Odmietanie IVF kvôli viere
Ahojte, už takmer dva roky sa snažíme o bábätko a žiaľ neúspešne. Partner má spermiogram výborný, problém je vo mne. Moja diagnóza je PCO. Boli sme dvakrát na IUI, no žiaľ neúspešne a posielajú nás už len na IVF. Veľmi sa trápim a túžim po bábätku. No na druhej strane som veriaca a mam pred IVF obrovský rešpekt a cítim strasne psychické trápenie a výčitky, že by som dovolila, aby sa niektoré embrya zlikvidovali, keby ich oplodnia a zamrazia veľa. Nie som obezna, cykly mam viacmenej anovulacne. Užívam bylinkovu tinkturu, inositol, kyselinu listovú a stále nič. Neviem čím by som mohla ešte dopomôcť k dozrievanie vajicok a ovulacii.Prosím vas, prežívate niektorá niečo podobné? Naozaj som už psychicky vyčerpaná, veľmi sa bojím, ze nebudem mať nikdy prirodzene deti a IVF z hľadiska viery k Bohu nezvládnem.
@janetinka27 takže ty sa s manželom miluješ iba keď máš ovulaciu? A raz, či viackrát? Nie je to vypočítave? Pravdaže sa mrazia všetky životaschopné, pre prípad, že to hneď nevyjde. To je snáď pochopiteľne. Nie každé oplodnenie vajíčko sa ujme... Aj pri prirodzenom pocati.
@lilope ja neviem odkiaľ tu niektoré majú, že sa embrya vyhadzujú??????? 😳😳😳 Naozaj nechápem obmedzené myslenie tu niektorých dám.
@ailiba tu komentujú ženy, ktoré o ivf nemajú ani sajny
@snezienkaaa82 také sú tu najmudrejšie na danú tému 🙈
@martinaju presne aj ja,vzdy ked som mala ist na poradnu,mala som obrovsky stres (pripadala som si ako pred skuskou na vyske), ze ako poradna dopadne,ci bude vsetko ok a ked bolo vsetko v poriadku,odchadzala som z poradne stastna s chutou oslavovat…toto fakt pochopia len zeny ,ktore si tymto presli…
ja si myslim, ze ked nie si s tym psychicky vyrovnana, uspesnot IVF sa znizuje.. pokial sa psychicky neukludnis, tak si znizuje sance prirodzene aj pri IVF..
Milá autorka, ja chápem tvoj problém, my síce ešte len začíname chodiť do CAR, a možnosť IVF nevylučujem úplne, ale momentálne sa s tým neviem stotožniť. Ani nie kvôli viere (tiež si myslím, že ak pán Boh nechce aby sme mali dieťatko, tak jednoducho nám nebude doprajte ani pomocou modernej medicíny), ale z morálneho hľadiska neviem prijať myšlienku, že by som mala zamrazené svoje deti, nás geneticky materiál, ktorý by sa vyhodil, lebo už máme "požadovaný" počet detí. Taktiež si neviem predstaviť darovanie embryí, na prvý pohľad veľmi slachetny čin, ale ja si neviem predstaviť, že naše dieťa s našimi genmi bude žiť niekde v inom meste na Slovensku.
Poznám viacero príbehov, kde žena "neplodná" po x rokoch otehotnela spontanne. Napr kamoška, 1.dieta po 4 rokoch pomocou IVF, a potom druhé dieťatko spontánne. Alebo druhá, po 3,5rokoch prvé dieťa z 3.IVF, a druhe dieťa spontánne, medzi dvoma deťmi je 14 mesiacov.
Najviac ma dojal príbeh páru na internete: žena po 2 rokoch otehotnela pomocou IUI, bezproblémové tehotenstvo do 22.tyzdna, kde na rutinnej kontrole sa zistilo, že bábätko je mŕtve. Keď sa z toho psychicky dostali asi po 2 rokoch, začali sa pokúšať ďalej, absolvovali 6 IVF, neúspešne, následne lekári im povedali, že už viac hormónov a kortikoidov by bolo veľmi nebezpečné, že musia to prijať, že dieťa mat nebudú. Po tomto verdikte odišli na dovču do Grécka, zahodiť za hlavou ten smútok a užívať si život, ako 20-rocní. No a na tejto dovolenke neplánovane spontánne počali dieťa, po 11 rokoch snaženia...
Takze nádej vždy je, a nestrácaj!
Bola tu otázka podobná tvojej otázke, autorka je
rebeka6615, ktorá tiež sa trápila kvôli IVF a viete, ona nakoniec na IVF nešla, a asi o rok neskor otehotnela a teraz ma kradnú dcérku. Skus jej napísať, možno ti vie lepšie poradiť, keďže prešla týmto vnútorným bojom, ako ty.
@bolarazjedna poznám manželov, ktorym sa podarilo IVF po 4 rokoch snaženia a v 24. týždni rodila predčasne bábätko. Žiaľ, s fatalnym koncom..
@bolarazjedna su ale pripady kedy zena vie ( moj pripad) ze naozaj nemozem mat prirodzene deti... nemam totiz ani jeden vajičkovod. To len tak.. ze vsetko nie je len o tom ze treba skusat, čakať.... bohužiaľ.
@monkasponka samozrejme, viem, ja som len chcela povedať, že je veľa prípadov, kde navrhli IVF, alebo dokonca boli viaceré neúspešne a predsa nastalo prirodzene počatie. Samozrejme, sú prípady, kedy sa prirodzene naozaj nedá (ako napr chýbajúce vajcovody). Ale to asi neni autorkin prípad, keď skúšali IUI.
Ahoj 🙂
Necitala som prechádzajúce komentáre, tak sa možno budem opakovat. To že pôjdeš na umelé oplodnenie nie je hriech. Hriech by bolo, keby dopustis aby ti vytvorili viac embryii ako si dovolíš vložiť. Čiže ak chceš 1 babatko, daj vytvoriť 1 embryo. Máš menšiu šancu. A lekar sa na teba bude pozerať ako na debila. Ale takto to mam vysporiadane ja a viem, že toto nie je nič hriešne. Pán Boh rozhodne, či to 1 embryjko vo mne ostane alebo zomrie. A žiadne iné existovať nebude.
Popremyslaj nad týmto, kľudne mi napis keď chceš.
@ailiba čiže je to normálne pýtať si len 1 oplodnené vajíčko a žiadne nikde neodkladať? Lebo na mna s lekárka škaredo pozrela že to potom aký zmysel ma, že treba nejaké odložiť a ja že si to neprajem. Z hľadiska viery sme sa rozhodli že chceme 1 vajíčko oplodniť a keď to nevyjde žiadne iné nemáme a budeme to brat ako Božiu vôľu. Peniaze aj tak nemáme na 3-4 umelé oplodnenia…
@jodo27 lenže z jedného môžete mať viac embryi a keď nemáte peniaze na 2,3,4 ivf tak prečo to neriešiť jedným. A o tom čo ty hovoríš to je nativ bez hormonov proste ti len odoberu vajicko a bud sa oplodni alebo nie, ked sa oplodni bud vydrzi 3-5 dni alebo nie a ak aj vydrží tak sa uchyti alebo nie. Ja osobne by som do tohto nešla. 🤷🏽♀️ Je to lacnejšie ako normáone IVF ale príklad nám sa uchytilo 10te embryo neviem teda či by som išla 10 krat na OPU.
Veď ani pri sexe neotehotnieš hneď aj tam sa môže stať že sa vajíčko a spermia spojí ale neuchytí sa alebo nastane biochemicke tehotenstvo čo ani nespozoruješ.
Autorke: Niektorí tu vieru moc prežívate. Ja som veriaca ale Boh miluje bezpodmienečne a bezvýhrad a moje dieťa Boh miluje či je z jedného alebo z 10 teho embrya či bolo zmrazene alebo nie a to že som ja podstúpila IVF? Boh chce aby sme boli šťastní.
Všetci len melú o tom čo si vymyslela cirkev, tak isto ako doteraz bol problém s inou orientáciou ale pápež to bere v pohode veď tiež sú ľudia. Ľudia ako ich Boh stvoril, oni neboli vychovaní tak aby mali inú orientáciu oni sa ta narodili. Takže treba veriť v Boha, on miluje a milovat bude či pôjdeš na IVF alebo nepôjdeš.
Niektorí mi pripadajú ako Záborská a spol… 🙈 nič v zlom nech si každý robí čo chce. Ja som veriaca ale pre mňa je dôležité to čo nás učili aj v škole (chodila som na cirkevnú základnú školu) Boh miluje všetkých a určite kvôli IVF nebude nikto zatratení 🙈.
Keby to nemá vyjsť tak nevyjde ani 150 ivf a 3000ci transfer 🤷🏽♀️. Ja nelutujem jedinu jednu sekndu a jedine jedno rozhodnutie čo sa týkalo toho že dieťa chcem a keď to znamenalo že ho budem mať len pomocou IVF tak prečo nie. Teraz som ta najšťastnejšia osobna na svete keď vidím svoj poklad.
@martinaju Veď ale ja sa nesnažím zmeniť tvoj názor a som veľmi rada, že si šťastná a veľmi ti to prajem 🙂 som za teba fakt veľmi rada.
No, žiaľ nechcem ísť do risku, že by bolo vytvorených viac ako 1 embryo.
A áno dobre hovoríš, neverím ani ja, že niekto by bol kvôli IVF zatratený. Boh je milujúci Boh. Odpúšťajúci Boh.
PS: áno, vieru sa snažím prežívať, aj keď to častokrát nejde a hľadím radšej na svoje potešenie. No Ježiš tiež nehladeľ na svoje potešenie keď bol umučený a zomrel za naše hriechy. Nie všetko na tomto svete je podľa mojho očakávania a ja sa to snažím s pokorou prijať. Nie je to ľahké, to vôbec... veľmi trpím, že dieťa mať nevieme, no verím a stále si to pripomínam, že možno si aj toto chce Pán Boh nejak použiť.
Toľko z mojej strany v kresťanskej diskusii.
@jodo27 ja absolútne nikomu jeho názor neberiem ani som to nemyslela zle. Ja ti ďakujem a z celého sedca prajem aby ti to vyšlo aj s jedným vajíčkom. Ja som len napisala ako to ja vnímam aj keď som veriaca. Ano ideš do rizika že niekolko embryi ostane. Ale napríklad u mňa ostalo 5 a určite sa do centra vrátim hneď ako to bude možné a pôjdem si pre ne. Bohužiaľ minimálne rok musíme čakať nakoľko som mala cisársky.
Ono je naozaj krásne keď to vyjde niekomu na prvý šup a ja som s tým do ivf išla, že mám “len” nepriechodné vajicovody a všetci ma presviedčali že tam je vysoká úspešnosť aby to vyšlo na prvý krát. Bohužiaľ bolo z toho biochemické. Vyšlo to až na 4tý krát ale ani na sekundu som nerozmýšľala že by Boh nechcel aby sme mali bábätko. Keby to nechcel tak nám to nevyjde ani na 4ty krat
My sme zvolili rovnaký postup....IUI, IVF (neúspešne), adopcia.
Po 4 rokoch od adopcie sa nám.narodilo prirodzene vlastne dieťa. Takže....zázraky sa dejú 🤷♀️
Ale.necakaj....poradovniky sú dlhé.
IVF môžte skúsiť takzvaný nativny cyklus. Neostanu embrya.
3 gynekologicke operacie - masivna a agresivna endometrioza - odstraneny vajecnik.Verdikt lekarov: ak chcete mat dieta, tak teraz alebo uz nikdy..IVF, odobratych 5 vajicok, 3 sa podarilo oplodnit, 1 vlozili, 2 neprezili "zmrazovanie". Mam nadherneho syna za ktoreho denne dakujem Bohu 😘🙏 Netrap sa..Panovi zver svoje cesty a jemu doveruj, On sa uz postara 🥰
a keby si si dala oplodnit len jedno alebo dva vajicka a vlozila obe? Samozrejme s mznostou, ze by si mala dvojicky. Je to riskatnejsie financne, ale keby som ja musela na umele, tak by som to spravila takto
@leonie35 tak toto museli byt nervy....ako maš obdiv 👍
Zariad sa podla priorit. Co ti je dolezitejsie? Mat dieta alebo to co viera kaze?
Som veriaca, vsetky dovody cirkvi,ktore su proti ivf chapem a suhlasim s nimi. Sama som si presla dlhorocnou neplodnostou,liecbou,ivf,uz myslienka ,ze by som bola tehotna sa stala pre mna uplne nerealna-viem co som prezivala,pocas rokov neplodnosti….co som prezivala ked som po x-tom ivf na teste konecne zbadla slabulinku druhu ciarku, ako som prezivala tehotenstvo a nakoniec moje vytuzene babatko a potom ako sa podaril dalsi vklad a dalsie babo…toto je pre mna najviac. A takto s odstupom casu, aj ked som sa vtedy hnevala na Boha ,ze nemozem mat dieta, viem,ze v konecnom dosledku to bola pre mna poucna a prinosna cesta ,ze moja neplodnost mala zmysel. A suhlasim s tym,ze ak by Boh nechcel aby mal niekto dieta cestou ivf ,tak by mu nepomohlo ani 300 ivf.
@comika to je správny názor. Pre mňa je dôležitejšie robiť to čo káže viera aj keby som koli bezdetnosti mala trpieť celý život. Ale ja chápem zienky ake je to ťažke a obrovské utrpenie. Ja mam ale takú stopku za ktorú nikdy nepôjdem. Podľa mňa nie je správne urobiť zlu vec ktorá nám síce prinesie veľké dobro a radosť ale za akú cenu...
@lavienocka presne tak.
Gynekologička ti nedala žiadne iné rady iba ivf??? To je divné. My si sestrou obe sme mali pco. Mne spravili laparo operáciu, mojej sestre dala gyn nejakú liečbu na prasknutie cysty, plus sledovala ovuláciu. Ivf je možno najjednoduchšia cesta pre gynekológov, ale nie je to jediný spôsob, skús sa poinformovať viac u svojho gyn., či by neboli iné spôsoby...

@janetinka27 vážne? To si to absolvovala, že vieš ako to presne chodi? Ako vieš, že dvoj bunkové embryjko sa nevkladaju? Ze sa da ísť aj do IVF v nativnom cykle atď. .... Navyše autorka riešila to, že sa bojí ísť do IVF, aby nemusela likvidovať embryjka, nie, či by do toho išla, alebo nie. Prepáč, ale príde mi to, že si tu masírujete ega, aké ste úžasné, že ste nešli na IVF a aký je svet skazeny a plný pokušenia.