IVF mi zničilo život

nestastna2018
17. okt 2018

Ahojte zeny,

chcem Vas poprosit o povzbudenie, skusenosti a tiez sa jednoducho vyrozpravat z mojej situacie.
Aktualne som v stadiu 1. IVF, kedze sa nam s manzelom nedarilo tri roky sa dopracovat k potomkovi.
Cela stimulacia sa vyvijala az prilis dobre, nemala som ziadne negativne priznaky, aj psychicky som sa citila lepsie nez kedykolvek predtym, lekari si na kontrolach pochvalovali, ze to ide vyborne a mozem byt spokojna.
Minuly tyzden som absolvovala odber kde mi odobrali 29 vajicok, to bol prvy sok, kedze takyto pocet som necakala. Hned v den odberu mi doktor oznamil, ze transfer sa odklada (cerstvy transfer nebude), kedze u mna vidi predpoklad na rozvoj hyperstimulacneho syndromu - pokial by mi urobili cesrtvy transfer, vraj by som zomrela ja aj embryo. Moje vajecniky prilis zareagovali na stimulaciu. Predpisal mi injekcie kortikoidov a fraxiparin na odoznenie syndromu. Zaroven vsak chvalil, ze take kvalitne vypestovane vyjicka za tie roky vo svojej praxi davno nevidel.
Kedze sme obaja katolici, ale aj kvoli tomu, ze sme chceli prirodzenejsi sposob, na oplodnenie sme si zvolili metodu prirodzeneho oplodnenia, ICSI aj PISCI sme nedavali. A to aj napriek tomu, ze lekar nam tvrdil, ze prirodzeny sposob nebyva az tak uspesny. Oplodnilo sa 20 vajicok. Z tohto poctu sa spravne vyvinulo 11 embryi, vsetky su jednotkovej kvality, dve z nich sa uz dokonca aj sami vyhatchovali. Takze vysledok je, ze dnes sme mali rozhodnut o pocte zamrazenych embryi, samozrejme, ze sme dali zamrazit vsetkych 11. Momentalne cakam, kedy mi povolia prvy transfer.
Nasim problemom je, ze sa to cele akosi vymklo z ruk a presiahlo to nase ocakavania, aj predpovede lekara. Ako som spominala, obidvaja sme katolici, upozornili sme na to aj lekara, uz samotne ivf bol pre nas problem, ale ako kazda zena ktorej sa nedari, tuzba po dietati bola silnejsia. Najhorsie vsak na celej veci je, ze nam vznikol az takyto vysoky pocet embryi a nasim problemom je, ze sme nikdy nechceli a nechceme zlikvidovat ziadne z nasich embryi. V mojich ociach je to vrazda. Teraz sa citim previnilo, mam vycitky svedomia a depresie, nemozem spavat. 11 je zrejme prilis vela, aby sa ich stihlo za zivot povkladat do maternice (mam 34 rokov), zlikvidovat ich nemozme a darovanie je pre mna tiez nepripustne - jednak z dovodu, ze by som sa utrapila keby moje dieta vyrastalo niekde v neznamom a zaroven preto, ze si darcovsky system neidealizujem a predpokladam, ze aj tak sa v praxi realne nenajde tolko zaujemcov o embrya, kolko ich je poskytnutych na darovanie. Takze prdpokladam, ze darovanim by sme tie embrya odsudili na desiatky rokov mrazenia bez sance bud na zivot alebo aspon na dostojnu smrt. Vela som citala clankov o tom kolko stotisicov embryi je mrazenych po celej europe. Ale aj logika mi hovori, ze nemoze byt tolko zaujemcov kolko je "prebytocnych" embryi, ked si vacsina parov vyrobi embrya z vlastnych buniek.
Takze chcem poprosit aj zeny, ktore mali takyto vysoky pocet embryi o Vasu skusenost, ci ste ich stihali vsetky "minut" a ci si ich davat vkladat po dvoch alebo ako - mojim jedinym riesenim zostava, ze chcem dat sancu vsetkym embryam, aby sme ziadne nezabili.
Prosim, nepiste mi, ze je to nasa vina, ze sme tam vobec sli. Uz sa stalo, nechcem sa vyvinovat, ale konali sme pod vplyvom okolnosti, zufalstva a striktne sme sa drzali tvrdeni lekarov, ktorych sme povazovali za autoritu ako odbornikov. Podla lekara, v priemere maju zeny na zamrazenie len 3 embrya. Taktiez, pri vybere oplodnenia prirodzenou metodou nam nedavali vysoke sance. A nasledne tiez, pocas kultivacie sa nepredpokladalo, ze sa spravne rozdeli do tohto stadia az tolkoto embryi a ze vsetky budu jednotkove. Vascinou nas "strasili" a tvrdili, ze to nie je take jednoduche. Aj na nete mnohe pisu o opakovanych cykloch ivf. Chyba zrejme bola, ze mi mohli stanovit nizsie davky stimulacnych hormonov (vraj som mala velmi dobru ovarialnu rezervu) a nasou chybou bolo, ze sme dali oplodnit vsetkych odobratych 29 vajicok - tam sme tiez naivne verili tvrdeniam, ze oplodnovaňie prirodzenou metodou nebyva take idealne. Jednoducho sa stalo a keby som mala sancu vratit cas, teraz uz konam inaksie. Boli sme naivni, hlupi, zaslepeni tuzbou po vlastnom dietati. Teraz vidim, ze ani to nestoji za likvidaciu tolkych ludskch bytosti v podobe embryi a za ten pocit viny a obav ako ma za to bude sudit Pan Boh, pokial nakoniec niektore z embryi budeme musiet zlikvidovat.

