icon

Kresťanstvo a antikoncepcia

3. jún 2022

Ahojte som vydatá po dvoch pôrodoch zasebou a chcela by som riešiť nejakú antikoncepciu keďže ďalšie dieťa teraz alebo už nikdy neplánujeme. Som veriaca a stretla som sa s názorom že kresťan katolik nemôže používať hormonálnu antikoncepciu lebo je to hriech. Trochu tomu nechápem prečo by som ju nemohla užívať. Stretli ste sa s tým? Alebo viete kde je problém? Mne sa to zdá byt ok- veď zijeme slušný život sme manželia prečo by sme si nemohli normálne užiť?

ibrunova
3. jún 2022

HAK je potratová antikoncepcia? Jej podstatou je, že nedochádza k ovulácii, tak aký potrat?

saeedi
3. jún 2022

@terezka1947 ortodoxni katolici, nie len ti papierovi tu uz boli asi tak v stredoveku a nebola to dobra doba. Našťastie sa veci pomaly menia k lepšiemu

autor
3. jún 2022

@ibrunova vraj je tam nejaké percento keď sa môže vajíčko oplodniť a potom zas funguje HaK tak, že sa vajíčko nemá kde uhniedit a odumrie. A to je potrat.

panelacikova
3. jún 2022

@anjelicek26 správne 😀
@ibrunova "oni" si vždy niečo vymyslia..... hoci sama by som už HAK nebrala, ale čisto zo zdravotných dôvodov (kedysi dávno som užívala aj ja).

autorka: predsa @anjelicek26 ti dala na prvej strane možnosť, pri ktorej fakt nedochádza k žiadnemu zabitiu plodu....

raja95
Odpoveď bola odstránená
mell27
3. jún 2022

Barierova antikoncepcia... Napr. kondóm, spermicidne gély...

autor
3. jún 2022

@panelacikova to u nás určite nepripadá do úvahy :D manžel ma paniku z lekárov zákrokov ihiel. Jediný čas čo bol v nemocnici bolo somnou pri pôrodoch :D mám problém dostať ho aj do zubára 😅 našťastie nebýva chory no neviem si predstaviť žeby išiel na zákrok.

Keď sme sa bavili s manželom tak vyšli nám možnosti buď ja HaK alebo on kondom. Že jemu to tak nevadí, ale viete s kondómom mi to príde ze to ničí tu atmosféru keď chceme byt spolu a teraz musime ísť po neho a priniest a už ma prejde nálada príde mi to potom take strojene. (Len môj názor)

mell27
3. jún 2022
raja95
Odpoveď bola odstránená
nestastna21
3. jún 2022

@mell27 ale ved nesmieš sexovať pre potešenie keď si kresťanka. Ani na to myslieť 😅😅

janinah
3. jún 2022

Si veriaca.tak sa pýtaj na kresťanských stránkach.tu máme skupinu Veriace mamičky...inak sa tu dozvies len to.ze si 100 rokov za opicami..a to veru nie si...je to na tebe či sa rozhodnete s manželom pre prirodzené využívanie ne/ plodných dní.pre neabortivny spôsob alebo abortivny čo už teda ako veriacemu človeku by ti malo byť proti srsti.vygoogli si spôsoby a výber si vhodný pre vás.

eludka
3. jún 2022

@mell27 ak ma žena nepravidelný cyklus, tak im to sebapoznanie nepomôže, resp. zistí, že metóda plodných a neplodných dní nie je spoľahlivá

lavienocka
3. jún 2022

Ahoj,ja mám 27 rokov a som veriaca a zásadne neschvaľujem žiadnu antikoncepciu a ani umelé oplodnenie.Paradox je že my deti mať nemôžeme teda nedarí sa nám dva roky.
Poznáme prirodzene metódy plánovania rodičovstva,učili sme sa ich s lektormi a teda nebol by problém plánovať rodinku,keby sme teda deti mať mohli noo.😌
Ide o to že antikoncepcia oddeľuje pohlavný akt manželov od toho byť aj zároveň otvoreny životu.
Viera nás učí že sex je vyjadrenim lásky manželov a zároveň si váži dar života .
Cize je vhodné využívať plodné a neplodne dni to je v súlade s Božím poriadkom. Ale to je na slobode každého ako sa rozhodne .
Antikoncepcia má aj iné vedľajšie účinky môže sa stať, že aj keď k oplodnenie dôjde, embryo sa nemá kde uchytiť a tak dôjde k potratu.

