Čo by ste robili, ak by ste si adoptovali novorodenca a neskôr zistili, že dieťa je autista?

31. mar 2021

Čo by ste robili, ak by ste si adoptovali novorodenca a neskôr zistili, že dieťa je autista? :(

miadi
31. mar 2021

Vzdelavala by som sa o tom co take dieta potrebuje k stastnemu životu a pracovala na sebe aby som mu bola naj mamou aku potrebuje.

danusa63
31. mar 2021

Ľúbili ho ♥️ Čo by si robila, keby si dieťa adoptovalo teba a neskôr by zistilo, čo za macochu to schytalo? Keby, že sa ti narodí dieťatko tvoje vlastné a zistili mu autizmus, čo by si robila? Cítila by si to inak?

tramtada31
31. mar 2021

Ak by som si adoptovala novorodenca a bol mu po 3 rokoch zistený autizmus(Skorej sa totiž nedá spoľahlivo diagnostikovať), tak by som to prijala. Je to tazke, držím prsty, aby si nasla v sebe silu a dostatok lasky na zvládnutie tejto náročnej životnej prekazky.

vilma7
31. mar 2021

Deti nie sú tovar... vymením keď sa mi nepáči alebo nevyhovuje.
Žiaľ aj také sa stáva, ale určite by som ho aj naďalej vychovávala ako vlastné... keďže som si ho adoptovala. Aj vlastné dieťa môže mať rôzne diagnózy.
Prajem veľa síl. Dieťa za to predsa nemôže.

andreatytler
31. mar 2021

Nerozumiem otazke... to ze bolo dieta adoptovane, je uplne nepodstatne.
Fakt ze si takto polozila otazku, naznacuje ze si myslis ze ludia by ragovali inac ak by bolo dieta adoptovane. Vzdelany a vyrovnany clovek nerobi rozdiely medzi detmi na zaklade toho ako pridu do jeho zivota.

larisa
31. mar 2021

Ked ste si ho isli adoptovat to ste mali rátať aj tuto možnosť. Predsa nik nevie, aké gény ma dieťa po biologickych rodicov. Treba ho ľúbiť a s láskou sa o neho starať. Veď dieťatko nie je hračka, ked sa pokazí ho vymeniť.

kulumulu123
31. mar 2021

Reklamovala zo zákona máš nárok do 24mes reklamovať akýkoľvek tovar a trvala na výmene za nepoškodený kus alebo vrátenia peňazí aj s úrokom 👍

rmm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michaela789
31. mar 2021

Prepáč, ale z tvojej otázky mi rozum stojí.
Je to dieťa, nie zubná kefka. Takže ak si čakala odpoveď typu "vrátila by som ho" tak asi si na adopciu a celkovo na dieťa nebola zrelá...... Nechám sa v tom, že otázka bola len zo zvedavosti, informatívna a naozaj nepochybuješ o tom že si takéto dieťatko necháš a budeš mu dobrou mamou.

stanulienkat
31. mar 2021

S takými vecami treba rátať, že to dieťatko môže byť choré alebo môže mať nejaké poruchy. To nie je vec,ani pes, že ho môžeš reklamovať . Takýto krok si treba dopredu rozmyslieť.

hindakus
31. mar 2021

Či už vlastné alebo adoptované, najskôr dieťa necháš vyšetriť a potom budeš viesť tak, ako ti poradia odborníci (sú špeciálne škoLy, školky). Ak budeš mať pocit, že to nezvládaš, tak ho do ústavu pravdepodobne dať môžeš, ale nie som si istá, ako to prebieha a či nie sú voľné miesta. Inak štát na starostlivost o dieta s PAS dáva aj nejaké príspevky, ak sa bojíš, že nebudeš mocť do práce.

alexandra2010
31. mar 2021

@miadi krasna odpoved.

klarissa25
31. mar 2021

U nas si dvaja adoptovali v podstate zdrave dieta a neskôr mu bola diagnostikovana svalova atrofia alebo dystrofia neviem presne, ale lubia ho starajú sa o neho najviac ako vedia 😀

denden77
31. mar 2021

dieta nie je tovar v zaruke.. aj pri vlastnom mozes casom zistit, ze nie je vsetko uplne v poriadku..

leuchtturm
31. mar 2021

nic, lebo by som si neadoptovala ziadne dieta.

hruska91
31. mar 2021

@rmm očkovanie nesposobuje autizmus. Bolo to vyvrátené uz nespocetne vela krat.