Ospravedlnujem sa za prehnane dlhy prispevok, ale tato moja "spoved" mi zaroven poskytla trochu ulavy pri bremene previnenia, ktore nesiem.

alaguema
17. okt 2018

@nestastna2018 ak ste katolíci, nebolo by lepšie o tomto hovoriť s kňazom? Evidentne je asi nemožné, aby ste použili, alebo využili (ani neviem, aké slovo tu použiť) všetkých 11 embryií. Tak isto nemôžeš zodpovednosť hádzať v plnej miere na lekárov, ktorí vás "strašili". Asi by bolo na mieste v prvom rade prijať zodpovednosť a prosiť o vnuknutie, ako ďalej. Cítiť, ako ťa to trápi...Mrzí ma to za teba, ale aj takto vyzerá reprodukčná medicína dnes. Bez obzerania sa dozadu na následky.

teressa30
17. okt 2018

ahoj... mojko. týmto príspevkom si mi zasiahla srdce, ani nevieš ako... myslím si, že toto prežíva veľa žien, takéto pocity... ani my sme sa ešte nedopracovali k bábätku a takéto myšlienky, že všetko môže dopadnúť práve takto, ma desia... sú ľudia, ktorí sa nad tým ani nezamýšľajú, majú to v tomto smere ľahšie... ale ja si myslím, že už len to, že to vidíš, že to vieš a že tým trpíš, Pán vidí. Je s tebou stále, aj teraz a bude vždy. Videl aj tvoju túžbu, videl aj tvoju slabosť. Vedel už dopredu, že do toho pôjdete, lebo tá túžba je silnejšia. Si úžasná, že takto vidíš pravdu, veľmi nechcem, aby si mala depresie... skús sa o tom porozprávať s niekým, kto by ti vedel povedať veci viac do hĺbky. Plačem, keď to píšem, lebo mám tiež veľkú túžbu a neviem, čo bude silnejšie. Urobili ste to s tým, že to chcete najlepšie, ako môžete, nešli ste do toho bezhlavo. Nebuď smutná, budete mať možno bábätko a Pán vie, že ho miluješ rovnako. Ďakujem za tento príspevok, sme s tebou 🙂 ❤❤❤

