icon

Platím alimenty za dieťa, ktoré dám na adopciu?

rommieee
2. feb 2011

Dobrý večer.
Som momentálne v 36tt., ale dieťatko ide žiaľ vzhľadom na moju situáciu (ako finančnú, tak aj čo sa týka rodinného zázemia) hneď po pôrode na adopciu. Dnes som bola na UPSVARe sa informovať, čo sa adopcií týka a bolo mi soc. pračovníčkou povedané, že sa to rieši všetko po pôrode, že oni im dajú z nemocnice vedieť, keď sa bábo narodí a na základe toho sa podniknú ďalšie kroky.
Rada by som vedela, či je pravda, že keď dám dieťa k adopcii, tak platím na neho alimenty..to mi bolo totiž povedané a ja nie som v situácii, aby som to zvládala finančne.

Rada vy som počula vaše názory, alebo rady ohľadom tohto.

Ďakujem za všetky odpovede.

Strana
z8
suezana
4. feb 2011

@rommieee tak sa drž.

rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
magimary
4. feb 2011

@rommieee no, v tomto nemám presne informácie (skôr v tých veciach okolo adopcií 😉 ), takže len tak laicky a logicky si myslím, že pokiaľ si riadne na MD, tak sa to na Teba asi nevzťahuje (to, či o tom okolie vie, či nevie, je dosť jedno a je to nepodstatné)... ale -ako píšem- to si len myslím - to neviem zaručiť 😕 😉

ale, ako z vyššie napísaného vyplýva, ty sa alimentov ozaj báť nemusíš aj keď porodíš normálne... 😉 🙂

lenkove
4. feb 2011

@rommieee
ja si myslim, ze ano.. tu nejde o to, ze ty si v anonymite pred okolim, ale ze ostanes v anonymite pre svoje dieta... jasne, ze v karte budes mat ze si rodila, ale tvoje dieta nebude vediet, kto je jeho biologicka matka. Po porode by ta mal vypisat na marodku tvoj gynekolog, ako je to bezne napr. po potrate 😔 ked je marodka 6 tyzdnov...
ak to teda spravne chapem ja...

magimary
4. feb 2011

@lenkove neviem, leni...vieš, to by potom možno musela zase vrátiť poberanú MD, ja neviem-skôr si myslím, že nie, ale môžem sa úplne mýliť a pravdu máš ty 😉
fakt v tomto som si neni istá, lebo neviem 😉

rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
maznacik007
4. feb 2011

narok je 6 tyzdnov po porode ... totozny s lehotou na rozmyslenie... lebo vyplacanie materskeho je dane zakonom na min. 6 tyzdnov po porode.
potom jej uz narok na materske zanikne. Potom je to uz mozne riesit len PN.

rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
maznacik007
4. feb 2011

u nas myslim v SR je len utajeny porod a anonymne odlozenie / to je hniezdo zachrany/

v tomto pripade by som ziadneho otca nenahlasovala ani mu ziadnym sposobom nedavala vediet ze sa dieta narodilo, pohlavie prosto nic, podpisala suhlas s osvojenim a po uplynuti 6 tyzdnov oznamila ze dieta bolo odovzdane na osvojenie / to mozes aj skor urobit/

v tom case uz dieta bude davno v novej rodine kde budu cakat ci si to za tych 6 tyzdnov nerozmyslis.

necitala som to tu cele ale predpokladam ze nie si vydata a ani nie si rozvedena.. resp. ak ano od rozvodu uplynulo viac ako 300 dni.

otcovstvo by celu situaciu zbytocne skomplikovalo a to najma tvojmu dietatku...

jaja0110
4. feb 2011

@magimary, myslim ze ty si to spominala len sa chcem ujistit ci som to dobre pochopila.... naozaj je to tak ze ak sa da dieta ku adopcii ze je potom este "skusobna doba" 9 mesiacov? Ze by si to teoreticky potom matka mohla rozmysliet a narokovat si dieta nazad? Nieje to nespravodlive voci tej adoptivnej rodine? Ved co ak sa ta matka za 9 mesiacov vyda, zacne pracovat a uplne sa jaj zmenit zivotna situacia a podmienky, v podstate moze dietatu ponuknut uplnu rodinu so zazemim atd....to by jej naozaj to dieta potom mohli vratit? 😅 😕

rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
magimary
4. feb 2011

@jaja0110 hej, je to možné...
ale v praxi sa to stane ozaj minimálne...
(by očko trafím-možno 0,1% prípadov)

