Kresťanstvo a antikoncepcia
Ahojte som vydatá po dvoch pôrodoch zasebou a chcela by som riešiť nejakú antikoncepciu keďže ďalšie dieťa teraz alebo už nikdy neplánujeme. Som veriaca a stretla som sa s názorom že kresťan katolik nemôže používať hormonálnu antikoncepciu lebo je to hriech. Trochu tomu nechápem prečo by som ju nemohla užívať. Stretli ste sa s tým? Alebo viete kde je problém? Mne sa to zdá byt ok- veď zijeme slušný život sme manželia prečo by sme si nemohli normálne užiť?
@yoxinka vidis, preco to prekrucas? Aky volny priebeh? Preco volny priebeh? No ak nechali tomu volny priebeh, tak robili presne to, co si myslim, ze od nich prave nikto nechce. Toto nie je o "volnom priebehu". Uz tam za Tvojimi slovami citit skodoradostny podton, ludia maju presne tuto tendenciu do toho sklznut.
@nevenka
Nie voľný priebeh v zmysle, že sexovali halabala, ale voľný priebeh, že stále sa spoliehali len na prieodzené metódy. Ja nič neprekrúcam a nie som škodoradostná. Takmer všetci moji známi, ktorí chceli úprimne žiť svoju sexualitu ako ty aj ja kedysi, skôr či neskôr úplne neplánovane otehotneli, ako ty alebo začali používať kondómy, lebo to proste nedávali. Všetko rodiny s minimálne troma deťmi, väčšina 4 až 5 detí. Všetci prišli do tohto bodu. Tí, ktorí ostali verní prirodzeným metódam mali deti viac ako chceli. Ty sama píšeš, že budeš musieť už potom riešiť plodnosť … ja sa len pýtam, čo to znamená v tvojom prípade. Píšeš, že si obrátená, tipujem, že v dospelosti, ja som v aktívnom živom kresťanskom spoločenstve dospievala a fungovala takmer 15 rokov. Každý mladý okolo mňa žil to, čo si ty objavila dospelá a takmer každý si to bral do manželstva, ja takých párov poznám toľko, že mi ruky aj nohy sú málo na to, aby som to porátala. Minule mi známi vychovaní saleziánmi hovorili, že fungovali na prirodzených metódach 3 deti, všetky mali ako chceli, ale baba konštatovala, že už po prvom presedlali na kondómy a to som bola aj v šoku, u nich by som to teda nečakala.
@nevenka ja som za 2 roky prečítala 7 kníh. Ale to skutočne čítam po trošičku pri deťoch. Ale súper to je. Fakt mám pocit že trošku viac do toho vidím a chápem to. Napĺňa ma to takým pokojom 🙂 Inak teda tak potichucky gratulujem k tehotenstvu a prajem veľa zdravíčka. Ja som na začiatku 3 tehotenstva mala veľký rešpekt pred tým čo ma čaká. Už len tým že behám okolo 2 malých detí a doma máme malé hospodárstvo a fyzicky sa viac namakam tak som s malou dušičkou aj porosila o modlitby v skupine veriace mamičky. A nakoniec mám to tretie tehotenstvo najľahšie a cítim sa ako keby som ani tehu nebola. Prajem ti teda rovnako ľahké a krásne tehotenstvo
@yoxinka vsetko je o vnutornom postoji a umysloch. Co je pre jedneho hriech, pre ineho byt nemusi. Ak ma mama styri deti, ale ma podmienky aj na piate, vela financii a este aj vladze, lebo ma pomoc od muza, rodiny, a dalsie nechce, lebo je prave po treningoch vo forme, tak naco si bude kazit postavu... Je to istym sposobom horsie, ako ked ma niekto "iba" jedno dieta, ale zdravotne problemy, kvoli ktorym sa tehotenstvo neodporuca... Vela zavisi od dovodov, pre ktore odmietas dalsie deti. Je to tvoje pohodlie? Tvoja predstava o dvoch detoch? Alebo realne citis, ze nevládzes, ze by si to nedala, a beties ohlad na uz narodene deti?
Ja tu neschvalujem kondomy, aby sme si rozumeli. Ale Boh predsa nie je malicherny a vidi, preco konas tak, ako konas.