tinkerbell
17. okt 2018

Netráp sa dopredu, veď ešte nie si tehotná, čakáš na ten 1. transfer a nevieš, či sa niektorému vajíčku podarí dobre uhniezdiť, ani nevieš, či ako by sa prípadné tehotenstvo ďalej vyvíjalo. Veľa krát, keď žena otehotnie, tak v 1. mesiaci potratí, ani o tom nevie, a to sa týka všetkých žien, nie len umelo oplodnených. Daj tomu čas, možno budeš musieť absolvovať viac transferov a úspešný bude až posledný. To nikdy nevieš čo a ako bude. 34 rokov nie je až tak veľa, možno sa vám podarí prvé bábätko, o dva roky druhé a možno pred štyridsiatkou aj tretie. Modli sa k Pánu Bohu a nechaj to už ďalej na neho. Cítim, že je ti to úprimne ľúto a chápem, že túžba po dieťatku vás oboch ovládla, všetci sme len ľudia a na tomto svete nie je človek bez hriechu. Modli sa a neboj sa .......Pán Boh odpúšťa a miluje nás všetkých.

pikha
17. okt 2018

No ja by som to az takto cierne nevidela. V prvom rade treba ratat s tym, ze nie hned prvy vklad sa skonci tehotenstvom - samozrejme ti velmi prajem, aby to vyslo hned na prvy sup, ale sama mam skusenosti s IVF, poznam vela bab co maju skusenosti s IVF a nie vzdy to skratka vyjde hned, takze mozno sa emryjok zide viaca, nez si teraz myslis. Dalsia vec, darcovstvo embryi. Darcovstvo je krasna a uslachtila vec, sama mam v rodine zenu, ktora ma dietatko z darovaneho embrya, a ver mi, ze ked sa ludia utiekaju k darcovskej moznosti, skusili uz vsetky ostatne sposoby a takto ziskane dietatko si budu neskutocne vazit a neskutocne milovat. V tychto pripadoch maju prednost vysoko kvalitne embrya, ake ty mas, takze si myslim, ze v tvojom pripade by si skor mala byt rada za moznost poskytnut sluzbu ludstvu a sluzbu mnohym nestastnym parom a zenam, ktore po tejto metode siahaju uz naozaj v zufalom stave. A este jedna vec. Viera ma byt v nasich zivotoch povzbudenim a zdrojom zivotnej sily, nie takychto sebaobvinujucich a bicujucich myslienok - ktore mimochodom zdravotnemu stavu a buducemu tehotenstvu rozhodne neprospievaju. Ak by Boh nemal s tebou tento zamysel, nemala by si tolko vajicok, ani tolko kvalitnych embryii. Ale ty ich mas a to ma svoj vyznam. Dobre nad tym porozmyslaj a skor podakuj za to, coho sa ti dostalo a kolkym parom mozno pomozes.

lenulikus
17. okt 2018

Podľa mňa to zbytočne dramatizujete....ešte neprebehol ani jeden vklad embrya a už sa vidíte ako vrahovia
Vzhľadom na silnú katolícku vieru by som odporúčala návštevu kňaza...alebo možno aj psychológa - nie je v nič hrozné v dnešnej dobe
Treba si uvedomiť že 11 embryi neznamená automaticky 11 úspešných tehotenstiev..možno bude úspešné jedno...a možno ani jedno...
Negatívnym prístupom si podľa mňa len zbytočne vytvárate doma zlú náladu a ohrozujete úspešnosť vkladov.