wudz
3. jún 2022

Z môjho pohľadu - je jedno, či som veriaca alebo nie. Pre mňa je HAK hlavne zásah do organizmu ženy. Chápem, keď niekto užíva hormóny, lebo má zdravotné problémy. Ale užívať hormóny len tak? Fuch, na to si svoje telo príliš vážim.
Zvažovala som aj vnútromaternicové teliesko, ale stačilo mi sa spýtať lekára a aj tu čítať diskusie. Mnohé zdravotné problémy mali ženy, nehovoriac o tom, že vtedy takmer nemajú menzes. To určite nie je pre telo ženy zdravé.
Môj muž odmieta vazektómiu - a to sme sa na tom dohodli počas môjho 3. tehotenstva, no potom našim známym zomreli pri nehode 2 deti a oni by ďalšie strašne chceli, ale nedá sa - lebo muž má vazektómiu. Tak si to ten môj rozmyslel.
Zostávajú mi teda neinvazívne metódy - kondóm, prerušovaný styk, sledovanie plodných/neplodných dní. Tieto metódy sú najriskantnejšie, lebo vždy je tu možnosť otehotnenia. Svojho času som mala cyklus ako hodinky, takže mi vôbec nerobilo problém odsledovať plodné dni - počas nich sme použili kondóm, zvyšok sme si užívali bez. Avšak po covide sa mi cyklus zmenil, je nepravidelný v rozsahu 20-30 dní, mala som už ovuláciu hneď po menzese. Tak sme s mužom prešli na spôsob - od menzesu po plodné dni kondóm, po plodných dňoch bez. Ja si robievam ovulačné testy, aby som mala istotu, že už je za tým. Prerušovanú súlož nemienim riskovať, naše prvé dieťa vzniklo práve tak a odvtedy už mužovi neverím v tejto veci 😀
Na druhej strane - kresťanstvo, ak to správne chápem, učí, že máme byť otvorení životu. Teda nie že máme sexovať len keď chceme deti, ale že máme myslieť na to, že z každého sexu môže vzniknúť nový život a byť na to pripravení. Lebo sú aj prípady, kedy žena užívala HAK, mala teliesko, použili kondóm... A to dieťatko vzniklo. Myslím, že toto po nás cirkev môže chcieť. Že proste mysli na to, že nie si pánom situácie.
Tak isto ako po pôrode, kým nemáš cyklus - 90 % žien neotehotnie, no nájdu sa výnimky (tak som vznikla aj ja), keď žena otehotnie hneď po pôrode a nemusí o tom ani tušiť niekoľko mesiacov, lebo si myslí, že ešte nenabehol cyklus. Ja som práve v období po pôrode bola v strese - to teraz nonstop kondóm? Každý deň test? Či ako to ideme riešiť? A moja kamoška ma vtedy upokojila - ak by si otehotnela, vedz, že to dieťatko tu Pán Boh musí špeciálne chcieť. Že je to neodsledovateľné, že je to nepravdepodobné, ale aj tak príde. A odvtedy to takto beriem ja celkovo, čo sa týka našej manželskej sexuality. Necítim sa na to, mať štvrté dieťa. Pritom po všetkých stránkach na to máme - finančne, priestorovo, psychicky, časovo. Ale dáko si nie som istá tak, ako som si bola istá pri tých troch. A tak sa chránim, dávam pozor. Ale zároveň to nechávam na Boha a vravím si - ak napriek tomuto otehotniem, vitaj, dieťatko. Budem ťa milovať každý jeden deň, pretože teba u nás Šéfko špeciálne chcel.

terezka1947
3. jún 2022

@saeedi vieš,buď si katolík alebo nie si.
To nič nemá so stredovekom. Vtedy to nebolo o "ortodoxnosti".
Buď v niečo verím a dodrziavam to alebo v to neverím. A nebudem krstiť,chodiť 2x za život ťahať Boha za nohu a iné dni sa vysmievať zo všetkého.

ziarifka
3. jún 2022

@eludka toto musím vyvrátiť, nie aby som sa hádala, ale kvôli ženám s nepravidelným cyklom. Sú 3 metódy na sledovanie: bilingsova, symtotermalna a creightonsky systém. S prvou skúsenosti nemám, druhé 2 mi fungujú už 7 rokov. Cykly mám 26-50 dňové. Samozrejme, chce to kurz, nie prečítať článok na internete.