@nevenka
Nemusíš byť dokonalá, ani ja nie som. Ide mi len o to pochopenie, že netreba zatracovať to, že niekto proste používa kondóm alebo hocičo a vysvetľovať mu, aká je manželská sexualita nádherná, keď je v súlade s jej prirodzenosťou bez zásahov zvonku a len vtedy je to naplnené a nádherné a časom sa ocitneš v situácii, keď ten kondóm budeš veľmi veľmi vážne zvažovať. Píšeš, že si obrátená, tipujem, že v dospelosti, ja som v aktívnom živom kresťanskom spoločenstve dospievala a fungovala takmer 15 rokov. Každý mladý okolo mňa žil to, čo si ty objavila dospelá a takmer každý si to bral do manželstva, ja takých párov poznám toľko, že mi ruky aj nohy sú málo na to, aby som to porátala. Minule mi známi vychovaní saleziánmi hovorili, že fungovali na prirodzených metódach, majú 3 deti, všetky mali ako chceli, ale baba konštatovala, že už po prvom presedlali na kondómy a to som bola aj v šoku, u nich by som to teda nečakala.
@stevvvka
Vieš, ale nemusí každá žena len chcieť byť doma, plodiť a rodiť deti aj keď má na to prostriedky a mega super zarábajúceho muža. Môže chcieť mať prácu, v ktorej je dobrá, može chcieť ceatovať, plniť si sny, športovať a to všetko ju môže popri deťoch a rodine napĺňať. To už je sebectvo, že myslí aj na seba a chce sa realizovať aj inak ako matka?
Este doplnim, ze "risknut", ked si nie si ista, nemusis. Vtedy dodrzis abstinenciu, o to ide. Lenze ak mas v sebe nejaku tuzbu, hoci malu, po dalsom dietati, tak vtedy "to risknes". A nie je to len o vyhodnocovani hlienu, ale ak ine veci, ako meranie bazalnej teploty. Ale ak to nepraktizuje niekto, tak sa to tazko teraz o tom polemizuje.
To je cele.
Zmazala som ten nocny dlhy komentar, nebudem sem uz viac pisat osobne veci.
@yoxinka ved ja to netvrdim, ze ma byt zena doma. Je v poriadku, ak chce ist zena do prace.
Toto je ale z mojho pohladu tema na dlhu debatu, dlhe vysvetlovanie, a clovek, ktory neverí, ktory nepraktizuje zivu vieru, post, zriekanie, ktory si neuvedomuje pozehnanie v podobe osobneho vztahu s Bohom.. Tazko mi porozumie, o com ja točím...
Ale pre tych, ktori neveria... To budu len zakazy, obmedzenia...
Milion ludi, milion inych pribehov.. Kolko zien by chcelo deti, a muz nechce. A naopak. Kolko zien by chcelo zit cisto, vo viere, ale muz to nedokaze. Ak muz nechce deti, chce kondom, a zena je nastavena inak.. Myslis, ze kňaz povie zene, aby nemala styk so svojim muzom, ze radsej nech sa manzelstvo rozpadne? Ved ta zena sa nechrani dobrovolne, ona by aj dalsie deti prijala, naprikla... Kazdy par to ma inak, toto je vysoko individualna tema... Ale pre kresťanov proste plati, o com tu baby pisu. Nemusia mat 5 deti. Maju moznost vyuzit neplodne dni. A ak to nevyjde, lebo nemusi to byt 100percentne,ze,sama viem.. Maju s laskou prijat aj to "neplanovane", lebo Boh ma byt na prvom mieste a ak im poslal dieta v a prvy pohlad neplodnych dnoch, tak to tak chcel.. A my mame svoje zivot podriadit Bozej voli. O tom je viera. Nie sa pomodliz, ale do zivota Boha nepustit.
Sexovat v neplodne dni znamena - Boze, my si teraz nevieme predstavit dalsie dieta, ale nechavame konecne slovo Tebe. Ty si Panom zivota, ak nam dieta pozehnas, prijmeme ho. (nechavame rozhodnut Boha)
Sex s kondomom - Boze, my dalsie dieta necjceme a Ty sa nemas co do toho starat. My predsa vieme lepsie, co je pre nas dobre.
@0silvia0 nepochopili sme sa..
1. Co sa tyka financii, ludia maju ine piority a predstavy o dostatku financii, co je jednemu malo, druhemu moze byt habadej... Ale mat 10 deti v dvojizbaku, tak to su objektivne nedostatocne financie, snad si rozumieme..
A mal to byt priklad, ze niekedy skutocne existuju objektivne dovody, pre ktore, ak par pouzije antik., tak je to "mensi hriech" ako u inych...