ivca88
17. okt 2018

Mami. Za prve, teraz vam nemusi vyjst ivf. Mozno miniete vsetky embria a babatko bude len jedno.
Ja sice nie som veriaca, ale nemozem sa vzdat pocitu, ze to vnimas priliz negativisticky.
Samozrejme je to tazka eticka otazka, ale ty v prvom rade teraz mysli na to, aby ste to babatko vobec mali.
Sustred sa na to. Upokoj sa vnutorne, aby si v tebe jedno, dve , či aj tri zivoty nasli laskyplny domov.
Aby ste im aj realne mohli dat zivot.
Mozno ti vnesiem iny pohlad na situáciu, ale zamysleli ste sa, ako vam pan boh praje ?
Čo by dali iný, za tak skvelý priebeh situácie.
Vam je súdené byt rodičmi.
Tak pokracuj v tom poslani. V tej myslienke.
A týmto sa teraz netrap. Vyriesite to, po narodeni dietatka/deti ( aj tak asi budete chciet dalsich súrodencov ).
Vecer podakujte panu bohu za to, ako vám praje a vy urobte vsetko pre to, aby ste pre bábätko/a vytvorili laskyplny domov.

zuzkavladko
17. okt 2018

Tiez som podstupila IVF, mame z neho krasneho syna, na mrazenie nam zial nic neostalo...Veriaca nie som, ale viem si predstavit co prezivas...predsa len uz to nie je len vajicko a spermia, uz je to zaciatok noveho zivota. Na lekarov vobec vinu nehadz. Oni nemohli vediet ako budes na stimulaciu reagovat, takto proste zareagovalo tvoje telo. ALE strasne predbiehas!!! To, ze mas 11 embrii neznamena, ze by z toho bolo 11 deticiek (ak to mam tak hlupo napisat). Je vela zien, ktore podstupilo aj viacej transferov s kvalitnymi embryami a nebolo z toho ziadne tehotenstvo. Skus sa trosku uvolnit. Chod o mesiac na KET a uvidis, ako to dopadne...Opakujem, ze strasne predbiehas situaciu.

veriine
17. okt 2018

nechapem jedno - silni katolici a umele oplodnenie? Uz toto mi je na smiech :D

senta_sofia
17. okt 2018

@nestastna2018 aj z takychto dovodov, ako si uviedla, som rada, ze mi cirkev nemasiruje mozog na tolko, aby som vobec nad takymto niecim uvazovala. Ak si skutocne tak veriaca, tak sustred vsetku tvoju vieru na to, aby sa podaril hned prvy vklad a donosila si zdrave dieta. A to nemyslim ironicky,to ti z celeho srdca prajem. Lebo ked potratis 7x, budes rozmyslat inak a ver, ze takych zien je tu dost

janca2262
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lubi40
17. okt 2018

@nestastna2018 mam kamaratku, ktorej sa podarilo otehotniet az na 7 krat. Len tolko k tomu.

anabella111
17. okt 2018

@nestastna2018 ...Napriek Tvojmu pociatocnemu ,,omylu"..Ty si svetlo a čriepok pravdy...ako vzor pre tych..ktori tápajú..A ja Ti tiez dakujem za tento pohlad a aj za skusenost..ktorej nasledky ..teraz nesies aj za ine zeny..tuziace po dietatku..ktoré prave tvoja skusenost pouci. Si uzasna..v tom tvojom svedomí..ktoré je tak ako mne..inym..a v neposlednom rade Bohu vzacne tak velmi..ze milostou skrze neho obsiahne nielen Tvoju rodinu..ale aj mozno aj jednu tichu dusu..o ktorej netusis a zmenis jej zivot. Vsetci robime chyby..hriechy..sme neposlusní Bohu a moralke...ale my pozname odpustenie..milosrdenstvo. Ak na nas ..hriesnych posobis ..ako vzor ..ako myslis..ze sa Boh postavi ku tvojmu problemu?.. Jemu odovzdaj vsetko..na co uz clovek nestaci..tvoju bolest..otazku..riesenie...a oslav ho tym..ze mu das svoju doveru..On aj zlo vie vyuzit na dobro..A to sa uz dnes deje...Tam hore..v tvojich slovach..a vo vsetkom..co hovoria. Si skvely clovek..ktory podava svedectvo svojho zivota..z ktoreho je velke poucenie..To je tiez dar...S laskou prijmi kriz..ktory ponesies za tie..ktore si zachranila od tejto smutnej dilemy...Dakujeme...❤

podkovickaa
17. okt 2018

Uplne dramatizujes,lebo z tych 11 sa ti v tele nemusi uchytit ani jedno.Tiez sa ti nemusia nejake rozmrazit.K cielu co i len jedneho uspesneho babatka je velmi dlha cesta,ale to vedia len tie co to prezili.

