Mladí bez pomoci nepočnú - článok Sme
...zaujala ma v ňom veta vedúceho lekára Sanatória Helios v Martine, pána Krajčoviča, citujem: " Je predpoklad, že štyridsiatnici majú lepšie spermiogramy ako dvadsiatnici "....oslovení odborníci potvrdzujú, že problémy párov s počatím sú v polovici prípadov na strane muža.
@sivypegas ja poznám osobne mamičku, ktorá otehotnela prirodzene s jedným vraj nepriechodným vaječníkom a o druhý prišla pri mimomaternicovom tehotenstve. Jedno dieťa mala cez IVF, lebo bola vraj 100% neplodná a potom zrazu bác, tehotná prirodzene. No šok, ale krásny 🙂
slimstar, ja som ročník okolo 1975 a my sme tak dlho nečakali ... hoci už ja mám spolužiačky, ktoré rodili po 30-ke. Chlapom sa nechce skôr viazať a tiež to už bolo také, že viaceré mladé ženy vycestoali do Anglicka, Nemecka, stratili ten vzácny čas 4-5 rokov na založenie rodiny, prišli pred 30-kou a začínali doma zasa od nuly
@dkethe 20 rokov považuješ za kopu desaťročí??? Lebo zhruba toľko sa v našich krajoch HAK masovo užíva. A keď ste sedeli v tej "hospode" a pípli im mobilné telefóny, tak asi to tiež nebolo pred 30-timi rokmi, že? 😉 Skutočný a plný dopad reziduí hormonálnych tabletiek v spodných vodách sa uvidí možno o ďalších 20-30 rokov. Generácia súčasných 40-tnikov je asi posledná, ktorá to neužívala vo vode od malička, ale "len" posledných 20 rokov a to ešte v nepomerne nižších koncentráciách, aké tu máme dnes, keď naozaj niektoré mamičky "ordinujú" HAK už svojim 12 ročným dcéram.
@breznica Je to dosť individuálne, ja som 77 a vačšina mojich spolužiačiek rodila až po 30tke, ale zopár sa našlo, ktoré mali deti hned po 20tke a niektoré sa spamatali neskoro až po 35ke a ešte stále deti nemajú a možno už mať ani nebudú.
@hettinka 30 je možno neskoro ale určite lepšie ako mať dieťa v 20 - tke a nebyť na to pripravený a nemať aspon nejaké zázemie. mam 29 planujeme babo ak všetko vyjde ako ma rodiť budem ako 30-ročná.... nie preto že by som to dlho odkladala nie preto že by som robila nejakú extra karieru ale preto lebo doteraz som nenašla muža s ktorým by som to dieťa chcela mať... nie každá ma to šťastie že stretne otca svojich detí v 18 -tke ja som ho stretla až v skoro 27-mičke
@44janica44 veď práve... položme si otázku, prečo ľudia stretávali kedysi vhodných partnerov oveľa skôr, a teraz otáľajú do 27-ky (a neskôr).
@janickacrazy veď presne to som napísala,mám 2 sesternice-75 a 75 ročník a máme rovnako starých synov +/- rok,čiže baby rodili o cca 10 rokov staršie ako ja...pretože najprv treba kariéru,dom,dovolenky....
@hettinka otáľajú? žeby sa spoznávali a zisťovali či s tým druhým chcú mať deti a dokážu si s tým druhým predstaviť život ??? - neuveríš ale nie každému sa podarí nájsť ideálneho partnera hned na prvý pokus.
