icon

Dá sa skĺbiť dojčenie a príprava na II. IVF?

rosienka
7. máj 2011

Aky casovy odstup ste mali po uspesnom IVF/ICSI ked ste este dojcili dietatko, nemali meszes a chceli ste ist po surodenca? Uz zacinam nad tym uvazovat a kedze by som rada dojcila aspon do 1.5 roka, ale medzitym sa uz zacala pripravovat na dalsie IVF tak neviem, ako sa to da spolu sklbit a ci vôbec. Alebo treba cakat na MS, odstavit a az potom zacat cele to divadlo okolo IVF? Budem rada, ked sa podelite o vase skusenosti.

Strana
z2
rosienka
autor
9. jan 2013

@kvata inak ta pomoc manzela je nevyhnutna a i ked je to tazke na nervy, tak treba zostat neoblomny. ALe ak naozaj nemusis odstavovat pri KET-e, tak to nerob. V mamile ti urcite poradia, ale tiez by som povedala, ze pokial nepotrebuju tvoj presny HP a nepichas hormony, tak odstavit netreba.

kvata
9. jan 2013

@rosienka tak želám veľa šťastia

ripmajka
30. jan 2013

@kvata
@rosienka takže vlastná skúsenosť. Minulý rok som absolvovala KET aj s kojením závislákom. V podstate som na vlastnú zodpovednosť nadalej kojila svojho vtedy 2 -ročného syna a zároveň som sa stimulovala Estrofemom a Utrogestanom na KET a ďalej až do 12 tt. Zostala som tehotná, dokonca sa ujali obidve embryjká. a môj závislák zostal kojení doteraz ,bez toho žeby mu začali rásť ,,prsíčka,, a iných vedľajších účinkov. Jediný problém je v tom , že vám estrofem spôsobí čiastočný útlm laktácie . Kedže môjmu závislákovi v podstate už nejde o mliečko , tak sa s tým zmieril a teraz sa prsníkom vlastne len uspáva.
Mne v CAR povedali ,že malí musí byť odstavený. Mne to argumentovali , tým že môže dôjsť k nežiadúcim kontrakciám , ktoré by mohli spôsobiť potrat a zároveň by mohli mať stim.hormóny vedľajší vplyv na kojené dieťa.
Lekár s ktorým som si písala z CAR Brno mi odpovedal , že stimulovanie pomocou Estrofemu môže spôsobiť , zväčšenie prsních bradaviek u chlapca . Ale bohužial on mi len napísal to , čo by malo spôsobovať priame užívanie estrofemu dieťaťom. Čiže len teóriu.
Nakoniec som sa rozprávala s jednou doktorkou prírodných vied a zaroveň laktačnou poradkyňou a ona mi povedala , že je to hlúposť. Do materského mlieka sa vraj dostane , len určité množstvo estrogénov . Vraj bunky MM majú membránu , ktorá prepúšťa len štandardné množstvo tohto hormónu. V praxi to znamená , že ak váš organizmus je prestimulovaný estrogénmy , tak dieťa nepije čistý estrogén , ale len štandardné množstvo , aké príjíma pri bežnom kojení. Jediný problém nastane , ked dieťaťu klesne , alebo úplne skončí tok mlieka.
Aspoň toľko čo mi povedala ona a zároveň potvrdzujem z vlastnej skúsenosti.
Samozrejme nechcem navádzať , či do toho ísť , alebo nie . Stále drieme chrobák pochybností.
Ale ja som tejto babe verila a verím.
Ja som to po dohode s manželom riskla, trochu nás tlačil môj vek zdrav.problémy atď. a hlavne sme sa dohodli , že ak by sa začalo diať čokoľvek , tak ukončím kojenie . Bohužiaľ mliečko som prestala mať zhruba 5 dní od začiatku stimulácie.
Teraz práve začínam riešiť iný problém , čo budeme robiť s kojením ked prídu na svet dvojičky. Zrejme budeme musieť aj tak odstaviť. Prípadne ako to povedal manžel ,, nakojím dvojky a závisláčik bude paberkovať.
Ale myslím , že toto všetko snáď vyrieši čas 🙂
Takže tak môj príbeh.

