icon

IVF mi zničilo život

nestastna2018
17. okt 2018

Ahojte zeny,

chcem Vas poprosit o povzbudenie, skusenosti a tiez sa jednoducho vyrozpravat z mojej situacie.
Aktualne som v stadiu 1. IVF, kedze sa nam s manzelom nedarilo tri roky sa dopracovat k potomkovi.
Cela stimulacia sa vyvijala az prilis dobre, nemala som ziadne negativne priznaky, aj psychicky som sa citila lepsie nez kedykolvek predtym, lekari si na kontrolach pochvalovali, ze to ide vyborne a mozem byt spokojna.
Minuly tyzden som absolvovala odber kde mi odobrali 29 vajicok, to bol prvy sok, kedze takyto pocet som necakala. Hned v den odberu mi doktor oznamil, ze transfer sa odklada (cerstvy transfer nebude), kedze u mna vidi predpoklad na rozvoj hyperstimulacneho syndromu - pokial by mi urobili cesrtvy transfer, vraj by som zomrela ja aj embryo. Moje vajecniky prilis zareagovali na stimulaciu. Predpisal mi injekcie kortikoidov a fraxiparin na odoznenie syndromu. Zaroven vsak chvalil, ze take kvalitne vypestovane vyjicka za tie roky vo svojej praxi davno nevidel.
Kedze sme obaja katolici, ale aj kvoli tomu, ze sme chceli prirodzenejsi sposob, na oplodnenie sme si zvolili metodu prirodzeneho oplodnenia, ICSI aj PISCI sme nedavali. A to aj napriek tomu, ze lekar nam tvrdil, ze prirodzeny sposob nebyva az tak uspesny. Oplodnilo sa 20 vajicok. Z tohto poctu sa spravne vyvinulo 11 embryi, vsetky su jednotkovej kvality, dve z nich sa uz dokonca aj sami vyhatchovali. Takze vysledok je, ze dnes sme mali rozhodnut o pocte zamrazenych embryi, samozrejme, ze sme dali zamrazit vsetkych 11. Momentalne cakam, kedy mi povolia prvy transfer.
Nasim problemom je, ze sa to cele akosi vymklo z ruk a presiahlo to nase ocakavania, aj predpovede lekara. Ako som spominala, obidvaja sme katolici, upozornili sme na to aj lekara, uz samotne ivf bol pre nas problem, ale ako kazda zena ktorej sa nedari, tuzba po dietati bola silnejsia. Najhorsie vsak na celej veci je, ze nam vznikol az takyto vysoky pocet embryi a nasim problemom je, ze sme nikdy nechceli a nechceme zlikvidovat ziadne z nasich embryi. V mojich ociach je to vrazda. Teraz sa citim previnilo, mam vycitky svedomia a depresie, nemozem spavat. 11 je zrejme prilis vela, aby sa ich stihlo za zivot povkladat do maternice (mam 34 rokov), zlikvidovat ich nemozme a darovanie je pre mna tiez nepripustne - jednak z dovodu, ze by som sa utrapila keby moje dieta vyrastalo niekde v neznamom a zaroven preto, ze si darcovsky system neidealizujem a predpokladam, ze aj tak sa v praxi realne nenajde tolko zaujemcov o embrya, kolko ich je poskytnutych na darovanie. Takze prdpokladam, ze darovanim by sme tie embrya odsudili na desiatky rokov mrazenia bez sance bud na zivot alebo aspon na dostojnu smrt. Vela som citala clankov o tom kolko stotisicov embryi je mrazenych po celej europe. Ale aj logika mi hovori, ze nemoze byt tolko zaujemcov kolko je "prebytocnych" embryi, ked si vacsina parov vyrobi embrya z vlastnych buniek.
Takze chcem poprosit aj zeny, ktore mali takyto vysoky pocet embryi o Vasu skusenost, ci ste ich stihali vsetky "minut" a ci si ich davat vkladat po dvoch alebo ako - mojim jedinym riesenim zostava, ze chcem dat sancu vsetkym embryam, aby sme ziadne nezabili.
Prosim, nepiste mi, ze je to nasa vina, ze sme tam vobec sli. Uz sa stalo, nechcem sa vyvinovat, ale konali sme pod vplyvom okolnosti, zufalstva a striktne sme sa drzali tvrdeni lekarov, ktorych sme povazovali za autoritu ako odbornikov. Podla lekara, v priemere maju zeny na zamrazenie len 3 embrya. Taktiez, pri vybere oplodnenia prirodzenou metodou nam nedavali vysoke sance. A nasledne tiez, pocas kultivacie sa nepredpokladalo, ze sa spravne rozdeli do tohto stadia az tolkoto embryi a ze vsetky budu jednotkove. Vascinou nas "strasili" a tvrdili, ze to nie je take jednoduche. Aj na nete mnohe pisu o opakovanych cykloch ivf. Chyba zrejme bola, ze mi mohli stanovit nizsie davky stimulacnych hormonov (vraj som mala velmi dobru ovarialnu rezervu) a nasou chybou bolo, ze sme dali oplodnit vsetkych odobratych 29 vajicok - tam sme tiez naivne verili tvrdeniam, ze oplodnovaňie prirodzenou metodou nebyva take idealne. Jednoducho sa stalo a keby som mala sancu vratit cas, teraz uz konam inaksie. Boli sme naivni, hlupi, zaslepeni tuzbou po vlastnom dietati. Teraz vidim, ze ani to nestoji za likvidaciu tolkych ludskch bytosti v podobe embryi a za ten pocit viny a obav ako ma za to bude sudit Pan Boh, pokial nakoniec niektore z embryi budeme musiet zlikvidovat.

