Máme dieťa, ďalšie asi nechceme a čakajú nás 4 mrazáčikovia
Ahojte, potrebujem si urobiť poriadok v hlave a preto zakladám túto diskusiu. Máme úžasného chlapčeka po IVF. Prvé IVF bolo neúspešné,ale pri druhom zabojovali okrem malého ešte štyri bublinky a myslela som si,že časom si pre jedno ešte prídeme. Teraz sa však na ďalšie dieťa už necítim. Ak by nebolo mrazáčikov,už by som o ďalších deťoch neuvažovala. Takto ma však bolí srdce, lebo aj náš synček bol presne taká istá malá bublinka- sú to naše deti, hoci úplne v začiatku. Na druhú stranu viem, že maximum by bolo jedno ďalšie. Baby zrušili ste niektoré kryo pre svojich mrazáčikov?Ako ste sa s tým vyrovnali?
moj nazor priroda sa sama rozhodne ci clovek bude rodic alebo nebude, nastalo to, ze neplodne zeny si zo skumavky vyrobia deti, kde realne by matkami ani nemali byt. Ked chcu nechaju sa oplodnit, ked nie daju znicit zarodky ja neviem ci tomu nechapete, ale ide tu o populaciu ludstva. Je to od autorky diskusie nemoralne vyrobit si embrya (podotykam az 4) a potom ich znicit, je to zahravanie sa so zivotom samotnym. Pripada mi to vrcholne nemoralne take nieco vykonavat s embryami a katolicka cirkev vrcholne zakazuje taketo nieco. Jedna vec mi nejde do hlavy mam 1 dieta a dalsie u nechcem? Je to cisto z egoizmu.
@lalinko2010 ok, nedaj... 😉 viem, ty to beries zo svojho pohladu, chapem, ja v sirsich suvislostiach a nezaintresovane...no a sup-sup uz som bola pri robote... 😠
Take matky su, a je ich fakt vela...aj take, co dietatu namacaju cumel do chlastu...ved, ked jej staci na prezitie chlast, musi aj 6 mesacnemu babatku... 😠 ....
@anexis moja neviem ako si ty prezila detstvo a pubertu ale ten pokoj raz v tyzdni ti nenahradi nic ako sv. omsa v kostole. Zijem v zahranici a Vianoce bez kostola nie su pre mna Vianocami ta super atmosfera, knazi studuju najtazsiu skolu zo vsetkych az tak by som ich nepodcenovala kedze im nesiahas ani po clenky moja 😀 to ze som mala stastne detsvo prispelo aj to ze zvyky a tradicie ostali v rodine- krst, birmovanie, sv. prijimanie, sv. spoved, a budem to ucit aj svoje deti. Nezabudajme ze VIERA za pomalicky vytraca a nastava chaos na zemi same lesby, a gayovia. Je krasne verit. Inak nas usmernil knaz ako pocat babatko, kedze mu neslo do hlavy ze sme 8 rokov spolu a bez detni. Tak moja vaz slova a vzchop sa, zamysli sa ci nahodou nepotrebujes vieru
autorke clanku odkazujem ze jedinacika vychova a este nevie co z neho vyrastie, pribeh z mojho okolia? 2 chlapci- bratia mali vsetko nic im nehybalo jeden sa zabil na aute v 19. rokoch druhy sedi za vrazdu v base. radsej 3 a vychovane ako 1 a nepodarene
@lubikan uplne neprimerane reakcie
@zuzanockamt nevadi
@irin12 ale no tááák,nejdeme autorku vydesiť k smrti..
@nechsazadari ako dlho mozete rozmyslat ze ci mozete ist na druhe ???
ja by som pockaj pol roka ak sa da... a tak rozmyslala.. nevies co bud eo mesiac o dva.....