rosienka
autor
31. jan 2013

@ripmajka super 🙂 zavislacik bude paberkovat. Ono mu aj tak ide hlavne o zo dudkanie ako mojej a ked sa pri tych surodencoch vôbec dostane k dide, tak bude rad 😀 Inak, ja by som to riskla s estrofemom a utrosom tiez. Ja som vsak nemala nic na KET, takze mi museli urobit znovu komplet hormonalny profil a tam by im to ten prolaktin skresloval. Doteraz si to tak trochu vycitam, lebo ja som chcela ist na vysetrenie az v lete, lebo nakoniec sme sa konecne k IVF dostali az v novembri a aj to vlastne v prirodzenom cykle, kde som kludne mohla dalej dojcit. Aj s clomifenom, ktory mi dal doky na dalsi cyklus by som bola dalej dojcila. 😔 Nuz co, zavislacke zostali didy na dudkanie a miluje ich furt. 😅
Velmi sa mi paci reakcia tvojho muza, moj keby vedel od lekarov, ze je nejake riziko, hned by ma odhovaral. Uz aj pocas tych 21 mesiacov som sa napocuvala sprostych reci na margo "nekonecneho" dojcenia, co pramenilo najmä zo svokrinej nevymachanej papule. Ale v podstate bol za dojcenie i ked si chcel dceru utrhat dlhsie pre seba, v com mu samozrejme branilo.

kvata
31. jan 2013

@ripmajka veľmi pekne ďakujem za názor a váš príbeh. snažím sa malej obmedziť časté kojenie, ale nepočítam s úplným odstavením, to by nezvládla, tiež som si všimla, že jej ide hlavne o cucanie, lebo už sama povie, že mama má málo mliečka, aspoň chytiť. U nás bude asi ešte ďalší problém to, že u prvej dcéry som celé tehotenstvo strašne vracala, tak ak sa to zopakuje, asi zmizne aj mliečko. S týmto náhodou nemáte skúsenosť?
Veľmi ma potešil ďalší pozitívny názor a prajem vám veľa šťastia.

rosienka
autor
31. jan 2013

@kvata ved uvidis, ako sa ti to bude s malou vyvijat ked otehotnies. Hlavne, ze na ten KET nemusis prestat s dojcenim. Kedy na neho ides? Uz mate konkretnu predstavu? Mate len jedneho mrazacika?

ripmajka
31. jan 2013

@rosienka máme to ale smolu na tie svokry 😒 U nás to bolo obdobné. Aj ja som mala s manželom obdobie, chvíľku na začiatku ,, keby som mu stále nestrkala tie cecky ,tak by mi ho mohol pokočíkovať, postrážiť... aj on " Ale myslím že bol aj rád , že mám nejaký ovládač na jeho nekonečný plač.
Ale asi ked mal malý 9 mesiačkov , v podstate keď mu stačila celý deň voda namiesto mliečka a vedel sa napapať príkrmov, tak som mu ho nechala doma samého 🙂 vtedy si to myslím uvedomil úplne, že to nie je len o dudkaní. Ono je to o tej vzájomnej blízkosti. A myslím , že to čo som mu od začiatku tvrdila , že príde čas a malý ho začne totálne uznávať až mu to bude nepríjemné a ja pre neho budem vzduch , tak to prišlo a teraz trošku žiarlim už aj ja . Ked ocino má toľko zaujímavých nebezpečných vecí. Čo nejaký dudky trapné, mamina je tu len pred spaním na obed a večer 😀 😢

@kvata s tým bohužial (alebo chvála bohu) nemám skúsenosť, ale obrátila by som sa určite na baby z Mamili www.mamila.sk určite sa tam z niečím podobným stretli. Ja som si tam tiež napísala o radu do ,,Poradne dojčenia" a odpoved som mala skoro hneď . Neskôr mi aj poradili , že u nás v HC , v centre roz.rodiny je skupinka kde sa stretávajú baby s laktačnou poradkyňou . A veľmi mi to pomohlo , lebo tie stretnutia mi vždy pripomenuli , že nie som vadná ak chcem kojiť dôhodobo a aj 🙂