Ospravedlnujem sa za prehnane dlhy prispevok, ale tato moja "spoved" mi zaroven poskytla trochu ulavy pri bremene previnenia, ktore nesiem.

esterba
19. jún 2021

@nestastna2018 matka, co by si o svojom dietati mohla mysliet, ze je hrackou v rukach satana... no neviem, ako by sa o takej matke dalo slusne... zamysli sa nad tym, kam sa takymto uvazovanim uberas, lebo k dobremu to nie je. Tvoj postoj vyciti z teba aj dieta a podpise sa to na nom, na jeho spravani aj vasom vztahu.

mircalla
19. jún 2021

@cecilia29 Nie, nie je to dokazane. Je to sice par stranok, kde sa to tvrdi, za ktorymi su odporcovia IVF, ktori sa ale neodvolavaju na ziadne konkretne zdroje ani mena. Hoax, nic viac. Nuz je mi Vas dievcata dost luto, nechcela by som zit ako vy, ked tu tak citam, co tu predvadzate....

mircalla
19. jún 2021

@esterba Presne tak. Konecne normalny a triezvy nazor.

nestastna2018
autor
19. jún 2021

@jana005 to nie je citát z biblickych čias, ale zjavenie p. Ježiša z roku 2016, takže v danom čase už o umelom oplodnení samozrejme vedel. Len som chcela vedieť, či to bolo cirkvou uznané zjavenie alebo o čo ide, akosi som k tej knihe na nete nenašla viac relevantných informácií.

@cecilia29 Neviem, či zdravotné problémy u týchto detí sú dokázané. Hovorilo sa to v minulosti. Lekári ti teraz k tomu povedia len toľko, že sú na tom rovnako ako prirodzene počaté deti - že je to všetko o genetike,čo podedia od svojich rodičov. Zároveň, z vlastnej skúsenosti viem, že na Slovensku nik neskúma a nezbiera údaje o dieťati, či je zdravé a či sa počalo prirodzene a či z ivf, ani či sa ďalej vyvíja normálne alebo nie. Takze nik nevie vyhodnotiť zdravotné problémy u detí z ivf, aspoň v našich podmienkach nie. Ale mne nejde o zdravotné problémy, tie skôr či neskôr postretnú každého človeka. Skôr ide o to, že uvádzajú, že je ťažké tieto deti udržať od hriechu. To by ale znamenalo, že je pre ne všetko vopred stratené a márne, to je pre matku neskutočne negatívna a depresívna myšlienka. Nedá sa riadne žiť s vychovávať dieťa s myšlienkou, že aj tak bude zlé. Čo potom s tými ostatnými embryjami? Na jednej strane predstavujú život a majú právo žiť, ale podľa tohto by ich narodenie do sveta pre nich znamenalo čo, keď sú možno vopred stratené?
Nerozumiem tomu. Pre mňa Ježiš znamená nádej a milosrdenstvo a nie zatratenie nevinného dieťaťa vopred. Keď sa napríklad pozriem na seba, ja nepochádzam z umelého oplodnenia a napriek tomu som bola celý život skúšaná a vystavovaná hriechu a spáchala som obrovský hriech. Neviem, či sa to týka len detí z umelého oplodnenia, týka sa to zrejme nás všetkých.
Tiež mám tie knihy od Márie Valtorty, prvé dva diely, ešte som ich celé nestihla prečítať a práve preto mám tento zmätok, keďže pre mňa je Pán Boh milosrdenstvo a obrovská láska a Pán Ježiš náš obhajca pre Pánom Bohom.