Na túto tému sa dá tolko písať.čo človek to názor,každý sa bije o svoju pravdu.Prečo zakladatelka nerozmýšlala ešte pred zmrazením o tom čo bude s takzvanými mrazáčikmi?Teraz je už neskoro.Radím počkať túžba po druhom dieťaťi môže prísť skôr či neskôr.Ináč ani mne sa to nepáči.Som veriaca anechcela by som žiť s vedomím,že mám odložených mrazákov.ešte ma napadlo,nech si ich zakladatelka dá vložiť po čase bez hormolnej prípravy len tak prirodzene,avtedy by sa to nechalo na prírodu či sa to ujme alebo nie.Tak sa to nedá?A vjej prípade by sa asi neujalo ked už musela podstupiť umele
@lubikan ved jasne 🙂 😀
@irin12 Pokoj v dusi ty najdes v kostole, ale mnoho ludi napriklad pri meditacii, po sporte, po milovani..v objati s partnerom, pri pohlade na stastne a spokojne svoje deti. Nielen tvoja pravda je pravda. A nemyslim, ze ked niekto nepise v duchu krestanskej vychovy, ze mu chyba viera... To akoby som ja napisala, ze z tvojho prispevku vyplyva, ze ti chyba pokora, tolerancia a ucta k ludom....
A to, ze na svete su aj gayovia a lesby..to prosim ta s vierou ako suvisi? Akoze sa tito duhovati prestali bat najvyssieho a otvorene zacali hovorit o svojej orientacii?? Ci ten, kto neveri je potencionalny gay a lesba?! 😠
@irin12 o populaciu ludstva ide aj pri lieceni beznych detskych chorob. si aj proti tomu?
@nechsazadari radsej si ani nemala zakladat tuto temu,Łebo ked citam reakcie niektorych moralistiek, mam dost ... hotova katastrofa ... tu moralizuju a ohanaju sa cirkvou a nabozenstvom, ale co robia pani farari, to uz nevidia 😝
@nechsazadari
ja som bola vo velmi podobnej situacii - IVF nam vyšlo až na 4.krat a narodila sa nam z neho po 10tich rokoch manželstva krásna dcerka.
No a potom nejakym extra zazrakom som otehotnela prirodzene...
a to som teda už bola rozhodnuta, že si mrazačikov asi vložiť nedam...
veľa, naozaj veľa som rozmyšlala čo s nimi, najskôr som sa s tym v sebe vyrovnavala, potom to predostrela manželovi a rozhodli sme sa, že ich darujeme tým, ktorí su x-krát zúfalejší ako my a nedopracovali sa k žiadnym oplodnenym vajičkam...
a naozaj som si priala, aby som týmto gestom urobila niekoho šťastným.
dnes viem, že to danému páru nevyšlo.
asi to tak malo byt...
mne to vtedy prišlo ako riešenie, s ktorým sa nebudem musieť vo svojom svedomí vyrovnávať v negatívnom slova zmysle.
držím prsty na správne rozhodnutie!
apropo - nechcete si to predsalen rozmyslieť? predsalen dvom súrodencom sa ide životom spolu lepšie ako jednemu 😉
poviem len tolko....k tejto teme....zakladatelka sa musi sama rozhodnut su to jej "mrazacikovia" (otrasne slovo ale budis).ona si s tym bude zit jej svedomie jej zivot....nech sa rozhodne akolkolvek...
niekto tu pise zhluk buniek,decko na vlozke atd.......ja len kukam ako matky viacere dokazu toto vypudit z ust...... som krestanka kludne ma aj ukamenujte a neviem co este,nikdy sa za to hambit nebudem a poviem k tomuto svoj nazor.....
takže vdaka tomuto zazraku ze dokaze vzniknut uz len ten proces ze sa bunky spoja vznika novy zivot....... keby mala nachystane vajicka zvlast a spermie zvlast nedbam je to ine ale ten zhluk buniek uz tvori zivot.....a mile damy vdaka tomu zhluku buniek ste tu aj vy aj vase deti proste vsetci....
kazda zena co ide na umele ide do rizika ze sa podari viac deticiek ze sa oplodni viac embryi....treba s tym ratat.Nemozem si predsa zmyslat ze dobre tak dnes vlozime jedno o 3roky dalsie.ako v supermarkete alebo dakde na trhu..... osobne si myslim co ak z tych zmrazenych embryii vznikne uzasny clovek co nieco vynajde co bude osožny tomuto svetu a pomoze mozno niektorej z nas ci nasim detom ci inej generacii. uvedomit si treba jednu jedinu vec a to my nie sme boh! ja sama som si zivot nedala a nemozem o nom rozhodovat! preto to tak berte ze tie mrazene embrya sa same nemozu rozhodnut ci chcu zit alebo nie..... osobne by som ich teda darovala niekomu kto mi im ten zivot umozni. Ale odstranit ich ako nieco co mi vadi prekaza a nechcem to ked som to na zaciatku chcela je morbidnost a ludska rozmaznanost lebo ludia uz fakt nevedia co by robili od dobroty. My sme sa snazili o tretie ale po liecbe a stimulovani liekmi ako na umele oplodnenie to proste neslo a odporucili nam centrum pre umele oplodnenie..... Nesli sme. Beriem to tak ze bud bude neskor ked sa dam dokopy alebo nebude. mame dvoch uzasnych synov a dakujem aj za nich.
Nikoho neosudzujem a vazim si komentov ktore myslia ako ja.....a tie hasterive komenty niektorych zien to je presne to co kazda diskusia mat musi .....bez nich by tu vzrúšo nebolo 🙂
@irin12 moja, no tak len pre tvoju predstavu...som aj pokrstena, aj skonfirmovana, aj bibliu som precitala, aj do kostola som chodila...kedysi....ked som bola dieta a nemala vlastny nazor, teraz som dospely a rozumne uvazujuci clovek a vidim co to je to nabozenstvo, ze knaz je len taky isty clovek ako vsetci ostatni a ze tiez len musi niekde pracovat, tak pracuje v kostole a dostava za to penež a za malo driny
ja za tym vidim len nieco ako hobby, ako ked niekto chodi do fitka namiesto do kostola a cita fitness miesto biblie a spevnikov kostolnych
ale ok, ak to niekoho bavi, prosim...ale cely svoj zivot sa riadit tym co poviedia pan farar? ten co sam vodu kaze a vino pije? ako nejaka sekta!
@kvietok47 k tejto téme sa nevyjadrujem..neviem o tom, že by som teba konkrétne oslovila..To, čo som napísala, je skopírované..z desiatich prikázaní..A kto to chápe, číta aj medzi riadkami..táto téma je veľmi citlivá a zaslúžila by si viac času..nemyslím, že to bude viesť k niečomu ak to tu teraz budeme rozoberať..Ty máš svoj názor, iné majú svoj názor, myslím, že je nanajvýš slušné bez osočovania akceptovať to..
@nechsazadari na tvojom mieste by som pockala a kryo nerusila,pises v nazve temy,ze dalsie dieta "asi" nechces,teda este to nemas jasne,ci ano alebo nie.Mozno budes dalsie po case predsa chciet. 🙂
@nechsazadari - rozhodnut sa budes musiet aj tak sama, kazdy ma tu hranicu svedomia a nazor na vec uplne inde, ved to tu citas sama. V podstate mas len tri moznosti - nechat ich este tam, ukoncit to alebo ich podarovat. Zalezi len na tebe, ci vies byt dostatocne velkodusna na tu pre tych mrazacikov najidealnejsiu moznost... narodit sa...
@warholette ale ved pri umelom oplodneni ide o uplne nieco ine, tam sa vyberaju tie najlepsie bunky aby vzniklo zdrave dietatko, je to vsetko na zaklade MY stvorime novy zivot, vyselektujeme si to naj...nieco co hranici s etickostou. to co si spominala dalej je predsa zas o niecom inom. ja beriem nazor kazdeho, hadam nie je zle vyjadrit ten svoj.
dalsie styri deti uz mat nebudes, takze to budes musiet urobit tak ci tak, o jedneho menej, ci viac. Clovek, ked sa do toho IVF celeho pusti, asi s tym musi vsetkym ratat. Ono je to cele trosku hranie sa na boha. Nie som veriaca, ze by som bola proti tomu, to nie, len clovek proste s tym vsetkym musi byt uzmiereny, ked do toho ide.
@irin12 Neda mi nereagovat na tvoj uuuuplne zcestny prispevok k vychove jedinacikov,aj ked to nie uplne priamo suvisi s touto temou.Ja som tiez jedinacik,takisto aj moj manzel...rodicia ma vychovavali v zdravom rodinnom ovzdusi,nevtlkali do mna katolicke dogmy,to u nas nikdy nefungovalo,o vsetkom,teda aj o sexe a vztahoch sme sa bavili otvorene, zatial co vacsina rodin v nasom okoli bola siiiilno presilno veriacich....sex?fuuuj,tabu...kazdu nedelu chodili decka s odporom do kostola,zatial co ja som s radostou travila cas s rodinou...a aky bol vysledok?ja som sa vydavat nemusela,ani som sa nezbesnievala ako urvata z retaze....ano,verim,ze nieco,niekto existuje,ale k viere nepotrebujem zvacsa pokryteckych farizejskych fararikov a svoju rodinu a rodicov mam uprimne rada a vdacim im za vychovu v pokrokovom a zdravom duchu,myslim,ze mozu byt hrdi na svojho JEDINACIKA,ktory ma tiez len jedinacika,a toho tiez vychova v rovnakom,nezatuchnutom duchu bez slepych dogiem....
