IVF mi zničilo život
Ahojte zeny,
chcem Vas poprosit o povzbudenie, skusenosti a tiez sa jednoducho vyrozpravat z mojej situacie.
Aktualne som v stadiu 1. IVF, kedze sa nam s manzelom nedarilo tri roky sa dopracovat k potomkovi.
Cela stimulacia sa vyvijala az prilis dobre, nemala som ziadne negativne priznaky, aj psychicky som sa citila lepsie nez kedykolvek predtym, lekari si na kontrolach pochvalovali, ze to ide vyborne a mozem byt spokojna.
Minuly tyzden som absolvovala odber kde mi odobrali 29 vajicok, to bol prvy sok, kedze takyto pocet som necakala. Hned v den odberu mi doktor oznamil, ze transfer sa odklada (cerstvy transfer nebude), kedze u mna vidi predpoklad na rozvoj hyperstimulacneho syndromu - pokial by mi urobili cesrtvy transfer, vraj by som zomrela ja aj embryo. Moje vajecniky prilis zareagovali na stimulaciu. Predpisal mi injekcie kortikoidov a fraxiparin na odoznenie syndromu. Zaroven vsak chvalil, ze take kvalitne vypestovane vyjicka za tie roky vo svojej praxi davno nevidel.
Kedze sme obaja katolici, ale aj kvoli tomu, ze sme chceli prirodzenejsi sposob, na oplodnenie sme si zvolili metodu prirodzeneho oplodnenia, ICSI aj PISCI sme nedavali. A to aj napriek tomu, ze lekar nam tvrdil, ze prirodzeny sposob nebyva az tak uspesny. Oplodnilo sa 20 vajicok. Z tohto poctu sa spravne vyvinulo 11 embryi, vsetky su jednotkovej kvality, dve z nich sa uz dokonca aj sami vyhatchovali. Takze vysledok je, ze dnes sme mali rozhodnut o pocte zamrazenych embryi, samozrejme, ze sme dali zamrazit vsetkych 11. Momentalne cakam, kedy mi povolia prvy transfer.
Nasim problemom je, ze sa to cele akosi vymklo z ruk a presiahlo to nase ocakavania, aj predpovede lekara. Ako som spominala, obidvaja sme katolici, upozornili sme na to aj lekara, uz samotne ivf bol pre nas problem, ale ako kazda zena ktorej sa nedari, tuzba po dietati bola silnejsia. Najhorsie vsak na celej veci je, ze nam vznikol az takyto vysoky pocet embryi a nasim problemom je, ze sme nikdy nechceli a nechceme zlikvidovat ziadne z nasich embryi. V mojich ociach je to vrazda. Teraz sa citim previnilo, mam vycitky svedomia a depresie, nemozem spavat. 11 je zrejme prilis vela, aby sa ich stihlo za zivot povkladat do maternice (mam 34 rokov), zlikvidovat ich nemozme a darovanie je pre mna tiez nepripustne - jednak z dovodu, ze by som sa utrapila keby moje dieta vyrastalo niekde v neznamom a zaroven preto, ze si darcovsky system neidealizujem a predpokladam, ze aj tak sa v praxi realne nenajde tolko zaujemcov o embrya, kolko ich je poskytnutych na darovanie. Takze prdpokladam, ze darovanim by sme tie embrya odsudili na desiatky rokov mrazenia bez sance bud na zivot alebo aspon na dostojnu smrt. Vela som citala clankov o tom kolko stotisicov embryi je mrazenych po celej europe. Ale aj logika mi hovori, ze nemoze byt tolko zaujemcov kolko je "prebytocnych" embryi, ked si vacsina parov vyrobi embrya z vlastnych buniek.
Takze chcem poprosit aj zeny, ktore mali takyto vysoky pocet embryi o Vasu skusenost, ci ste ich stihali vsetky "minut" a ci si ich davat vkladat po dvoch alebo ako - mojim jedinym riesenim zostava, ze chcem dat sancu vsetkym embryam, aby sme ziadne nezabili.
Prosim, nepiste mi, ze je to nasa vina, ze sme tam vobec sli. Uz sa stalo, nechcem sa vyvinovat, ale konali sme pod vplyvom okolnosti, zufalstva a striktne sme sa drzali tvrdeni lekarov, ktorych sme povazovali za autoritu ako odbornikov. Podla lekara, v priemere maju zeny na zamrazenie len 3 embrya. Taktiez, pri vybere oplodnenia prirodzenou metodou nam nedavali vysoke sance. A nasledne tiez, pocas kultivacie sa nepredpokladalo, ze sa spravne rozdeli do tohto stadia az tolkoto embryi a ze vsetky budu jednotkove. Vascinou nas "strasili" a tvrdili, ze to nie je take jednoduche. Aj na nete mnohe pisu o opakovanych cykloch ivf. Chyba zrejme bola, ze mi mohli stanovit nizsie davky stimulacnych hormonov (vraj som mala velmi dobru ovarialnu rezervu) a nasou chybou bolo, ze sme dali oplodnit vsetkych odobratych 29 vajicok - tam sme tiez naivne verili tvrdeniam, ze oplodnovaňie prirodzenou metodou nebyva take idealne. Jednoducho sa stalo a keby som mala sancu vratit cas, teraz uz konam inaksie. Boli sme naivni, hlupi, zaslepeni tuzbou po vlastnom dietati. Teraz vidim, ze ani to nestoji za likvidaciu tolkych ludskch bytosti v podobe embryi a za ten pocit viny a obav ako ma za to bude sudit Pan Boh, pokial nakoniec niektore z embryi budeme musiet zlikvidovat.
Ospravedlnujem sa za prehnane dlhy prispevok, ale tato moja "spoved" mi zaroven poskytla trochu ulavy pri bremene previnenia, ktore nesiem.
@ceklis no tak ked nevedia v prvom rade mali dat urobit vsetky vysternia od genetiky, hemato, stitnej, repor,imunologie, hystero,.. a ak by bola zena OK jednoznacne urobit genetiku embryi. a ak by sa ukazalo ze su geneticky na prd ist ak je s tym par OK do DE
Je to naozaj take jednoduche?...Darovat embryo cudzim ludom ako bonbonieru?..Lebo v spajzi..(v mrazaku) nam ostalo a my uz si neprosime?..Nemate vy..co uz ste darovali pokracovanie svojho zivota ..tuzbu stretnut toho darovaneho cloveka..a plakat do bezvedomia preto..ze uz pre neho vo vasej rodine nebolo miesto?....Statisice zmrazenych embryi len v eu su vase pokusy s tuzbami..ktore viedol ten rozum..ktorym sa ohanate. Kazde jedno embryo..ktore vam neprijme maternica je koniec jedneho pocinajuceho zivota..nie tkanivo z ruky..nohy..Je to clovek v prvom stadiu vyvoja...Horevyssie je viac krat napisane..ze sa zeny tesia..ze maju takehoto ,,materialu" do foroty..Jedna ma 5 ,,zmrazeniciatok"...a ked bude cas na surodenca..tak si jedneho rozmrazia..(mrazive)...ak sa tento surodencek neuchyti..tak si rozmrazia dalsie..kolka vsak mrzutost zbytocna..medzi tym..Zvysnyh zmrazenych ludi daruju..alebo nechaju v mrazaku...Ich embrya tam budu snad kym na svete neskolabuje elektrina..Aj pre neveriacich lekarov je ivf vysoko eticka problematika...a ked vas citam..zda sa mi..ze pre vas je to taka bonbonierova epizoda..po tazkej diete. Nikto normalny by zenu..ktora podstupi ivf neodsudil....velakrat ide o krizu tuzby..Ale ked uz..aspon sa stiahnite..a nebagatelizujte tu veci jasne...exaktne...Ivf je obchod s detmi...Nie je to liecba..Je to vyroba deti mimo maternice..kde skody daleko presahuju prospech..Ak by jeden nemal srdce..tak vam tu hodi vedecku studiu o zivotaschopnosti dietata pocateho mimo maternice...V tejto teme sa da uplne obist cirkev a viera..aby fakt..porazil fakt. Nebagatelizujte ..to..o com neviete...lebo neviete..keby ste vedeli..Tak sa zblaznite..vsetky..ktore mate jedno dieta doma..zo svojich neviemkolkych..A ostatne mate v mrazakoch..nie v tuzbe..nie v srdci..nie v nepoznanej buducnosti...mate ich zmrazene..alebo potratene...ako symboly dostupnosti dnesnej doby..Nik by vam nic nepovedal...keby ste aspon mlcali..Bez svedomia..bez hranic..vsetko nam sluzi na dobre...nie ??...No nie...lebo kavickovy ton..aky ste zvolili..so zdvihnutym malickom..ze niekto dramatizuje..ma este dohru. V amerike uz zacinaju preplnene mrazaky riesit adopciami...Tak si predstavte..ze aj vy budete mozno raz davat suhlas na adopciu vasich zmraziacikov..Niektore preziju.niektore nie...Vy nebudete vediet..kolko deti vas a vasho manzela vam chodi po svete...a to nie je pripodobne drame?..Stiahnite sa s povrchnymi a hlupymi recami..o fanatizme..viere..dogmach..Tamta dogma davno pravdou prerastla..co sa veda dozvie zajtra...A to co uz veda vie dnes..tym by vam vyrazila dych..By ste viac nepipli..a nie este z pleziru bagatelizovali a realitu klamali ,,stastim"..ze vam sa v mrazaku minuli vsetky deti..takze nebudu vyhodene do smeti..ech..
@anabella111 nesla som celu tvoju storku citat ale prosim ta kolko mas deti ?
@bykaterina viem ze ked vlozia viacere bude to ine.a lieky sa beru i po vklade.ak sa uchytia hrozi ohss-mala som ho.
Ale ket som nemala-tam uz sa nestimuluje nic?nemam skusenost.pardon.
Mozno zanedlho vyvinu umele maternice a vsetky bude treba ked sa konecne v EU rozhodne, ze netreba migrantov, ale Europske deti. ;)
@bykaterina ver ze je spravene vsetko (hemato, endo, imuno, genetika) vratane genetiky embryi aj hysteroskopie :/ a nic... kiez by niekto vedel pomoct :/
@osky ty si nemala OHSS z liekov ale preto ze ta prestimulovali. a potom ak ti urobili vklad ET a nepockali na dalsi cyklus tak tebe zvysovalo OHSS hcg ktore ti stupalo v tele. pri KET sa cca od 14 dc dava utros a ak mas problem so sliznicou tak od 2 dc cca estrimax, inak nic
@ceklis no a co teda ta genetika ebryi ?
@bykaterina ...nepovazovala si za potrebne docitat ma do konca..a trufas si klast mi otazky privatneho razu?..Necakas..ze ti odpoviem..Moj nazor..podlozeny dvakrat..vierou a vedou a reagujuci na realne vypovede vobec..ale absolutne nepotrebuje moju obhajobu poctom deti..ktore som porodila..Zaroven ta vyuzivam na to..aby mojim smerom neboli kladene otazky..ktore su uz zodpovedane v mojom prispevku..kde som sa vyjadrila..ze zenu podstupujucu ivf neodsudim...Ale!.....Klamstva o zavaznosti veci ano...Vyvrat moje tvrdenia vedecky..alebo mlc.....Lebo ja ked som pisala ten prispevok ktory si nedocitala..tak uz davno..pradavno..som mala prestudovanu otazku ivf. ..A mozno aj odzitu..alebo obidenu..to ale vobec nie je potrebne na dokladanie mojho nazoru..
@anabella111 no pises trosku z cesty, skus take veci pisat na FB profile a uvidis ako ti ludia budu oklikavat priatelstvo . dalsia vec pises ze mas dieta. takze v zivote nepochopis zenu ktora ho mat nemoze. A pri tvojej empatickej vybave vobec nie. Toto ti Boh hovori aby si sudila rozhodnutia druhych ? kto si? Boh ? zi a nechaj zit
@bykaterina z 9 bolo 6dobrych, teraz jedno z nich vložené a zase nič :(
Odporúčanie pred ďalším vkladom, hysteroskopia a uvidí sa 🙏🏻
@anabella111 nuz vies ked ma niekto takyto pohlad na vec, nemal by ist vobec do IVF. A ked uz do toho siel, tiez si musi uvedomit ze z tolkych vkladov pravdepodobne nebude aj tolko deti. Ak sa neuchytia vsetky, za to my ozaj nemozeme. IVF nie je spravna volba pre kazdeho, pretoze kazda z nas je inac nastavena. Ak to clovek berie ako vrazdu a pritom este ani nebol tehotny, tak neviem naco vobec skusa. Podla mojho nazoru je chore aj nazyvat ze ma "deti v mrazaku". V mrazaku totiz este nie su deti.
Ked sa chce clovek absolutne riadit iba bozou volou, potom pre neho nie je cestou IVF ale motlitba, oddanost a pokora. Ked uz verim v boha, tak nielen vtedy ked mi to vyhovuje
Inac pre veriacu rodinu podla mna 11 deti nie je az tak strasne vela, da sa to zvladnut. Kazde dalsie dieta je o poklad viac v dome, takze ked to tak citia, hor sa do toho
A odvolavat sa na nase vedomie a svedomie, bezhranicnost a bagatelizovanie, ked sa ju baby snazia nasmerovat aby myslela pozitivne? Lebo ty si jej ozaj pomohla!
@ceklis drzim palce viem co prezivas. a nad DE ste nerozmyslali ? ze ste skratka par ktorý nejak vlastne odmieta ?
@nestastna2018 čítať sa to celé síce nedá je to moc dlhé ale ešte aby ti 11 nebolo málo.my sme mali 5 najvyššej kvality a dieťa nemáme
Ahoj, nieste naivní ani hlúpi. Bolo to Vaše prvé IVF, nikto, ani lekári nemohli vedieť ako zareaguje tvoje telo. Nám sa po prvom IVF oplodnilo 5 vajíčok a neujalo sa ani jedno, pri 2 IVF stimulovala som tými istými liekmi sa nám vytvorilo 24 vajíčok (osud? ), oplodnilo sa myslím 5 vajíčok, dve mi vložili a neujali sa, neskôr rozmrazili 3 a vložili zas dve jedno odišlo pred vložením, neujalo sa ani jedno. Uspešní sme boli až z 3 IVF, stimulovala som inými liekmi, mali sme 7 oplodnených vajíčok, dve mi vložili a konečne sme sa dočkali dvojnásobného šťastia 🙂. Zostalo nám 5 zmrazených. Tiež máme morálny problém ich dať zlikvidovať /a to niesom veriaca/, darovanie si tiež neviem predstaviť aj keď určite by s tým nebol problém, je veľa žien ktoré netvoria vlastné vajíčka napr. preto že boli onkologickými pacientkami alebo sa dostali do predčasného prechodu a pod. a určite by boli najšťastnejšie na svete keby si im vajíčka darovala a mohli sa dočkať "vlastného" potomka, pretože v deň pôrodu každá žena vníma porodené dieťa ako svoje aj keď má gény niekoho iného. To že máš 11 oplodnených vajíčok, neznamená, že budeš mať 11 detí 🙂. A stále je tu možnosť, že ak by náhodou bolo jedno z tvojich detí choré , možno jedno zo zmrazených embrií by mu mohlo zachrániť život, medicína napreduje mílovými krokmi. A boh ťa za to, že si sa chcela stať matkou, určite súdiť nebude, je to predsa to najprirodzenejšie poslanie ženy.
@bykaterina ..Nevkladaj mi do prispevkov..co v nich nikdy nebude...Ja som uz dala uvodny prispevok..a v nom aj postoj k cloveku..ktory ivf podstupil..Je viac ako laskavy..Hovorim o tone v slive..ktory umensuje a bagatelizuje realitu a dosledky..akoby nejestvovali...ani sa viac nepokusaj podsuvat mi akysi iny postoj..aky som zaujala od zaciatku.
@nestastna2018 ... Nikdy nehovor nikdy. Chyby su dobre na to, aby sme sa z nich poucili. Nie je na svete taky hriech, ktory by Boh neodpustil, ak ho uprimne olutujes. Nepridavaj este aj zúfalstvo.
@anabella111 sorry ale to ako keby som citala prispevok od nejakej sekty naozaj, ja som veriaca ale neverim v cirkev, ale toto co pises je mimo mna cele. a co sa tyka toho IVF ano mnoho ludi si neuvedomuje dosledky a nasledky. zial detto ako autorka prispevku kedze tvrdi ze dr je veriaci mal jej hned navrhnut soft. a keby mi to nenvrhol ako silne veriacej ani by som tam viac nesla. isla by som do CZ kde by im to nerobilo problemy a obetovala par dni dovolenky naviac a benzinu na cestu a nie len vidina usetrit cas a peniaze,
@henikav ...To co som napisala..ona vie....A pretoze to vie...tak trpí..A o tom pisem..to nie je len tak..jej utrpenie..ktore je realne..si nezasluzi vety typu...nedramatizuj ..Lebo drama je na mieste..a hned za nou..vyriesenie dramy. Ak len jedna zena sa skrze tuto diskusiu vyhne tejto dileme svedomia..tak Ona uz vyhrala....Jej krizu svedomia nevyliecite bagatelizovanim rany...ale ak jej moralna dilema otvori niekomu oci...tak pociti minimalne vdacnost..a zmysel vo svojom utrpeni.
@nestastna2018 Tak poradim ti len jedno - ak si nebola stotoznena s IVF nemala si na neho vobec ist. Nakolko s touto situaciou si musela ratat. Ak si s nou neratala, bola tvoja zodpovednost si zistit vsetky potrebne informacie.
Mozno budes mat 5 pokusov kym sa to podari a pouziju sa vsetky embrya. Ak sa na pozeras ako sa pozeras, nemala si do IVF vobec ist. To je pragmaticky nazor. Lutovat ta nemam preco. Ja som sal do IVF s tym, ze som nemala tieto moralne dilemy a vedela som, co to obnasa, v boha neverim
Apropo mam znamu, co mala 18 embryi a neotehotnela ani raz.
Ale vsak ako veriaca by si mala verit Bohu,ze vsetko je tak,ako ma byt,ci? Ako s oblubo veriaci radi hovoria "Boh to tak chcel"..,tak to tak skrz lekarov spravil. Co riesis,prosim ta?? A ak sa embrya neujmu vsetky,tak tiez len z vole Bozej,ci sa mylim? Nie aby si sa tesila z uspechu. Ty sa miesto toho z toho umaras v depresiach. Si si ista,ze ti nebude vadit ak sa z takehoto oplodnenia narodi dieta? Ci ho budes brat cely zivot ako hriech a zlyhanie? Mozno by ste ten vklad ani nemali potom podstupovat.
@anabella111 ahoj, v prvom rade, aj ja som veriaca, ale po svojom a ty momentáne riesis nieco, co este nie je aktualne. Ja som mala z prveho IVF 10 embryi, vysli nam 3 vklady a nic z toho. Tak sa nespoliehaj na to, ze budes musiet rozhodovat o osude zvysnych embryi, mozno sa to nestane. A urcite by som si nevycitala, ze ste dali vsetky vajicka oplodnit, bla vy skoda nevyuzit ich, uz ked si si ich vypestovala. No a este teraz mame mrazenych 9 embryi z 2. IVF, mali sme ich 11, 1 sa ujalo a co sa tyka tych 9, chceme si ist este pre surodenca a nevieme, ci sa chyti hned prve alebo az posledne. Tak sa hlavne ukludni pred vkladom a ries veci, ktore budu aktualne. 😉
@anabella111 ja viem cim sa trapi, ale riesi veci priliz dopredu. Pretoze 11 oplodnenych vajicok neznamena 11 deti. Ale ak ma eticky problem s tym ze nie vsetky sa ujmu, potom do toho vobec nemala ist. Tak ci tak v zivote netreba riesit priliz vopred, aj tak nikdy nic nejde podla planov, takze jej staci ist na prvy pokus a potom sa uvidi...
Este dodam, ze vinit lekarov tiez nema cenu - oni nemozu presne vediet, ako tvoje telo bude reagovat na stimulaciu. Vzhladom na tvoj dost vysoky vek ti pravdopodobne na zaklade praxe stanovili davky, ako stanovili. Ja som mala v tom veku 5 vajicok, z coho boli len 2 embrya. Nieco napovie hormonalny profil, ale nemyslim si, ze vedia predvidat, kolko budete embryi, nakolko to ovplyvnuje aj kvalita spermii
Presne, slečna píše aký je katolík a podstúpi umelé oplodnenie. Nechápem tomu.
@esterba
Ved praveze ja nemam v hlave ziadne dogmy, tu nejde o cirkev. Tu ide o to, ze sama vo svojom vnutri, dusi, svedomi citim, ze tychto 11 embryi je uz prilis a nemusi to s nimi dopadnut dobre. Co sa tyka toho, ze Boh dal ludstvu rozum, aby vymysleli ivf. Ludia Vymysleli rozumom napr. aj jadrove zbrane a tie nesluzia dobru. Ake dakujem ti, ze sa ma snazis utesit a upokojit.
@nestastna2018 moja, nestastnica... keby si naozaj bola veriaca, veriaca,... tak vies, ze pri IVF sa Boh obchadza... to, co ti tu pisu zenicky, ktore hovoria, ze "veria", po svojom, a rozne smiesne dodatky, tak ano, kazdy sa rad zbavi toho, aby "mohol dalej verit", ale aby si pred sebou ospravedlnil svoje skutky... mam pocit, ze ty si taka veriaca, ze na zaklade ich prispevkov aj prestanes verit v Boha.. a take tie, ze "Boh by to nedopustil, keby sa mu to nepacilo," atd, tak vies ako veriaca, ak veris, ze Boh dopusta, netresta nas, sami sa trestame. Tak, ako "dopustil" druhu svetovu vojnu, tak dopusta aj oplodnovanie deti v misticke, bez jeho zasahu. Viem, ze toto asi vies..
@nestastna2018 tak si do toho nemala ísť...ja v boha neverím a žiadny problém som s tým nemala. Príspevok vyssie od bigotnej fanaticky ani nebudem komentovať. Musíš byť vysporiadana s tým, čo robíš

@bykaterina v Bratislave v jednom car :( tak vies, ono ked je 15neuspesnych vkladov, skusaju vselico a naozaj poznam pripad, kedy dokonca aj dvakrát po sebe vkladali tri :(
nechytilo sa ani jedno... viem, ze neodporucaju ani dve naraz, no uz ked nevedia, skusaju.