Mladí bez pomoci nepočnú - článok Sme
...zaujala ma v ňom veta vedúceho lekára Sanatória Helios v Martine, pána Krajčoviča, citujem: " Je predpoklad, že štyridsiatnici majú lepšie spermiogramy ako dvadsiatnici "....oslovení odborníci potvrdzujú, že problémy párov s počatím sú v polovici prípadov na strane muža.
@breznica aj moja babka (ročník 1930) sa vydávala ako 27-ročná ako úplne stará dievka asi aj posledná z rovesníčok, takže ja nehovorím že sa v tomto veku nevydávali, ale hovorím, že poväčšine sa vydávali oveľa skôr. Obvyklý vek vydaja bol okolo 21 rokov plus mínus. Vždy sa niekto vymyká priemeru, ale ja píšem skôr vo všeobecnosti.
@dai nič také som nenaznačila a absolútne si to nemyslím. Ak som písala o konzume, mala som na mysli ľudí západnej civilizácie všeobecne, bez ohľadu na vzdelanie a príjmy. Vzdelaní ľudia môžu (a nemusia) byť trochu odolnejší voči reklame a rôznym podprahovým manipuláciám. Výška príjmu s tým nijak nesúvisí. Aj menej zámožní môžu meniť mobil každú chvíľu za novší. Ale aj tí vzdelaní môžu podliehať módnym trendom a de facto mnohí aj podliehajú. Na vzťahy to nepriamo pôsobí tak, že ktokoľvek (bez ohľadu na príjem a spoločenský status), môže chcieť rýchle riešenia, vymeniť staré za nové - veď sa stačí pozerať okolo seba. Mám kamaráta - akademické tituly pred a za menom, extrémny inteligentný človek, momentálne v druhom rozvodom konaní, nevie nájsť uspokojenie v žiadnom vzťahu, chce od ženy dokonalosť. Nevidím súvis so vzdelaním alebo príjmom. Doma mal ako dieťa normálne, láskavé prostredie. Sú muži, ktorí tak prepadli predstave dokonalej bytosti (modelky, alebo inej ikony reklám), že sa len ťažko vyrovnávajú s tým, že realita je iná. Napriek tomu, že si plne uvedomujú klam reklamy, retuše a úpravy....Tieto vnemy komunikujú s našim podvedomím, kde je x ďalších faktorov, ktoré sa u niekoho spoja tak, u niekoho inak. Toto je ale už komplikovaná téma. Kto to aspoň troška ovláda, vie, o čom píšem.
@dai ešte na margo príjmov - do istej miery máš pravdu, pre bežných ľudí je materiálny dostatok dôležitý. Skôr sa nerozvedú tí, ktorí ich majú, ako tí, ktorí ich nemajú. Ak je vzťah ok, vedia spolu vychádzať, tak peniaze môžu tomu vzťahu len prospieť. Lepšie a ľahšie sa miluje, keď nám je dobre a máme naplnené základné potreby a aj o dosť viac. To je už raz tak. Ak peniaze nie sú, potom sa ukazuje, aký ten vzťah vlastne je. Ale sú ľudia, ktorí to majú inak. Je ich málo, ale poznám takých. Sú mladí, vzdelaní a žijú alternatívnym spôsobom života. Dobrovoľne sa vzdali materiálnych statkov a žijú len s tým, čo naozaj potrebujú. Tam peniaze na rozvodovosť nevplývajú 😉
@vroni
@dai
@0silvia0
som s vami podobný ročník, tiež som do 24 študovala, popritom stíhala 5,5-ročný vzťah, ktorý bol prvé roky vyslovene víkendový. Ja som bola študentka na VŠ v inom meste, terajší manžel si dorábal maturitu, odkrútil si rok vojny, potom už pracoval ... do svadby nikdy u nás oficiálne nespal, až po svadbe. Mám tradičnú výchovu, moji rodičia by to nedovolili. Určite som si nebrala prvého najlepšieho, mala som dokonca za sebou ročný vzťah s niekým iným (stredoškolská láska...). A predstavte si, nerozviedli sme sa, hoci sme mali prvé dieťa v mojich 25 a manželových 24 rokoch. Boli problémy, nemali sme veľa peňazí, nemohli sme precestovať svet, nemali sme luxusné auto, prerábali sme bývanie, aj choroba nejaká prišla ... no všeliako bolo. Ale tie problémy nás viac stmelili. Rozvedené kamarátky mám tiež, nie je to aké katastrofálne, že 80% by sa rozviedlo ... pár ich je, s odstupom času si za to mohli väčšinou aj sami, nechcelo sa im na vzťahu pracovať. pri prvom probléme to riešili rozvodom.
Dnes je aj ten problém, že mladí sa dnes vezmú a zajtra chcú mať všetko a najlepšie naraz. My sme spolu 17 rokov a až posledné roky máme "všetko" v zmysle materiálnom, že nám už vôbec nič nechýba, ani čo sa týka cestovania a tak. Deti máme veľké, čoskoro nás nebudú potrebovať, v 50-ke budeme takpovediac "za vodou", s dospelými deťmi. Ešte im pomôžeme trošku do života a snád zdravie ešte poslúži a splníme si cestovateľské sny. Ženy, ktoré rodia po 35-ke (alebo aj po 40-ke) budú mať ešte stredoškolákov...
A tiež si mladí myslia, že dieťaťom život končí ... pritom dnes sa už naozaj dá všetko robiť aj s dieťaťom, aj cestovať, aj užívať si ... aj ked niečo treba občas obmedziť, alebo preložiť na neskôr.
@montemotherone moja reakcia bola na "bielych muzov, co PAPAJU antikoncepciu"....to ze piju vo vode vselico ine, autorka prispevku, na ktory som reagovala, nenapisala, respektive napisala az potom......
ironia ti asi vela nehovori, ze.... 😕
My sme sa snažili 4 roky a pani dr krajčovičovi a timu dakujeme za nas msly zazrak a vsetko vyslo hned...a veru ma pravdu neviem co bude i 20 rokov alebo 50...spg su velmi zle u mužov:/
veľmi pekne sa táto diskusia rozbehla ( aj napriek úplne inej téme, ktorá sem votrela a zvádzala skôr k hádke, ale s tým treba tiež rátať, že sa vždy nájde ktosi takýto a snaží sa na úkor iného presadiť svoje názory aj cez mŕtvoly, lebo vidí práve teraz svoju šancu... ) a ďakujem za to, pretože sa ukázalo, že ešte máme nádej, že nie je všetko len to zlé a čierne a vždy sa ešte nájdu ľudia so zdravým rozumom a nenechajú sa prevalcovať extrémistami, ktorí vidia len tú jednu stranu mince. ..a že vždy si príroda nájde tú svoju cestu a nenechá sa umlčať, nenechá nejaký druh zaniknúť. Veľmi ďakujem, že ste sa vyjadrili a uviedli svoje príbehy, ktoré veľakrát vyzerali byť zlé, no napokon dobre dopadli, aspoň vo väčšine prípadov. Veru - ešte nezapadlo Slnko pre všetky dni 🙂 a nádej zomiera posledná.

@breznica 27 rokov je teraz normálny vek, pred 20-timi rokmi to bol starodievocký vek ktorý sa teraz rovná tomu veku, ktorý pomaly uvádzaš ty 😉
Ale ono je to všetko individuálne, podľa jedného páru sa nedajú posudzovať ostatní, ale ako príklad ok. Sú aj takí, aj onakí, každý to má inak. Ak sa stretnú dvaja takíto váhajúci, tak nech váhajú aj naďalej, je to na nich.