A nechytaj sa slovicka hriech, pretoze to je vedome a dobrovolne prestupenie prikazania. Ty ak nemas vedomost, ze prestupujes prikazanie, tak ani nemozes spachat hriech. . Je rozdiel, ak ti povedia, toto nerob, a ty nechapes dosledky, co sa stane,.. Teda ak to porusis, je to ine, ak vies, preco to nemas robit. . (povedz dietatu 2r,netahaj psa za chvost, ono nechape, ze psa to boli). Ale ak dospelak taha psa za chvost, a rozumie, ze toho psa to boli, je to predsa INE.
A preco vlastne je antik. Hriech, o tom sa tu uz popisalo dost
Tak pre sibnutych fanatikov to hriech urcite je. Potom maju 8 deti a nevedia ich uzivit. Chore, chore a este raz chore...Diskusiu ani necitam, len by som sa pozastavovala nad stupiditou niektorych zien
Opäť poprosím o rešpekt.
To,že niektoré nie ste katolíčky,je úplne ok.
Ale nie je ok výsmech a vyjadrovanie sa k niečomu,o čom nič neviem.
Až sa divím,prečo sa ľudia posmešné vyjadrujú o niečom,čo sa ich netýka,nechcú to a ani to nepoznajú.
@wudz veriaca neveriaca..ty si baba na správnom mieste a s normálnym ľudským rozumom a hlavne s pokorou 🥳❤️
@basska_b za všetky veriace Ti ďakujem, takto by to malo byť všade -aj opačne, jeden od druhého by sa človek čo to naučil keby nebolo toľkej pýchy a odsudzovania..
@lenvam normálny kňaz Ti to isto nepovie, keď berieš HAK alebo čokoľvek iné čo može zabrániť usadeniu embrya alebo jeho potrat - vtedy Ti kňaz nedá rozhrešenie pokiaľ to neprestaneš používať a správne nesmieš ísť ma sviatosť prijímania, no pokiaľ sa Ti stane že použiješ ochranu bariérovú ktorá zabraňuje počatiu, ktorá je vlastne ak jednorazova tak Ti kňaz dá rozhrešenie a berie sa to aj ako ľahší hriech (jasné že hlavne ide o úmysel je iné keď chceš každý deň si užilvať a vieš že to tak bdue stále a iné keď sa bojíš počatia s roznych dovodov a pouzivas ked sa uz fakt neda napr cez plodne dni atd atd nejdem sa rozpisovat koho to zaujima vie- ide hlavne o úmysel a svedomie) HAK je ťažký hriech dlhodobá vec a už to tu iste bolo može sposobiť potrat takže záleží akú ochranu
@osky presne a hlavne vela zien je lenivych aby skusili inu metodu a najviac ma udivuju tie co dokazu napisat ze su krestanky ale nikto im nebude nic diktovat 🙈to uz je rozum, jedno sa bije a druhym..
@terezka1947 Nemyslim si, ze o tom neveriaci nutne nevie. Vie, aj neveriaci sa moze snazit vzdelat, len mu to proste rozum neberie. To je myslim rozdiel. Respekt a pochopenie, no vsemozne sa snazim, ale nejde to. Teraz tu nejdem vyslovene spominat HAK, nejako to tiez neuznavam, skor to, ze v okrem nesexovania v plodne nic je kazda ina forma antikoncepcie hriech - kondom, prerusovana suloz atd.
Skutocne na hlavu. Je to az komicke, ze knaz tu ide davat rozhresenie podla sposobu antikoncepcie....Ale teda kondom je lahsi hriech ako som sa docitala vyssie - a knaz mi v tomto pripade da rozhresenie. Cize budem sa sice tryznit vycitkami, ze sme pouzili kondom, ale preda len je to len lahsi hriech.
@blaazi o 20 budeš mať ten istý názor keď Vám to funguje a dodržiavate to na sto percent ❤️😉
@mauduska 🥳🥳🥳trefa, lepšie si to ani napísať nemohla, úplne moje slová
@mircalla je to logické prečo je to tak, len treba o tom aj niečo vedieť viac..
@leenkaa2708 Mne pride konzultovat s knazom pouzitie vhodnej antikoncepcie mierne povedane uchylne.
@mircalla to ani nikto nerobí tam nie je moc o čom konzultovať 😂ako si to predstavujete že kňaz radí ženám ako na to? 🙈ako píšem.. nerozumiete tomu, myslím, že toto je zbytočná debata..

@cecilia29 tuto knihu si raz kupila svokra, potom sme jej zohnali dvojku a trojku, jednotku zacal citat moj muz, ja sa k tomu snad tiez raz dostanem, bodaj by. Dost to teraz mam tak vlazne, mechanicke, ale taketo knihy cloveka dokazu nakopnut. Vdaka za pripomenutie 😉