icon

Darovanie oocytov - vajíčok

nika2212
2. sep 2016

Ahoj chcem tu trošku rozvíriť túto tému už to dávno neni tabu. Máte stým skúsenosti? Aký je váš názor na takúto pomoc pre mamičky ktoré nemôžu mať deti? Ja idem tento rok darovať....A nehambím sa za to nejde mi o peniaze ktoré dostanem, chcem pomôct ženám ktoré túžia po bábatku no nedarí sa im. Ja som mama dvoch krásnych a zdravých dcér a neviem si predstaviť nič krajšie ako môcť byt mamou. Adopcia podla mna je až úplne konečná ked už nič nevíde no ako sa povie moje je predsa len moje 🙂 🙂....... Budem rada za vaše názory respektíve otázky. Nakolko som už raz darovala a teraz idem po druhý krát presne viem čo ma už čaká tak viem aj poradiť prípadným darkyniam 🙂

lusinda28
3. sep 2016

@emoti krasne si to napísala.. úplne s tebou súhlasím.

emoti
3. sep 2016

@lusinda28 😉

mom311
3. sep 2016

@emoti veľmi pekne napísané. Vieš ťažko sa to vysvetľuje niekomu,kto otehotnie tak,že onho chlap trenky oprie. Ja si tie ženy vážim o to viac,že si priznam,že ja by som to asi nedokázala.

sunny8
3. sep 2016

@kocurvcizmach vzdy som to chcela ako ano ako niektore zienky tvrdia na to musi mat zena zaludok a musi vediet zit s tym ze niekde vo svete ma "svoje" dieta no da sa to brat aj tak ze pokial ta zena nechce mat dieta tak vsetky vieme kde by to vajicko skoncilo ... a tak to dakomu pomoze ved nedarujeme narodene dietatko ale vajicko a tiez ci sa ujme ci nie asi ... podla mna je to pekne urcite

emoti
3. sep 2016

Ten kto daruje sa môže rozhodnúť - či áno alebo nie, zváži si možné zdravotné aj morálne aspekty svojho rozhodnutia, ale ten kto prijima môže len dúfať a modliť sa aby sa niekto taký našiel kto daruje....fakt je to ťažké (jemne povedané) opísať túto situáciu niekomu kto otehotnie "z vecera do rána" a nemusí nič podobné riešiť, alebo to rieši len hypoteticky.

kocurvcizmach
3. sep 2016

Teraz vam napisem moje stanovisko k darovaniu a "behaniu deti po svete", kedze niektore prispevky ma k tomu viacmenej donutili.. ja to darovane vajicko absolutne neberiem ako svoje dieta - nieje to predsa plod, zarodok embryo, cloviecik, ale len proste vajicko, akych mame kazda plno.. neviaze ma k nemu ziadny vztah, nemam k nemu vytvorene puto, nerastie vo mne, nevyvija da, nezije vo mne, neprechovavam k nemu ziadne city, proste nijak s nim niesom hlbsie spojena ani stotoznena.. vy sa ho rozhodnete darovat, lebo to vajicko vlastne ani nepotrebujete, a ina zena by zan dala cokolvek na svete.. a jeho skutocnou a pravou matkou je prave ona, ta zena ktora si ho vynosi, stara sa on, porodi ho, chrani ho, tesi sa z neho, lubi ho.. sice ano, ste biologicka matka, ale to maju deti v domove tiez.. lebo ten kto im da lasku, stara sa o nich, opatruje ich, zije s nimi, to je ich skutocny rodic.. ona to (vajicko) chcela, vy nie - takze matka je ona.. ja to beriem takto, a preto sa necitim ako ziadny dusevny mrzak a uz vobec ze by som robila nieco nemoralne.. Svedomie mam uplne ciste a nic ma netazi.. Budem len rada ak mozem pomoct nejakej zene stat sa tiez mamickou a narodi sa jej krasne zdrave babatko rovnako ako mam aj ja..

sardinka336
3. sep 2016

V týchto ,,bioetických otazkach,, budu vzdy dva tabory - jeden za a druhy proti. Moze z toho vyjst len zabomyšia vojna, nič ine. Ide o to či je s tým človek stotožnený alebo nie.
Ani ja osobne nie som nijako emocionalne spojena s mojimi vajičkami, napriek tomu ich povazujem za ,,moju geneticku,, informáciu a kus mna samej a dieta ktore by tak vzniklo je mojou sučastou aj ked na neho nemam ziadne prava samozrejme. To dieta aj straca moznost dozvediet sa kto je jeho polovičným biologickým rodičom - to tiez niekomu moze vadit a inemu nemusi. Takze je to vec pohladu a všetko má svoje pre aj proti.

kocurvcizmach
3. sep 2016

Myslim ze to dieta ani nemusi nikdy zistit ze nieje plne biologickym potomkom svojich rodicov, kedze zaklad ma od ocka a maminka si ho sama vynosi aj porodi, no ona predsa nemoze zato ze jej zial nebolo dopriate pocat prirodzenym sposobom.. toto je uplne iny pripad ako napriklad u adoptovanych deti, a ja myslim ze ja by som toto so svojim dietatom asi ani neriesila, neviem.. stale by som ho brala ako dlho a tuzobne ocakavane a vysnivane babo, aj ked nie uplne biologicky moje, ale aj tak stale len MOJE.

joannita
3. sep 2016

@emoti myslim ze takmer vsetky ktore pristupili k prijatiu darovanych vajicok velmi dobre vieme co je to10 rokov sa snazit, potratit, oblizat rany a ist dalej.

mom311
3. sep 2016

@kocurvcizmach je to ťažká téma. Každopádne je dobre,že sme rôzni a dokážeme sa na veci pozerať z iných uhlov. Bola tu aj tema o náhradných matkach a zvrhlo sa to na 2 tábory,lebo niektoré by dieta,ktoré porodia považovali za svoje napriek tomu,že aj vajíčka aj spermie je od biorodicov. Veď aj zakon u nás hovorí,že matka je ta,ktorá porodí. Ja by som napríklad nemala problém vynosit dieta. Prehnane povedané poslúžiť ako "inkubator". Niekto by mal problém práve s tým. Chvalabohu,že sa nájdu ženy,ktoré dokazu a sú ochotne pomôcť,či uz jednej alebo druhej skupine. Žiadna z nich by sa nemala cítiť nikdy ako duševny mrzak,ale pre mna ako hrdina. Palec hore!

anicka2608
8. apr 2017

@emoti krasne si to napisala a ja sa k Tebe pripajam,DAKUJEM vsetkym zenam,ktore sa takto rozhodli pomoct a je mi jedno ak to aj robia kvoli peniazom, som im za to vdacna,lebo vdaka nim mozno budem mat sancu byt mamou a ta nadej je nieco co sa neda opisat ❤ Este raz velke dakujem 😘

mishicca
8. apr 2017

Tiez som chcela darovat vajicka..nie kvoli peniazom ale pomoct... nuz mam to daleko. Aj som navrhovala, ze ak ma odveziete darujem vam..avsak za rok sa to zvrtlo tak, ze mam uz len jeden vajecnik :/... aj by som vam donosila... dobry pocit na dusi do konca zivota. Viem ake krasne je byt matkou a je to smutne ze hocjake ludry su matkami a opustaju svoje deti a tie ktore chcu a boli by uzasne matky nemozu sa nimi stat... drzim vam palce zenusky :*

veronikastrickova
7. aug 2017

Ahojte, po naozaj dlhom uvažovaní rozmýšľam nad darovaním vajíčok. Ale potrebovala by som v tom poradiť. Je tu niekto, kto to absolvoval v poslednom čase?

nika2212
autor
7. aug 2017

@veronikastrickova Ahoj rada ti poradim kludne sa spýtaj čo potrebuješ.

pauca
9. okt 2017

Dievčatá, viem že sa to tu už písalo, jedno z druhým ohľadom darovania oocytov.
Nabrala som teda odvahu, že prispejem do tejto témy.
Mňa zaujala reklama na FB Darovanie oocytov, začala som guglit o tom, zisťovať, rozprávali sme s chlapom doma o tom, no konečné rozhodnutie nechal na mňa.
Keďže som dobrák od kosti, pomáham, darovanie krv, prišlo mi úplne normálne pomôcť maminke, kt. nemôže počať prirodzene.
Dávala som si pre a proti, no stále vnútri mi niečo hovorilo choď dotoho. Tak som dotoho išla.
Spojila som sa s klinikou v Ba, dohodli sme termín konzultácie, vzali mi krv, spravili vyšetrenia pre nich potrebné a čakám a čakám a čakám.
Dnes sa ozvali že má potrebujú 😊😊😊 tak sa celý deň vytešujem, vo štvrtok idem na konzultáciu ohľadom injekcií a liečiv a hor sa nato.
Rodina má síce odhovárali, že čo keď za pár rokov moje dieťa sa stretne s týmto darovaným a nebudú vedieť že sú súrodenci - nevlastný. ... To by musela motyka vystrelit a neviem aká konštelácia hviezd aby sa to stalo.

ruzovykvietok
3. nov 2017

Dnes som pocítila silnú tužbu darovať vajíčka....Je tu niekto kto by mi poradil? Resp. kto má s tým skusenosť? Píšte IP prosím

joannita
9. nov 2017

@ruzovykvietok kontaktuj nejake centrum pre reprodukciu a tam ti vsetko vysvetlia a naviguju ta.

pauca
12. nov 2017

@ruzovykvietok píšem ip

pauca
14. nov 2017

Dievčatá musím sa pochváliť ja už idem cez víkend na odber 🙂 bubliniek je dosť 😊😋 tak sa vytešujem.
Len nech sa splní účel 😎

zarica
14. nov 2017

Prepacte baby ale nemozem suhlasit.... pred tym, ako som sa stala mamou som bola tiez velky liberal. Treba si uvedomit, ze darujes svoje vlastne dieta... nevies komu, co ak to nebudu laskavi rodicia... tato myslienka by ma prenasledovala cely zivot... je to presne to iste ako dat dieta na adopciu a uspokojovat sa tym, ze vsak to je len bunka, nevynosila som, nie je moje je len take vlastne chlacholenie. To akoby nahradna matka povedala, ze dieta si nechava, lebo ho vynosila, porodila... nehovorim ani o genetickej informacii, ktore prameni nie z 2rodicov ale z 3... pre mna by bola adopcia na prvom mieste keby to neslo prirodzene.

pauca
14. nov 2017

Každý to vnímame inak.
Ak berieš niečo, čo každý mesiac odplavi tvoje telo ako dieťa, tak potom treba klopať na iné dvere nie na MK.
Lebo to nieje dieta, to je prakticky nič a aj to nič môže pomôcť.
Ale šak sme všelijakí ...

joannita
14. nov 2017

@zarica porovnavat adoptovane dieta s darovanym vajickom? To vazne? Nie ty nedarujes dieta, ked tak darujes len 50% genetickej vybavy dietata ktore vynosi a porodi ina zena ako ty. A mozem ti garantovat ze ta matka ktora to dieta vynosi a porodi bude extremne laskava, starostliva a milujuca, pretoze tato zena si presla peklom a pocas 10tich rokov si presla niekolkymi neuspesnymi umelymi oplodneniami s vlastnymi vajickami a ked nakoniec otehotnela tak si presla aj niekolkymi potratmi a netuzi po nicom inom ako vynosit a porodit dieta. Laskavejsiu matku nenajdes!

zarica
14. nov 2017

@joannita ahoj... netreba hned utocit, povedala som len vlastny nazor. Pre mna oplodnenie mojho vajicka, znamena moje dieta, moj gen a moze ho vynosit kto chce. S tym garantovanim by som bola tiez opatrna, lebo presne toto som si aj ja myslela kym ma suseda a par dalsich pripadov nevyviedlo z omylu. Totizto moja suseda si presne tymto presla a nakoniec sa posledne ivf podarilo a poviem ti od laskavej matky ma velmi daleko... tak isto ked si niekto chce adoptovat dieta, neznamena, ze budu hned laskavy rodicia.

zarica
14. nov 2017

@pauca ahoj... ano, sme vselijaky... len ti poviem, ze dve moje "nic" spia vedla v izbe 😉 v kazdom pripade darovanie vajicka je viac ako uslachtile... no nie pre kazdeho

pauca
14. nov 2017

@zarica
to nič - bolo myslene ako nic, materiál, "orgán", predtým než som kontaktovala centrum.
Niekto to berie ako dieťa (??), Ja to stále beriem ako materiál, no teraz sú to bublinky 😎, keďže som v centre a chránim ich aby iná žienka mohla mať po čom túži.
Nič zlé v tom nehľadaj.
Aj krv keď darujem aj to je len materiál.
Keby som nechcela nejdem dotoho

maminecka2
14. nov 2017

Baby, obrovsky respekt...

pauca
19. nov 2017

Ja už mam po odbere 😊🤗😉
Super zážitok, kľudne by som šla dotoho aj milión x.

Ten pocit na nezaplatenie 😋

kovivka
21. nov 2017

Baby,tie čo ste uz darovali.
Aky pocet vajicok ste vystimulovali?

pauca
21. nov 2017

@kovivka
Počet neviem ale hovoril doktor že ich bolo veľmi veľa, cítila som ich v bruchu ako sa hýbu 😊
Ku.evsky ma bolia vaječníky teraz

ivankat
5. dec 2017

@nika2212
Ahoj🙂 možem sa ťa spýtať kde si bola darovať vajíčka. A či je možné darovať vajíčka niekomu cilelene. Ďakujem