icon

IVF mi zničilo život

nestastna2018
17. okt 2018

Ahojte zeny,

chcem Vas poprosit o povzbudenie, skusenosti a tiez sa jednoducho vyrozpravat z mojej situacie.
Aktualne som v stadiu 1. IVF, kedze sa nam s manzelom nedarilo tri roky sa dopracovat k potomkovi.
Cela stimulacia sa vyvijala az prilis dobre, nemala som ziadne negativne priznaky, aj psychicky som sa citila lepsie nez kedykolvek predtym, lekari si na kontrolach pochvalovali, ze to ide vyborne a mozem byt spokojna.
Minuly tyzden som absolvovala odber kde mi odobrali 29 vajicok, to bol prvy sok, kedze takyto pocet som necakala. Hned v den odberu mi doktor oznamil, ze transfer sa odklada (cerstvy transfer nebude), kedze u mna vidi predpoklad na rozvoj hyperstimulacneho syndromu - pokial by mi urobili cesrtvy transfer, vraj by som zomrela ja aj embryo. Moje vajecniky prilis zareagovali na stimulaciu. Predpisal mi injekcie kortikoidov a fraxiparin na odoznenie syndromu. Zaroven vsak chvalil, ze take kvalitne vypestovane vyjicka za tie roky vo svojej praxi davno nevidel.
Kedze sme obaja katolici, ale aj kvoli tomu, ze sme chceli prirodzenejsi sposob, na oplodnenie sme si zvolili metodu prirodzeneho oplodnenia, ICSI aj PISCI sme nedavali. A to aj napriek tomu, ze lekar nam tvrdil, ze prirodzeny sposob nebyva az tak uspesny. Oplodnilo sa 20 vajicok. Z tohto poctu sa spravne vyvinulo 11 embryi, vsetky su jednotkovej kvality, dve z nich sa uz dokonca aj sami vyhatchovali. Takze vysledok je, ze dnes sme mali rozhodnut o pocte zamrazenych embryi, samozrejme, ze sme dali zamrazit vsetkych 11. Momentalne cakam, kedy mi povolia prvy transfer.
Nasim problemom je, ze sa to cele akosi vymklo z ruk a presiahlo to nase ocakavania, aj predpovede lekara. Ako som spominala, obidvaja sme katolici, upozornili sme na to aj lekara, uz samotne ivf bol pre nas problem, ale ako kazda zena ktorej sa nedari, tuzba po dietati bola silnejsia. Najhorsie vsak na celej veci je, ze nam vznikol az takyto vysoky pocet embryi a nasim problemom je, ze sme nikdy nechceli a nechceme zlikvidovat ziadne z nasich embryi. V mojich ociach je to vrazda. Teraz sa citim previnilo, mam vycitky svedomia a depresie, nemozem spavat. 11 je zrejme prilis vela, aby sa ich stihlo za zivot povkladat do maternice (mam 34 rokov), zlikvidovat ich nemozme a darovanie je pre mna tiez nepripustne - jednak z dovodu, ze by som sa utrapila keby moje dieta vyrastalo niekde v neznamom a zaroven preto, ze si darcovsky system neidealizujem a predpokladam, ze aj tak sa v praxi realne nenajde tolko zaujemcov o embrya, kolko ich je poskytnutych na darovanie. Takze prdpokladam, ze darovanim by sme tie embrya odsudili na desiatky rokov mrazenia bez sance bud na zivot alebo aspon na dostojnu smrt. Vela som citala clankov o tom kolko stotisicov embryi je mrazenych po celej europe. Ale aj logika mi hovori, ze nemoze byt tolko zaujemcov kolko je "prebytocnych" embryi, ked si vacsina parov vyrobi embrya z vlastnych buniek.
Takze chcem poprosit aj zeny, ktore mali takyto vysoky pocet embryi o Vasu skusenost, ci ste ich stihali vsetky "minut" a ci si ich davat vkladat po dvoch alebo ako - mojim jedinym riesenim zostava, ze chcem dat sancu vsetkym embryam, aby sme ziadne nezabili.
Prosim, nepiste mi, ze je to nasa vina, ze sme tam vobec sli. Uz sa stalo, nechcem sa vyvinovat, ale konali sme pod vplyvom okolnosti, zufalstva a striktne sme sa drzali tvrdeni lekarov, ktorych sme povazovali za autoritu ako odbornikov. Podla lekara, v priemere maju zeny na zamrazenie len 3 embrya. Taktiez, pri vybere oplodnenia prirodzenou metodou nam nedavali vysoke sance. A nasledne tiez, pocas kultivacie sa nepredpokladalo, ze sa spravne rozdeli do tohto stadia az tolkoto embryi a ze vsetky budu jednotkove. Vascinou nas "strasili" a tvrdili, ze to nie je take jednoduche. Aj na nete mnohe pisu o opakovanych cykloch ivf. Chyba zrejme bola, ze mi mohli stanovit nizsie davky stimulacnych hormonov (vraj som mala velmi dobru ovarialnu rezervu) a nasou chybou bolo, ze sme dali oplodnit vsetkych odobratych 29 vajicok - tam sme tiez naivne verili tvrdeniam, ze oplodnovaňie prirodzenou metodou nebyva take idealne. Jednoducho sa stalo a keby som mala sancu vratit cas, teraz uz konam inaksie. Boli sme naivni, hlupi, zaslepeni tuzbou po vlastnom dietati. Teraz vidim, ze ani to nestoji za likvidaciu tolkych ludskch bytosti v podobe embryi a za ten pocit viny a obav ako ma za to bude sudit Pan Boh, pokial nakoniec niektore z embryi budeme musiet zlikvidovat.

