icon

IVF mi zničilo život

nestastna2018
17. okt 2018

Ahojte zeny,

chcem Vas poprosit o povzbudenie, skusenosti a tiez sa jednoducho vyrozpravat z mojej situacie.
Aktualne som v stadiu 1. IVF, kedze sa nam s manzelom nedarilo tri roky sa dopracovat k potomkovi.
Cela stimulacia sa vyvijala az prilis dobre, nemala som ziadne negativne priznaky, aj psychicky som sa citila lepsie nez kedykolvek predtym, lekari si na kontrolach pochvalovali, ze to ide vyborne a mozem byt spokojna.
Minuly tyzden som absolvovala odber kde mi odobrali 29 vajicok, to bol prvy sok, kedze takyto pocet som necakala. Hned v den odberu mi doktor oznamil, ze transfer sa odklada (cerstvy transfer nebude), kedze u mna vidi predpoklad na rozvoj hyperstimulacneho syndromu - pokial by mi urobili cesrtvy transfer, vraj by som zomrela ja aj embryo. Moje vajecniky prilis zareagovali na stimulaciu. Predpisal mi injekcie kortikoidov a fraxiparin na odoznenie syndromu. Zaroven vsak chvalil, ze take kvalitne vypestovane vyjicka za tie roky vo svojej praxi davno nevidel.
Kedze sme obaja katolici, ale aj kvoli tomu, ze sme chceli prirodzenejsi sposob, na oplodnenie sme si zvolili metodu prirodzeneho oplodnenia, ICSI aj PISCI sme nedavali. A to aj napriek tomu, ze lekar nam tvrdil, ze prirodzeny sposob nebyva az tak uspesny. Oplodnilo sa 20 vajicok. Z tohto poctu sa spravne vyvinulo 11 embryi, vsetky su jednotkovej kvality, dve z nich sa uz dokonca aj sami vyhatchovali. Takze vysledok je, ze dnes sme mali rozhodnut o pocte zamrazenych embryi, samozrejme, ze sme dali zamrazit vsetkych 11. Momentalne cakam, kedy mi povolia prvy transfer.
Nasim problemom je, ze sa to cele akosi vymklo z ruk a presiahlo to nase ocakavania, aj predpovede lekara. Ako som spominala, obidvaja sme katolici, upozornili sme na to aj lekara, uz samotne ivf bol pre nas problem, ale ako kazda zena ktorej sa nedari, tuzba po dietati bola silnejsia. Najhorsie vsak na celej veci je, ze nam vznikol az takyto vysoky pocet embryi a nasim problemom je, ze sme nikdy nechceli a nechceme zlikvidovat ziadne z nasich embryi. V mojich ociach je to vrazda. Teraz sa citim previnilo, mam vycitky svedomia a depresie, nemozem spavat. 11 je zrejme prilis vela, aby sa ich stihlo za zivot povkladat do maternice (mam 34 rokov), zlikvidovat ich nemozme a darovanie je pre mna tiez nepripustne - jednak z dovodu, ze by som sa utrapila keby moje dieta vyrastalo niekde v neznamom a zaroven preto, ze si darcovsky system neidealizujem a predpokladam, ze aj tak sa v praxi realne nenajde tolko zaujemcov o embrya, kolko ich je poskytnutych na darovanie. Takze prdpokladam, ze darovanim by sme tie embrya odsudili na desiatky rokov mrazenia bez sance bud na zivot alebo aspon na dostojnu smrt. Vela som citala clankov o tom kolko stotisicov embryi je mrazenych po celej europe. Ale aj logika mi hovori, ze nemoze byt tolko zaujemcov kolko je "prebytocnych" embryi, ked si vacsina parov vyrobi embrya z vlastnych buniek.
Takze chcem poprosit aj zeny, ktore mali takyto vysoky pocet embryi o Vasu skusenost, ci ste ich stihali vsetky "minut" a ci si ich davat vkladat po dvoch alebo ako - mojim jedinym riesenim zostava, ze chcem dat sancu vsetkym embryam, aby sme ziadne nezabili.
Prosim, nepiste mi, ze je to nasa vina, ze sme tam vobec sli. Uz sa stalo, nechcem sa vyvinovat, ale konali sme pod vplyvom okolnosti, zufalstva a striktne sme sa drzali tvrdeni lekarov, ktorych sme povazovali za autoritu ako odbornikov. Podla lekara, v priemere maju zeny na zamrazenie len 3 embrya. Taktiez, pri vybere oplodnenia prirodzenou metodou nam nedavali vysoke sance. A nasledne tiez, pocas kultivacie sa nepredpokladalo, ze sa spravne rozdeli do tohto stadia az tolkoto embryi a ze vsetky budu jednotkove. Vascinou nas "strasili" a tvrdili, ze to nie je take jednoduche. Aj na nete mnohe pisu o opakovanych cykloch ivf. Chyba zrejme bola, ze mi mohli stanovit nizsie davky stimulacnych hormonov (vraj som mala velmi dobru ovarialnu rezervu) a nasou chybou bolo, ze sme dali oplodnit vsetkych odobratych 29 vajicok - tam sme tiez naivne verili tvrdeniam, ze oplodnovaňie prirodzenou metodou nebyva take idealne. Jednoducho sa stalo a keby som mala sancu vratit cas, teraz uz konam inaksie. Boli sme naivni, hlupi, zaslepeni tuzbou po vlastnom dietati. Teraz vidim, ze ani to nestoji za likvidaciu tolkych ludskch bytosti v podobe embryi a za ten pocit viny a obav ako ma za to bude sudit Pan Boh, pokial nakoniec niektore z embryi budeme musiet zlikvidovat.

Ospravedlnujem sa za prehnane dlhy prispevok, ale tato moja "spoved" mi zaroven poskytla trochu ulavy pri bremene previnenia, ktore nesiem.

zooeynka
20. jún 2021

@stevvvka brzdi, lebo nazvat niekoho farizejom za to, ze nejde v nedelu do kostola je silne kafe. Moze byt 1000x lepsi clovek ako ten, co je v kostole kazdy den. Posudzovat cloveka podla navstev kostola je take"krestanske". A moralny kompas ma kazdy v sebe, nepotrebujem pocuvat dristy o pekle, prvotnom hriechu a neustalej vine (pozri ako dopadla autorka vdaka pocitu viny), clovek dostal slobodnu volu a svedomie tak nech ho pouziva podla svojej vyspelosti. Nie kazdy potrebuje vedenie od knazov, z ktorych malokto je tak cisty, aby mohol pomahat druhym, sami maju so sebou co robit aby nehresili(ehm).

bykaterina
20. jún 2021

@stevvvka prosím ťa netrep, ty sa tu ideš hrať na super kresťana a súdis ľudí...to že ideš v nedeľu do kostola dobrého človeka z Teba nerobí.. viera nie je o Tom že idem v nedeľu ukázať nové handry a auto do kostola..a po omši ohovárať a podobné.. chýba ti pokora
Ako vieš Boh je všade nie len v nedeľu v kostole..
Koľko vás tam v nedeľu sedí daňových podvodníkov, tyranov, alkoholikov, ľudí čo sú v manželskom 3uholniku.. nedeľná návšteva kostola nestačí..

stevvvka
20. jún 2021

@zooeynka nehovorím, že kto nechodí v nedeľu do kostola, je farizej. Čítaj s porozumením, prosím. Každý má na svojom svedomí ci chodi a kedy do kostola.
Vyjadrila som sa na margo komentára, kde pani chodí do kostola radšej cez týždeň, lebo v nedeľu je tam veľa ludi. Toto je farizejske. Prispôsobovať si vieru podľa vlastných pravidiel. To nie je o tom, čo cirkev ci kňazi hovoria, ale keď raz verím v Boha, tak dodržiavam aj Božie prikázanie. Tie, ktoré dal sám Boh, že mám svatit nedeľu.

Kto nepozná Boha, nežije vieru, nemôže pochopiť autorku. A vyjadrovať sa, že nemala ísť na umelé oplodnenie, keď je veriaca...urobila chybu. Stáva sa. Nikto z nás nie je svätý, každý robí chyby. Niekto podstúpi IVF a potom nájde vieru.