Manžela mám zakrytého ateistu, poctivý metalista, bolo sme na kurzoch a ten koncept a skúsenosti iných párov ho nesmierne oslovili. Tie metódy využíva veľa ekologicky zmýšľajúcich ľudí, rozhodne to nie je doménou katolíkov.

banalu
3. jún 2022

Na predmanzelskej nauke nam to vysvetlovali. Pri sobasi slubujes, ze prijmes vsetky deti. Cize ak beries atk tak vedome zabranujes tomu aby si prijala dieta z daneho aktu, za predpokladu, ze tam mas plodne dni. To iste plati pre prerusovanu suloz.
Mozes, ale vyuzivat metodu plodnych a neplodnych dni na zaklada merania bazalnej teploty, to hriech nie je 🤷🏻‍♀️

basska_b
3. jún 2022

Katolici uznavaju len prirodzene metody kontroly pocatia, najma neplodne dni, sledovanie cyklu, hlienu, bazalnej teploty... nebudem sa viac rozpisovat, ale je to pomerne jednoduche, mozno nie stopercentne ale akoze pri dvoch detoch ani moc casu a sily na nejake radovanky nie je. 😁 nahodou, je to fajn metoda, nic nestoji a je uplne prirodzena... Mam veriace kamosky, ktore to tak robia a veru aj my s muzom sme sa u nich inspirovali, lebo nechcem brat hormony.

Otrasne reakcie niektore... zas typicky kôň. Ja som neveriaca, ale mam zakladny respekt k viere a presvedceniu...

lavienocka
3. jún 2022

Odporúčam prečítať knihu od Glorie Polo - Stala som pred bránami neba a pekla.Prezila klinickú smrť a na osobnom súde jej Boh ukázal že skrz toho že mala vnutromaternicove teliesko bola vrahom svojich detí ktoré takto teliesko po počatí
usmrcovalo.

lenvam
3. jún 2022

Opýtaj sa na spovedi. Normálny farár ti povie ze lepšie antiku ako potrat

lululucy
3. jún 2022

Ja som krestanka, beriem antikoncepciu a aj cvicim jogu. Nebude mi nikto diktovat co mozem robit a co nie. Nevidim na tom nic zle. Nechcem kazdy rok rodit. A neviem si predstavit mat sex len za ucelom mat dieta. Mame jedno a dalsie nechcem. Mam povedat manzelovi,ze uz nikdy nebude sex? 🤣 a joga, tiez na nej nic nevidim. A ani sa z toho nespovedam

macikovaiveta
3. jún 2022

Kľudne antikoncepciu a ďalej v kľude žiť, je to na to určené tak nerieš

macikovaiveta
3. jún 2022

S farárom by som to neriešila , je to tvoj súkromný problém

blaazi
3. jún 2022

Ahoj, áno, je to tak ako píšeš, ja som absolvovala kurzy symptotermálnej metódy, pozri www.lpp.sk . Som spokojná, podarilo sa nám predchádzať aj naplánovať tehotenstvo podľa predstáv. Páči sa mi to aj preto, že umelé hormóny nepovažujem za zdravé pre organizmus.

rikarika
3. jún 2022

A na predsvadobnej nauke ste neboli? My sme boli pred vyse 20 rokmi - teda nie v stredoveku - ako tu mnohe pisu - a tam nam panicka vysvetlovala ze jedina pripustna metoda antikoncepcie pre krestanov je sledovanie plodnych a neplodnych dni...inak ja do kostola nechodim, ale ak o tomto nebyvaju aspon raz do roka kazne, tak zase priklad toho ze cirkev nieco nezvlada..