@rommieee a to, čo ti odpísala tá paní, môže znamenať akurát to, že možno pozabudla, alebo mala na mysli iné "úradné náležitosti"...lebo toto je určite takto 😉 (ako vravím potvrdila mi to socka, ktorá to má na starosti)

laurita6
4. feb 2011

ahojte babenky citala som tieto prispevky a je to dost smutne co sa ti stalo rommieee ale maju pravdu tieto baby to dieta je bozi dar a mala by si este naozaj pouvazovat ved mas net a tam ssa da vela toho zistit aj ja mam vela veciciek po detoch aj babskych a aj chalanskych takze ak by si naozaj chcela rada by som ti pomohla aj ja staci ak by si dala adresu a som ochotna poslat ti tie vecicky samozrejme ak by si mala zaujem viem je to tazke starat sa o babo sama ale zvladnes to to mi ver vsetko sa da len treba chciet

magimary
4. feb 2011

a tiež mi ešte z toho listu vyplýva, že nemusíš "podnikať" žiadne nahlasovanie, či ohlasovanie a podobne (a takéto "náležitosti" asi mala na mysli, pričom finančné vyrovnanie akosi nepovažovala za náležitosti)

jaja0110
4. feb 2011

@magimary, dik za info som prekvapena ze je to len take male percento ja byt v tej situacii asi by som za tych 9 mesiacov robila mozne aj nemozne aby som ten osud este zvratila, ale to len tak nahlas uvazujem boh vie aka by bola realita 😅

raffaella
4. feb 2011

@rommieee neda mi nereagovat. Neprecitala som si celu diskusiu, len prve 4 stranky. ALE, vyjadrujem ti absolutnu podporu v tvojom rozhodnuti. Si jedna z najuzasnejsich mam, ake som tu na MK citala, pretoze prave to co robis, je ta prava nesebecka laska. To, ze chces svojmu dietatu zabezpecit ten najkvalitnejsi zivot, tak tym mu das maximum. Si velmi inteligentna a laskava a viem dobre, ze ta to velmi boli, co aj chapem. Drzim ti velmi silno palce, nech sa tvoj zivot obrati ku lepsiemu. Urcite sa dietatko dostane do lepsieho domova a bude mat laskyplne zazemie, bezpecie, istoty...Pretoze to je velmi dolezite. Drz sa velmi, budem na vas mysliet.

magimary
4. feb 2011

@jaja0110 no, teraz asi myslíš, keby si bola na mieste biologického rodiča,
lenže oni sú na 99,9% v úplne dezolátnom (bio / psycho / ekonimocki/ sociálnom) stave
a ešte aj z tejto veľkej väčšiny 99% rodičov o tom ani netuší, že majú na dieťa ešte niekoľko mesiacov šancu,
lebo buď im to nemá kto povedať (net nemajú) alebo nestihne povedať (z nemocnice ujde hneď ako porodia)

magimary
4. feb 2011

...ekonomickom... (oprava)

jaja0110
4. feb 2011

@magimary, ano myslim keby som ja bola biologicky rodic... ale mne je tazko o tom polemizovat kedze som sa v takom stave nikdy nenachadzala a druha vec bude asi ako aj hovoris ze 99% tychto matiek nevie ze taku moznost este ma 😅

lenkove
4. feb 2011

@magimary ja som prekvapena touto info 😕 co som si studovala zakony ja, tak navrh na ukoncenie predosvojitelskej starostlivosti v tomto obdobi maju osvojitelia a urad prace.. 😅 alebo sa opat mylim 😕

magimary
4. feb 2011

@lenkove tak teraz si ma zneistila... 😕 😅
mne bolo povedané, že sa to vzťahuje aj na bioolgických rodičov a viac som to neskúmala,
takže sa môžem mýliť ja... 😉

rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
cairka
4. feb 2011

@lenkove , @magimary , ja teda tiež neviem isto, ale myslím, že tam je priestor len pre biootca, ak nebol uvedený v RL a preukáže, že o dieťati sa dozvedel až počas predosvojiteľskej a chce priznať otcovstvo, prípadne vziať dieťa do starostlivosti...Myslím, že matka má nárok len tých 6 týždňov. rovnako otec, ak je uvedený v RL... ale chcelo by to kuknúť zákon.

laurita6
4. feb 2011

@rommieee tak ano na jednej strane mas pravdu je to tak ale keby si potrebovala pomoct tak daj vediet rada ti pomozem ak budem vediet zatial sa maj pekne a pekny den ti prajem 🙂 a rozhodni sa spravne ved to je vsetko len natebe ako sa rozhodnes

magimary
4. feb 2011

@cairka hm, má to logiku 😉 😎
takže spolovice má pravdu aj lenka aj ja 😅
ale o to nejde, len teda, že zrejme to bude presne ako píšeš, lebo to už sa mi dávajú do súvislosti viaceré veci a sedí mi to s nimi 😉

Strana
z8