sense
31. mar 2021

Nic prijala by som ho ake je, dieta nie he vec ze sa mi nepaci tak vratim.... a divni mi pridu ludia kt vzhladom na to ze nemozu mat vlastne chcu dieta adoptovat, najlepsie novorodenca a "bieleho" a keby sa vyskytne "problem" tak zrazu ho nechcu....aj pri vlastnom dietati by takto jednali?takto zmyslajuci ludia by neamli mat deti a uz vobec nerozmyslat nad adopciou....

deti95060810
31. mar 2021

Už má dieťa isto viac ako 3 roky, takže po citovej strábke ste na seba s dieťaťom naviazaní.... Nedokážeš to spraviť a dieťa odložiť niekde do ústavu. Jedine je možnosť dieťa dávať na týždenné pobyty - akoby na internát a víkendy ste spolu....
Všetci tí čo tu píšu aby si sa s tým zmierila a čo všetko by oni robili keby.... nemajú o autistoch ani len potuchy...Aj keď nie je autista ako autista.... sú medzi nimi dosť veľké rozdiely.
Nedávno bola na dvojke relácia Família.... rodičia si zobrali z ústavu dievčatko a po čase sa prišlo nato, že je autista - Rettov syndróm.... Možno to niekde vyhľadáš....

autor
31. mar 2021

@deti95060810 ďakujem. Nemajú, veru. 🤦‍♀️Aspoň jedna normálna odpoveď. Ešte ideme na dg. ku pedopsych. ale mame zatiaľ od neurológa, psychologicky potvrdené.

deti95060810
31. mar 2021

@sense prečo by si nemohli vybrať dieťa keď je možnosť.... to je ich vec, oni budú vychovávať dieťa.... Ja by som si na adopciu netrúfla napr. Nie je to povinnosť sa starať o cudzie decko... ale s mojimi deťmi chodia do triedy deti adoptované a rodičia sú veľmi šťastní...

sense
31. mar 2021

@deti95060810 ani ja nie, zmierila by som sa s tým ze dieťa mat nemôžem.. ale ak by som si vybrala dieťa tak už s tým ze je to na celý život. Véd adopcia je dlhý niekoľko mesačný až ročný proces a nie ako nákup v sobotu ráno na trhu, prídem a vezmem co sa mi paci... A viem co je to mat autistu, mame jednoho v rodine a nie je autiata ako autista.... Aj vlastného dieťaťa by si sa vzdala keby zistíš časom že nezodpovedá tvojim predstavám?

deti95060810
31. mar 2021

@hindakus na sk je mizerne málo škôl kde sa venujú autistom... Budeš ich hľadať ako šafrán to mi ver.... Zúfalá situácia. To nie že dáš dieťa do školy na pol dňa a ideš do práce aspoň na pol dńa.... Kdeže, zabudni.... budeš doma trčať aj s dieťaťom, max. si tak budeš platiť zo svojho rôzne hodiny, ktoré aj tak hlavne vytiahnu z tvojho vrecka tak len e.... 1 hod. cca 15e....

deti95060810
31. mar 2021

@sense v rodine máte... 🙂
aj my máme v rodine kde čo a kdekoho s akými diagn. Kým nemáš doma vo vlastnom dome, byte to akoby si ani nemala.... Nie si s ním 24/7 - len vtedy by si vedela čo je to choré dieťa...

luccija
31. mar 2021

Neviem čo sleduješ tou otázkou dieťa sa ma ľúbiť bezpodmienečne a je úplne jedno čo by robili ostatné.....sú to veci, ktoré ste mali prebrat pri psychologickej príprave.Poznam rodinu kde bolo adoptované dieťa s veľa problémami adhd nezvládnuteľné od 2r problém všade škôlka, škola poruchy učenia ako rodičia to neustáli a rozviedli sa.Nic nenarobís musíš s tým rátať a žiaľ pri adoptovanych deťoch je riziko odchýlok, problémov vacsia

sense
31. mar 2021

@deti95060810 máš pravdu nie 24hod denne ale veľakrát pár dní v kuse... A netvrdím ze je to ľahké... Ale toto sú veci ktoré musíš mat v sebe vyjasnenie predtým ako celý ten proces podstúpi.... Záruku ze dieťa bude 100lerc zdravé celý život nemáš nikdy ani pri vlastnom....

beronsche
31. mar 2021

Ja by som robila to iste, akoby bol.autizmus zisteny biologickemu dietatu..

Mozno sa ti odpovede zdaju neprijemne, ale ty si povodny prispevok naformulovala tak nestastne, ze sa lahko da pochopit tak, ze zvazujes "vratenie " dietata..
Ono nik netvrdi, ze to bude lahke.. lebo nebude.. zrejme potrebujete cas skutocnost prijat, co by bolo rovnake aj pri bio dietati..
Skus sa skontaktovat s rodicmi auti deti, poradia, pochopia.. drzim palce!

rmm
31. mar 2021

@hruska91 Regresívny autizmus je stav, keď batoľa stráca nadobudnuté rečové a pohybové schopnosti. Toto ľudia často pozorujú po očkovaní, ktoré môže byť spúšťačom (hoci aj posledným klincom do rakvy, kašlať na to, že bola predispozícia, keď sa tomu dalo zabrániť alebo to možno aspoň oddialiť?). Takže určite je namieste zvážiť ďalšie očkovania, čo robí každá mamička s takouto skúsenosťou a aj rozumný pediater. Toť vsio.

beronsche
31. mar 2021

@deti95060810 a co teda radis? Odlozit dieta do ustavu, aby ta neobmedzovalo, lebo - a tu s tebou suhlasim, moznosti pre rodicov chorych deti u nas je zufalo malo?
Povinnost starat sa o cudzie decko (ako dieta volas ty) , ti automaticky vznika akonahle ho adoptujes.. ano, zakonne sa ho vzdat mozes, ale moralne je to podla mna. to iste, akoked sa vzdas bio dietata..

zuzinapipina
31. mar 2021

Je ťažké niečo také prijať, predpokladám, že ľúbiť to dieťatko nemáte problém. Pri vlastnom dieťati sa skôr rodičia vyrovnajú s tým, že je dieťa choré, ako pri adoptovanom. Lebo v hlave behaju myšlienky, že mali sme zobrať iné, druhé atd. A potom vznikaju aj take myslienky, ved nie je nase skutočne, takže... Myslim, ze ľúbiť dieťa teda problém nemáte, skôr vás desí ta predstava, ako to budete zvládať, ako to všetko bude, tolko starosti a akoby ziadna radosť. Pocit, že to nezvladnete. A kopu iných ďalších negatívnych myslienok. A ešte ten pocit, že to bude aj finančne náročné a viac časovo náročné..obmedzujuce snad este. A veru nezvlada to každý. No možno by stačilo si uvedomiť, že tomu všetkému vôbec nemusí tak byť. Ano náročné to bude, ale obmedzujuce to moze byt iba tolko, ako si to sami prisposobite. Ak ste nato dvaja, o to lepšie. Aj ked pripadne dlhsie potrva s tym sa vyrovnať, lebo každý predsa chce mat zdravé dieťa. Ide iba o to, ci sa dokážeme vzdať určitého nášho komfortu a uskromniť sa, lebo aj tak sa da plnohodnotne žiť. Len je to trosku ťažšie, a predstava stastnej a zdravej rodininy, je v nas zakorenena a vystavovana všade, na plagatoch, v mediach, v serialoch vo filmoch.. Chceme žiť plnohodnotný život a nebyť o nič ukrateni, a predstava toho, že nám to niečo môže narušiť, nas desí. No a teraz iba tak z tej druhej strany. Predstavte si, že ste malé dieťa, matka sa vás vzdá, cítite sa opustené, nelubene. No potom dostávate druhu šancu, šancu ze vas môže mať opäť niekto rád, a ono to zatiaľ vyšlo, no ukazalo sa, že nesplnam nejaké určite štandardy,, normalnosti,, a tak ma opäť opúšťajú, nechcu ma a opäť som nelubene a nechcene..... Tak a teraz si v sami sebe po tolkom odmietani skúste pomyslieť, ci ešte budete veriť v to, že vas bude mat opäť niekto rád. Ci budete veriť ešte v pekne zajtrajšky.. Ked si tymto musi prejsť dieťa v tak malom veku, ked ho 2 mamy odmietli... Nie nehram na city, to dieťa to skutočne takto podobne citi.

mmoonna
31. mar 2021

Ja poznám rodinu, kde adoptovanému dieťatku zistili svalovú dystrofiu. Rodičia vôbec nerozmýšľali, či dieťatko vrátia. Teraz už dýcha pomocou prístrojov, mamina je pri ňom doma a s láskou sa o neho stará. Ani ich len nenapadlo vrátiť ho alebo strčiť niekam do ústavu. Veď je ich.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre