icon

Odmietanie IVF kvôli viere

5. okt 2021

Ahojte, už takmer dva roky sa snažíme o bábätko a žiaľ neúspešne. Partner má spermiogram výborný, problém je vo mne. Moja diagnóza je PCO. Boli sme dvakrát na IUI, no žiaľ neúspešne a posielajú nás už len na IVF. Veľmi sa trápim a túžim po bábätku. No na druhej strane som veriaca a mam pred IVF obrovský rešpekt a cítim strasne psychické trápenie a výčitky, že by som dovolila, aby sa niektoré embrya zlikvidovali, keby ich oplodnia a zamrazia veľa. Nie som obezna, cykly mam viacmenej anovulacne. Užívam bylinkovu tinkturu, inositol, kyselinu listovú a stále nič. Neviem čím by som mohla ešte dopomôcť k dozrievanie vajicok a ovulacii.Prosím vas, prežívate niektorá niečo podobné? Naozaj som už psychicky vyčerpaná, veľmi sa bojím, ze nebudem mať nikdy prirodzene deti a IVF z hľadiska viery k Bohu nezvládnem.

janetinka27
6. okt 2021

@cucica kazde dieta by malo byt pocate pri akte lasky. dieta pocate tak, ako si popisovala, nebolo zrejme pocate pri akte lasky. akt lasky je otvoreny zivotu.

mauduska
6. okt 2021

@lilope nemám v tom chaos... no tak som nevymenovala všetko, čo je na tom morálne zlé. Ja neviem. tebe pripadá okej zmraziť človeka a odložiť si ho na neskôr?

mauduska
6. okt 2021

@snezienkaaa82 Za mňa embryo nie je len zhluk buniek. Aj ja, ako dospelý človek som len zhluk buniek, len v inom štádiu vývinu ako embryo... takže aj embryo považujem za človeka - v istom štádiu vývinu. Vyradením niektorých embryí prakticky ukončuješ ľudské životy.

martinaju
6. okt 2021

@janetinka27 detičky z IVF su z väčšej lásky ako si kto vie predataviť a nejeden krát z väčšej ako tie ktoré boli počate “z aktu lásky”. To že niekto nemôže mať detičky prirodzene neznamená že ich mať nemá. Keby ich mať nemal nepomôže ani IVF aj tam je vôla Božia či sa to podarí alebo nie. Tak isto ako ten čo dostane rakovinu nemusí zomrieť ale lieči sa. Na to je tu veda. Samozrejme ak má zomrieť zomrie ale neznamená, že niektorí ľudia sa neuzdravia a nežijú ďalej. Veda ako veda nie? Či vy v tom vidíte rozdiel?

Ja som IVF podstúpila a pôjdem do toho znova a ked bude treba tak aj do nového cyklu ja nemám pocit, že toto je niečo zlé. Boh chce aby sme boli šťastní a keď k tomu má dopomôcť veda tak prečo nie? Lebo “akt lásky”? Verte mi že dieťa z IVF je milované raz toľko lebo je vybojované, vymodlené a vytúžené viac ako si viete predstaviť 🙂

lilope
6. okt 2021

@mauduska takže to netvrdí cirkev, že s tým nesúhlasí, to tvrdíš ty. Áno, nepríde mi to morálne zlé keď sa nám nedarí 3 roky počať dieťa. To žena, čo to nezažíva a veľmi chce, nikdy nepochopí.

gagik
6. okt 2021

@martinaju presne tak, aj ja si myslim,ze deti z ivf su z ovela vacsiej lasky(kto to cele podstupil,dokonca viackrat chape), nez mnohe deti co vznikli pri “akte lasky” a to nehovorim o tom,kolke z nich skoncia vramci upt v biologickom odpade…

biem22
6. okt 2021

@martinaju krásne si to napísala 💜 súhlasím

snezienkaaa82
6. okt 2021

@martinaju presne tak, my, teda ja, ktorá mam dieťa z ivf si ho vážim a milujem najviac na svete

mauduska
6. okt 2021

@lilope nech sa páči, citované z katechizmu katolíckej cirkvi. Jednoducho je to aj pre Cirkev nemorálne, hoci z iných dôvodov, ako pre mňa.

