa narodilo dieťa s postihnutím, alebo downovým syndrómom, tie deti sa hneď brali do ,,ústavov,, a dlho také dieťa nežilo..
Vlastne to dieťa už nikto nikdy nevidel, len sa šuškalo, keď žena chodila po pôrode bez kočíka.. známa mi hovorila prípad z rodiny, keď si downíka nechali doma a tú rodinu za to všetci na dedine ohovárali.. nebolo to normálne🙃
@janickacrazy 🤯 no dnes mi tu odpaľuje dekel pri niektorých témach
@eternity24 no ale boli zase aj opačné metódy, môjho známeho otca jeho mama "dopekala" v rúre, keď sa narodil predčasne a inkubátor vtedy nemali, tak sa snažila ho zachrániť aj sa jej to podarilo
@janickacrazy 😲
Ja som bola v týždenných jasliach, aby si rodicia nieco usetrili, a vraj sa na mna chodili popoludni cez plot pozerať. Nepamätám si to, ale keď som to počula prvý krát, bola som sklamaná, že ma odložili.

Známa pracuje v dojčenskom ústave v zahraničí kde sú odvrhnute/zdravotne znevýhodnené bábätká a batoľatá ale aj bábätká ktoré rodičia odkladajú napríklad na celý týždeň, kvôli škole, práci, pohodliu,... a berú si ich - v tom lepšom prípade aspoň na víkendy domov, v horšom prípade párkrát do roka. Proste taký internát pre bábätká. Veľakrát to nie sú práve sociálne prípady ktoré nemajú inú možnosť.