Ospravedlnujem sa za prehnane dlhy prispevok, ale tato moja "spoved" mi zaroven poskytla trochu ulavy pri bremene previnenia, ktore nesiem.

alaguema
17. okt 2018

@nestastna2018 cením si, že nemáš tendencie nechať sa unášať tými najlacnejšími a naivnými argumentmi o rozume, ktorý nám dal boh a ktorým sme vymysleli UO a tým pádom je všecićko v porádečku. Ozaj nechápem, ako niekto môže TOTO napísať dospelej rozumnej osobe ako útechu. Ale na druhej strane - nemá význam ani to bičovanie sa, ktoré už naberá trochu masochistické črty. Urobila si chybu. Dobré je, že si to uvedomuješ. Cez podobné krízy človek dozrieva, všetci robíme chyby. Buď k sebe láskavá. Držím palce, aby to všetko dobre dopadlo.

johanna_b
17. okt 2018

@mircalla bigotna fanaticka... urcite jej velmi vela da tvoj prispevok v podmienovacom case "nemala si do toho ist". to jej pomoze... si prinosom. viac takychto prispevkov

terezka1947
17. okt 2018

@nestastna2018 hm,mate to tazke...mozno prave "zakazmi"Boh chrani nase stastie,hoci je tazke tie zakazy respektovat
Ale
Boh je aj milosrdny...vidiet,ze to lutujete,trapite sa...a myslite to uprimne
Najdite si knaza,kt.s vami na tuto temu pohovori,porieste to v sebe,mrdzi sebou a Bohom...
Nenechavaj vztah s nim nevyrieseny,nevypovedany....da ti silu nanovo zacat.
Cirkev nie je hotel dokonalych,ale nemocnica pre hriešnikov....drzim palce,nech sa vam obom vnutro zahoji.

mircalla
17. okt 2018

@johanna_b môj príspevok je totiž k veci - nerobi m veci, pri ktorých mám pochybnosti či som o nich neni presvedčena.

fokuska
17. okt 2018

@nestastna2018 Ak si tak silno veriaca, preco sa trapis? Preco si myslis, ze ste pochybili, alebo ze ste nieco mali urobit inak? AKo ti tu uz pisala, bolo by asi lepsie, ze v tej chvili vas asi Bozia vola viedla takto. A ze pre nieco sa to malo stat prave tak, ako sa to stalo.
Len teraz este nevies preco je to tak.

Nechcem ti predpovedat nic zle, ale mozno budete nakoniec vdacni ze z tych 11tich budete mat nakoniec 1, 2 alebo 3 zdrave deticky. A keby ste ich nemali 11, tak by ste mozno nemali ani jedno.
Ste este len na zaciatku celej tej cesty, tak preco uz teraz to zufalstvo a depresie? Keby si mala doma 4 deti a dalsich 11 zmrazenych a bola by si nestastna ze co teraz, to by bolo asi pochopitelnejsie, ale preco sa teraz obavat dopredu?
Nechaj to tak, uvidis ako sa to cele dalej vyvinie.

johanna_b
17. okt 2018

@mircalla aha tvoj prispevok je k veci... ja si myslim ze moj je. ona pise ze je veriaca. tak som jej napisala to, co v sebe potrebovala umlcat.

meredith83
17. okt 2018

@nestastna2018 Ano ale vdaka mozgu mame, penicillin, transplantacie organov ktore pomahaju ludom zit dlhsie a plnohodnotnejsie. V minulosti zeny umierali mlade hlavne pri porode a to v obrovskych bolestiach hlavne ked nebola lekarska veda rozvinuta a bol zivot kontrolovany cirkvov.. Co sa tyka nuklearnej fyziky ta nebola urcena na nicenie. Myslim ze vela ludi na sk vyuzivaju elektriku vyprodukovanu v jadrovej elektrarni.. Poviem pravdu ja mam velke vyhrady ku genetickej manipulacii a klonovaniu. To je nemoralne a velmi nebezpecne.. Ale IVF do toho nezaradujem .

Co sa tyka postoja viery. Pravda je taka ze pokial si tak silno veriaca a veris v to co cirkev hlasa tak pokial si prirodzene nepocala a lieky a ine zakroky okrem IVF nepomohli tak v tom pripade si sa mala zmierit s pripadnou sterilitou a akceptovat to ako to je. To je postoj cirkvy. ALE mohla si porozmyslat aj nad adopciou dietata. Je hroozne vela opustenych deti. Pokial to s tou vierou naozaj tak vazne myslis. To by bola moja osobna volba( tiez mam problem s plodnostou) pokial vsetko vratane IVF zlyha.....

mircalla
17. okt 2018

@johanna_b hej, vidím, že vy veriaci ste úplne jednotní ohľadom tejto témy...každý si to upraví, ako mu vyhovuje vo svojom svedomí

johanna_b
17. okt 2018

@mircalla ano, ti co jej tu pisu ze "by to Boh nedopustil", tak tie si to upravuju ako im to vyhovuje. ale na teba asi netreba reagovat

nikusiak9
17. okt 2018

Ked uz krestanstvo neschvaluje IVF a mozno bozie plany s tebou boli niekde inde tak myslim ze ked nechas x rokov mrazit embrya niv sa im nestane. Prip.by som ich darovala

methexis
17. okt 2018

@bykaterina 1-2 sa vkladaju pri prvych pokusoch, alebo ked nie su ine rizikove faktory, ked su viacere pokusy, alebo dalsie rizikove faktory, tak sa vklada viac

meredith83
17. okt 2018

@nikusiak9 Suhlasim s tym darovanim.. Ale to je este vacsie no no v ociach vacsiny cirkiev. Vela krestanskych cirkiev by aj povolila IVF ale len s manzelovou spermiou.. Toto by bola este vacsia dilema

mircalla
17. okt 2018

@johanna_b ja tu narozdiel od teba nerobím súdy, čo áno a čo nie.....len vyjadrujem názor - nerobiť čo nemám pocit, že je správne. Ešteže sa nezodpovedám Bohu ani cirkvi

nikusiak9
17. okt 2018

@meredith83 IVF krestanstvo nepovoluje vobec 🙂

esterba
17. okt 2018

@nestastna2018 to, čo si napísala o jadrových zbraniach, je jeden z dôvodov, prečo si ja nemyslím, že existuje Boh, taký, ako ho vidia kresťania. Ale nemám potrebu brať ostatným ich vieru, má aj pozitíva a kým mne nikto nerozpráva do mojej neviery, je mi to jedno. Ale naozaj si musíš uvedomiť, že 11 embryí nie je 11 detí, inak sa budeš trápiť úplne zbytočne. Dá sa povedať, že o ľudskom živote rozhodujeme vždy, keď sa rozhodujeme či s niekým vhupneme do postele, alebo nie. Ako už bolo x krát napísané v témach "môžem byť tehotná?", vždy je možnosť, keď máš styk. Keď sa rozhodneš, že ho (styk) mať nebudeš, zabila si potenciálne dieťa, lebo veď mohli ste ho splodiť? Nezabila. A rovnako nezabiješ ani v prípade, že ti ostanú embryá, stále sú to (iba) potenciálne deti a nemáš nad ich osudom ani takú kontrolu, ako majú dvaja zdraví ľudia, ktorí sa rozhodnú mať styk. Tak to vnímam ja, iní nemusia.

meredith83
17. okt 2018

@nikusiak9 Nie kazda cirkev ma na to jednotny pohlad.. Evanielicke cirkvy to povoluju pokial je to zosobaseny par a spermia je od manzela... Taktiez chcu aby sa vyprodukovane embrya zamrazili. Aj v pravoslavnej cirky sa o tom diskutuje a poviem pravdu ta cirkev je dost individualna. Knazi mozu poradit svojim oveckam ako uznaju za vhodne. Myslim ze aj katolicka cirkev sa dostane k reforme postoja v buducnosti.

mircalla
17. okt 2018

@meredith83 čiže opäť je to len o ľuďoch

bykaterina
17. okt 2018

@methexis nekecaj mam za sebou 13 vkladov a max mi davali 2 ks a to som bola na SK v3 car a jendom v CZ

zuzkaz91
17. okt 2018

@nestastna2018 vy si riadne komplikujete život s tou vierou..sorry

nestastna2018
autor
17. okt 2018

@meredith83
Nad adopciou sme uvazovali, avsak to nie je tiez lahka a rychla cesta. Na dieta sa caka zhruba pat rokov (zistovala od pracovnicky nasho uradu prace), co by znamenalo, ze by sme dieta dostali mozno v styridsiatke a toho som sa bala, ci by sme to vtedy este zvladli zacinat s rodicovskymi povinnostami v takom veku. Zaroven sa popri praci pohybujem aj v tejto teme a viem, ze je velmi malo pravne volnych deti na adopciu. Dalej tiez, kedze som vydata, na adopcii by sme sa museli zhodnut obidvaja. Zaroven, kazda zena tuzi zazit v sebe pocit ako v nej rastie zivot, ja nie som vynimkou.

meredith83
17. okt 2018

@mircalla samozrejme.. Mame slobodnu volu a rozum( teda vacsina ho ma nie vsetci to pouzivaju) Ide o nam ako sa rozhodneme zit svoj zivot. Ja nepotrebujem inu osobu alebo budovu medzi mnou a Bohom. Boh je vsade.

.Ja osobne mam vela vyhrad voci katolickej cirkvy. Hlavne kvoli tomu ze zeny mali a maju velmi slaby hlas v vytvarani cirkevnych zakonov. Ked zacnu vysvecovat aj zeny ako knazov a zacnu riesit pedofilnych knazov potom ich mozno zacnem brat vazne..

methexis
17. okt 2018

@bykaterina no asi si zvolila ine CAR, ako ja, mne uz pri 1. vklade sice odporucali 1, ale ze ked chcem, daju aj 2, a pri rizikovych ze davaju viac...

jana171218
17. okt 2018

@nestastna2018 Neries to. Teraz to este neries. Vypusti to z hlavy. Zacni to riesit az ked k tomu pride...... samozrejme umele ma svoje plusy aj minusy, ale ved o tom si predsa musela vediet ked si do toho isla. Nechaj to teraz tak a uvidis ako Ti to cele pojde

meredith83
17. okt 2018

@nestastna2018 Neviem kolko deti chces ale ked nahodou IVF vyjde na prvy pokus tak zamraz zbytok a bude to na dalsieho potomka.. Este nevies co sa stane. Ja vzdy hovorim. Clovek mieni a Boh meni. Nevies co sa stane zajtra. Nietozto o mesiac alebo o rok. Ja ta chapem ja mam podobny problem a mam 35. Zatial stale skusame s liekmi atd ale cas plynie... Poviem si pravdu viac by som si vycitala v buducnosti ze som na to IVF nesla keby som vedela ze sa to moze podarit. Myslim ze v minulosti mali podobne vyhradi ludia k detom z inkubatorov.. Kolko sa zachrani deti vdaka tomu.

Co sa tyka adopcie.. Ja nezijem na SK a kde zijem 40 rocne pary adoptuju normalne. Nie len Irske deti. Ja som raz strazila dvojcata z Brazilie ktore si adoptoval Irsky par. Krasne deti. A keby si videla kolko tam bolo lasky. To sa neda opisat...

bykaterina
17. okt 2018

@methexis ktore CAR ?

catherinah
17. okt 2018

Budes to nejak riesit s knazom?

majkalabka
17. okt 2018

Citala som len uvodby prispevok.Zjavne nemate vsetky dosupne info o IVF.To ze mate 11 embryi je super a vyborny uspech.Ale to neznamena ze budete mat aj 11 deti,vklad embrya neznamena automaticky uspech a zdarbe tehotensvo.Ja som tiez veriaca a mame za sebou 3 iVf z prveho hned syna,to vkladali 2 embrya. Dalej nasledovali 2 IVF kde sme mali dokopy aj s mrazakmi z prveho 12 embryi a nechytilo sa ani jedno......teraz cakame dvojicky po inseminacii,to vam nenavrhli? to sa povazuje za prorodzeny sposob pocatia.......inak pred krstim maleho som bola na spovedi a knaz IVF vobec neriesil a maleho krstny je diakon buduci knaz.......nerob si vycitky,to ze ti odlozili vklad je pri takom pocte bezny postuo........neries veci a nesrtresuj dopredu,uvidis kolko deticiek vam bude dopriate........a co sa tyka darcovstva embryi je vela parov co tuto moznost vyuziva lebo inu nemaju a nemyslim si ze tie embrya su zmrazene xy rokov.......vela ludi vnima IVF ako nieco nenormalne ale touto metodou sa bude rodit cim dalej tym viac deticiek........Podakujj sa za embryjka a zvysok uz nechaj na NEHO

terezka1947
17. okt 2018

@zuzkaz91 ver,ze nekomplikujeme,vobec nie je tazky....bozie zakony-uz len take desatoro chrani.stastie cloveka. Treba chapat vyznam zakonov,co chcu...a potom je jasne,pred cim chrania.....

dilino
17. okt 2018

ja som taku ťažku situáciu nezažila ale ja a moja sestra mame spoločnu kamáratku tej sa podarilo ccez IVF až na 11 krát mnoho sme s ňou a jej manželom preživali povzbudzovali ju a ma syna ten už ma 15 rokov preto aj ked ťa nepoznám veľmi zo srdca ti držim palce a ver že sa to podari len musiš pozitivne myslieť že sa to naozaj stane držim moc veľmi 👍🙏

caelley
17. okt 2018

Nie IVF, ale silny katolicizmus Ti nici zivot.