icon

IVF a náboženstvo

elisabetta14
6. jún 2023

Ahojte, tie ktoré ste podstúpili IVF a ste veriace ako ste to brali z náboženského hľadiska? U nás je to jediná šanca po absolvovaní viacero vyšetrení.
Ja som veriaca ( aj keď do kostola nechodím) moji rodičia a hlavne svokra sú tiež veriaci a praktizujúci. Vždy keď som nimi začala túto telo bolo mi povedané, aké je to zle, že z môjho dieťaťa bude autista, že zabijem kopec iných detí atd.
Najbližším cyklom začínam, dieťa veľmi chceme len, nemôžeme nikomu povedať čím si prechádzame :(
Takže k otázke, ako ste to riešili vy z pohľadu náboženskej viery.
Ďakujem

selena_luna
6. jún 2023

@elisabetta14 milujuca a podporujuca rodina, ozaj. Je mi to luto. Aj moja rodina je ultra silno veriaca ale vobec sa to nebije s tym, ze mame v rodine niekolko umelych oplodneni. Su to vytuzene a vymodlene zazraky, nijak inak sa na tie deti nepozerame.
Mas v srdci lasku na rozdavanie. Drzim palce aby si coskoro drzala v naruci svoj uzlicek, ktoremu ju das ❤️ na nicom inom nezalezi.

vanda83
6. jún 2023

@elisabetta14 Ahoj, to ako otehotnies je len tvoja a partnerov a vec. Pre tvoj pokoj a pokoj v rodine by som nikomu nič Nehovorila. Vieš niekto ma cukrovku tak užíva inzulín, niekto nevie otehotnieť tak užíva lieky počas IVF. Neplodnosť je choroba a dá sa liečiť. Som veriaca a myslím že aj ten hore chcel a bolo nám dopriate. Držím palce nech to dopadne dobre!

vanda83
6. jún 2023

@vanda83 tiež som to mojej mame povedala po 4roch rokoch keď som čakala druhé dieťa. Odpoveď ze sa veľa modlila preto som opäť tehotná. Tak jej hovorím nech sa ešte viac lebo aj to druhé je zo skúmavky. Nemala tušenie ale presne pre to čo píšeš som jej predtým nič nepovedala

svetlonos
6. jún 2023

@diaszoky
neprehanas v tomto trosku? Aky mas nazor v pripade, ak zena samovolne potrati? To si pan Boh akoze zrazu rozmyslel? Alebo predsa len hraju ulohu aj zdravotne faktory?

evivb
6. jún 2023

@elisabetta14 ❤️ mimochodom.... Oplodnili sme 23 vajicok, ale na zamrazenie boli vhodne iba 2. Pan Boh to zariadil. ❤️

cucica
6. jún 2023

Ja som mala 15 odobratych vajicok, oplodnenych 9, vkladov som mala 5 a mam jednu zdravu krasnu dceru 🥰 vsetkym som dala sancu, mala byt len ona.
Ja by som to tiez nejak neriesila s nimi, zaujimal by ma nazor moj a nazor muza.
Drzim prsty 🙂

taktotedanie
6. jún 2023

@elisabetta14 nerieste nikoho
Ja dokonca poznam knaza co siel s manzelkoudo IVF, dali si oplodnit len 3 vajicka, maju dve deti a jeden vklad nevysiel, vraj to bol riesit aj na vyssich miestach a vraj v pohode..takze budte uplne v klude

yoxinka
6. jún 2023

Kamoška, veriaca, má o pár dní termín pôrodu, dieťa počaté s pomocou IFV. Ona mala zlú skúsenosť aj s kňazom aj so spoločenstvom, v ktorom fungovala. Znášala to ťažko. Časom to prestala s ľudmi riešiť. Postavili sa k tomu tak, že je to vec medzi ňou, jej manželom a Bohom. Nikto nevie, že boli ma IVF, dieťa nemohli mať ozaj dlho, na otázky odpovedajú niečo v duchu, že sa stal zázrak, čo sa v ich prípade aj reálne stalo, lebo zdarné IVF je v ich prípade celkom zázrak. Kresťanské okolie spoko, oni spoko, win-win.
Ja som síce také niečo nemusela riešiť, ale isto by som to s nikým nerozoberala a zariadila sa podľa seba.

