icon

Môžem sestre vynosiť dieťa?

anjelik87
5. okt 2016

Vraj to na SR nie je mozne ale nie su predsa len nejake ine moznosti? Sestra prisla o dietatko a dalsie dieta uz mat nemoze. Chcela by som jej velmi pomoct je prosim vas nejaka moznost? Mozu ma umelo oplodnit z ich vajicka a spermie?

anjelik87
autor
5. okt 2016

@lucinka511 no ona ma ten problem

missdiva
5. okt 2016

@anjelik87 na Slovensku to nie je mozne ale v Cechach to mozne je 😉 .

ewisam
5. okt 2016

@anjelik87 a nebolo by rozumnejsie, keby si nejake dietatko adoptovali? Je to podla mna celkom rozumne riesenie situacie...Kedysi som robila v dojcenskom ustave a maju tam velmi vela deticiek, zial aj malickych, ktore by boli stastne keby ich niekto lubil 😉

anjelik87
autor
5. okt 2016

@missdiva ale mozu to spravit aj mne ked nemam ceske obcianstvo?

anjelik87
autor
5. okt 2016

@ewisam ale ak by mohlo mat dieta ich geny a vsetko ostatne tak to by bolo predsa naj

zacik
5. okt 2016

@missdiva v cechach to je trosku benevolentnejsie ako na slovensku, ale stale plati ze v rodnom liste je automaticky zapisana zena co porodi dieta ako matka. Takze by sa potom musela riesit "cielena" adopcia a to je bohuzial velmi otravny proces.
Krajiny v europe kde su biologicky rodicia zapisany v rodnom liste okamzite ako otec/matka bez ohladu na to kto dieta vynosi je napr. Ukrajina a Gruzinko

ewisam
5. okt 2016

@anjelik87 Necitam vsetko, ale preco vlastne uz nemoze mat deti? Obcas veci proste naj naj byt nemozu a tomu kto ma deti rad je uplne jedno ci ma oci po tatovi a kucierky po mame 🙂 Myslim, ze aj pravne aj financne je to jednoduchsie... a "bielych" deti je tiez dost ak sa niekto boji reci okolia

missdiva
5. okt 2016

@anjelik87 ano mozes. Chodte na konzultaciu na kliniku, oni vam daju detailne info. Ako pise @zacik su krajiny, kde je to lahsie ako v ČR, napr. Rusko.
Ale kedze ide o tvoju sestru, moze ti byt jedno ako dlho budu trvat papierovacky a zbytocne by ste cestovali daleko ked mozes ist niekam kde to mas na skok. Ak by si mala nahodou narocnejsie tehotenstvo musela by si tam potom mat zabezpecene ubytovanie lebo nebudes moct lietat atd.

dionyzka
5. okt 2016

@anjelik87 je velmi pekne, ze im chces pomoct, ale treba to domysliet. Budes stale v kontakte s dietatkom, ktore si nosila pod srdcom a porodila. 100% to zvladnes a budes na dieta pozerat ako na ich dieta? Umele oplodnenie nie je az tak lavou zadnou, vela liekov, vela moznych komplikacii. Nevies ako bude prebiehat tehotenstvo, porod - je ine toto vsetko urobit pre vlastne dieta. Ako budes vnimat situaciu ak budes mat zdravotne komplicie na cely zivot? Nikto Ti neda zaruku, ze dieta bude zdrave, ze Ty budes zdrava. Je tam velmi vela otazok, ktore treba naozaj zvazit.

anjelik87
autor
5. okt 2016

@tani03 uz som citalap

dia6
10. okt 2016

Pokiaľ viem tak na Ukrajine s tým nerobia problém. Ale to tam musíte asi rodiť a teda aj národnosť dieťatka bude ukajinská.

emili31
10. okt 2016

@anjelik87 ona nemoze iba donosit alebo nema ani vajicka? myslim ze treba sa dobre o tom porozpravat s nimi a vsetci chodte na konzultaciu do Centra asist.reprodukcie a oni vam lepsie poradia ale mate moznosti

trisp
10. okt 2016

Mne to príde nechutné. Ak naozaj tak túžia darovať svoju lásku ďalej a rozšíriť rodinu, prečo si neadoptujú? Alebo pestúnstvo a podobné veci. Veď je toľko detí, ktoré nikdy fungujúcu rodinu nezažijú, nezažijú lásku mamy, otca, súdržnosť, starostlivosť. Tvoji príbuzní chcú deti a tieto deti potrebujú rodičov. A to, že chcem, aby malo dieťa moje gény a oči modré ako ja a kučery ako tatko, tak mi príde sebecké - idem cez všetko, aj cez mŕtvoly - umelé oplodnenie, peniaze, etika - to je všetko nič... Ja keď si to predstavím, mám divný pocit v žalúdku. Ako tvoj švagor hladká tvoje tehotné brucho, lebo veď v tom je jeho dieťa, ako po pôrode užívať lieky na zastavenie laktácie, ako sa to dieťa bude cítiť neskôr keď dospeje, keď mu budete ukazovať fotky s TVOJÍM tehotným bruchom a bude si predstavovať, ako liezlo cez TETINU vagínu. Ble.

rencacaa
10. okt 2016

@trisp ty si chora...

trisp
10. okt 2016

@rencacaa Čo je na tom choré? Asi ten môj názor nebude až tak chorý, keď je to vo väčšine krajín nelegálne, pretože je to neetické.

rencacaa
10. okt 2016

@trisp ten tvoj opis.. to ze vo vacsine krajinach to je zakazane a je ti "neeticke" neznamena ze to je nechutne. Je to krasne ze chce sestre pomoct. Neviem teda ako ty ale ja som si nikdy nepredstavovala ako leziem odniekial z vaginy. Ked to dietatu normalne vysvetlia tak je to uplne v poriadku ako aj adopcia. Ale viem si predstavit ako by si to ty vysvetlovala, kedze ten tvoj prispevok je nechutny sam o sebe.

mysga
10. okt 2016

@trisp len som sem zablúdila,ale keď sme pri predstavách z akej vagíny kto liezol - čo také adoptované dieťa,čo vyliezlo s nejakej feťáčky alebo vyšlo pomaly po svojich z roztiahnutej frndy ako 10te nechcené dieťa? Vieš, znechutiť sa dá všetko. 🙂

mysga
10. okt 2016

Z*

trisp
10. okt 2016

Každý má inú hranicu, čo je ešte únosné, a čo nie. Vy tu chcete autorku diskusie pomaly vyhlásiť za druhú Matku Terezu, ale z môjho pohľadu je to skôr ponižovanie vlastného tela na úroveň stroja na výrobu detí. Pre mňa má morálnu hodnotu skôr skutok poskytnutia domova sirote ako za každú cenu mať dieťa s mojimi očami...

rencacaa
10. okt 2016

@trisp nikto ju tu za Matku Terezu nevyhlasuje... a ani kazdi ma iny uhol pohladu. Ide len o to ako si to napisala.. otrasne. Btw Tereza vobec nebola taka svata ako sa o nej vie..

trisp
10. okt 2016

@rencacaa Ja som to chválne napísala tak naturalisticky, aby sme sa zamysleli aj nad tými detailami, čo to obnáša. Lebo čo som napísala, je fakt. Keby ja som bola vynosená svojou tetou, tak keď som si to predstavila, tak naozaj mi z toho prišlo zle. A že muž by hladkal švagrinej brucho - no ja som chcela práve poukázať na tú hranicu, že pokiaľ ešte áno a pokiaľ nie - oni sami táto trojica by mala zmiešané pocity z toho podľa mňa. Ja si to len predstavujem - žena už tehotná - muž sa spýta: môžem pohladkať bruško? A tá žena, čo si dieťa dala vynosiť, tak nebude súhlasiť, lebo veď aby manžel hladkal jej sestru - to zas nie. A on by na to, ale je tam moje dieťa. Je to cudzia osoba, ale v bruchu má moje dieťa - kde je hranica intimity? Proste mne to príde celé cez Košice.

6699333
10. okt 2016

@anjelik87 nebojis sa že by si to dieťa nechcela dať sestre hm veď predsa ty ho budeš mať 9m v brušku, ty budeš cítiť jeho pohyby ty ho porodis daj pozor aby sa to neotocilo proti tebe

sardinka336
10. okt 2016

@trisp napisala si to na tvrdo a cez čiaru ale v podstate pravdivo....jedna vec je ,,,technicke prevedenie,, a druha vec je psychologicky aspekt toho celeho. V pripade ze to nevyjde tak čo? Vztah k sestre sa naruši, to iste ak porodi dieta čo bude mat nejake problémy mozno aj po rokoch. To s tým bruchom je uplne normalne ved rodičia si chcu ,,chytiť,, a citit pohyby bábätka. Ja by som zvazovala toto:
- umele oplodnenie, sestra nech sa da riadne vyšetrit, nepostrehla som ze by tu pisatelka pisala čo všetko sestra podstupila, prečo nemoze mat deti
- adopcia, pestunstvo
- pripadne zahraničie

pillipilli
10. okt 2016

Ja uz len cakam kedy napise katarinapekna....
Ta to hned vysvetli 😀

zacik
10. okt 2016

@dia6 neviem preco by dieta dvoch slovenskych rodicov ak sa narodi na Ukrajine malo mat automaticky ukrajinske obcianstvo? To ze bude mat ukrajinsky rodny list a bude sa musiet cez ambasadu vybavovat "milion" veci je vec druha....

deninka233
10. okt 2016

@anjelik87 na českom emimine je takáto téma (skupina?) skús pohľadať. Dá sa to, len je to komplikované. Riešila som niečo podobné so sestrou, no ostalo len pri rečiach.
Určite to nerieš verejne, dostane sa ti akurát odhovárania.
A pre ostatné: to že o tom hovorí neznamená, že to doklepú do zdárneho konca. Ja tiež hovorím o x témach kt. sa nakoniec nezrealizujú.

laura1804
10. okt 2016

Chapem, ze chces pomoct sestre...je to krasne...ale nekomplikujte si zivot...ako plan to sice moze vyzerat fajn, ale co emocie, komplikacie atd...a navyse v rodine...si si ista, ze to zvladnes na cely zivot?

mysga
10. okt 2016

@trisp ja v principe suhlasim, dať niekomu svoje dieťa (svoje,lebo 9 mesiacov by jeho život zavisel odo mňa atď) a celý život sa naň pozerať... to nie je pomoc pri stavbe domu, to už ide o ľudí. Je tolko spôsobov ako sa dostať k babatku,tak načo to hrotiť. Ja som len reagovala na to, že nechutné može byť v podstate hocičo. 🙂

bykaterina
10. okt 2016

@anjelik87 takze pozri si zakony SR. ZAKON O RODINE to ti najde cez google, dalsia vec ani v CZ to nie je ine ako u nas a v centrach podpisujes papiere ze ty si matka a on otec. niekde vyzaduju dokonc overene notarom a v centrach pytaju OP. vsetko amju pravne podlozene. dalsia vec ako vysvetlis okoliu ze 9m si tehotna a zrazu nemas dieta ? ale ma ho tvoja sestra? tvoje dalsie dieta si myslis ze by dokozalo zit s takou nalepkou ze co si urobila v minulosti ?
o sudoch ani nehovorim bolo by zlozite a velek dovody ktore by sa s tebou vliekli ze by si dala dieta bio.otcovi.
dalsia vec co sa tyka moralky a etiky a hlavne srdca . ty by si sa dokazala vzdat dietata ktore si vynosila ? co ked bude mat vyvojovu vadu ? co s nim ?
toto vsetko ze vynosia dieta robia baby pre prachy v statoch kde to je legalne a aj tak niekedy ty rodicia su stale v pasci ze matka zdrhne alebo ich bude stale financne vydierat