klip0
19. jún 2021

@nestastna2018 a máte už dieťa z niektorého z tých embryí alebo ešte nie ? Ak áno tak ako sa mu darí ?

zooeynka
19. jún 2021

@nestastna2018 nezabudaj ze tie Jezisove zjavenia su pisane tak, aby vyhovovali katolickej cirkvi. Ak by povedal nieco co nabura system cirkvi tak take zjavenie nebude nikdy zverejnene a to co zverejnia musi zapadat do potrieb cirkvi(nie Boha). Netrap sa.

mircalla
19. jún 2021

@nestastna2018 Prepac, ale pripadas mi, ako mierne nesvojpravna. Akoby si si nevedela v hlave usporiadat zakladne veci a prijat zodpovedost za svoje skutky. To, co si tu dala o tom satanovi....nuz mozno by sa skor zisla odborna moc. Ale som prekavapena, ze hocico, co si precitas ti dokaze tak lahko znechutit vlastne dieta. Valentyn si pokecal s Jezisom o IVF...to vazne? To chces prezit svoj cely zivot v strachu a tryzneni sa? Nuz nic, nemam co dodat, fakt stredovek a la Zaborska niektore komentare

derdia
19. jún 2021

@nestastna2018 ahoj neviem si predstavit tvoje zufalstvo... Ale porsdim ti jedno. Je to ako to je. Nebol to tvoj zamer. Vymklo sa to z ruk. Ale tvoja jedina sanca teraz je, porozoravat sa z Bohom vsetko toto mu povedat, on ta pocuje...vyrozoravaj sa jemu a teraz to vloz do jeho ruk...a rob tak ako to citis teraz uz z jeho vedenim... Neviem ako sa on na to pozera... Ale myslim si, ze asi lepsie je dat tym detom sancu na zivot....chod na ten transfer, uvidis ako to bude. On sa o to postara a hlavne mu doveruj... Aj tvoje pochybnosti zufalstvo a vsetko okolo sa tesi ten ZLY, ze to prezivas... Takze musis sa spat odovzdat do ruk Bozich... Neboj on sa postara!!!!!! A vyriesi to mozno budes az prekvapena ako👍😊

nestastna2018
autor
19. jún 2021

@zooeynka chcela som informáciu, či je to skutočne uznané zjavenie. Lebo nie všetky sú, o niektorých sa ukázalo, že nie sú pravdivé.

zooeynka
19. jún 2021

@nestastna2018 a ak je uznane a nie je pravdive?

nedockavasom
19. jún 2021

@cecilia29 nie je nic take ako zeby tieto deti boki viac chore alebo problemove..toto je hoax

nestastna2018
autor
19. jún 2021

@derdia napísala si to rozumne a citlivo, mám podobný názor, len ja už mám teraz v živote zase o niečo komplikovanejšie okolnosti a zase ide všetko úplne iným smerom. Prekvapená už veru som ako všetko toto naberá obrátky a kam to smeruje.

cecilia29
19. jún 2021

@nestastna2018 neverím že je to dieťa vopred odsúdené. Snaž sa ho vychovať najlepšie ako vieš a bude dobre. Každý je viac či menej hriešny .Vieš ako je to s mágiou - otvára vtedy dvere Stanovy. Ale stále je to zvratitelne. Mária Magdaléna mala v sebe 7 zlých duchov a stala sa svätou keď sa rozhodla pre Lasku 🙂

