icon

Platím alimenty za dieťa, ktoré dám na adopciu?

rommieee
2. feb 2011

Dobrý večer.
Som momentálne v 36tt., ale dieťatko ide žiaľ vzhľadom na moju situáciu (ako finančnú, tak aj čo sa týka rodinného zázemia) hneď po pôrode na adopciu. Dnes som bola na UPSVARe sa informovať, čo sa adopcií týka a bolo mi soc. pračovníčkou povedané, že sa to rieši všetko po pôrode, že oni im dajú z nemocnice vedieť, keď sa bábo narodí a na základe toho sa podniknú ďalšie kroky.
Rada by som vedela, či je pravda, že keď dám dieťa k adopcii, tak platím na neho alimenty..to mi bolo totiž povedané a ja nie som v situácii, aby som to zvládala finančne.

Rada vy som počula vaše názory, alebo rady ohľadom tohto.

Ďakujem za všetky odpovede.

daniela1974
4. feb 2011

@rommieee ahoj, necitala som tiez celu diskusia ale kde zijes teraz a z coho?

magimary
4. feb 2011

@gemini2 , tá odpoveď tu už niekoľkokrát padla (maznacik, cairka),
ja ju už len zopakujem pre ďalších, ktorí nečítajú všetko 😉 :

-platiť výživné je realitou pre všetkých biologických rodičov, kým ich porodené dieťatko nie je súdom zverené do náhradnej rodiny, čo je ALE v prípade rominee dosť irelevantné, keďže (jej) biely, zdravý novorodenec pôjde s vysokou pravdepodobnosťou po týždni (na predbežko) do náhradnej rodiny...

je to zrozumiteľné? 😕 😉

rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
carodejnica
4. feb 2011

@jaja0110 Nečítala som, nemám na to čas. 🙂 Preto hovorím, že ju nikto nemá právo súdiť, ani ja ju nesúdim, lebo nepoznám všetky okolnosti. Ani som ju k ničomu nepresviedčala, ak si si nevšimla. 🙂

Zareagovala som na slová o sebectve a šťastí dieťaťa. 4x viac peňazí neznamená 4x viac šťastia. Naozaj trvám na tom, že prvé tri roky dieťa potrebuje veľmi málo materiálneho, výchova a láska sa riadi inými pravidlami. Stačia základné veci, oblečenie, postieľka, pár hračiek, plienky - ak mamička dojčí má výhodu (ale presne ako píšeš - potrebuje aj ona kvalitnú stravu, po pol roku aj dieťa), ak nedojčí, tak musí kupovať mlieko, ale to je asi tak všetko. Všetky tie plavárne, školy Yamaha, základy angličtiny a podobné vymoženosti do troch rokov je nadstavba, ktorá nie je nevyhnutná a šikovná mamička dokáže dieťatko stimulovať a rozvíjať aj v domácom prostredí. Nič viac, ani nič menej som tým nechcela povedať. 😵

Znova opakujem, nebolo to mierené proti autorke diskusie (ak nemá ani na tieto základné veci), len všeobecne konštatujem, že si myslím, že až od škôlky to už začína byť finančne náročné - školské, krúžky, potreby do školy, oblečenie atď.

jaja0110
4. feb 2011

@rommieee, no ja som pisala diplomku na temu Syndrom CAN a moznosti prevencie- syndrom tyraneho zneuzivaneho a zanedbavaneho dietata a robila som vyskum v jednom krizovom centre kde zili taketo deticky ktore boli na tom rozne a to "zanedbavanie" (nehovorim o tyranych a zneuzivanych detom lebo to nieje tvoj pripad) ci uz dobrovolne alebo nedobrovolne v dosledku absolutnej nefunkcnosti rodiny nechalo na detoch hrozne stopy a vzdy som hovorila preco tie deti nedali na adopciu ako ich vystavit takemuto zivotu... ☹ samozrejme vacsina rodin zacinala ako funkcna rodina s oboma rodicmi atd len neskor sa z jedneho stal alkoholik, nasilnik a uz to islo.... 😨