m.i.r.i
17. okt 2018

tiez si myslim, ze sa nad tym zamyslas prilis skoro..vobec by si to este teraz nemala riesit, ale tesit sa, ze mate tolko kvalitnych embryi...zatial vobec nevies ci ti ich ostane 10 alebo 1 alebo nic..moze sa stat, ze niekolkokrat vobec neotehotnies, pripadne ano ale sa to neudrzi..mamicky maju vela skusenosti..a mozno ked ich ostane po prvom uspesnom tehotenstve zo 3-4, budes mat moznost dat dietatku o par rokov surodenca..a zas, vyssi vek, atd atd..a moze byt ze ani 4 ti uz stacit nebudu..nikdy nevies...nekalkuluj tera..ked budes mat kompletnu rodinku o par rokov, taku aku si chcela, tak potom toto zacni riesit...pripadne to ber ako pozehnanie a budes mat aj 4 deti 🙂
Neber to tragicky, je to pozehnanie

maja231
17. okt 2018

Aj ja si myslím, že to zbytočne vidíte čierno.Tiež som podstúpila ivf,tri cykly a neúspešne,ale nevzdávame sa,v januári ideme do toho zas.Môj problém bol práve opačný,ako si mala ty.Pri každej stimulácii len štyri vajíčka,do štádia blastocysty to prvýkrát dobojovali dva, druhýkrát nič,a tretíkrát jedno.Čo by som za taký počet dala ja.A ver mi, že taký problém má strašne veľa žien.A tiež,ako píšu žienky hore, nemusia ti vyjsť vklady.Môže ti výjsť až piaty, šiesty,to neovplyvníš.Uvidíš budeš ešte rada,že môžeš opakovať ket a nemusíš odznova stimulovať.Viem,ako to cítiš,ale tak to malo byť.Má to nejaký význam.Držím ti palce 😉.

beky1813
17. okt 2018

To az takto dokaze ludi zmanipulovať viera? Esteze som ateista.
Nemas za sebou ani jeden vklad a uz takto depkujes? Psychika je mocna, bacha na to.

tinkerbell
17. okt 2018

@veriine tú poznámku ste si mohli odpustiť, myslím, že tu nič nie je na smiech.

natalia11111
17. okt 2018

nemusia sa rozmraziť, vôbec sa nemusia uchytiť všetky, včera písala jedna baba že sa im podaril až jedenásty vklad.. minule som čítala jednu diskusiu proti ivf, že je to proti prírode a bohu a tam bola jedna super otázka, že keby ti ťažko ochorie dieťa liečila by si ho a išla by si tiež proti prírode a bohu? zbytočne sa stresuješ.. ja by som bola štastná že ich mám 11 a nemusím to celé absolvovať znova 🙂 mi máme 5 mrazáčikov tiež odklad kôli ohss 🙂

nestastna2018
autor
17. okt 2018

@tinkerbell
@veriine
Pani @veriine ma pravdu, je to na smiech, resp. je to nase zivotne zlyhanie, ze sme dopustili takuto situaciu. Keby mi niekto povedal este pred par mesiacmi, ze sa take nieco stane, neverila by som. Este donedavna som ivf uplne odmietala ako cestu, jednoducho sme zlyhali a podlahli sebeckosti. Mate pravdu tie, ktore pisete, ze nemozme vinu hadzat na lekarov, oni sa tiez snazili len zvysit nase sance a pomoct nam. Je to vylucne nasa vina, nas hriech a my si zan ponesieme zodpovednost, aj v tomto zivote, aj pred Bohom. Len najhorsie je, ze sa to mozno dotkne aj tych niektorych nevinnych embryi, ktore sme nasilu pritiahli na tento svet. Nezabijes som vzdy vnimala ako najtazsi zo vsetkych hriechov, ako neodpustitelny hriech, takze sme uz zrejme vopred zatrateni.