@mircalla si odborníčkou na katechizmus kat. Cirkvi že komentujes? Autorka hľadá radu ,povzbudenie u veriacich .

lenka9g
19. jún 2021

@nestastna2018 ahoj,napíšeš nám ako ste dopadli? Máte bábo ? Koľko máte ešte zmrazených embryí?

nestastna2018
autor
19. jún 2021

@mircalla viem, že mi nerozumieš a môžem ti pripadať na hlavu. Čítala som tvoje príspevky a viem, že nie si veriaca a práve preto ma nemôžeš pochopiť, čo prežívam. Ja prijímam zodpovednosť za svoje skutky. Viem, že čo som pred rokmi urobila, už teraz nezmením. Lenže teraz, s odstupom rokov už lepšie rozumiem, že moje konanie nebolo správne. Nie som dokonalá, som len slabý hriešny človek plný chýb, ktorý sa však dopustil obrovského hriechu, ktorý nielenže je previnením voči Bohu, ale má dopad aj na nevinných. Vtedy som nevedela posúdiť všetko čo činím a všetky možné následky, teraz to už vidím jasnejsie, a to stále ešte neviem všetko. Človek dozrieva postupne, rokmi, životom, skúškami. Nehovor mi, že ty si nikdy v živote nič neľutovala, neobzrela si sa spať, doprava ani doľava. V roku, keď som zakladala túto tému, som hľadala útechu a názory, rady od iných veriacich žien. Zároveň som chcela byť výstrahou pre druhé ženy, ktoré rovnako ako ja, dopredu nevedeli posúdiť a zvážiť všetky následky, ktoré môžu nastať. To platí rovnako aj teraz.

mircalla
19. jún 2021

@nestastna2018 Ano, presne tak mi pripadas..

jana005
19. jún 2021

@nestastna2018 ako si môžeš myslieť, že dieťa z umelého oplodnenia je zlé?
Veď predsa Ježiš je láska.
Prestaň prosím ťa v rámci zachovania tvojho
zdravého rozumu hľadať všade na nete o tom informácie. Keby cirkev potvrdila pravosť toho zjavenia, tak to je o tom, že niekto sa tak rozhodol, že je to pravda. A zrazu budeš kľudná, keď niekto od stola sa rozhodne, že to nie je pravda?
Pripadáš mi ako človek veľmi ovplyvnitelny, vôbec nemáš vlastné názory a zdravý rozum, hľadáš niečo zlé tam, kde vôbec nie je.
Ak to dieťa máš, tak fakt s tým už prestaň a užívaj si život s ním a buď rada, že vám bolo dopriate mať dieťatko

mircalla
19. jún 2021

@jana005 Opat 100% suhlas

yvanielka
19. jún 2021

@nestastna2018 a máte už to bábätko? Podarilo sa?

mircalla
19. jún 2021

@yvanielka Ja dufam, ze v tomto pripade radsej nie.

bykaterina
19. jún 2021

@nestastna2018 vieš čo ty si zlá zlá zlá osoba..ako môžeš povedať o dieťati že je zlé? Súdis niekoho , kto ti dal práva robiť to? Poznám deti ktoré sú drogovo závislé a žiadne nie je z Ivf ..a to zhodis na čo???
Že sa nehanbíš no Boh sa určite chytá za hlavu keď to číta a Ježiš nebol priklincovany tak by ťa kopol asi do zadku. Prepáč ale toto je kde v akej viere v akej biblii si domýšľať a vymýšľať a veriť hoaxom?
Treba mať čisté srdce ale podľa mňa keďže stále neodpovedáš či máš dieťa atď tak Asi si Len postáva čo prišla rozprúdiť debatu a zasa plachnes..a tu sa budú baby kusat medzi sebou... To si teda riadny katolík šíriť zlobu medzi ľuďmi... nikto ťa do Ivf netlačil ani netlačí tak nechaj žiť ľudí čo to chcú absolvovať žiť ako oni nechávajú teba žiť svoj život..

zooeynka
19. jún 2021

@yvanielka tak asi autorka dieta nema ked riesi vinu a bicuje sa. Keby mala dieta tak kmita okolo neho a nema cas/chut/energiu umarat sa.
Mila autorka, tuzbu po dietati mas danu Bohom, preco sa tyras za to, ze si urobila vsetko preto, aby si ho mala?