Síce môžeš mať morálny kompas a žiť slušne, ale každý z nás robí chyby. Každý má občas pocit viny ci výčitky svedomia. A presne pre to je tu viera, okrem iného, aby sme sa vedeli posunúť ďalej, aby sme si dokázali odpustiť. Aby sme dokázali odpustiť iným.

Nemusíš počúvať dristy o pekle, ale diabol je reálny, to nie je rozprávka. Veľa zla je vo svete len preto, lebo ľudia neveria, že satan existuje. Hrajú sa s ohňom.

Nepostrehla som nikde v pravidlách, že autor musí komentovať, ako dopadol. A nie je to ani jeho morálnou povinnosťou a nie je to ani právo diskutujúcich vedieť, ako to dopadlo.
Že vás to zaujíma, je jedna vec. Ale písať autorke, že mala by odpovedať.. No nie, keď nechce, nemusí.

bykaterina
20. jún 2021

@stevvvka a inak ty super kresťanka čo robís v skupine silikónové prsia??? To sa ti zdá ok? 🙈

stevvvka
20. jún 2021

@lienka.7 čítaj PROSÍM TA s porozumením. Netvrdím, že moje názory sú najlepšie. A názory neveriacich rešpektujem. Co nedokážem rešpektovať je tlak neveriacich na veriacich.

Možno viera nie je LEN o nedeľnej návšteve kostola, je aj o inom, ale ja AJ o tom, svatit nedeľu. A keď niekto tvrdí, že verí, ale ze nejde v nedeľu do kostola... Tak k tomu som sa vyjadrila.

Ženy môžu byť zvedavé, ale nemaju žiadne právo na odpoveď, ani morálne ani nič. Keďže autorka neodpovedala, asi sa Nechce vyjadrit. Nie je to jej povinnosť.

gagik
20. jún 2021

@stevvvka no ale keby odpovedala,tak by to vnieslo dost svetla do celej veci…napr.ak sa s manzelom rozisli,tym padom je cele ivf uplne pasé a uplne by som napr.pochopila jej zmyslanie, ze teraz,co s embryami,tiez by ma to trapilo…alebo tak isto keby sa jej napr.podarilo otehotniet prirodzene,ze uz ma aspon 2 deti teraz…

stevvvka
20. jún 2021

@bykaterina tak toto je gól 😄posudzovať moju vieru na základe toho, v akej som skupine.😄

Nuž ale aby si mohla kľudne spávať, nedávno tu vo fóre bola téma, kde autorka žiadala o rady k silikónovým prsiam.. Odporúčali jej túto skupinu, tak som bola zvedavá, či tam riešia aj zmenšovanie poprsia zo zdravotných dôvodov.. A ani nie kvôli mojim prsiam... Ale ty mi vlastne vôbec nemusíš veriť, a ja ti vôbec nemusím vysvetľovať svoje pohnútky.

Ísť v nedeľu do kostola zo mňa kresťana nerobí. Ale ak som pravý kresťan, mala by to byt jedna z veci, okrem iných ďalších, ktoré by nemali v mojom živote chýbať... Tak mi nepodsuvaj tvrdenia, ktoré som nikde nepísala...

bykaterina
20. jún 2021

@stevvvka áno na každého máš dvojaký meter 😂💪..a tie šaty štýlu,,cecky ven,, čo si hľadala na ploché kde ako správny kresťan by si kde dala? 🙈
Nečakám odpoveď lebo je mi to šumak. Peknú nedeľu

terezka1947
20. jún 2021

@bykaterina no,necitam.to tu cele,ale co ma krestanstvo s tym,ci si niekto da silikonove prsia,ci nie?
Ja sa tiez rada pekne obleciem,aj rada tancujem,mam rada spolocnost,aj sa o seba staram.
A napriwk tomu som a snazim sa byt praktizujuca krestanka.
Veriaca zena znamena byt neupravena,nikdy neostrihana,vo vytahanych satach,sediaca iba doma?ale to je nejake pomylene.

bykaterina
20. jún 2021

@terezka1947 keď ideš na niečo reagovať prečítaj si diskusiu a nevytahuj niečo z kontextu.. prečítaj si to a pochopíš, prečo ťa reakcia

elenita
20. jún 2021

@bykaterina vobec som to nemyslela v zlom, len mam z toho cele dojem, ze to skratka cele vypalilo zle, a aj preto sa tu autorka bicuje a trapi. Ak sa mylim, o to lepsie. Ja kazdej zene, ktora po nom tuzi, doprajem zdrave babatko.

terezka1947
20. jún 2021

@bykaterina nechcela som nijak utocit,preto som aj pisala,ze som to cele necitala.
Cize prepac,ak som sa ta dotkla.

bykaterina
20. jún 2021

@elenita to Asi nepatrilo Mne 😊

bykaterina
20. jún 2021

@terezka1947 nie neboj nedotkla 😊 ja som otvoreny človek, ale skús si pozrieť posledné dve strany a pochopíš 😉

elenita
20. jún 2021

@bykaterina patrilo, kedze si mi napisala, ci s takou bujnou fantaziou nepisem scenare pre tv hnoj 😝 tak ze nemyslela som to v zlom, len som mala dojem, ze sa autorka aj teraz preto velmi trapi, tak to boli scenare, co mi napadli...

stevvvka
20. jún 2021

@bykaterina keď nečakás odpoveď načo rypes? To je také konikovske... Prečítať profil a odsúdiť. Co keď som sa obrátila k Bohu neskôr, až po hľadaní tých šiat? To ti ale vôbec nenapadlo v tej tvojej hlavičke plnej predsudkov, že? 😊

Môžeš hľadať aj ďalej v mojom profile, čo ešte neladí so životom krestana... Ak nemáš čo iné na robote, nech sa páči...
A keď nájdeš, kľudne to sem napíš, ako sa hovorí, splechni mi to do tváre...

Ale ja si za svojimi názormi stojím. A hlavne, nikde nepíšem, že som svätá. Nikde nepíšem, že som ideálny kresťan a už duplom sa nehrám na niekoho bez hriechu..

bykaterina
20. jún 2021

@stevvvka No prvé komentáre nehovoria o Tom že by si Nebola ideálna kresťanka...
Joj a keď nevie človek argumentovat napíse to aj také koníkovske atď... Nie nie je to tak je to iba argumentácia a diskusia...toto u nás bežne robíme..

stevvvka
20. jún 2021

@bykaterina vkladás mi do úst slová a tvrdenia, ktoré som nevyslovila....

terezka1947
20. jún 2021

Chapem...myslim,ze chapem autorku.
Co tymto celym chcela povedat.
Nie je lahke byt praktizujucim veriacim.
A uz vobec nie je lahke urobit chybu. Akukolvek. Pretoze potom je veriaci brany ako "ahaaaa,ta ty si taky veriaci?to ako si mohol,to co za vieru mas,to je toto tvoje nedelne vysedavanie v kostole,no vidis....
Smiat sa je lahko.
Vzdy je lahsie sa vysmiat z priestupku a v duchu si tak hladkat ego,ze....aha,ze veriaci. Ja nie som a som lepsi ako on.
Veriaci nesmie napisat svoj nazor,postoj....lebo obmedzuje svojim nazorom inych.
Ale neveriaci moze si kopnut kde chce. To je ok.
Pardon. Vlastne nie. To len veriaci inych poucuju a samuch seba povazuju na nadludi.
Teraz je IN kracat v tolerancii so vsetkym a kazdym. Neexistuje zlo,ano dobro.
Max Kasparu,znamy to clovek raz povedal,ze nestastim dnesnej doby je prave toto. Zrelativizovat dobro a zlo. Vlastne neexistuje.
Vsrtko je dovolene kazdemu. Ludia sa uz nevedia pobit za pravdu...lebo,co je pravda?kde je?

cecilia29
20. jún 2021

@terezka1947
Presne si to vystihla.

Dnešný liberálne orientovaní ľudia sú veľmi tolerantní , ale len k ľuďom s rovnakým názorom ako majú oni.
Krestanom sa môže samozrejme nadávať, netolerovať ich, posudzovať. Dokonca napísať (v komentoch vysie), že ľutujú moje deti, či dieťa autorky. Ľutovať potratene dieťa, či dieťa adoptované homosexuálnym párom ľutovať nebudú. Psychické či fyzické problémy žien po ivf a potratoch ich tiež netrápia.

Človek patriaci do RK Cirkvi , snažiaci sa dodržiavať jej pravidlá je automaticky čudák. Je to totiž také čudné dodržiavať pravidlá spoločenstva v ktorom žiješ.
RKC je samozrejme skazená,lebo pedofilny kňazi a ohovarajuce tety po omši ...večne omielana pesnička. Ako keby nám hrešit a robiť zle kázala sama Cirkev. Nechápem čo nie je jasné na Tom že.su to hriechy jednotlivcov. Samozrejme sa.zabuda na to množstvo dobrá čo robila a robí cirkev. Vzdelanie, školy , rovnoprávnosť, charita- to všetko sa tiež dialo pod záštitou Cirkvi a bolo to dobré. V dnešnej dobe - v každom kúte sveta , v chudobných a vojnami zasiahnutých krajinách je stovky misionárov ktorí riskujú životy pre druhych. Na SK charita, práca vo vezniciach, s bezdomovcami . To sa však nevidí...

zuzumajko
20. jún 2021

@nestastna2018 ahoj. Ja som po 3 neuspesnych ivf, porode mrtveho babatka a 3 samovolnych potratoch..a som veriaca. Nakoniec sme boli pozehnani dcerkou. Mali sme 32 vajicok a z nich sa spravne delili 4. Nam toto posledne ivf vyslo na prvy pokus, ale tie predchadzajuce boli zle.. uprimne, ak by Boh nechcel aby sme sa rozmnozovali tymto sposobom, nedovolil by nam nan prist. Boh je milostivy k tym, ktori prosia. Ja som si nasu malu asi vymodlila. Rodila som v 37 rokoch po 10 rokoch padov. Este mame 2 zamrazene vajicka. Mam take zdravotne komplikacie po porode dcerky, ze dalsie babo mat by bol velky risk a aj zazrak... takze my budeme asi dozivotne tie 2 zamrazene embryjka platit.
Netryzni sa. Nepomoze ti to otehotniet. Musis mysliet pozitivne. Ver mi, za svoj zivot som zazila vela situacii, kde sme si s manzelom povedali, ze Pan Boh sa vzdy postara.. ja by som za knazom nesla. Este viac ta to psychicky znici. Kontaktuj psychologa ak mas az take vycitky svedomia, ale ver mi, na zakl mojich skusenosti to naozaj nemusi vyjst na 1x

bykaterina
20. jún 2021

@terezka1947
@cecilia29 baby prekrucate.. ja som kresťan vám sa to hovorí keď ste otehoneli možno po pol roku možno na prvú supu...vy sa vcitte do ženy ktorej sa aj 5r nedarí .. každá skúša ovilacne testy, bylinky atď nemyslíte si...
Každá jedná čo sa dá na Ivf klobúk dole nie je to ľahké či psychický ale aj finančne..je mi jasné že vy to neviete a buďte radí..
Ja som len poukázala čo sa týka tej kočky že nebudem sa hrať na človeka bez chýb keď do riti mám ich milión a aj najlepšie myslená vec môže pre niekoho znamenať moje zlyhanie...ale nebudem tvrdiť o sebe že ja som ťa a môžem súdiť.. pritom vodu kázem a víno pijem..
Mňa bude súdiť ale niekto iný ..na zemi úrady a justícia Ana druhom svete úplne niekto iný ale nie Vy..

terezka1947
20. jún 2021

@bykaterina ale nerozumiem...preco reagujes na moj prispevok?
Vobec nebol miereny na teba...ani nemam dovod.
Pisala som.iba,ze autorku asi chapem ako to mysli. Asi.
Mala som v zivote viacero zivotnych zastaveni,kde si bolo potrebne vybrat. A nevyberalo sa lahko.
A,viem sa vcitit do zien,kt.tazko sa k babatkam dostali a aj do zien,kt.9mesiacov zili s.tym,ze babatko ok nebude.
Neriesim tu tehotestva,sposoby ako kto k babatku pride.....
Islo mi v mojom prispevku o to,ze clovek si v zufalstve chce vybrat lahsiu cestu...a potom sa s tymnevie vyrovnat. Mysli si....ale ved,len raz,len v tejto situacii,ved to predsa Boh by umoznil,ved on to urcite inak mysli,joj,tie prikazania.
Nastadtie som sice tazko,ale rozhodla sa dobre...hoci nasledky si nesiem. No vnutorne som vyrovnana. Ale viem,ze keby som si vybrala lahsie rozhodnutia,asi sa mam po mnohych strankach lepsie,no vnutro by som ok nemala.
Prave preto neodsudzujem ludi,kt.v slabosti podlahnu.
Mozno autorka chce na svojom priklade povedat inym,aby nesli proti svojmu vnutru....ze ich to raz dozenie.
A je jedno akej temy sa to tyka.
Dokonca,myslim,ze je aj uplne jedno,ci clovek veriaci je,ci nie je.
Ked raz urobi nieco,s cim nie je uplne vyrovnany....pridu vycitky.
No,sme iba ludia...

bykaterina
20. jún 2021

@terezka1947 sorry omylom som ťa označila
Myslimuze všetci v daný moment urobíme v dánej dobe to najlepšie rozhodne.. lebo máme dané vedomosti a danú situáciu... človek nemá nič banovat

terezka1947
20. jún 2021

@bykaterina ja viem,ze vzdy by som to vsetko urobila rovnako=hoci ma to,aj moju blizku rodinu stalo vela sebazaprenia a straty mnoheho.
Ale...aj ja sa casto prichytim,ze ludi nejako skatulkujem,sudim....a veru,musim sa niekedy hanbit. Alebo uz pri procese skatulkovania dostanem riadny preplesk....

bykaterina
20. jún 2021

@terezka1947 žiaľ stavaysa ale vieš si to priznať a nehras sa n a dokonalú

cecilia29
20. jún 2021

@bykaterina na teba som ja nereagovala ale že vôbec.

bykaterina
20. jún 2021

@cecilia29 no vyzneli to tak 😂 bolo to také tajomné 😉🍀

akebergifts
20. jún 2021

@nestastna2018 Dobrý večer,
Mám 28 rokov a s manželom sme sa snažili 5 rokov o dieťa.
V roku 2019 som mala tiež 29 odobratých vajíčok. Z toho bolo 26 schopných oplodnenia. Oplodniť sme dali 16 a z toho nám celým procesom kultivacie prešlo 5. Náš prvý syn sa narodil minulý rok v septembri a som rada že máme ešte 4 mrazáčikov. Aj keď sa nám syn podaril ako sa povie na prvú šupu nemusí to byť tak aj pri druhom. Aj keď verím že bude všetko v poriadku. Tento mesiac plánujeme ísť do sanatória po druhé embryo. Klamala by som keby som tvrdila že som sa nezamýšľala nad tým čo bude zo zvyšnými embryami keďže sme chceli 3 deti. Ale netreba plánovať a zbytočne premýšľať nad tým čo a jak bude treba myslieť hlavne pozitívne. Najprv jedno zdravé a potom budete riešiť to čo a jak. Kľudne môžete spať. 🤗 Silno držíme palce nech Vám všetko vyjde ako si prajete. Dobrú noc prajem

cecilia29
20. jún 2021

@bykaterina teraz som čítala viac tvoje komentáre a vyťahovať na komentujúcu veci z profilu - v akej je skupine, aké má šaty,...no súdiš ju aj ty ..to už je tiež trošku cez.
Autorku trápilo svedomie a zverila s tým . Možno jej príspevok pomôže ženám rozhodnut sa . Ona sama keby vedela že je reálna šanca že vznikne tak veľa embryí,tak do toho zrejme nedje. Plus sú za.tym asi aj ine dôsledky ivf, kvôli ktorým má postoj aký ma.,. Ale nerieši iné zeny a ich ivf a nesudi. No dostane to spŕšku negatívnych a zosmiesnujucich komentárov. To je také tolerantné