osky
3. jún 2022

@nestastna21 aby sme boli presni,tie pravidla su ovela starsie ako 1000 rokov😉
A ano,katolicka cirkev odmieta antikoncepciu vseho druhu a neznamena to,ze manzelia si nesmu spolu uzit,ak uz deti nechcu.
Jestvuje Bilingsova metoda,meranie bazalnej teploty a pod ...
Treba postudovat,ake su prirodzene moznosti.
Viem ze v dnesnej dobe ma vela zien rozne vykyvy a nepravidelnosti.
Ale je to tak....treba sa aj modlit a s doverou to nechat v Bozich rukach.

lenka_matko
3. jún 2022

U nás mal raz kňaz peknú kázeň, že treba sa chrániť , lebo v dnešnej dobe nieje jednoduché vychovať veľa deti . Cirkev ti deti nevychová a nedá ti ani Eura na ne, takze treba byt zodpovedný

yoxinka
3. jún 2022

@lavienocka
Presne tak, ako píšeš, som to mala nastavené v hlave aj ja. Žiadna antikoncepcia atď atď. A žili sme tak s mužom v tomto presvedčení a podľa týchto pravidiel do momentu narodenia prvého dieťaťa, kedy sa nám celý život otočil hore nohami, prebdené noci, únava, neustály kolotoč okolo detí, zdravotné problémy, bežný život, škola, škôlky, práca, povinnosti …. Úprimne, nechápem, ako to tie ženy, ktoré trebárs využívajú len Billingsa alebo kombináciu dvoch metód , robia. Lebo tak ti poviem, že v to kolotoči okolo troch detí, sa mi fakt nechce riešiť hlieny, tabuľky atď a už vôbec sa mi nechce konzultovať nejaké nezrovnalosti s lektorom, ozaj, nie. Mám kamošku, ktorej svokrovci sú lektori billingsovej metódy, jej švagor je kňaz, ona aj muž sú z mnohodetných rodín, sami majú štyri deti a ona mi rovno povedala, že keď fakt nechcú ďalšie dieťa, používajú kondóm, lebo ona to psychicky nezvláda riešiť a jej muž teda ľúbi sex a má ho rád pomerne často. Také tie reči, aké je to spojenie a blabla, my s mužom prežívame nádherný a hlboký sex napriek tomu, že používame bariérovú antikoncepciu (ja HAK odmietam) a manžel mi už povedal, že zvažuje vazektómiu. Všetky páry, ktoré poznám a používajú len metódy schválené RKC majú aspoň jedno dieťa, ktoré netušia, kedy počali, vo viacerých prípadoch je tých detí viac a každá tá rodina má MINIMÁLNE 4 deti. A to sú ľudia, ktorí majú za zadkom lektorov a keď treba, vyhodnocujú s nimi tabuľky a metódy fakt ovládajú, venujú sa tomu roky. Kto sa na to cíti, je to super, ale treba si uvedomiť, že deti nie sú dekorácia do obývačky, vyžadujú všetok náš čas, prostriedky, energiu, servis. Ja mám po tehotenstvách obrovské zdravotné problémy s chrbticou napríklad, koľko ma stáli súkromné rehabky, ani nechcem myslieť. Takže treba toto nechať na ľuďoch, lebo ani cirkev, ani pán farár, ani spoločenstvo sa o tie deti starať nebude, je to len a len na tých rodičoch.

autor
3. jún 2022

@lululucy no to je ďalšia vec čo ma zaujíma. Cvičím na chrbticu lebo po pôrodoch mam bolesti a fyzio mi odporúčala aj jogu ako formu cvičenia mne sa to aj páči ale tiež som počula že je to proti bohu? - ráta sa že je to protikresťanske aj kebyže len cvičím cviky a neriešim pritom hinduizmus a čakry?

osky
3. jún 2022

@tosomja farar,ktory povie-radsej anti ako nechcene dieta,vlastne hresi,pretoze nehlasa,co ma hlasat.
Na spoved ides s predsavzatim,ze dany hriech uz nechces konat.
Nie s tym,ze vyspovedam sa znova a kludne hresim dalej...potom je spoved neplatna!
Nie je pravda,ze mas s muzom byt len ak chces dieta!
Mas sledovat svoje telo a poznat svoj cyklus.
A doverovat Bohu.