Tu to máš celé, ak chceš: http://www.katechizmus.sk/index.php?action=getk...

luuckka
6. okt 2021

@mauduska v cirkvi sa diali také zverstvá a preliavalo toľko krvi a teraz idú zakazovať matkám ísť na umelé oplodnenie aby nevraždili embryá? Prečo potom sa upaľovali matky pred očami vlastných detí ? Koľko je v cirkvi pedofilov ktorí zničili tisíce detí psychicky a oni idú zakazovať mať niekomu rodinu? Veriť v Boha a veriť cirkvi všetko čo hovoria sú dve rozličné veci.

martinaju
6. okt 2021

@gagik ja som v tehotenstve bola tak opatrna ako nikto v mojom okoli. S partnerom sme spravili všetko aby sme to dotiahli do úspešného konca. A celé IVF nás spojilo ešte viac, ale to pochopí len ten čo si tým prechádza. Jednoducho bud to ten vzťah posilnî alebo to ten vzťah nevydrží a v tom je tá láska, že aj keď sa nedarí a problém je iba na jednej strane tak ten druhý stojí pri tej osobe podporuje ju a ťahá z toho zúfalstva, stoja pri sebe v dobrom aj v tom najhoršom. Ale to nepochopi osoba ktora sa snažila a ppdarilo sa prirodzene alebo ktorej sa len tak stalo… to su roky boja prirodzene a potom neskutočný boj s umelým oplodnením. Ale niekomu je ťažko pochopiť že tam neprídeš ako do supermarketu že vložia a si tehotná lebo si si zaplatila tak máš….že aká je bolesť keď to nevyjde alebo vyjde a skončí (biochemicke) alebo keď žena po takom boji potrati. Pri prirodzenom by biochemicke ani len nezachytila. Ja som brala uplne inak ked sa nedarilo prirodzene, tu človek vie že vkldaju embryo najlepšej kvality zaplatí si ešte všetky možné doplnkové služby a nič alebo biochemické. Ale to tu asi zbytočne písať lebo to pochopí všetko len žena (pár) ktorá si tým prejde.

mauduska
6. okt 2021

@luuckka aj iní ľudia narobili plno zla a neboli z cirkvi. Ďakujem, že hovoríš o morálke inštitúcie, ktorá existuje už 2000 rokov a prešla mnohými veľkými zmenami.

Kňazi pedofili - to je iná kapitola. Samej sa mi nepáči to, že to cirkev často ututláva... ale za to nemôžem povedať, že Cirkev je celá na odpis. Je veľmi ľahké vyťahovať iné chyby kresťanov, keď už došli argumenty k danej problematike. Mám začať ja vyťahovať mnohých ľudí, ktorí neboli kresťania a narobili plno zla vo svete?

martinaju
6. okt 2021

@snezienkaaa82 presne tak žena ktorá má dieťa z IVF si ho váží oveľa viac. Niektoré si nevedia ani len predstaviť čo je to len počuť od lekára že prirodzene mať dieťatko nebudete…

lilope
6. okt 2021

@mauduska to vysvetlenie mi príde rovnaké ako keby cirkev odsudzovala lekárov, že zachraňujú život operáciou pretože pacienti im zverujú svoj život. Hlavne že cirkvi nevadí, že na vývoj vakcín na covid boli použité bunky mŕtvych plodov potratených detí. 🤦
Cirkev je top 👍

mauduska
6. okt 2021

@lilope Cirkvi nevadí ani to, že sa po smrti telo rozoberie na orgány alebo na kosti pre medikov do školy. Podľa mňa je logické, že cirkev nebazíruje až tak na tom, čo sa po smrti stane s telom - je to len schránka. Tam ide len o to, že pre Cirkev nie je morálne správne vytvoriť život inak, ako to zamýšľal Boh.

Odchádzam z tejto debaty, je to ako hádzať hrach o stenu, lebo kto počuť nechce, ten nepočuje a kto nechce vidieť, ten nevidí. Želám pekný deň a šťastný život 🙂

janetinka27
6. okt 2021

@martinaju posudit, ci je ak lasky vacsi pri prirodzenom pocati alebo pri ivf? ja rozumiem, ze dvaja ludia tuzia velmi po dietati a daju mu aj modre z neba a aj by zan dychali - ale mysliet si, ze tuzba neplodnych ludi je spravodlivejsia ako tuzba tych, ktori pocnu prirodzene?
ja to hovorim z pohladu viery, nie pocitu stastia - teda ze ked verim, ze Boh je nad mojim zivotom, nemam dovod ho obchadzat a splodit dieta inak ako to zariadil On.

derdia
6. okt 2021

Ahoj bola tu jedna nedavno ta pisala ze jej 8 oplodnili ci kolko to a oni chcu len dve. Bola zufala ze co s tymi 6timi.dobre si to rozmysli. Neviem ti viac poradit lebo som neboal v takej situacii...

lilope
6. okt 2021

@mauduska o smrti som sa nebavila. Je tam napísané, že je nemorálne zveriť život do rúk lekárov. Takže podľa tejto logiky je aj nemorálne zveriť svoj život lekárovi a všetky lekárske úkony smerujúce k jeho záchrane.
Prečo by malo ísť o hádzanie hrachu? Nevieš o čom je diskusia? Pýtam sa ťa na logické súvislosti z akého dôvodu vadí cirkvi pomoc lekárov pri počatí, keďže pomoc lekárov pri záchrane života jej nevadí a podľa jej vlastného vysvetlenia je to to isté.
Chápem že ty to nemôžeš vysvetliť.

janetinka27
6. okt 2021

ono to nie je jednoduche ani pre plodne veriace pary. treba sa na to pozriet aj z druhej strany, pri manzelskom akte sa nikdy nesmie oddelovat cast spojiva a cast plodiva. kym pary, ktore vieru neriesia, mozu pouzivat antikoncepciu a branit tak pocatiu, veriace pary sa riadia metodou plodnych a neplodnych dni a manzelsky akt je tym padom vzdy otvoreny novemu zivotu. to len na porovnanie, ze plodnost/neplodnost u veriacich parov nie je vzdy jednoducha zalezitost. ale uz zasa je to vsetko na rozhodnuti cloveka, ci to prijme alebo neprijme

derdia
6. okt 2021

@martinaju pane boze tl je co za hlupost. Ja zase "odsudzujem" spravit vseeeetko pre to mat dieta a potom je to dieta modla. Mofla rodicov ktorej splnia vsetko lebo je to ich vytuzeny potomok za ktoreho zena prezivala neviem co len aby ho priviedla na svet. A aj take dieta moze byt riadnym ttaoenim pre rodicov. Takze je to uplne jedno. Rodicovstvo treba brat tirezvo. Teraz deti vladnu rodicom.

janetinka27
6. okt 2021

@lilope medicina, ktora sluzi na liecbu choroby, nie je proti Bohu, ale je vysledkom mudrosti, ktoru nam daroval Boh a sluzi na skvalitnovanie zivota. IVF je tiez medicina, ale mudrost vyuziva na to, aby nenapodobitelne bunky, ktore stvoril Boh pouzila podla svojvole a nie v sulade s Bozim poriadkom.

snezienkaaa82
6. okt 2021

@derdia to co je za blud? Ze modla???? Riadna blbosť toto. Poznám veeeela zien, ktoré majú dieťa z ivf a teda modly určite nie sú..... Deti vládnu rodičom?... No ako si výchovas, tak máš.....

alana1
6. okt 2021

ak si veriaca, staci ak budes verit...ozaj len ver, ze sa to podari prirodzene a podari sa to...ja mam tiez PCOs a tiez ma dr strasil, ze nikdy prirodzene dieta mat nebudeme , lebo aj manzel ma zly spermiogram a ja PCOs a nemal pravdu. Priroda je silna carodejnica...
a este jedna rada, uz som to tu niekde pisala, ako sa to podarilo nam, chodila som na folikulometriu, cize odsledovali sme folikul, odsledovali sme prichadzajucu ovulaciu a potom uz len lubit sa s manzelom - kazdy den aj niekolkokrat pocas ovulacie...
a navyse na ivf by som uz len z toho dovodu nesla, ze tam nie je prirodzena selekcia najkvalitnejsich spermii cize hrozi vysoke riziko, ze dietatko by bolo chore...toto mi povedala dr na genetike, ze maju velmi vela chorych deti s genetickym ochoreniami po IVFku...

luuckka
6. okt 2021

@mauduska ja len poukazujem na to že nemajú najmenšie právo niekomu hovoriť o vraždení keď majú toľko vrážd na svedomí

lilope
6. okt 2021

@janetinka27 v poriadku. Reagovala som len na print screen, kde je vyslovene uvedené, že umelé oplodnenie je nemorálne, pretože zveruje život embrya moci lekárov. Z logického hľadiska, aj umierajúci človek zveruje život človeka moci lekárov. Jednoducho ide o nesprávne vysvetlenie aplikovateľné aj do bežnej záchrany života žijúceho človeka a tým pádom ho nemožno použiť v súvislosti a umelým oplodnením ako dôvod nemorálnosti.

mauduska
6. okt 2021

@lilope prosím ťa, prečítaj si tú vetu, v ktorej sa píše o lekároch ešte raz. Ak prídeš na to, ako je to myslené, ani už neodpisuj. Ak na to neprídeš, tak whatever, neodpíšem ti už ja, fakt ma to už nebaví, ani na to nemám čas.

luccija
6. okt 2021

Ak máš dobrý vek, tak čakaj
Ak nemáš a po deťoch túžiš využila by som všetky možnosti.Budes riešiť, keď to nastane možno budeš mať vhodných malo vajíčok a ujme sa jedno jediné.Ale ja nie som praktizujúca kresťanka, takže si tým hlavu nelámem.Ty si daj prioritu...môžeš ich zmraziť a uvidíš ..nevieš čo sa kedy stane a kedy ich využijes.Podla mňa nad tým príliš premýšľas buď, alebo...

mauduska
6. okt 2021

@luuckka denne na Slovensku zomrie potratom takmer 30 detí. Myslím si, že väčšina z nich nie je z katolíckych rodín... Koľko ľudí teda zomrelo rukou ateistu? Pozrime sa najprv do vlastných radov, nie?

len tak mimochodom. Veľa firiem / spoločností / inštitúcií sa časom vyvinie niekam inam. Aj cirkev je takáto inštitúcia, vyvíja sa a mení, prispôsobuje sa dobe. Nechcem tým povedať, že cirkev nikdy nebola tmárska alebo nezabila nevinných. To určite áno. Ale dnes je cirkev celkom iná a vraždenie fakt nie je niečo, čo by jej mal rozumný človek vyčítať.

snezienkaaa82
6. okt 2021

Jha som síce otehotnela aj prirodzene, no potracala som. Pri ivf zistili, že na žel ma zle spermie, sú slabé a preto sa potracalo. Vyselektovali tie naj, nimi sa oplodnilo vajíčko a uchytilo sa.

lilope
6. okt 2021

@mauduska nikto ti nekáže mi odpisovať, nie je to povinnosť. 😉 Prečítané to mám a úplne rozumiem významu tak, ako je to napísané. Človek si nemá domýšľať ako je to myslené, má to byť napísané tak, aby bolo zjavné, čo tým chcel autor textu povedať. Presne preto máme v slovenčine tisíce slov, nie je ťažké sa vyjadriť správne.

derdia
6. okt 2021

Ahoj skus investovat do Ladycomp baby. Je to sice 500 eur ale ukaze ti to presne kedy budes ovulovat a uz len vtedy skusat a urcite sa to podari. Skus precitat na amazone recenzie.