icon

IVF mi zničilo život

nestastna2018
17. okt 2018

Ahojte zeny,

chcem Vas poprosit o povzbudenie, skusenosti a tiez sa jednoducho vyrozpravat z mojej situacie.
Aktualne som v stadiu 1. IVF, kedze sa nam s manzelom nedarilo tri roky sa dopracovat k potomkovi.
Cela stimulacia sa vyvijala az prilis dobre, nemala som ziadne negativne priznaky, aj psychicky som sa citila lepsie nez kedykolvek predtym, lekari si na kontrolach pochvalovali, ze to ide vyborne a mozem byt spokojna.
Minuly tyzden som absolvovala odber kde mi odobrali 29 vajicok, to bol prvy sok, kedze takyto pocet som necakala. Hned v den odberu mi doktor oznamil, ze transfer sa odklada (cerstvy transfer nebude), kedze u mna vidi predpoklad na rozvoj hyperstimulacneho syndromu - pokial by mi urobili cesrtvy transfer, vraj by som zomrela ja aj embryo. Moje vajecniky prilis zareagovali na stimulaciu. Predpisal mi injekcie kortikoidov a fraxiparin na odoznenie syndromu. Zaroven vsak chvalil, ze take kvalitne vypestovane vyjicka za tie roky vo svojej praxi davno nevidel.
Kedze sme obaja katolici, ale aj kvoli tomu, ze sme chceli prirodzenejsi sposob, na oplodnenie sme si zvolili metodu prirodzeneho oplodnenia, ICSI aj PISCI sme nedavali. A to aj napriek tomu, ze lekar nam tvrdil, ze prirodzeny sposob nebyva az tak uspesny. Oplodnilo sa 20 vajicok. Z tohto poctu sa spravne vyvinulo 11 embryi, vsetky su jednotkovej kvality, dve z nich sa uz dokonca aj sami vyhatchovali. Takze vysledok je, ze dnes sme mali rozhodnut o pocte zamrazenych embryi, samozrejme, ze sme dali zamrazit vsetkych 11. Momentalne cakam, kedy mi povolia prvy transfer.
Nasim problemom je, ze sa to cele akosi vymklo z ruk a presiahlo to nase ocakavania, aj predpovede lekara. Ako som spominala, obidvaja sme katolici, upozornili sme na to aj lekara, uz samotne ivf bol pre nas problem, ale ako kazda zena ktorej sa nedari, tuzba po dietati bola silnejsia. Najhorsie vsak na celej veci je, ze nam vznikol az takyto vysoky pocet embryi a nasim problemom je, ze sme nikdy nechceli a nechceme zlikvidovat ziadne z nasich embryi. V mojich ociach je to vrazda. Teraz sa citim previnilo, mam vycitky svedomia a depresie, nemozem spavat. 11 je zrejme prilis vela, aby sa ich stihlo za zivot povkladat do maternice (mam 34 rokov), zlikvidovat ich nemozme a darovanie je pre mna tiez nepripustne - jednak z dovodu, ze by som sa utrapila keby moje dieta vyrastalo niekde v neznamom a zaroven preto, ze si darcovsky system neidealizujem a predpokladam, ze aj tak sa v praxi realne nenajde tolko zaujemcov o embrya, kolko ich je poskytnutych na darovanie. Takze prdpokladam, ze darovanim by sme tie embrya odsudili na desiatky rokov mrazenia bez sance bud na zivot alebo aspon na dostojnu smrt. Vela som citala clankov o tom kolko stotisicov embryi je mrazenych po celej europe. Ale aj logika mi hovori, ze nemoze byt tolko zaujemcov kolko je "prebytocnych" embryi, ked si vacsina parov vyrobi embrya z vlastnych buniek.
Takze chcem poprosit aj zeny, ktore mali takyto vysoky pocet embryi o Vasu skusenost, ci ste ich stihali vsetky "minut" a ci si ich davat vkladat po dvoch alebo ako - mojim jedinym riesenim zostava, ze chcem dat sancu vsetkym embryam, aby sme ziadne nezabili.
Prosim, nepiste mi, ze je to nasa vina, ze sme tam vobec sli. Uz sa stalo, nechcem sa vyvinovat, ale konali sme pod vplyvom okolnosti, zufalstva a striktne sme sa drzali tvrdeni lekarov, ktorych sme povazovali za autoritu ako odbornikov. Podla lekara, v priemere maju zeny na zamrazenie len 3 embrya. Taktiez, pri vybere oplodnenia prirodzenou metodou nam nedavali vysoke sance. A nasledne tiez, pocas kultivacie sa nepredpokladalo, ze sa spravne rozdeli do tohto stadia az tolkoto embryi a ze vsetky budu jednotkove. Vascinou nas "strasili" a tvrdili, ze to nie je take jednoduche. Aj na nete mnohe pisu o opakovanych cykloch ivf. Chyba zrejme bola, ze mi mohli stanovit nizsie davky stimulacnych hormonov (vraj som mala velmi dobru ovarialnu rezervu) a nasou chybou bolo, ze sme dali oplodnit vsetkych odobratych 29 vajicok - tam sme tiez naivne verili tvrdeniam, ze oplodnovaňie prirodzenou metodou nebyva take idealne. Jednoducho sa stalo a keby som mala sancu vratit cas, teraz uz konam inaksie. Boli sme naivni, hlupi, zaslepeni tuzbou po vlastnom dietati. Teraz vidim, ze ani to nestoji za likvidaciu tolkych ludskch bytosti v podobe embryi a za ten pocit viny a obav ako ma za to bude sudit Pan Boh, pokial nakoniec niektore z embryi budeme musiet zlikvidovat.

Ospravedlnujem sa za prehnane dlhy prispevok, ale tato moja "spoved" mi zaroven poskytla trochu ulavy pri bremene previnenia, ktore nesiem.

terezka1947
18. okt 2018

@mircalla bohuzial,mas pravdu....prisposobivanie si viery robi velke zlo,nie iba "veriacim",ale najma ludom,co veriacich z dialky pozoruju
Bud v nieco verim alebo neverim....nie vydovavam,co mi pasuje a ked he oribkem,mozu za neho farari,zastarala,skostnatela cirkev
No,co sa tyka toho odpustenia,olutivania...
Boh nie je iba soravodkivist,ale aj nilosrdenstvo...ludia maju oravo na druhu sancu aj v beznom zivote,kde este pri Bohu
Ide o tu skutočnú uprimnu lutost,toto je dolezite....a tu skutocnu lutost,jej prezivanie ny nevidime,beda sa iba hrat,divsdlami mozno oklameme okolie,farara na spovedi,no nie Boha
Ak vsak lutujeme to,co sme urobili skutocne,Boh hriech odpusta....dava novy zaciatok,novu sancu
Ale tresty za hriechy ostavaju....nemazu sa spovedou,clovek musi zodpovedat za svoj zivot....bohuzial.

bykaterina
18. okt 2018

@mircalla myslíš si cirkev s vierou to je rozdiel. Veď ty sama žiješ podľa kresťanských ,, pravidiel,, viď zákony tohto štátu , oslavujea kresťanské sviatky ktoré sa však prelínajú s pohanskymi. Ale to máš tak cirkev káže pomôcť blížnemu a bla ale zároveň to nerobia. Taktiež je sex atď a sami robia zverstvá. Ale podstata kresťanstva je ok. Nezabiješ , nepokradnes,... S čím určite súhlasíš. Ale skrátka cirkev dáva nezmyselné vyjadrenia ktorých sa niekto nezmyselné drží alebo za ne schováva aby ospravedlnil niečo. Preto do nedávna bola samovražda hriech ale už aj cirkev pochopila samozrejme nie každý farár že je to stav choroby žiaľ keď človek je tak v kríze že si nevie pomôcť.

trojnasobnamama
18. okt 2018

@martina1112 ďakujem ,cením si to 🙂

katrin21
18. okt 2018

@terezka1947 ale nie su manzelom, nie su rodicom... chapu len surodenecke a detske problemy, nie z pohladu rodica.. sama isto vies, ako sa cloveku zmeni pohlad ma vela veci ked ich zrazu musi riesit ako rodic... je to ine
Nikdy nemuseli riesit partnerske veci.... ale radit by chceli... neni to hlupost. Niektori vedia byt empaticki a mat spravny triezvy nazor, ini len slepo hlasaju dogmy , ktore im cirkev kaze papagajovat...ja velmi rozlisujem medzi pojmom viera a cirkev... ver ci nie cirkev si velmi vela upravila, aj evanjelia..

katrin21
18. okt 2018

@bykaterina presne, citim to rovnako.

katrin21
18. okt 2018

Inak taka pikoska..

Neplodne pary, skusali ste sex cez menstruaciu??? Lebo MUDr.Eugen Jonaš, veriaci clovek , takto vyliecil veeelmi vela neplodnych parov...zistil, aj podla jeho vypoctov, ze dotycna" neplodna" inak zdrava zena/ sekundarna sterilita/ zena ovuluje vzdy cez menzes...a oni ti tak nikdy neskusali.. a bum, zrazu mali seticky.. existuje kmen domorodcov, co maju sex len cez menzes z ritualnych dovodov/ ano, tiez nejaka viera v nieco../.. a normalne sa rozmnozuju.. to ho pobadalo k tomuto a vysledok sa dostavil

bykaterina
18. okt 2018

@katrin21 možno niekomu to pomohlo nehovorím že nie. Ale je kopec iných zistení oproti tomu keď ešte Jonas žil.ide to dopredu a mnohým párom teraz robí šarapatu napríklad Repro imunológia. Alebo iné problémy o ktorých sa pred pár rokmi len šuškalo vo vedeckých kruhoch a dnes sa to lieči..a mnohé páry vďaka tomu sú dnes rodičia

gagik
18. okt 2018

@nestastna2018 vies co ti znici zivot?keby si tie deti nemala nikdy a dovtedy ti bude nicit zivot kazdy rok, ktory ti prejde bez deti.

duun
18. okt 2018

@bykaterina čítala som toto celé, krútila hlavou a niekedy len oči otvárala. Držím ti palce 🙂 a nedaj sa vykoľajiť tou všeznalou duchovnou bytosťou, ktorá komunikuje zásadne filozofickými výkrikmi.. oddelenými.. pre lepšiu.. údernosť.. neviem.. kto je to.. schopný.. dočítať..

@nestastna2018 máš momentálne v tele xkrát viac hormónov, ako by malo byť a emocionálne na to samozrejme výrazne reaguješ. Poznám to, prešla som si tým tiež po IVF a počas IVF. Riešila som do noci veci, ktoré by som inokedy vybavila krátkou zrelou úvahou. Teš sa na dieťatko a držím ti palce. Ak sa podarí, POTOM budeš s jasnou hlavou riešiť, čo ďalej a bude kopec času rozmyslieť si, poradiť sa, vydýchať to. Skutočne veľa šťastia a najmä pokoja. Nie som veriaca, ale v definícii Boha v akomkoľvek náboženstve je, že chápe a odpúšťa a určite by neodsúdil ženu, ktorá veľmi chce byť milujúcou matkou. Odľahčím to, ak by tak prísne trestal, niektorých politikov a pod. by musel zasiahnuť blesk rovno na mieste a tí sa ani nezamyslia nad krádežou, utrpením či objednávkou vraždy.

katrin21
18. okt 2018

@bykaterina urcite ano, suhlasim.
Len pisem, ze niekedy aj toto treba skusit.😉

katrin21
18. okt 2018

@bykaterina a este aj plasty v tele..videla som dokument, ako testovali neplodne pary, kazdy mal v tele tolko plastov , ze doba tupperware🤔 a krd ich detoxikovali, otehotneli.. islo to na STV2 , v utorky tam byvaju take dobre dokumenty vedecky podlozene veci...
Cize ak ani imunologia neda pomocnu ruku, su yu tieto veci

.problem je, ze to nikto neriesi, tie testy si davali robit a platili si ich az niekde v zahranici a teda vysledky sokujuce ..

marusia12
18. okt 2018

Tieto pokusy s prírodou ....

mircalla
18. okt 2018

@katrin21 Nic v zlom, ale fakt o tom prd vies. Tvoje rady su mozno (opakujem mozno) vhodne pre male percento parov. Pri velkej vacsine pricin neplodnosti (ja mam napriklad nepriechodne vajcovody), su tieto metody nanic. Cize naslepo daco skusat a ani nevies pricinu je uplna strata casu. Podla mna je zaklad zistit pricinu - keby som sa spoliehala na zazrak ci taketo metody, cakam doteraz. A nemusis s IVF suhlasit, nikto ta do toho nenuti. Ale apson som nepodsuvaj nejake sprostosti a ked tak si najprv daco nastuduj.

mircalla
18. okt 2018

@katrin21 A kedy je to niekedy? Respektivne na zaklade coho si myslis, ze ak nemas stanovemu pricinu neplodnosti ti to ma akoze pomoct? Akoze trosku o tom viem, ale strasne, fakt strasne taras. Nehnevaj sa, ale toto je maximalny amaterizmus

mircalla
18. okt 2018

@bykaterina Ja si nemyslim cirkev s vierou. Pisem najma o veriacich, nie o cirkvi. Dokonca som o cirskvi nenapisala takmer nic.

terezka1947
18. okt 2018

@katrin21 suhlasim,partnersku a rodicovsku skusenost nemaju....
Ja som katolicka,nerozlisujem medzi vierou a cirkvou a ver,ze ani u katolikov su ludia,kt dokazu ppuzivst rozum,skumat,prehodnocovat
Ide o to,ze nie sme skutocnymi zastancami,ci vyznavacmin..toto robi zlo,ci uz v cirkvi,ci akejkolvek sfere,vyberame,co sa nam hodi,preto aj nase prezivania cihokolvek su take nijake
Aj cirkev vela dovoluje a neodbija ludi,najma reaguje na nove problemy rodin,ci partnersties,ci cohokolvek
Len,bohuzial....casto si sami katolici robine zle,ze sami zijeme v davnej dobe,nezaujime sa,co sa zmenilo a davame vsetecne rady,aj na MK,no a co tak potom niektorych citam,chapem,preco nas maju za bigotnych,ci nevzdelanych....
Ako v kazdej viere,aj tu su pravidla,ale nie si proti ludom....

bykaterina
18. okt 2018

@duun dakujem vazim si to 🙂
@katrin21 no zial je to cele zlozitejsie ako sa zda, ale ano pre par par je to riesenie
@mircalla ale hadzes veriacich normalnych do jedneho vreca s tymi co su uz fanatici a sami si vysvetluju uplne inak kopec veci lebo to maju v hlave postukane, ale inak s tebou suhlasim vo vela veciach

katrin21
18. okt 2018

@mircalla ale ja pisem nie o paroch , co maju objektivnu pricinu zistenu...🙈🙈 ja pisem o tych, kde je sekundarna sterilita, cize kvazi zdravi, nic nezistene a aj tak sa nedari..
Jasne, prd viem o tom, preto mam 15r rozdiel medti detmi, lebo len tak lusknem a mam to druhe.. hold nie..trvalo to..
A kde ja pisem ze nesuhlasim s IVF???? Na to si ako prisla..ja to podporujem, som za to, aby si bez vycitiek pary pomohli a nenechali sa obmedzovat cirkvou. Citaj s porozumenim, prosim.

zibi
18. okt 2018

@mircalla ahoj mozem sa spytat, ako si vlastne zistila, ze mas nepriechodne vajcovody? da sa to inak ako laparkou , ci prefukmi zistit? vsetko si mala ok? ms, ziadne bolesti, ci ´si nieco pocitovala, nejake problemy. Budem rada ked mi odpises, ked nechces tu, kludne aj ip 🙂

catherinah
18. okt 2018

@zibi nepriechodnost sa dá zistiť aj tzv. HYFOSY metódou. Pogoogli si o tom.

zibi
18. okt 2018

@bykaterina u mna ot malo suvis s imunitou , mala som zvysene tnf a nk bunky a naposedy sme boli v roku 2015 a to vtedy len imunologia na sk zacinala co sa tyka tychto veci..
genetiku som si nedala, je to drahe a mali sme 2 softy, cize tam bolo stale jedno , dve embryjka a to hned vkladali, cize ja si myslim, ze u mna to bola imunita

zibi
18. okt 2018

@catherinah ano viem, chcem ist na nu 🙂
len ma zaujima ci niekto nieco citil, alebo nie

mircalla
18. okt 2018

@katrin21 ok tak sorry

katrin21
18. okt 2018

@mircalla a ja pisem, ze ak si zena presla vsetkymi dostupnymi vysetreniami, tak je fajn dat si zistit aj tie polymery a vsetko z krvi a ak su tam zbavit sa toho a plus skusat to aj cez menzes, moze byt problem aj tam.. a nenutim ta s tym suhlasit, je x parov, co prejdu od gyndy cez hematologiu az po imunologiu a nic... tak preco neskusit aj nieco ine.. co je na tom zle spomenut aj tuto moznost? Fakt nechapem tvoj postoj a utoky... sorry...
A netvrd mi, ze nic o tom neviem, nepoznas ma, mozno tu z par diskusii tak, ako ja teba.ale inak nic...😉 nevies, co vsetko viem a cim vsetkym si presli aj moje kamosky.. nic v zlom, ale je to tak.

mircalla
18. okt 2018

@zibi presne ako pises laparka. problemy ziadne, zistil sa aj sactosalpinx tak sli oba vajcovody von
dalsi problem bol ten, ze pri odstraneni dermoidnej cysty mi zobrali aj cast vajecnikov a ta funckia bola velmi obmedzena, u mna sanca teda ziadna

mircalla
18. okt 2018

@katrin21 ok prepac, citala som maly odsek a reagovala som neprimerane

katrin21
18. okt 2018

@mircalla nic sa nestalo..pohoda

zibi
18. okt 2018

@mircalla no hrozne ☹
ale uz deticky mas, tak aspon nejaka satisfakcia ☹

nini1010
18. okt 2018

Nechce sa mi citat vsetkych 7 stran prispevkov takze neviem ci sa nebudem opakovat ale ja to vidim takto.Ak si veriaca tak veris,ze vsetko co sa deje ma svoj dovod.Boh najlepsie vie preco sa nam deju veci v zivote tak ako sa deju a velmi dobre vie preco mas 11 embrii.zacnime tym ze to nie je bezne,je to dar.Vies ty ci sa vam chyti na prvy vklad?su zeny ktorym sa opakovane nepodarilo takto otehotniet.Som presvedcena ze napriek tomu ze teraz hystercis je to uplne zbytocne.Nechaj ich tam.Ver,ze je to tak ako to ma byt,dopadlo to ako to malo dopadnut a ver ze casom pochopis.Nemyslim si ze Boh chce aby si si zalozila skolku 🙂 nejanci,nedramatizuj,a nechaj veci nech sa deju.Mozno budes potrebovat tych 11 embrii aby si vynosila aspon 2 deti,co ty vies.Hlavne nefanatizuj a ver.

tatianamaria
18. okt 2018

@kittykat22 práveže náboženstvo nás učí, aby sme nežili v strachu. Vo svätom písme sa veľakrát hovorí, aby sme sa nebáli. Myslím, že je to 365x. Mne viera pomáha byt radostnejšim človekom, vôbec ma neobmedzuje, ale oslobodzuje. Pomáha mi nebáť sa rôznych životných situácii. Boh existuje.