Veľa šťastia prajem aj ja vám babinky

kvata
2. feb 2013

@rosienka na ket by sme chceli íst na zač.leta a máme 3 mrazáčikov, ale dvojičiek sa bojím, tak by sme vkladali len po jednom, snád sa niektoré ujme

kvata
2. feb 2013

@ripmajka ja som ani nedúfala, že budem tak dlho kojiť, lebo sme začali tak, že som 2-3 mesiace len odsávala (velmi ma boleli bradavky) a postupne sme začali kojiť až sa z nej stala závisláčka a dúfam, že ju to odučim do 3r. lebo neviem čo bude v škôlke, no všetko ukáže čas

lilitela
24. sep 2013

@ripmajka Chcem sa ti podakovat za tento prispevok, pretoze toto zacinam riesit. A tiez uvazujem nad tym, ze pojdem na KET popri kojeni, pretoze moja mala si da aj tak uz iba par glgov denne. Ved taky utrogestan, ten ide urcite aj do krvi, ked uz je zena tehotna, tak asi aj do plodu, nie? A to je menej "zle", ako do materskeho mlieka?
Okrem toho si myslim, ze estrofem a utrogestan nie je povinna jazda, iba do toho tlacia CAR, pretoze sa zvysuje pravdepodobnost uhniezdenia, co je dobre aj pre snazilku, ale aj pre CAR, aby mala "pekne" cisla. Takze to musi ist aj bez tej hormonalnej stimulacie, snad nemaju pravo mi to odmietnut. Zaujimali by ma cisla, kolko percent je tam rozdiel v uspesnosti bez tych hormonov.
A este by ma zaujimalo, kde a kto to mal tu situaciu, ze jej napichli vajicka inymi spermiami. Nevies dat link alebo nazov temy? Toto ma velmi zaujima, vzdy tvrdim, doveruje ale preveruj. Ja neverim uz nikomu. A v akom centre? Mozes aj do sukromnej posty. Dakujem. A drzim palce, vidim ze sa podarili dvojicky... 😉

ripmajka
24. sep 2013

@lilitela čo sa týka Utrogestanu ten je pre nás KET-čky povinný ! Naše telo si nevie samé vytvárať progesteron , kedže u nás nedochádza k prirodzenému procesu oplodnenia . A je potrebný určite užívať aspoň do 12 tt. A hlavne pre kojené dieťa nie je nijak škodlivý lebo sa v,, prirodzenom tehotentve,, vyskytuje vo zvýšenej miere bežne 😉

Narozdiel od Estrofemu , ten je naozaj zbytočný . S ním sa skutočne len zvyšuje percento úspešnosti, a výška výstelky maternice a u mňa mal za následok krvácanie počas jeho užívania v tehotenstve .

O tých pomýlených pipetách som čítala v téme ferticent Mali smolu , oni sa však k tomu poctivo priznali ,ale ktovie ako je v iných CAR. Majú nadalej moju plnú dôveru, lebo od nich mám 3 krásne detičky 🙂
Ale presne ťa nenasmerujem , lebo to bolo tuším ešte v roku 2010. A bolo tam o tom popísaných strašne veľa bludov. Ja by som radšej takéto niečo ani nečítala, lebo nám čo nemáme inú možnosť len CAR to veľmi neprospieva. A najmä nie naším mužom :(

demeeri
2. okt 2013

@lilitela
@kvata
@rosienka
@ripmajka Ahojte.Riešim práve tento problém,tak som vám veľmi vďačná.Potešili ste ma,lebo som tu čítala odpoveď na moju otázku či sa dá ísť na KET počas dojčenia.Mám 2 ročného syna,tiež vďaka KET,ktorý je taký závislák na cici.U nás odstavenie od dojčenia neprichádza do úvahy.Chceli by sme ísť na konzultáciu do Gynfiv,ale som sa obávala že ak poviem že ešte dojčím,nednoducho ma z tade vyženú.Ak by sme už nemali zamrazené embriá tak jasné že počas stimulky by nebolo možné dojčenie.To by som potom tam nešla kým dojčím.Ale máme dve mrazené embiá.Menštuácia sa mi vrátil samo od seba po 2 rokoch.Síce nemám pravideľne,to by sme asi museli tiež naplánovať,však?Tak môžem sa prihlásiť na konzultáciu do centra?Nevyženú ma kvôly dojčeniu?