vorkola
6. jún 2023

@diaszoky Moja rec,Jeden polsky lekar,meno uz si nepamätam ,to robil teda tu IVF,dal sa na to, kvoli zarobku, zarabalo sa na tom ovela viac ,ako standartny lekar a potom bol stale so sebou nespokojny,bol veriaci ,a vlastne po case pochopil,ze ved on sa hra na Pana Boha.teda, ze uz aj z ostatnych embryi ktore partneri uz nechcu a co s nimi? A kvoli vlastnym vycitkam svedomia,to prestal robit.,pretoze si odpovedal, ze len Pan boh zivot moze dat aj brat,ale nie clovek,Tak vsetko pochopil,ze veda napreduje,ale nie vo vsetkom je dobra.Tak tie dalsie ujate embryja (ktore uz partneri nechcu ) su potom odhodene, znicene, akoby zabite.V biblii sa to nepise,to uz patri do kapitol proroctiev.
,aj tie proroctva su mnohe cirkvou neschvalene Len v Janovom evanjeliu je stat znamenia casov, a to vseobecne. Takze za mna tiez nie IVF

jana0215
6. jún 2023

@elisabetta14 čo sa týka viery neporadím, ale určite by som nedala oplodniť len toľko vajíčok, koľko detí chcem. Ono nie každé vajíčko to dotiahne na embryo a nie z každého embrya otehotnieš. My sme z 2 ivf cyklov mali dokopy 20 vajíčok a do štádia embrya to zvládlo len 6. 3 vklady nám nevyšli, 3 embryá máme ešte zmrazené a použijeme ich neskôr.
My chceme 3 deti a keby dáme oplodniť len 3 vajíčka, pravdepodobne by sme nemali ani jedno embryo. Štatisticky potrebuješ 3 vajíčka na 1 embryo a 3 embryá na jedno tehotenstvo. Kiež by ti to vyšlo na prvý krát, treba ale rátať s tým, že to tak byť nemusí.

Ivf je náročný zákrok čo sa týka finančnej aj fyzickej stránky. Ak by ste mali viac embryí a nepoužili by ste ich všetky, je viacero možností ako ich využiť a o pár rokov, keď si už poviete, že máte detičiek dosť bude medicína opäť niekde inde. Napr. v Amerike je možnosť vložiť ich v čase, kedy je najmenšia pravdepodobnosť, že sa uchytia a telo matky ich prijme naspäť. Je dosť možné, že sa to o pár rokov dostane aj k nám. 🙂 Prípadne možnosť darovať inému páru, ktorý nemôže mať biologicky vlastné deti..

lenkakravcova
6. jún 2023

@elisabetta14 Záleží odpoveď akého náboženstva hľadáš.
V islame je IVF povolené v prípade, že sa použijú bunky manželského páru (nie od anonymných darcov).
Má tam byť ideálne splnená podmienka, že dieťa má právo poznať svojich biologických rodičov a byť nimi vychovávané.
Potraty popri tom sa neriešia, keďže podľa islamu sa neriešia žiadne potraty ako zabitie živej duše, ktorá je tam zoslana až neskôr (ani spontánny potrat v 5 týždni neznamená, že zomrelo dieťa - iba telo, schránka "polotovar" ).

lenkakravcova
6. jún 2023

@vorkola no keď si to takto predstavoval, tak jasne ze mal z toho depku..
A pritom to mohla byť Božia vôľa, aby takto nejakým párom pomohol.

juliet86
6. jún 2023

ja som neveriaca. manzel a rodija taktiez. aj tak sme.to svokrovcom o ivf nehovorili a mali sme.ktrstanske ivf. vzniklo 1 embryo a to sa aj uchytilo. noc nezostalo

mariska1989
6. jún 2023

Nevešaj to nikomu na nos . Nikto nemusí vedieť čím si prechádzate .keď tak stal sa boží zázrak a zadarilo sa . Ak sa vám ináč nedá viera bokom , láska k dieťaťu bude silnejšia ako viera . Držím palce 🙏❤️♥️

veselo_neveselo
6. jún 2023

Tak pokial viem, cirkev jednoznacne ivf odmieta. A nejde len o pripadne oplodnene vajicka co sa nepouziju, ale aj o to, ze sa tym narusa integrita dietata.

tiika
6. jún 2023

@elisabetta14 jedna vec je cirkev a druha je tvoja skutočná viera, to je najpodstatnejšie. To čomu veríš ty, robíš to zo srdca, k čomu ta vedie boh, v ktorého veríš. Nie je to tak, že niekto sa hra na Pána Boha, nie každé IVF je úspešne a nie každému paru to vyjde. Stále tu zohráva teda rolu vyššia moc.

Medicína rovnako zasahuje do života deti aj nas dospelých. Veď, kto by nedal napr. operovať malé choré dieťa, ak by tu bola taká možnosť, aby ho zachránil? To už nie je hranie sa na Pána Boha? Tiež však nemá 100% istotu, že to vyjde a tak je to podľa mna i pri IVF. A je to aj dobre, lebo stále niekto nad nami rozhoduje a my nemáme absolútnu kontrolu.
A tie zvyšné embryjka sa dajú darovať, pokial ich nevyužijete a žena ma do 35 rokov, nemusia sa zničiť, zahodiť. No možno sú aj iné možnosti.
Prečo sú rodičia a svokra proti? Áno, vôbec to s nimi nemusíš riešiť ani akceptovať ich názor, ale možno tomu celému až tak nerozumejú, nevidia do toho, sú apriori proti už len z princípu.

elisabetta14
autor
6. jún 2023

@tiika ďakujem 🙂
Máte pravdu to že to podstúpime nie je záruka že to naozaj vyjde.
To prečo to tak zasadne odmietajú popravde netuším :(

maminastatinom
6. jún 2023

Keby sa kňazi normálne ženili a mali rodiny, tak by aj pohľad cirkvi bol v mnohom niekde inde. "Slová Boha" nám sprostredkúva roky cirkev a kto sa aspoň trochu orientuje v histórii vie, že cirkev si mnohé prispôsobila pre potreby vlastného "prežitia". Aj k viere k Boha a napĺňaniu jeho posolstva sa dá a treba pristupovať racionálne. A kto to nerobí, o jedno sa snaží a zároveň tým iné potláča. Ako keď si mrkneme Starý zákon, kde čítame ako Boh všetkých miluje rovnako, ale ako sa nám vyhrážajú proroci, kto nebude páchať dobro Boh všetkých zničí a potrestá. To sa akosi racionálne zmýšľajúcemu veriacemu predsa vzájomne vylučuje. Ak bábätko chcete a Boh vám ho praje, tak to vyjde. A ak vám nie je súdené, Boh to zariadi úplne jednoducho a proste to nevyjde, to sa môže predsa stať aj mesiac potom, ako budeš bábo nosiť pod srdcom. A ak vám to niekto pre mnohé dôvody nepraje, tak by sa mal vyspovedať zo závisti, neprajnosti, egoizmu a nedodržania prvého prikázania.

zuwa78
6. jún 2023
vamajka
6. jún 2023

@diaszoky Jasne radsej budes doma kazdy vecer vyplakavat do vankusa, ze si panom bohom nebola obdarovana detmi. Si normalna? Medicina napreduje treba vyskusat vsetky moznosti ked sa da

vamajka
6. jún 2023

@vorkola A ten polsky lekar co nechal umriet tehotnu zenu len preto, ze sa bal spravit cisarsky, lebo by dieta pravdepodobne neprezilo to je ok? Ach milujem taketo fanaticky. Sa pozri kolki knazi znasilnuju bezbranne deti a este ich aj ovecky ako ty kryju. Spamataj sa a zi a nechaj zit a neser sa druhym do ich rozhodnutia, ale chapem ty mozes ved sa pojdes vyspovedat

zuzuliatko18
6. jún 2023

@elisabetta14 k tomu, že dvaja lekári sa vyjadrili, že môžeš otehotnieť len cez ivf poviem len toľko, sme mne tiež dvaja povedali, že mám ísť touto cestou. Nestotožnila.som sa s tým a predsa mám doma krásneho chlapceka, prirodzenou cestou. Taký nás zázrak.len teda, čakali sme naňho viac rokov.
Rozhodnutie je na tebe s manželom, každý má svoje svedomie a musí sa vysporiadať s následkami svojich rozhodnutí. Takže vy dvaja len viete, ako by ste to prežívali a niesli.
Držím palce, nech všetko dopadne ako má.

maja22
7. jún 2023

@vamajka prosim ta, nebud agresivna na zeny, ktore maju iny nazor ako ty. Naco sem tahas znasilnovanie deti knazmi? Poukazovanim na hriechy inych nezakryjeme hriechy vlastne. Ked sa raz postavis Bohu tvarou v tvar, nebude sa ta pytat, co popachali ini, to tvoja dusa sa v Jeho pohlade spozna, aka naozaj je. A ver tomu, ze vtedy ozaj uvidis hlavne svoje viny. Netusis o com je spoved, ides velmi po povrchu a pritom utocne.
@elisabetta14 mrzi ma, ze sa vam nedari pocat dietatko prirodzene. Avsak, ak sa pytas na vieru, naozaj je rozdiel v uceni roznych denominacii. Ten rozdiel je citelny nielen v uceni o umelom oplodneni, ale vseobecne v otazkach etiky a mravov - postoj k antikoncepcii, potratom, zivotu v homosexualnych zvazkoch. Vela protestantskych cirkvi zvolnuje, ma coraz benevolentnejsie nazory, prisposobuje sa tomuto svetu. Najkonzervativnejsie ucenie v oblasti moralky ma stale katolicka cirkev. Ak ta zaujima jej ucenie do hlbky, vyslo niekolko publikacii s touto problematikou. Cele jej ucenie je postavene na ucte k zivotu od pocatia po prirodzenu smrt. Katolicka cirkev nevidi ziadny problem v liecbe neplodnosti. Avsak umele oplodnenie nie je liecba. To je uz technika. Liecba je uzdravovanie nasich organov, zasahy, hoci aj operacne, ktore skutocne liecia, co je chore, co nefunguje. Pri umelom oplodneni sa vyskytuje viacero etickych problemov. Spomeniem len niektore: dieta nevznika pri manzelskom spojeni, ktore u sviatostne uzavretych manzelstiev potvrdzuje tuto zmluvu, ktoru manzelia uzavreli medzi sebou navzajom a Bohom ako svedkom. Cisty sex otvoreny zivotu v katolickom manzelstve je totiz vzdy potvrdzovanim tejto zmluvy, manzelia vtedy na seba opat zvolavaju Bozie pozehnanie. Dalsi problem je, ze z dietata sa stava tovar, je znehodnotene na materiu, s ktorou prichadza uz v pociatocnom stadiu vyvoja mnohi ludia, manipuluju s nim, oddeluju sa "nepodarky". Nie je to prirodzena selekcia ako v tele zeny, kde prichadza k spontannemu potratu, ak je nieco zle. Tu zasahuje clovek. Dalsi problem: mnozstvo pocatych zivotov konci v odpadkovom kosi, bud hned alebo po rokoch, ked sa likviduju zmrazene embrya. Vzhladom na to, ze katolicka cirkev povazuje pocatie za vznik noveho cloveka s vlastnou dusou, usmrcovanie tychto deti je tazkym hriechom. Dalsi problem: darcovstvo. Cim viac sa bude rozsirovat tato forma, tym viac je pravdepodobna moznost, ze na seba v zivote narazia surodenci, ktori o tom nebudu mat tusenia a mozno sa aj vezmu. Dalsi problem: dnes uz mnoho psychologov razi teoriu, ze viacere psychicke problemy v dospelosti maju svoje korene v nasom prenatalnom stadiu vyvoja. Netusime este, aky dopad na zivot a dusevne zdravie ma na cloveka to, ze bol pocaty v skumavke a prve dni svojho zivota prezil v laboratoriu. Je to neprebadana oblast. Toto je len v skratke, co vsetko sa riesi pri tejto teme a katolicka cirkev naozaj neklze len po povrchu, ide do hlbky. Suciti s neplodnymi manzelskymi parmi, zvolava Bozie pozehnanie na takychto manzelov a vo svetle Ducha Svateho poukazuje na to, comu by sa mali manzelia vyhnut. Viera je nieco, co ma cloveku davat zmysel v jeho zivote, odovzdanost a pokora pred Bohom by mala byt jednym z hlavnych pilierov, lebo veriaci clovek vie, ze Boh je nad vsetkym, aj nad nasimi slabostami, hriechmi a trapenim. Vsetko, co nas v zivote streta, nas ma privadzat blizsie k Nemu, ale to znamena odhodit vlastne ego, pychu a tuzby a v pokore dakovat za to, co sme uz dostali. Je to tazke, je to celozivotny boj, lebo pokusenie urcovat si hranice, co je dobre a co zle vlastnym usudkom a bez Boha tu mame od pradavna. Hladaj lasku u Boha, i jej naplnenie, odovzdajte mu to svoje trapenie ako svoj kriz.Nech vam obom, tebe i manzelovi, Boh pomaha vo viere, v nadeji i v laske. ❤️