mircalla
19. jún 2021

@nestastna2018 Este tolko ti poviem. Hoci nie som veriaca, su tu veriace, z ktorych prispevkov si viem zobrat nejaku mudrost. Z teba ide nieco velmi negativne, az sebadestruktivne. Prepac, ale to s tym satanom si zabila. Sustred sa najpvr na to, aby si sa pokusila mat rada, pokusila si ai odpustit a nezila v neustalom strachu a analyzach...Pre tvoje dobro dufam, ze to dieta nemas, predstav si, co by muselo prezivat, ked mas na to takyto pohlad. Co sa stalo, uz nezmenis

yvanielka
19. jún 2021

@zooeynka Príspevok je z roku 2018, tak preto som nevedela či sa trápi tým že dieťa už má z IVF alebo nie

zooeynka
19. jún 2021

@yvanielka ano viem. Ale ktora matka by svoje dieta pocate ivf nazvala"satanskym"? (Nepamatam uplne presne ako to definovala na ktorejsi strane, ale teda soklo ma to). Cize dieta podla mna nema

kylie1983
19. jún 2021

Ja by som tiez rada vedela, ako nakoniec autorka diskusie dopadla, ci ma detičky alebo nie. Nechceš sa k tom vyjadrit?

gagik
19. jún 2021

Ja si myslim, ze sa rozisla aj s muzom a o to viac ju tato situacia škre.

nestastna2018
autor
19. jún 2021

@bykaterina ja som nepovedala nič o tom, že by dieťa malo byť zlé. To si si zrejme zle prečítala alebo vysvetlila. Ja som len uviedla v príspevku citáciu z jednej knihy a žiadala som ľudí, ktorí o tom majú informácie, či niečo o takom zjavení vedia alebo či o ňom počuli. Nevkladaj mi ani mi nepripisuj vyjadrenia, ktoré som nikdy nepovedala.

nikuska744
19. jún 2021

@nestastna2018 ja dúfam, že to dieťa z IVF nemáš. Hrozne by trpelo pri takej sibnutej materí.

stevvvka
19. jún 2021

Poprosím ženy, ktoré nie sú veriace, aby boli tolerantní k veriacim.

Už to tu skor odznelo - ak by som napísala, že som lgbti alebo chcem zmeniť pohlavie, dostalo by sa mi viac pochopenia a tolerancie, ako keď napíšem, že som vEriaca.
Nikoho nenútim veriť a môžete si myslieť, že som na hlavu, ok, je to váš názor, neberiem vám ho. Ale prosím, rešpektujte, že existujú veriaci, ktorý majú iný pohľad. Nemusíte to chápať ale nepresviedcajte nás o tom, aké je to nelogické a pod.

Mila autorka, tebe odporúčam tu na MK skupinu veriace mamičky ale aj rozhovor s kňazom, najlepšie s viacerými, resp. S takým, ktorý sa trochu v tejto téme orientuje.

Ty sa sustred nato, že TÝM, CO MILUJÚ BOHA, VŠETKO SLÚŽI NA DOBRE.
Boh dokáže z akéhokoľvek hriechu ci zlého skutku spraviť niečo dobré.

To, že si pochybila, je jedna vec. Boh vidí tvoju ľútosť, vidí, či je uprimna. Možno budeš svedectvom pre ženy, ktoré sa rozhodujú, a odradí ich od podobnej chyby - ja neviem, ako to ma Pan Boh vymyslené, načo toto bolo všetko dobre. Ale ver, že Boh ta miluje. Nenávidí hriech a zle skutky, ale stále je to tvoj nebesky Otec. V Ňom hľadaj útechu a odpustenie.

Neviem, ako je to so zjavením, či je uznané... Ale neexistuje hriech, ktorý by Boh nemohol odpustiť.
Ak by si pohybovala, či dieťa je v rukách satana a podobne veci... Nuž, diabol je reálny a dokáže uškodiť. Ale Ježiš je Pan, je mocnejší, On už na kríži vyhral, vykúpil nás všetkých. On vyhral boj s diablom.

Naozaj odporúčam rozhovor s kňazom a hľadať takého, u ktorého by si sa mohla vyspovedať.