tehotna91
17. okt 2018

este nevies ako sa ujmu...doktory tiez vedia preco tak viac odobrali pri prirozdenom tiez to dakedy nevide privy krat ak by tam boli komplikacie mas dalsie bunky .su to bunky su to zatial len pokusy o zdrave tehotensvo aby bolo vsetko v poriadku

gennara
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bucko555
17. okt 2018

mozno sa ti neuchyti ani jedno a mas po probleme mne sa prve dve uchytili obe som potratila, tretie kde mi vkadali 2 sa vobec neujali a s piatym som otehotnela uspesne. Ostali nam tri ktore sme dali zlikvidovat a vobec som to nebrala ako vrazdu ved to este nezilo tak co a dalsie dieta sme nechceli uz bolo riziko ze by som nemusela uspesne donosit a mohlo by sa stat nieco so mnou

tehotna91
17. okt 2018

myslis si ze jedno daju a dalsie 10 ? vyhodis ?nemusi to vyst na prvy krat ved 29 ostalo 11 ??? nie tak aj tu sa to moze znizit s 11 to je taka reserva a neber to hned ako 11 malich deti mozu

meredith83
17. okt 2018

Ako zeny pisali. Bohuzial je vela zien ktore maju aj 5 neuspesnych IVF. To ze mas transfer urobeny este neznamena ze vsetko prebehne ok. Musis pozitivnejsie rozmyslat aby tie krasne embrya vobec mali dobru podu na zachytenie.. Ja vzdy hovorim, ze keby Boh nechcel aby sme pouzivali mozog tak by nam ho nedal. Tak je to aj s vedou.
Celkovo je pravda pri IVF si cirkev nevie rady kedze ano dieta by malo vzniknut s laskyplneho sexualneho kontaktu ale problem je ze ked to nevychadza. Otazne je ci v tom co vzniklo je este zivot.. Kedze potrebuje ma to aby vobec zivot zacal telo matky.. Zatial to je len masa buniek. Ako hovorim pan nam dal rozum tak by sme ho mali pouzivat. Treba sa opytat ci to co citis je naozaj otazka svedomia alebo naucenej dogmy.

Este taka podpoznamka. Keby sa ta katolicka cirkev tak dobre starala o uz narodene deti tak by sme teraz mali omnoho menej problemov. Ja zijem v Irsku a tu co robili so zenami a s detmi bolo neskutocne. To by malo katolikov viac otriast ako bezzivotna masa buniek

tinkerbell
17. okt 2018

@nestastna2018 skutočne predbiehaš, ešte ťa čaká len 1. transfer, veď tie transfery môžu byť nakoniec aj štyri. modli sa a daj tomu čas.

tehotna91
17. okt 2018

vacsi hriech zase malichernost bola si nespokojna smutna ze nemozes mat deti a teraz zase ze ich bude buniek alebo ze dake ostanu boh ti dal sancu tak sa tym netrap

nicemary
17. okt 2018

ahoj, hlavne nezabudaj, ze podstatou viery je, ze Boh miluje a odpusta. Spomen si na to podobenstvo o marnotratnom synovi. Vsetci robime aj chyby a veci, ktore neskor vidime v inom svetle ako ked sme sa pre ne rozhodli.
Keby sme vzdy robili len tie spravne veci, vlastne by sme ziadne odpustenie ani nepotrebovali...
Boh aj zo zlych veci vie urobit nieco dobre a ziaden hriech nie je predsa neodpustitelny.
Normylne tie embryjka pouzite, uvidite, mozno sa minu nakoniec vsetky. Hlavu hore a uz sa tolko zbytocne neobvinuj, to nema ziaden zmysel.

