icon

Oľutovali ste niekedy adopciu?

suerte_suerte
30. júl 2021

Viem, ze je tu uz vela diskusii na tuto temu, ale predsalen sa chcem porozpravat na tuto temu a spytat sa hlavne tych ktore uz maju starsie dieta. Otulovali ste niekedy adopciu ? Je pravda, ze Romske dieta v puberte utecie z domu alebo su to len stereotypy? Dokazete milovat adoptovane tak akoby bolo Vase?

loginexistuje
8. aug 2021

ja len zopakujemnie je to primane o vychove je to o vela okolnostiach ktore neovplyvni ani adoptivny rodic a ani to dieta
je u nas velmi velmi slaba respitna starostlivost pre tieto rodiny a lame sa to v skolskom veku nie u batoliat
je dolezite aby aj adoptivny rodicia neprezivali odsudenie ak aj skryte ze zlyhala ich vychova a pod (tieto deti su kinderko nevieme comu boli vystavene pocas tehotenstva ake psychicke predispozocie na poruchy im dali ich bio rodicia
su pribehy rozne a nie je ich malo ale co sa da je lubit to dieta ale aj sameho seba

berginkan
8. aug 2021

@loginexistuje pracujes s nimi? si psychologicka? poznas ako funguje proces a Navrat a Usmev ako dar? pretoze s takymi tam pracuju, aby nevinili seba. To ze priprava bola pred rokmi mizerna je pravda, ale teraz uz nie je. rovnako to, ze ked narazis na zlu tetu na urade, kde u nej ani priprava nie je vlastne, tak ti to tiez velmi nepomoze no vzdy sa s tym da nieco robit. samozrejme, ze sa to nelame u batoliat. ved to nikto netvrdi. ale tvrdit, ze je to pravidlo a ze sa to deje casto je scestne. preco strasit moznych adoptivnych rodicov niecim co je ojedinele? pretoze statistiky a cisla k tomu existuju a tie hovoria za vsetko

cairka
12. aug 2021

Mám 2 rómske deti, jedno momentálne v puberte... no trieska to s ním, ale v partii je jediný prijatý róm, ostatné sú bio biele deti a koniny robia spoločne ....

dia6
8. okt 2021

@maximilie prečo by adopcie nemali mať dobrý koniec. Tieto predsudky sú najhoršie.

ada7777777777
9. mar 2022

@katkami123 ja zvazujem,ci som urobila vsetko spravne...mam v pestunskejbstarostlivosti 7r dievcatko a vcera mi ukradla 20e a dala ich kamaratke....mozno som niekde urobila chybu

luccija
10. mar 2022

@ada7777777777 necit vinu.Tak isto by možno konalo aj bio dieťa.Skor sa porozprávaj prečo to spravila, čo tým sledovala a pod.....

katkami123
10. mar 2022

@ada7777777777
Ja by som ju zobrala ku psychologovi ako v tychto veciach postupovať. Dievca asi potrebuje niekam zapadnúť, možno ma problém s kamarátkami, ze nie je veľmi obľúbená a tak je rada za každú pozornost. To asi využilo nejaké dievca a naviedlo ju na zle, kdeže tie peniaze si nenechala, ale dala ich jej. Vysvetlit, ze to nie je správne ani ze skutočný kamarát ju bude mat rad takú aká je a nie kvôli tomu, aby mu dávala peniaze. Tiež vysvetlit, ze už sama musí rozlíšiť, co je správne a čo nie je, ze sa nemôže takto nechať ovplyvňovať cudzími ľudmi. A tiež, nech sa takýmto ľuďom vyhýba a nie sa s nimi kamaráti. Ešte je druha možnosť, ze ju to dievca šikanuje a násilím pýta peniaze, riešila by som to aj s rodičmi toho dievcata, ze naviedla tvoju dcéru. A zakázala sa spolu baviť. Dcére by som zakázala aspoň do konca týždňa úplne telku/mobil podľa toho, co ma najradšej, nech si uvedomí vážnosť situácie a pridala jej domáce prace, nech vie, ze peniaze nerastú na strome, ale treba si ich “zarobiť”, tak nech si aj ona “odrobí” tuto škodu… byt naozaj prísna na tieto dni. Ako sa hovorí - obyčaj ma mamko, pokým som ja Janko, neohneš ma mamo, keď už budem Jano.

bestmate
10. mar 2022

hlavne by bolo fajn vedieť čo to o rodičoch, a od toho sa všetko odvíja, lebo genetiku ešte nikto neoklamal. Príklad zo zvieracej ríše, z ťažného kone dostihového mať nikto nebude, ani z dobermana nebude pes vhodný pre nevidiaceho. Prostredie, láska, city atd. sú len omáčky okolo toho. Toľko k tomu.

derdia
10. mar 2022

@ada7777777777 pozri ked mas doma dieta, ty si si to zvolila, musis ho vnimat ako svoje...deti su nevyspytatelne... Ona napr. Nemusi vediet, ze peniaze si nemoze len tak vziat. Odkial to ma vediet ked jej to nikto nikdy nepovedal? Deti ucime my rodicia... My ich vedieme lebo keby sme ich nechali tak nejak preziju ale nebudu vediet ako...takze normalne jejvysvetli, ze to sa nerobi, ze ti peniazky vzala, a ze je to vela penazi. A uvidis co a ako...

cairka
10. mar 2022

@ada7777777777 , pokiaľ je to jednorazové, tak skúsiť vysvetliť a zistiť dôvod, prečo to urobila. Naše deti majú často problém zapadnúť do kolektívu a keďže tie peniaze dala kamarátke, tak si naozaj myslím, že je problém takýto. Iné by bolo, keby si za ne kúpila cukríky a skrývala sa s nimi.... To sociálno je u nich narušené a pre kamaráta urobia čokoľvek. A teda nestačí povedať, že sa s takýmto stýkať nemá, lebo oni po tých kamarátoch bažia a nevedia odhadnúť, čo je ešte OK a čo už nie. Môj sa sám zdiagnostikoval za aspergera, niektoré veci nespĺňa,ale tie vzťahovo-sociálne veru hej. Nemá diagnózu oficiálne,ale jemu pomáha ako taká barlička, keď niečomu nerozumie, že nie je chýba v ňom, ale proste aspergera to tak majú....

cairka
10. mar 2022

@bestmate , že o rodičoch 🤣🤣🤣🤣 to nie sú dostihové kone a dieťa 2 vysokoškolákov sa v detských domovoch neobjavuje veľmi často 😏 Všetko sú to deti rodičov, ktorý majú biedne sociálne zázemie, nejaké závislosti alebo psychické diagnózy.... Zo zdravej rodiny sa dieťa do domova nedostane, lebo keď aj zlyhajú rodičia, tak ich zastúpi niekto zo širšej rodiny

katkami123
10. mar 2022

@bestmate
K tomu ti zas možem povedať toľko, že mám doma jednovaječné dvojičky, teda majú 99% rovnakých génov, preto sa aj podobajú ako vajce vajicu a predsa majú rozdielne povahy. Jedna je kludas, ktorej sa stačí najesť a nič ju nerozhádže a druhá je neskutočne emotívna a všetko prežíva. Toľko k génom.

berginkan
10. mar 2022

@bestmate a prave toto je strasne zly pristup. kradnutie, nizsie IQ, alebo nebodaj volu nededis. mozno tak krive nohy 😠

yukki
10. mar 2022

IQ, nervovú sústavu, psychiatrické ochorenia dedíš.....

ada7777777777
11. mar 2022

@cairka praveze to zrejme nie je jednorazove,lebo sme ju prichytili ako hrabala v kabelke a v penazenke mojej kamosky

berginkan
11. mar 2022

@ada7777777777 aj moja sestra kradla a nie je adoptovana
@yukki iq sa vyvyja a vies to ovplavnit. psych. och tu predsa nie je rec o tom.

katkami123
11. mar 2022

@yukki
Sedíš len genetickú predispoziciu na psychické ochorenia. Tie sa ti môžu prejaviť, ale niečo musí byt spúšťačom - dlhodobý nadmerný stres napríklad a vôbec nemusia.
@ada7777777777 dobre a ako ste to riešili? Lebo toto ak neriešiš prísne hneď na začiatku, naozaj prísne a zobrať všetko, čo má rada, tak si potom už rady nedáš.

yukki
11. mar 2022

@berginkan čiže všetky náhradné rodiny, kde dieťa má znížené IQ a nezvláda normálnu ZŠ, sa proste len málo snažili a neovplyvnili to IQ dostatočne.....
Na rozvoj psychiatrickeho ochorenia úplne stačí deprivacia v prvých týždňoch života.
Správanie dieťaťa ovplyvňuje okrem horeuvedeneho typ nervovej sústavy, Fetal alkoholovy syndróm atď atď.....

@ada7777777777 pracuj s tým, ale nič si nevycitaj, aj keby sa to nedarilo zastaviť. Poznám rodiny, kde kradnutie sprevádzalo ich deti celé detstvo..... Každá to zvládala inak, ak chceš v IP ti napíšem, obidve rodiny úplné, do výchovy interesovany ocko aj mamka, vzdelaní, milujúci, so správnymi názormi na život, poučení, skúsení.....
Pre všetkých - áno, má to význam, aj adopcie, aj pestunstvo, aj profirodicovstvo, sú s tým však spojené aj veci, ktoré výchovou neovplyvnite a niektoré sa ukazujú až časom.....

0silvia0
11. mar 2022

@katkami123 geneticka predispozicia je jedna vec, ale nedokonale az nevhodne rane detstvo je pre rozvoj prave tych predispozicii velmi klucove obdobie. Ci uz v povodnej bio rodine alebo v institucionalnej starostlivosti.

cairka
11. mar 2022

@ada7777777777 , určite skús osloviť Návrat vo vašom okolí, my sme ich tiež v jednom období oslovili a rok sme spolupracovali na báze terapií aj pre dieťa, ale čo je dôležitejšie 😅 aj mne dávali psychickú podporu a vysvetlenia práve na tú otázku "PREČO ' . Držte sa

cairka
11. mar 2022

@berginkan , IQ sa vyvíja len do istej miery, nie nadarmo sa hovorí to známe české 'Komu není z húry dáno, v apatice nekoupi' . Keby moja menšia ostala v domove, tak je presne to dieťa kyvajuce sa dopredu-dozadu s neprítomný pohľadom. Tým, že je od malička doma, tak číta, píše, sebaobslužne funguje, ale taká násobilka, či vybrané slová proste zatiaľ ide mimo nej a pravdepodobne už to moc inak nebude. Ale je určite ďalej, ako by bola v domove, tak môžeme povedať, že sme IQ navýšili...
A čo sa týka psych. ochorení, tak krádeže môžu byť prejavy aj tohto. Aj len "obyčajnej" poruchy vzťahovej väzby.

dia6
11. mar 2022

@ada7777777777 môj brat v puberte zobral našim 20 korún, aby si mohol kúpiť časopis, ktorý mu oni nechceli kúpiť.
A je ich biologický syn. Vždy to nie je len o tom, že je dieťa osvojené.
Moja mama sa s ním normálne porozprávala a už to viac nespravil.

ada7777777777
11. mar 2022

@katkami123 zatial ma zakaz tv,tablet a sladkosti...a cakam na termin u psychologa...necham si odborne poradit...vela o tom hovorim a zdoraznujem,zevto bolo nespravne a vysvetlujem...zatial takto...buducnost ukaze,ci boli kroky uspesne..

ada7777777777
11. mar 2022

@yukki budem rada...Ip myslis spravu?prepac nepoznam skratku

ada7777777777
11. mar 2022

@cairka dakujem....som od galanty...kde najdem pls najblizsi kontakt...na nete som nenasla

ada7777777777
11. mar 2022

@dia6 ja som tiez otvorila s nou debatu...kazdy den si zhrnieme pravidla.....a ja kazdy den dufam,ze to bol len skrat

dia6
11. mar 2022

@ada7777777777 treba. Stále sa rozprávajte. Otvorene hovorte o pocitoch. Niekedy ani nevieme čo naozaj naše deti trápi.

pimpa
8. dec 2022

Nasla by sa tu aj nejaka mamicka ako ja, co naozaj lutuje adopciu? Ze by som aspon obcas mohla niekomu/niekde napisat? Mam pocit ze maminy biologickych detí mi nerozumejú. Niekedy som uz na konci so silami s mojim 13 rocnym adoptivnym synčekom. Neverila som na geny, uz verím. Tolko rokov som mu davala cele svoje srdce, ale on po nom len šliape. Klame, ked spim, kradne mi peniaze z peňaženky. Je to pre mna velka bolesť a sklamanie.

janakjk
8. dec 2022

@pimpa to mi je ľúto, určite je to ťažké, ale možno treba len vydržať toto náročné pubertálne obdobie .
Ja mám zatiaľ len 7 ročnú a 2 ročného a tiež sa pri malej pripravujem,že bude zrejme toto pubertálne obdobie náročné... Nakoľko má takú ťažkú výbušnú povahu... Ale oľutovať som určite neoľutovala, ďakujem za nich každý deň.
Verím, že aj u vás toto ťažké obdobie prejde,len treba vydržať a možno stáť pri nich v dobrom aj zlom....

cairka
8. dec 2022

@pimpa , vyslovene ľutovať nie. Ale keby si sa spýtala, či sú dní, kedy rozmýšľam, či to má ešte zmysel , tak je odpoveď iná. Píš, hovor, komunikuj s inými náhradkármi, pomáha to. Hlavne s takými, čo majú už staršie deti. Kým sú drobci, tak máme všetci ešte ružové okuliare 😅U nás bolo najhoršie v tých 13-14, niežeby bol teraz bezúdržbový, ale je to iné, proste trochu dozrel.