magimary
4. feb 2011

@rommieee predbežko znamená to, že súd vydá rozhodnutie "od stola"-bez vytýčenia pojednávania-skrátka aby sa obišli všetky súdne "tahanice"-dieťatko ide okamžite (na toto predbežko) do tej trvalej náhradnej rodiny (ktorá už niekoľko rokov čaká v poradovníku na takéto ideálne dieťatko)...toto dieťatko je im následne na 9 mesiacov zverené do predosvojiteľskej starostlivosti (to je akási "skúšobná" lehota, počas ktorej si to môžu náhradní ale stále aj biologickí rodičia rozmyslieť...čo sa ale v praxi nestáva takmer vôbec) a až potom do nezrušiteľnej starostlivosti-do adopcie...
Predbežné opatrenia sa v súdnictve bežne využívajú, ak treba rozhodnúť rýchle a sú plnohodnotným rozhodnutím súdu, ktoré stačí na to, aby si nemusela platiť výživné.
Takto je to v ideálnom prípade (pričom nevidím dôvod, prečo by ten tvoj nemal byť ideálny, jedine, ak by ho narušil biologický otec!).

V komplikovanom prípade (ak sa začne biootec domáhať svojich práv-napríklad) ide dieťatko z pôrodnice do DD, keďže nie je právne voľné (z otcovej strany, kde sa potom náročnými a dlhými optareniami otcovstvo dokazuje, ak nie je uvedený v RL dieťaťa; ale ak je, tak sa povinnosť výživné vzťahuje aj naňho!) a čaká na svojich pestúnov rôzne dlhý čas, dovtedy biologický rodič platí výživné...resp. často neplatia, za čo sú potom sankcionovaní a následne aj trestne stíhaní.

nadja11
4. feb 2011

@rommieee hlavu hore, ked ti to psychicky pomoze tak si predstavuj ze si niekomu nahradnou matkou a to dietatko je ich a nie tvoje, psychicka pohoda je tiez dolezita pre dobry start do zivota. a na predsudky inych sa vykasli, kolke idu na interupciu/ -cie a potom sa vydavaju v kostole ako sväté!!! ty si si zvolila tazsiu cestu, ked budes musiet aj platit mesiac alimenty ber to ako dan za svoje rozhodnutie a uz sa nad tym netrap. V amerike su tisice nahradnych matiek a nik ich neodsudzuje, a to si davaju este za to aj zaplatit!

jaja0110
4. feb 2011

@carodejnica, ja som si nikdy nemyslela ze 4x viac penazi rovna sa 4x viac stastia ani si to nemyslim 😅 ja osobne mam to stastie ze peniaze nam (zatial) nechybaju a myslim ze ani mojim detom nic nechyba a aj to napriek tomu ze moje deti nenavstevuju ziadne speci kruzky, plavarne, ani skoly yamaha ani nic podobne...ale maju splnene zakladne zivotne potreby, na plienky som si nikdy nepoziciavala a neobraciam kazdu korunu ked im chcem hoci aj v zime kupit jahody... (obrazne povedane)....ale nie o tom som chcela...ale o tom presne co pises vyssie, ked niekto nema ani na ten zaklad zo zakladu ktory by sa sice pri troche sebazaprenia dal "vyzobrat" ale nezniesla by som aby moje dieta vyrastalo v tej psychickej nepohode a vecnom strachu a nasilii, to by mi vadilo viac ako to, ze si musim pozicat na plienky a stravu-ale domacu pohodu a harmonicku rodinu to ti bohuzial nikto nepozicia 😒 Dieta nerobi nestatnym to ze nema hracky ale to ze nema rodinne zazemie a miesto kde by sa citilo bezpecne 😨

carodejnica
4. feb 2011

@rommieee sme dve, aj ja neznášam telenovely, lebo sú vymyslené.. 😕 🙂

Inak ja si myslím, že dieťa pôjde najskôr do profi rodiny, kde bude čakať na adopciu. A tiež, keď tak uvažujem, alimenty by si nemala platiť, keďže zákon určí niekomu inému vyživovaciu povinnosť. Inak našla som ti viac zaujímavých stránok, tak si ich preštuduj.
http://www.zachranmezivoty.sk/o-projekte/
http://www.forumzivota.sk/adopcia
http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?Cat...
Ešte raz, moc držím palce!

rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
carodejnica
4. feb 2011

@jaja0110 Samozrejme, s tým sa nedá nesúhlasiť. Krásne si to napísala. 😵

rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
magimary
4. feb 2011

@rommieee , dík, a v pohode si tykáme 😉
romi, takže teraz som to ešte raz celé prelúskavala so sociálnou, ktorá má práve na starosti "vymáhanie" týchto pohľadávok a celé mi to potvrdila a upresnila ako to je -aj s otcom (ako keby som tušila, že sa na to spýtaš 😅 😉 ):

magimary
4. feb 2011

takže:
otca nemusíš uviesť (asi by si si tým podstatne pohoršila) a tým pádom on nebude platiť alimenty, ani nič podobné

a ak by sa aj otcovstva domáhal, tak si nič nepomôže-zrejme, ak nie je príliš majetný, pretože testy na otcovstvo sú príliš drahé, ak si ich vyžiada on, akurát, že spomalí PROCES umiestnenia malého (čo Tebe predĺži čas platenia výživného)...

ak by si ho uviedla do RL malého, tak je nútený platiť výživné aj on, rovnakou mierou ako ty (teraz je to aktuálne suma 25,81€ pre každého z vás), ale to sa zase malý stáva nevhodným pre adopciu, a je vhodný "len" do pestúnstva (čo je síce rovnako kvalitná starostlivosť ako adopcia, ale tam pretrváva povinnosť biologickým rodičom platiť alimenty až do plnoletosti), keďže on by zrejme nesúhlasil s úplnym zrieknutím.

a v podstate, aj táto sociálna povedala, že JEDINÁ možnosť, ako sa zbaviť povinnosti platiť výživné, je anonymný pôrod, iná cesta nie je, a to i napriek tomu, že dáš malého na adopciu (oficiálne sa to nazýva GENERÁLNY SÚHLAS).

rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
jaja0110
4. feb 2011

@magimary, aky je to anonymny porod? ked mamicka vytlaci dietatko na svet, moze ho potom aspon vidiet?? alebo ho popestovat?

rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
suezana
4. feb 2011

@rommieee predpokladám, že si biela matka, dieťatko sa narodí zdravé - nezdrží sa v nemocnici ani 2 týždne, možno menej. Do žiadneho detského domova nepôjde, to mi ver 😉 na bieleho novorodenca sa čaká na celom slovensku od 1 roka do 4 😔 takže nerozumiem, čo ti tá dotyčná na upsvare povedala 😕 veď musí vedieť, ako to v skutočnosti je 🙄 Ak môžeš, aký si kraj? 😉 (aj ja čakám na bábätko...)

magimary
4. feb 2011

@rommieee áno, presne ako píšeš 😉

@jaja0110 , jaja, záleží, na aké sestry na natrafí na pôrodnici... ak budú ľudské, tak jej umožnia pomojkoať si malého (ak to bude chcieť a považovať za správne aj romi), ak natrafí na "potvory", tak jej to nemusia umožniť...nie sú povinné, keďže sa ho vzdala... 😔

suezana
4. feb 2011

fíha, pokým som toto napísala, tak ste za stranu napísali 😅 takže nič 😀

rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
magimary
4. feb 2011

@suezana , romi je náš kraj (BA) 😉 a to už sme jej napísali, nech sa nebojí, že toto dieťatko sa v nemocke nezdrží a do ústavu určite nepôjde 😉 (tým pádom NIČ platiť nebude 🙂 )

suezana
4. feb 2011

@magimary si zlatá 🙂 nikde sa nezdrží myslím... 😉 ďakujem