methexis
17. okt 2018

@nestastna2018 vopred zatrateni nie ste nikdy. Vies predsa, ze Boh je milosrdny a odpusta vsetko, co olutujes v jeho mene, tak neprepadaj zufalstvu, lebo neverit v jeho milosrdenstvo moze byt vnimane ako dalsi hriech.
Ako pisu baby, este nemas istotu, ze sa hned prvy vklad vydari. A pri dalsich sa zvyknu vkladat minimalne 2-3 embrijka, takze ked si to zoberies, to je maximalne 5 vkladov. Ak si vy z toho pre seba nechate povedzme 2-3 vklady, tak na darovanie ti zostanu uz len 2 (a to je idealny pripad, ze sa hned uchytia, co nie je iste). Kedze pises, ze mas kvalitne vajka, kvalitne embrijka, tak ich urcite vyberu prednostne na darovanie, takze je vysoka sanca, ze sa vyuziju vsetky vase embrijka. Neboj sa, urcite ich nevyhodia a nezabiju, ved vo svete su uz aj deti narodene po 30 rokoch zmrazenia
Hlavne ver v Boziu milostivost a laskavost, to bolo hlavne posolstvo Jezisa, na ktore sa pri vsetkych tych prikazaniach casto zabuda. Boh dopusti to, co bude najlepsie pre Vas vsetkych (aj pre embrijka), to si vstepuj do mysle kazdy den.

katrin21
17. okt 2018

Ja ta nechapem, veriaca som, dokonca som sa dala krstit v 28r z vlastnej vole..ale podla mna toto cirkev prehana
. robis si prehnane starosti, co na to Boh.. ver tomu, ze vsetko je tak ako na byt!!!! Nerob si z neho strasiaka, on je predsa laska a nie zastrasovanie ako to kaze cirkev rada a niektore veci si upravila podla seba, vid celibat, s tym Boh nema nic, on povedal milujte sa a mnozte sa. Jeho cesty nie su nase cesty, prave preto to ber tak, ze je to ako ma byt... pozri mozno aj keby vlozis vsetky embria, neujme sa v tebe ani jedno, mozno 2, mozno vsetky.. takmer urcite nejakw vyjde navnivoc... proste sa nad tym az tak nezamyslaj, alebo ich daruj.... ono nevies si to predstavit, ale vies si predstavit nestastie zeny, co netvori vajicka a chce babo? Poznam taku a pre nu by to bol skutok neskutocnej lasky, ze niekto to vajicko, alebo embrio poslytne, aj ked s tazkym srdcom...
Ver tomu, ze take deti su vytuzene a milovane a vzdy je vsetko tak, ako ma byt.
P.s. ak veris,ze Boh vedie tvoje kroky, ver ze ich viedol aj do toho centra, chce aby jeho deti boli stastne...on je laska, otec.. a ktory otec by ti povedal nerob to, nemaj deti? Podporil by ta v tom, po com tuzis s laskou.

adija13
17. okt 2018

som tiež katolíčka/33 rokov/, po úspešnom IVF pred 10 rokmi... počet odobratých vajíčok 17, schopných 15, úspešne oplodnených 11, 2 vložené...1 zdravá dcérka, 3 ET neúspešné a 3 5 dňové sa prestali vyvíjať.... v podstate som všetky svoje "bábätka" oplakala, mala tam kde bolo treba. keď tak veríš, ver mu a on to vyrieši za vás !!!! len sa s tým vyrovnaj ty, očividne s tým máš problém. 2 kňazi ma za moje skutky odsúdili a ani rozhrešenie som nedostala a až "mladá krv" mi povedala, buďte vďačná za zdravé dieťa a rozhrešujem Vás v mene...
niektorí to nepochopia, odsúdia, nevidia tu túžbu... nikdy som však svoj krok neoľutovala a som na svoje dievčatko hrdá. AMEN

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre