Odmietanie IVF kvôli viere
Ahojte, už takmer dva roky sa snažíme o bábätko a žiaľ neúspešne. Partner má spermiogram výborný, problém je vo mne. Moja diagnóza je PCO. Boli sme dvakrát na IUI, no žiaľ neúspešne a posielajú nás už len na IVF. Veľmi sa trápim a túžim po bábätku. No na druhej strane som veriaca a mam pred IVF obrovský rešpekt a cítim strasne psychické trápenie a výčitky, že by som dovolila, aby sa niektoré embrya zlikvidovali, keby ich oplodnia a zamrazia veľa. Nie som obezna, cykly mam viacmenej anovulacne. Užívam bylinkovu tinkturu, inositol, kyselinu listovú a stále nič. Neviem čím by som mohla ešte dopomôcť k dozrievanie vajicok a ovulacii.Prosím vas, prežívate niektorá niečo podobné? Naozaj som už psychicky vyčerpaná, veľmi sa bojím, ze nebudem mať nikdy prirodzene deti a IVF z hľadiska viery k Bohu nezvládnem.
Ak tuzis po babatku tak niet o com.. embryjka zlokvidovat nemusis ak by ich bolo.viac. mozes ich aj darovat resp.nechat uskladnit. Ja som tiez veriaca ale tuzba lo dietati by bola silnejsia. Aj ja uz som boL pred IVF ked som necakzne prirodzene otehotnela.
@miskamicha čistou náhodou ak by ich darovala a podarilo by sa im mat aj svoje detičky... Čo ak by sa v budúcnosti stalo, že ked budú deti dospelé, osud ich spojí netušiac, že sú vlastne súrodenci? Ci toto sa zaručene nemôže stať? Len sa zamýšľam, nechcem konflikt.
A muž je ôk?
Skús sa zamyslieť.
Chce Boh aby sme sa na tomto svete trápili? Nie nechce. Ja som tiež veľmi veriaca ale mám úplný iný pohľad na celu tuto vec. Ja sa skôr na to pozerám tak, že ak mám byt šťastná, tak vyskúšam, čo sa dá. Čiže keď nepôjdeš na IVF tak sa budeš DLHODOBO TRÁPIŤ. A keď by ste sa rozhodli ísť a náhodou by to vyšlo, tak by si bola šťastná, že sa to konečne podarilo. Ja si myslím, že cirkev si popridavala veľa nezmyselných veci. Veď Boh nechce aby sme boli smutní a utrápeni.
@fineta no ale ivf nefunguje tak, že prídeš, nastimulu ta odberu, oplodnia, a hneď sa embryjko uchytí, ( bohuziual) ako si tu mnohé myslia....
@snezienkaaa82 to mi je zrozumiteľné... Ale myslela som tak, že max 3 oplodnit (koľko by som bola schopná postupne prijať) a nie napr. 15...
Ahoj 🙂 som veriaca, manžel nie je a vyzerá to tak, že pôjdeme na umelé. Manžel ma do ničoho netlačil, potrebovala som čas aby som dozrela k tomu, že áno tadeto pôjdeme. Žiaľ adopcia nie je cesta pre nás. Držím Ti palce nech sa akokoľvek rozhodneš ☺️
@fineta no ale nie všetky embryjka prežijú kultová iu. Ja som mala 10 a ostali mi 3. Z toho sa 2 neujali v maternici a jedno áno. Čiže čím viac máš embryjko, tým máš vyššiu šancu.
@fineta bola si na ivf,, viditene o tom moc nevies
@snezienkaaa82 Ďakujem.
@snezienkaaa82 o to viac mi je teraz zrozumiteľnejsie, prečo je to pre veriacich (= život vzniká počatím, keďže je tam prítomná duša človeka) akousi "hrou na úplne inom hracom poli" a majú s tým problém.
@fineta a co potom prirodzený potrat, zamlcany potrat, anembryomola. To sa deje aj prirodzene, aj v tele, aj pri ivf.
@snezienkaaa82 nestudovala som morálnu teológiu. Ale domnievam sa, že to čo popisujes je vnímané ako prirodzený koniec z prirodzeného počatia.
Je aj moznost, ze sa tato dilema vyriesi aj sama. Ja som mala 10 embryi, druhy vklad uspesny , ostatne som vsetky skusila vlozit tiez postupne, ale uz sa nikdy ziadne neujalo. Mam vdaka IVF nadhernu dceru a osud zariadil zvysok tak, ako to asi malo byt.😍
Musíš sa dostať do psychickej pohody. Vysaď všetky doplnky a počkaj mesiac, dva, tri a uvidíš čo ďalej, potrebuješ čas. Ak si už podstúpila iui, ďalší krok je ivf, nie je to taká hrôza, ani taký hriech. A vôbec nerozmýšľaj, čo so zvyšnými embryjkami, to až potom, nevieš koľko ich bude. Ani 1.vklad ti nemusí vyjsť. Hlavne musíš byť v psychickej pohode, aby to vyšlo. Držím palce ✊
Podľa kresťanov, všetko stvoril Boh. Tak potom dal možnosť ľuďom, aby vyvinuli ivf. Tým pádom žiadnu dilemu mať nemusíš.
@fineta kto nemusí, kto nechce, ten nech si nepomôže. 🙂 Je to dobrovoľne, a co také transplantácie z pohľadu kresťanstva, tam si tiež ľudia napomáhajú?
@snezienkaaa82 samozrejme. Nech sa každý rozhodne a zváži si to na základe osobnej slobody. Len sa snažím pochopiť autorkin uhol pohľadu. Nie je cieľom tu rozpútat vasnivu diskusiu prečo nie. Transplantácia z pohľadu kresťanstva by mala byť ok, nie? Pokiaľ sa teda niekto dobrovoľne nezabije, aby mohol darovať pacientovi srdce. Ako som spomínala, Tvoje otázky by mali byť skôr smerované na morálneho teológia. Jedným z nich bol napr. Dr. René Balak, žiaľ, už to má za sebou...
ahoj, my sme v podobnej situacii, snazime sa 4 roky. sme veriaci, chodili sme do centra kvoli podrobnym vysetreniam a samozrejme nam nukali iui aj ivf. obe moznosti sme odmietli. Boh je nad nasim zivotom a vie ovela lepsie, co nam prinesie stastie. uplne chapem, ze mnohe zeny tomu nerozumeju, pretoze si myslia, ze zena bude stastna iba vtedy, ak bude mat vsetko po com tuzi - a teda napriklad dieta alebo druheho muza, lebo s prvym uz nie je stastna atd. ale stastie nie je iba o tom mat to, po com tuzime, stastie je vediet prijat krasy zivota take, ake sa nam davaju. zivot je nadherny a nase obavy nas sustreduju iba na to, co nejde podla nasich predstav a potom nevidime uz nic ostatne.
niektori manzelia cakaju na svoje babo aj 10 rokov a potom pride. dve moje blizke otehotneli na 4. vyrocie sobasa a jedna z nich uz je teraz tehotna tretikrat, ta druha je este kratko po porode.
nam ked ponukli iui, rozmyslala som nad tym. ale ja som si vtedy v posteli opat uz neviem kolkykrat precitala humanae vitae a to ma uplne ukludnilo a dalo mi to pokoj. kto vie, o com to je, ten urcite chape, ake krasne a dokonale je stvorenie. ked som ho docitala, rozmyslala som, ci teda nie je iui len malym zlom, ktore prinesie do nasho zivota velke dobro. uvazovala som doslova nad tym, ci "ucel svati prostriedky". a vies co? v tej chvili z vedlajsej izby som pocula z telky: UCEL NESVATI PROSTRIEDKY. mne nebolo treba viac.
rozhodli sme sa pre adopciu, citime sa byt povolani dat domov a najma bezpodmienecnu lasku dietatku, ktore lasku nema. a rovnako, aj my potrebujeme svoju lasku niekomu dat, nie si ju nechat iba pre seba, pretoze mame pocit, ze z tolkej nakopenej lasky uz praskneme. priprava na adopciu je prekrasna, velmi nas spojila, spoznali sme sa este lepsie, teraz pripravu koncime a potom nas zaradia do poradovnika. ked som o tom hovorila s blizkymi kamaratkami, zistila som, ze nie sme jedini - aj ini znami isli do adopcie, ale potom sa im podarilo prirodzene otehotniet a maju babo, dalsi maju iba jedno babo a chceli by si adoptovat dietatko, lebo sa citia povolani atd. asi ti ani nemusim hovorit, ako nas velmi predstava adopcie naplna a aky pokoj nam to prinieslo. teraz prezivame nase "duchovne tehotenstvo" a mozeme sa za buduce babatko a jeho rodicov modlit a pripravovat sa na jeho prichod.
vobec by som si nezatazovala srdce ani svedomie tym, ze by som uvazovala, ako urobit IVF tak, aby bolo prijatelne. ono nie je zo ziadnej stranky prijatelne. aj keby neboli ziadne nadbytocne embrya, aj keby islo vsetko hladko, dolezite je aj to, ze IVF je obchadzanim Bozej lasky a je prejavom nedovery v Jeho prislubenia. zivot pri IVF nevznika dostojne, pri akte lasky, teda odovzdavani sa jeden druhemu. vznika nedostojne, v miskach, casto po masturbacii, v sterilnom prostredi, embryjko vklada do lona zeny cudzi muz atd.
ak niekto dokaze toto vytesnit zo svojho svedomia alebo ak mu to aj svedomie pripomina a on ho nepocuva, potom je to jeho rozhodnutie. ty sa ale takto nemusis rozhodnut.
@janetinka27 skláňam sa nad Vašou múdrosťou a životným postojom. Je vo Vás tak veľa pokory a lásky. Nič krajšie som na tejto platforme nečítala. Prajem Vám. 🤍
@janetinka27 sama hovoríš, ako si sa rozhodla, ale na druhej strane dehonestujes páry, ktoré sa rozhodli pre IUI, alebo IVF. Umelé oplodnenie je oplodnenie mimo tela matky, ale či vznikne život o tom sa rozhoduje niekde úplne inde, ako v ordinacii, takže, keď vznikne, tak musí byť duša a tu človek nevie vsadiť.... Takže je to vola Božia.
Rozhodne ti môžem úprimne povedať, že nemám zle svedomie z toho, že mám dieťatko z IVF. Je to krásne, zdravé dieťatko plne života a lásky a veľmi ho milujeme.
Samozrejme, tým nikoho nepresviedcam, každý nech koná, ako to cíti. Adopcia tiež nie je pre každého... Ale ak je to niekomu bližšie, prečo nie.
@fineta ahoj, dakujem, kazdy den vsak citime, ze sme len slabi ludia, len s Bozou pomocou prezivame pokoj
@janetinka27 Mna by len zaujimala odpoved na jednu otazku. Ked dieta z umeleho oplodnenia nevznikne aktom lasky, tak podla vas nechcene splodene dieta, co ide na adopciu a je cele tehotenstvo vnutorne nechcene, vznikne aktom vacsej lasky? To by asi neputovalo na adopciu v tom pripade. Ked uz tu niekto spiritizuje nad pocatim. Dolezitejsie je nasledne tehotenstvo a najma laska, co sa da dietatu po narodeni.
Poviem ti to z môjho pohľadu tiež sme absolvovali vyšetrenia kvôli tomu že sa nám nedarilo neskôr som otehotnela a o bábo prišla .V nemocnici ku mne prišiel kňaz a dlho sme sa zhovárali ,vyspovedal ma a podporil . Doteraz naňho rada spomínam. Po čase sa mi narodili 2 zdravé deti aj keď vyšetrenia a scrrening ukazovali niečo iné. Rada nemala mať vyvinutú komoru a predsieň v srdiečku, lekár povedal že deti s takouto diagnózou po pôrode zomierajú až do pôrodu som sa za jej zdravie modlila k sv.otcovi Janovi Pavlovi ll. Dnes je dcéra zdravá ,krásna šikovná druhačka. Synovi zas vyšla cisticka fibroza v testoch a je zdravý škôlkar. Rovnako ja som vymodlene dieťa a som tu. Boh chce aby sa detičky rodili aby mal kto ďalej cirkev rozširovať a môžeš si byť istá že tvoje dieťa bude milovať rovnako. Na vine nieje Boh že páry trápi neplodnosť ale nekvalita potravín, vody a celková zdevastovanost planéty.
@ailiba ahoj, prepac, ak si sa citila mojim vyjadrenim dehonestovana. ja som pisala svoj postoj a samozrejme, rozhodnutie je na kazdom cloveku. do rodicovstva aj do adopcie by mal ist iba clovek, ktory je povolany. urcite neodporucam ist do adopcie ludom, ktori toto povolanie necitia a teda nepovazujem to ani za univerzalne riesenie. ale su ludia, ktori toto povolanie maju, ale prioritne napriklad tuzia po vlastnom dietatku a ked dietatko neprichadza, tak sa trapia. vtedy je dobra prilezitost pocuvnut povolanie k adoptivnemu rodicovstvu.
Boh je Tvorcom zivota a kazdy zivot Mu je drahy a to aj zivot, ktory vznikol pri IVF. ale rovnako mu je drahy aj zivot, ktory vznikol incestom, znasilnenim atd. tym vobec nechcem prirovnavat IVF k tymto ohavnostiam, ale je to odpoved na to, co hovoris, ze o vzniku zivota sa rozhoduje inde. ano, Boh zasvieti svetielko kazdeho zivota, ale to neznamena, ze suhlasil s tym, ako bol tento zivot pocaty.
@mauduska a čo s tým má zmrazenie? V prvom príspevku si uviedla, že cirkev neuznáva IVF a že vyhodením oplodneného vajíčka sa koná vražda. O zmrazení ,,dieťaťa" si nič vtedy nepísala. Máš v tom trošku chaos.
Keď dám zmraziť vajíčko a potom si ho dám vložiť, nijaké nevyhodím, teda ,,nezavraždím", čo sa na tom cirkvi nepáči?

@mauduska podstúpila si ivf?