A k teme...fuuuha,nezavidim zakladatelke tu zapeklitu situaciu,na jej mieste by som asi tiez embyia darovala zufalym parom....Kazdopadne drzim palce,aby ste sa rozhodli k vasej spokojnosti.
@preshibana tisic lajkov, keby sa dalo 🙂
@irin12 A BTW,velmi by ma zaujimalo,ako vas ctihodny,poctivy a vsevediaci fararko usmernoval ako pocat dieta...to vam povedal,ze co kde treba vopchat,ci pri vas bdel,ked ste sa milovali,ci ako? a ako to on vlastne vie??? mal to pocas vysokoskolskych studii vramci praxe???? :-0
@zuzinka1989 dik...vies,vedia ma nahnevat tie dristy,ktore pocuvam o nepodarenych jedinacikoch...jeeej a este,vsetci sa prezehnajme, nezaslepenych katolicizmom.... hlavne, ze xy surodencov nasilu vychovanych vo viere ma nad hlavou8 po 6 svatoziar.... vrrrr....
@preshibana ved toto...ja som rada, ze to tu niekto takto napisal...nechcela som s tym zacinat, aj ked tiez mi take nazory dvihaju tlak... 😀 ale hlavne, ze polovica zo silno veriacich dievcatiek sa vydava, lebo sa musi, to asi preto, ze dodrziavaju desatoro bozich prikazani... 😀 to len na okraj toho, ako velmi veria 😀
jaj toto je velmi zvlastna otazka a nehovorim o odpovediach...
Pozri mi tie deticky ci mrazacikov vychovavat nebudeme..Takze namiesto tejto debaty si DAJ DEBATU S MANZELOM ci to zvladmete ...
@zuzinka1989 niesom silno veriaca, do kostola nechodim... Verim v "nieco" ... Kazdy si to nazyva inak
Ale zit s tym, ze clovek isiel na potrat lebo je to pre neho pohodlnejsie, alebo embryo vyhodil lebo uz deti nechce - to uz je na kazdeho svedomi a vedomi....
Ospravedlnovat svoje ciny argumentom ktory sa mi akurat hodi - Toto je zabitie dietata a toto nie.... Je to chore
Ale ak sa Vam s tym zije spokojne, tak nech sa aj nadalej
@ifkael vies, to je tvoj nazor, moj je taky, ze radsej sa vzdam tych mrazacikov, alebo teda keby som tehotna, idem na potrat, ak viem, ze sa nemam ako postarat o dalsie dieta...
pokial viem, autorka nevysvetlovala, preco sa uz neciti na dalsie dieta...takze nemozes vediet, co sa za tym skryva, aky naozaj dovod ma...a akoze nechapem skor to, ked ma niekto viac deti a nema sa o ne ako starat...zodpovednost podla mna nie je len to, ze to dieta nezabijem, ale hlavne to, aby to dieta malo vsetko, co bude potrebovat, aby mu nic nechybalo po vsetkych strankach, nielen po financnej...je pekne mat velku rodinu, ale vtedy, ked su na to vhodne podmienky...
a nakoniec, nemozes sa cudovat, ze niekto ma iny nazor ako ty...toto je jedna z tem, kde sa nazory ludi velmi lisia, podobne, ako napr. tema eutanazie...

@anexis ty si cislo.... 😀 😀 😀 ..ale mas pravdu...clovek, ktory skutocne veri, nepotrebuje sa prezentovat v kostole, aby ho vsetci videli, nepotrebuje knazov, aby ho poucovali a nepotrebuje citat bibliu a spevniky, aby vedel, co je spravne a co nie. Niekto tomu hovori svedomie, nieto Boh, ci "cosi" medzi nebom a zemou...ale je to nieco, co ma clovek vo svojom vnutri..a bud to ma, alebo to nema..vplyv krestanskych dogiem na to je absolutne irelevantny...moj nazor... 😉