lilitela
2. okt 2013

@demeeri Ja ti odpoviem uplne presne, pretoze som ich oslovila pisomne mailom, lebo som vobec nevedela, ako dlho sa treba pripravovat na KET. Takze: samozrejme odpisali, ze pocas pripravy na KET sa dojcit "nesmie". Avsak v pripade ze predsa len zena chce dojcit, ma to na konzultacii spomenut a poradit sa s doktorom (takze to ide, ale bud to vidia neradi, alebo ide o to, ze ta budu presviedcat, ake je to dolezite na uspesnost. Ja som este na konzultacii nebola, planujem niekedy v priebehu mesiaca. Zistovala som si vsak inde, ako to je. Zistila som, ze sa teda podava Estrofem, ktory ale, ak zene rastie sliznica maternice dobre sama od seba, podavat netreba. Uspesnost KET je rovnaka, ci sa Estrofem podava alebo nie, ak je sliznica v case implantovania embrya 8-10 mm. Ak je pod 8, alebo nad 10, vyrazne sa sanca znizuje. Dalsim dolezitym parametrom je prekrvenie sliznice - to je parameter, ktory sa v gynfiv nesledoval, aspon o tom neviem, v case ked som absolvovala ET. Svetove CAR davaju castokrat prednost KET bez Estrofemu ci Utrogestanu (ci podobnym latkam), s rovnakou uspesnostou tehotenstva. Pozri si stranku Heliosu v Brne a ich vysledky. Na KET maju uspech cca 50%, gynfiv "len" 20%. helios uprednostnuje prirodzeny KET bez hormonov. A podobne som sa docitala aj na stranke eshre.eu. Dalej som zistovala, ako je to s tym dojcenim. Odpisali mi z heliosu, ze dojcit sa moze, ale ak prechadza estrogen do mlieka, moze detickam sposobit zdurenie prsiek a bolestivost. V Mamile mi odpisali, ze podla nejakej knihy, ktoru som ale na SK nenasla, isty svetoznamy farmaceut tvrdi, ze sa da dojcit pocas horm. pripravy na KET. Ale nemala som moznost si to sama precitat. A v neposlednej rade, citala som si studie o prestupe tychto hormonov do mlieka, a je to dost individualne, podla druhu umeleho hormonu, podla mnozstva, podla sposobu dodania (oralne, podkozne, vaginalne) podla obdobia dojcenia (kedze skladba MM sa meni) a nakoniec podla samotnej matky. Pri troch vybranych matkach sa vrchol, teda maximum hormonu v MM objavil u jednej po 3, u druhej po 5 a tretej po 11 hodinach od podania, co tiez poukazuje na roznorodost. Estrogen sposobuje znizenie mnozstva MM, a to najmä v pociatkoch dojcenia.
Co sa Utrogestanu tyka, tam to nemam este dobre nastudovane, funguje na udrzanie tehotenstva, ale opät, pokial je zena zdrava, mala by udrzat tehotenstvo aj sama. Tak, ako keby otehotnela prirodzene, neberie ziadne hormony.
No, tak dufam, ze som to vsetko dobre pochopila a interpretovala, ja osobne asi budem musiet Estrofem uzivat, musela som aj pred ET, zrejme mam sliznicku trosku slabsiu, avsak ja mam aj mensiu maternicu v kludovom stave a malo krvacania. Tak daj vediet, ako si dopadla a rozhodla sa. Kludne sa ozvi aj na IP.

lilitela
2. okt 2013

@demeeri A este co sa nepravidelnosti cyklu tyka, som na tom podobne, podla mna aj to sa da zvladnut, a to tak, ze ta budu castejsie sledovat (mozno za pripatok), ako ti rastie folikul, kedy bude ovulka a najmä ta sliznica. A ked sa to nebude dat nacasovat prvy mesiac, tak sa to da druhy pripadne treti, vsak? Dolezite je aby boli v Gynfive ochotni, a pristupovali ku kazdemu individualne a nie podla nejakych nimi predpisanych a zvolenych tabuliek.

demeeri
2. okt 2013

@lilitela Ďakujem ti za odpoveď.A nakoniec ako ste dopadli? Išli ste do centra? Dostala si aj lieky? Ako s kojením? Pokračuješ?

kvata
2. okt 2013

@demeeri My sme sa ešte k druhému ET nedostali, snád neskor, lenze tiež nás tlačí vek. a malá je stále velký závislák, takže odstavenie nehrozí. ja chodím do reprofitu v brne a tiež mi povedali, že nemôžem kojiť. takže uvidíme časom.
držím palce

lilitela
24. okt 2013

@demeeri No tak bola som tam na konzultacii. No co budem hovorit - lekari su vsetci rovnaki, ci je to sukromne alebo nestatne zariadenie - ak tam jednoducho clovek je odkazany chodit. Su tam sice slusni, ale povrchni. Porobili mi zase nejake vysetrenia, niektore potrebne, ale aj take, akoze "aby bolo" - ved ked poistovna hradi. Spytala som sa ake lieky bude treba, pretoze som chcela rozprudit tu debatu o tom kojeni - na co sa ma mimochodom absolutne nespytali - ci kojim. Vlastne ani na nic ine. Doktor povedal, ze mi "vsetko" vysvetli po vysetreni. Kym som vysla z kabinky, mala som pripravene recepty na Estrofem a Utrogestan, s navodom na pouzivanie. Tak som mu povedala, ze hadam mi nieco k tomu vysvetli, ze na co to treba brat, co to je za lieky a pod (aj ked som to vedela, kedze som to brala pri ET). Nebol velmi ochotny, dokonca nebol uplne ani spokojny, ze sa ho vobec pytam, ze chcem do toho nejak velmi "vidiet". Aj tak neodpovedal presne - tvrdil, ze to je defacto substitucia hormonov, kedze pocas priprodzeneho tehotenstva sa hormony produkuju same. Velmi vseobecna a nepresna informacia. No, myslim, ze nema vyznam s takym doktorom zacat debatu o vyzname a vplyve liekov na kojenie. Takze tak. Kebyze tam nemam mrazakov, tak tam uz nejdem, aj ked si nebudem robit iluzie, ze inde v Bratislave je to lepsie.

demeeri
24. okt 2013

@lilitela Aj ja som bola v centre a hneď mi napísala recept,začala vysvetlovať a spýtala sa kedy plánujem spavi´t KET.Ja som jej vtedy hovorila že tu mám problém,že stále dojčím.Ona že tak v žiadnom prípade.Recept mi dala ale bez dátumu,aby som mohla kedykoĺvek vybra´t lieky z lekárne.Vôbec ma nenáhila aby som s dojčením hneď prestala.Bola tak ceĺkovo myslšia ako zvyčajne.Som bola príjemne prekvapená.Takže KET odkladáme.Dojčím stále,dúfam že pomaličky sa odstaví sám.

Takže u vás je to rovnaké? Máš recept ale neideš do KET? Alebo začneš brať lieky a povieš že už nedojčíš? Aj to je jedna možnosť ale ja na to nemám guráž,je to vlastne klamstvo.

demeeri
24. okt 2013

@lilitela A toto bolo teraz v utorok som zabudla písať.

lilitela
25. okt 2013

@demeeri mas este jednu moznost. Ist na ket bez tych hormonov. Nie su nevyhnutne a lekari ta nemozu do nicoho nutit. Ak si dobre citala moj starsi prispevok, uspesnost bez hormonov je zhruba rovnaka ako s hormonmi. Neviem ci si otehotnela na prve ET, alebo ti to trvalo dlhsie. Okrem toho KET si platime same, poistovna neuhradza nic, tak verim ze mozem byt panou svojich rozhodnuti.

demeeri
26. okt 2013

@lilitela Spýtala som sa na to.Nedá sa to bez horm.prípravy.

lilitela
27. okt 2013

@demeeri Chapem. 🙂 Samozrejme ti poradim aj ja, drzat sa instrukcii lekara. Treba si vsak o tom nieco aj precitat, rozsiri ti to obzory, pretoze lekari su tiez len ludia, a zastavam nazor, ze im netreba bezvyhradne verit. Ale mozno si specificky pripad a tie hormony naozaj potrebujes.

michelitta
13. jún 2019

@mima263 To je uplna blbost..pozrite si na mamile dojcenie a ivf..aj ked sa beru az kortikoidy tak sa moze pokojne dojcit..ten obsah tych latok je uplne zanedbatelny..

mimilejani
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2