diaszoky
7. jún 2023

Nuz ano radsej a aaj som cakala a plakala 2 roky
@vamajka
@vamajka

catherinah
7. jún 2023

@elisabetta14 ja som mala tiež od viacerych lekarov potvrdené a otehotnela som prirodzene. Takže presne viem, ako sa cítiš.
Ak chceš naozaj vedieť, ci je to v poriadku, nemôžeš sa pýtať žien, ktoré na IVF boli. Ak si temu založila, zrejme Ti svedomie hovorí niečo ine.

elmivelmi
7. jún 2023

akoze sa to vylucuje .No je to tak .Alw tak sama pises ze do kostola nechodis a podobne cize asi moc silno verisca nebudes tak mysli na svoje pocity

diaszoky
7. jún 2023

@catherinah presne

miranda_maybo
7. jún 2023

Nám kňaz na predmanželskej príprave povedal, že umelé oplodnenie s materiálom partnerov je v poriadku. Povedal to tak milo "pomôž si človeče, aj Pán Boh ti pomôže". Avšak na darovaný materiál (darcovské spermie, vajíčka) už povedal že to nie je v poriadku. Že by sa mohlo dieťa v budúcnosti zamilovať, dať dokopy so svojim súrodencom napr.
Osobne si myslím, že je to naozaj medzi tebou, tvojim mužom a Pánom Bohom.
Budem sa za vás modliť 🙏

diaszoky
7. jún 2023

@miranda_maybo aj su farari a farari kazdy vravi inak

miranda_maybo
7. jún 2023

@diaszoky To bezpochýb. Preto asi neexistuje správna odpoveď. Leda by sa niekto spýtal priamo pápeža 🙂