či si myslíš že to je takto: - ty kokso mám 25 rokov teraz chodím s tebou síce ťa moc nepoznám, ani nemáme kde poriadne bývať ani nejaký predpoklad stabilnej práce ale podme si urobiť dieťa lebo v 30-tke bude už neskoro? nevadí že neskôr zistíme že nam to spolu neklape ale hlavne že sme to dieťa stihli do 30-tky
@hettinka
- preto lebo na vysoké školy nešlo študovať toľko ľudí ako je to teraz čiže po 18-tke mohli zakladať rodiny
- spoločnosťou nebolo akceptované spolužitie bez manželstva, na tých, ktorí spolu žili bez svadby sa pozeralo akosi zvrchu, preto bolo kedysi zaužívané slovné spojenie "musela sa vydávať" - čo dnes možno ani mladí nevedia, čo sa tým myslí, ak niekto nevie, tak to znamenalo, že žena otehotnela a samozrejme sa očakávala svadba 🙂
- predtým stačilo, keď sa mladí do seba zaľúbili a nemali na seba ani na život také nároky ako je to dnes. Láska stačila, dnes len láska nestačí. Dnes musí byť finančné zázemie, uspokojenie fyzické, psychické u oboch partnerov, naplnenie všetkých potrieb atď.
Zhrnula som ako to vidím ja, ak to niekto vidí inak, ok, každý máme iné skúsenosti a iné príklady v okolí.
@44janica44 NIE! skôr tu ide o prípad aký je aj u nás v rodine-chodili spolu od 18 rokov,kúpili byt,psíka,pochodili svet,už sú spolu 16 rokov a dieťa "ešte" nechcú,lebo nevedia,čo vlastne chcú,či chcú jeden druhého,či to nie je len o zvyku....
@breznica aj ja som ročník 74 a rodila som vo veku 27 rokov, ale nie preto, že som budovala kariéru, stavala domy a dovolenkovala a užívala si, ale preto, že som našla rodinne založeného partnera až vo veku 25 rokov a chodili sme spolu 1,5 roka (treba sa aj spoznať) kým sme zistili, že chceme zostať spolu celý život. Zas nie každá má šťastie na správneho partnera a nemyslím si že je terno popadnúť prvého chlapa ktorého stretnem a dotrepať ho pred oltár len aby som dodržala nejakú vekovú hranicu. Všetko je individuálne.
@janickacrazy 🙂 ja som od teba len trosku mladsia , tiez mam spoluziacky ktore rodili hned po gymnaziu - vsetky do jednej su rozvedene a aktualne rodia svoje dalsie deti🙂 cize doma pomaly dospele a k tomu novorodenci s novymi partnermi - vobec im to nepride divne, neriesia vek a fakt vacsina si to teraz uziva viac ako vtedy ( ti manzelia boli rozne diskotekove znamosti, vydat ich rodicia donutili, ak chceli studovat deti casto vychovavali stary rodicia, teraz su s chlapmi s ktorymi realne chcu byt, maju zazemie, uzivaju si matersku etc. ...)
@hettinka tak ja som do 23och studovala a fakt na frajerov nejak moc nemyslela🙂 vies ako to je - bud studujes milovani alebo milujes studovani🙂 s muzom sme sa dali dokopy v 22och - moja prva vazna znamost, po skole sme mali co robit aby sme nejak utiahli najom nieto mysliet na svadbu a dieta - detto sme nestudovali preto aby som hned zostala na materskej s chlapom ktoreho som prave spoznala... ja som si dala zavazok prve porodit do 30tky co sa nam zdarne podarilo popri kupe bytu, kariere aj cestovaniu🙂 moja maminka rodila prve v 19tich a ja som cely zivot pocuvala ze si mam najskor uzit, pocestovat - jasne ze nikdy nelutovala to ze mala deti ale stratenu mladost ( ona otehotnela hned po nastupe na vs ) - k cestovaniu sa dostali vlastne az na dochodku...
@hettinka, nestretavali. Len si zobrali prveho, koho stretli, nasledovali deti, rozvod a svet bol krasny... Ja som z generacie husakovych deti, medzi nami bolo este bezne sa pred dvadsiatkou ci tesne po nej vydavat/zenit. Po skoro troch desatrociach z tychto manzelstiev existuju dve (z povodnej asi stovky). V drvivej vacsine pripadov to boli manzelstva s detmi. Takze ja nejake ohromujuce vyhody skoreho rodicovstva nevidim. Je mi dost zahadou, preco sa decentne hovori o neplodnosti parov, ked vyse 80% problemov so splodenim dietata maju muzi (jasne, tento par nemoze mat deti. Ale dovodom je neplodnost muza a nie neplodnost paru) Ale zvali sa to na neskore materstva, ergo zeny a vina je zase na spravnom mieste. Cize na zene a nie neschopnych chlapoch. Pred par rokmi sa decentne upravovali hormonalne normotabulky pre panov na testosteron, ktory v muzskej populacii kontinualne klesa. To, co bolo este pred 30 rokmi pod normou, je dnes dobry priemer. Proste spolocnost (zeny i muzi spolocne) muzov kastruje nie len obrazne. Tu by som skor hladala problem ako vo fakte, ze rodia starsie zeny...
@sivypegas asi nechcu otehotniet🙂 pozri - ja pisem o sebe, ak chces pocut nazor vsetkych tak sa vsetkych pytaj ( mnohe tu uz dovody uviedli)
Ak by si chcela chranit vodu tak musis zrusit kopu liekov ktore hormony obsahuju - to nie je len hak preboha🙂 a detto lieky ako take - uz to tu zeny spominali...
@sivypegas kvôli tomu, že je jednoduchšie si dať tabletku, ako rátať plodné/neplodné dni, niekto sex s kondómom nemá rad, môže mať alergiu na latex, nechce vnútromaternicové teliesko, žena má možnosť si vybrať spôsob ochrany, ktorý jej vyhovuje.
@sivypegas to je mozne ale poznam aj priklad 0 percent spermii a otehotneli v mesiac kedy boli dohodnuty na termin zacatia um. oplodnenia a uz maju 2 deticky (prirodzene) .. ale zase nesuhlasim s tym ze ide len o biznis aj ked urcite su v tom velke prachy, problematika plodnosti je ale velmi neprebadana nieje to tak ze dakedy sa vedelo a teraz sa zavadza aj mojej mame povedali po mne ze uz deti mat nebude a mam este 2 sestri... jednoducho oni nevedia len matne tusia co je vo veci celej neplodnosti..
@obsadenemeno bieli slovenskí muži ju pijú vo vode z vodovodu 😉 "vďaka" ženám, ktoré ju jedia, sa dostanú oblúkom až tam. Čističky totiž stopy HAK a ATB nedokážu odstrániť úplne. Preto rovnako vzniká "kolektívna" rezistencia na ATB... 😒
@oskvarka len zasa akt umele pomoze strasne vela neplodnym parom,inak by neboli taki preplneni.Ani stava sa ze aj neplodna zrazu otehotnie,ale skor je to nopak,ze tym co sa saza dlhise ako 2,3r,tym pomoze uz len ivf.Inak by boli bezdetni....a ano niekomu s zadari aj po 16r pocat prirodzene,ved aj motyka moze vystrelit,nobtych jebraritne malo.Inak preco potom ludia sa chcu umeli oplodnovat a pchat do seba dobrovolne to svinstv.to nik z nudy nerobi,alebo ze ma prebytok penazi.
@vroni upozornila si na zaujímavý aspekt, ku ktorému mám aj ja blízko. Technokratický, androgenny prístup, vplýva aj na toto. Žena je povláčená po vyšetreniach, rozďavená pred hordou lekárov, na počkanie "ukáž mi tú svoju onú"... 😒 Veď to všetko znesie. Aj pocit, že ONA MÁ PROBLÉM otehotnieť. Chlap má ukázať raz za život pipíka, aj to preto, lebo ho už začala trápiť prostata, a je to hotové trápenie ho dotrepať k dr... 😉 Nuž, žijeme v mužskom svete. Aj toto je jeden z dôvodov...
WOMAN POWER! 👍
@sivypegas no ved hej ja som len reagovala na pripady kedy niekto povie ze mali sme umele a po tom som otehotnela aj prirodzene tak ja uz doktorom neverim tvrdili ze som neplodna a ono to islo... ze je to len na vytiahnutie penazi od ludi tak ja si nemylsim ze je to tak niekedy ako pises to treba ale to este neznamena ze aj z malej pravdepodobnej sance sa nemoze stat zazrak ... ako pises..
@0silvia0 presne tak. Inými slovami - vtedy stačilo nejak menej. Dnes nestačí nič. Aj sa spoznávajú pár rokov, aj sa vezmú a aj tak sa nakoniec rozvedú. Rozvodovosť naďalej stúpa, takže asi ten výber partnera nejak lepší nie je ani dnes. Tým nechcem povedať, že si treba zobrať hocikoho. Aj ja som čakala na toho správneho muža a prvé dietko som porodila ako 32 ročná. Ale v globále sa nič nezlepšuje...Verím tomu, že je to tou konzumnou spoločnosťou, kde je človek neustále stimulovaný k tomu, aby chcel viac, lepšie, novšie a presakuje to, žiaľ, aj do partnerských vzťahov, kde sa opotrebované vymení za nové, ako keby išlo o nejaký elektrospotrebič. A napĺňanie vlastných potrieb bolo povýšené nad všetko v duchu známeho sloganu - lebo ty za to stojíš. Individualizmus má len krok od egoizmu a tu to máme v priamom prenose.
@44janica44
@alaguema prepac ze zareagujem - jasne je to tvoj nazor... Ja si napr. vobec nemyslim ze rozvodovost suvisi s konzumom - vo vsetkych statistikach mas jasne ze vzdelani a lepsie zarabajuci sa rozvadzaju menej ako ti horsie vzdelani, ci menej zarabajuci - ak by sme vychadzali z toho ze ti co zarabaju viac sa aj viac zenu za konzumom co si uz viackrat priamo ci nepriamo aj v inych debatach kde sme sa teda my dve stretli naznacila, tak by toto pravidlo nemalo platit - vlastne ti chudobni by mali byt nositelia hodnot a manzelstvo si vazit...
Ja tu casto pisem ze moje decka chodia do sukromnej skoly - stoji nas okolo 1000 euro mesacne, tak ako ostatnych rodicov - vacsina rodicov tam nema 1 dieta, celkovo vacsina rodin u nas ma 2-3 prip. viac deti... Z triedy mojej dcery je rozideny 1 par ( este sa nerozviedli ) = uz som spominala v inej teme ze pre moju dceru nieco nepoznane, velakrat to doma spomina, rozobera preco... u syna ani jeden, vsetko kompletne rodiny... Vacsina rodicov u nas je vzdelana stredna vrstva, par bohatsich ludi a taktiez par chudobnejsich ( deti zamestnancov maju len symbolicke poplatky... plus poznam par rodicov kde naozaj si vzdelanie vazia a platia skolu na ukor inych pozitkov... )
Ja mam pocit ze najvacsiu ulohu stale zohrava vzor z domu = kde deti videli zit lasku, toleranciu, obetu a dlhorocne partnerstva, tam bude aj snaha uchovat si manzelstvo velka a nepolozi ho prva vacsia skuska... Ja aj moj muz sme nieco take doma mali a napriek krizam ktore sa asi nevyhnu ziadnemu partnerstvu o manzelstvo bojujeme a snazime sa ho zit realne, nielen stereotypom prezivat... Asi patrime medzi poslednych ktori toho druheho potrebuju kvoli financiam, dokazeme sa kazdy o seba postarat sami - napriek tomu spolu chceme byt kvoli sebe navzajom a nasej rodine - ja verim ze ked sa nam podari ustat nas vztah aj dalej tak aj nase deti budu chciet zit nieco podobne...

@hettinka pravda, ale to je aj v nás samotných. Ročníky okolo 85 dlho čakali a ked sa podarí, tak majú deti až po 30 tke. Naproti tomu miléniové ročníky, majú deti skôr ako v 30 tke.