Prišli k nám. Náhradné rodičovstvo
Tak a sme tu. S uderom polnoci...
no to poteši.. len aby to zas nezmenili dajak.. .vsak kedysi uplne bolo, že na každe decko v pestunstve je odmena pestuna a potom zo dna na den skrt..... a to mnohe rodiny prišli od odst velky prijem. .a hlavne brutal pre take, čo z tej odmeny splacali väčšie auto, pripaden použičku stavebnu na rozširenie domu a pod........ tak snad nam to tak nepomenia raz........
to známi mali v pestunstve viac deti a este k tomu ani jednu surodenecku trojicu, mali dvojice surodenecke a solo kusy a prišli o značný prijem do rodiny.......
julka teraz za dve deti máš jednú pestúnsku odmenu a až 3 Ti ju o par ečiek zvýši.
marketka,zle pises 😕
ked ma cairka v pestu veve,tak dostava prispevok pre pestuna,rod . pridavky a pest. prispevok pre dieta
ked prijme druhe dieta do pestu,bude nan dostavat len rod.pridavky a pest.prispevok pre dieta.
urcite nemoze poberat na druhe dieta RP....ani prispevok pre pestuna.. 😒
mata ja som napísala že ma nárok
(cairka máš nárok na pestúnsku odmenu svoju + pestúnsky na veve + RD na to druhé)+ na obe rod.prídavky
markétka, ale pri NOSke už po RD vlastne nemáš nárok na príspevok na seba, len na dieťa, nie? takže teraz vám to "vymenili" a dali príspevok pre rodiča a nedali pre dieťa 😕 no ja to nechápem, teta sociálna to rozuzlí, ked to bude aktuálne
ja viem marketka.. .vsak pisem, že mali same surodenecke dvojice a solo kusy... až pri trojici surodeneckej bolo 3000Sk navyše.....
NOS a pestu neni to iste...
ja som sa o tomto bavila s tetou na urade,lebo na RD som len s milkom,tak som sa pytala ci na macu mozem poberat prispevok pre pestuna, a ona povedala ze pri inych formach NRS je to mozne /ado + pestu/ alebo /NOS+pestu/ ale pri pestu+pestu neni mozne poberat na jedno dieta RP a na druhe odmenu pre pestuna..
ešte som zabudla že kubko má aj svoj príspevok na svoje potreby
ak skončím RD tak budem mať pest.môj+pest. mať+2x rod.prídav+kubkov príspevok.
rozdiel v tom je vtedy ak máš dve deti s rovnakým vekom
aha, marketka, takže keby som s veve bola ešte na RD, tak by sa to nedalo?
a ked nie som, tak sa dá?
mata vtedy ak máš dve rovnaké staré deti sa to nedá tak, ako bio mama nemôže poberať dve RD
julka a na úrade aj na súde nám bolo povedané že nos je to isté čo pest.
marketka vek s tym urcite nema nic spolocne...
pri pestu detoch urcite nie je mozne poberat aj RP aj pestunsky,to je jedno ci su rovnako stare alebo s x-rocnym rozdielom..
tak asi som bola zle informovaná a nám asi zle platia.
pretože každe dieťa má nárok na RD s matkou a nemôžu Ti prestať vyplácať odmenu ak máš už staršie dieťa v pestúnstve
tebe platia dobre...
aj cairka moze ist s druhym pestu dietatom na RD,ale strati prispevok pre pestuna...preco by jej nemohli prestat vyplacat odmenu?pri dvoch pestu detoch nema narok poberat aj to aj to...
Ahojte.
Myslim Marketka, ze v Tvojom pripade sa pomylili - nastastie v Tvoj prospech, tak sa tym moc nahlas nechval 😅
To sme tu uz videli viackrat, ze teta na urade si to vysvetlila po svojom a ked ju nikto na to neupozorni aspon 4x, tak zakon bude platit inak v Martine a inak napr. v Blave.
Jedine ze by bola nova uprava za posl. 6 mesiacov, ale prave na toto sa pisali aj podnety na vladu, ze prispevok pestunovi sa s RD vylucuje bez ohladu na to, na ake dieta sa berie RD - bio, ado, NOS ci pestu 😒
macocha, ja mám tiež tieto info, ako ty...ale radšej som ticho, lebo doteraz som tieto veci ja osobne nemusela riešiť, iba čo som mala sprostredkované infošky... (teda u mňa to nie je nič zásadné a "pravoverné")
ale, ak by to tak bolo, že Markie vyplácujú zle, tak by to nebolo moc fajn 😨 leby by mohlo hroziť aj spätné vrátenie neprávom získaného... 😕 🤐
Aha a este ci je NOS to iste ako pestu - nie je. To mala suseda problem, ze nemohla na dieta vybavit pestunske ani ten jednorazovy prispevok, lebo na sude sa pomylili a do predbezka jej napisali, ze malu jej zveruju do NOS.
Ale pred tyzdnom uz konecne dostala pravoplatnost na rozsudok, tak sa tesi, ze aj pas vybavi a lyzovacku stihnu 🙂 lebo uz mala obavy
iste, že NOS a pestu NIE JE to isté! 😨
Náhradná osobná starostlivosť (NOS) je forma náhradného rodičovstva, legislatívne zadefinovaná veľmi podobne ako pestúnska starostlivosť, ktorej zámerom je starostlivosť o dieťa mimo biologickej rodiny, ak sa o neho nemôžu, alebo nechcú starať vlastní rodičia.
Prakticky sa často využíva na prechodné preklenutie starostlivosti o dieťa skôr členom širšieho príbuzenstva (v prípade neplnoletosti rodičov dieťaťa, dlhodobejšieho pobytu rodičov v zahraničí, na liečení a pod.). V porovnaní s pestúnom, osoba vykonávajúca NOS nemusí byť zapísaná v zozname vhodných žiadateľov a podľa návrhu novej právnej úpravy bude mať súdom zverené dieťa do NOS nárok na jednorazové aj opakované finančné príspevky tak isto ako deti v pestúnskej starostlivosti. Fyzická osoba vykonávajúca NOS však nemá nárok na opakovaný príspevok náhradnému rodičovi.
Na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny v mieste bydliska – oddelenie sociálnoprávnej ochrany odboru sociálnych vecí vám príslušný pracovník poskytne potrebné informácie k podaniu návrhu na súd.
(Zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine; Zákon č. 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele; Zákon č. 627/2005 Z.z o príspevkoch náhradnej starostlivosti o dieťa)
Toto som si nebola ista, ze ci aj jednorazovy prispevok v NOS moze byt - diky Magi. 😉
tak jak sa menil zákon posledne, tak práve bolo o tom že sa dá po novom poberať RD na bio (príp. ado.) s pestunskym na pestunske dieťa... A presne som to vtedy vravela známim čo maju pestunske dieťa a na bio sa ešte len chystaju a oni mi povedali, že ano, že vedia, ž epo novom je to tak... Takže vlastne to mali z inokade rovnako ako ja som im vravela...

cairka tak to je + Ty ešte samozrejme tiež tie rod.prídavky na obe