Oplodnenie od darcu - po domácky, sama žena
Zdravim maminky a buduce maminky a prosim o radu.
Nakolko zena bez partnera nemoze ist na umele oplodnenie, zaujimalo by ma , ci ste niekde nepatrali po spermiach zo spermobanky, pripadne po darcovi.
Mam tento problem, nakolko tuzim po dietatku, kt. chcem vychovavať sama.
Preto nemozem ist na umele oplodnenke, ani nechcem ist s cudzim chlapom a tvarit sa, ze sme par.
Patrala som po moznostiach. Najviac ma zaujala jedna dánska spermobanka. Vedia poslat spermie postou v suchom lade.
Neviem vsak nakolko je tato moznost vhodna. Nemusia sa spermie rozmrazit nejskym specialnym sposobom? Uvadzaju, ze to trva cca 10minut pri izbivej teplote.
Dalsou moznostou by bolo najst darcu a taktiez cez striekacku vstreknut jeho geneticky material. Toto vsetko samozrejme obnasa rozne testy, hlavne zdravotne, kt. by som samozrejme uhradila.
Taktiez by ma zaujimali veci okolo pripravkov a liekov na podporu pocatia. Nasla som rozne gely kt. zvsuju pohyblivost spermii, taktiez vyzivove doplnky pre zeny. Brali ste v snahe otehotniek podobne pripravky? Vedeli by ste mi odporučiť?
Budem vdacna za kazde info. Nerada by som pocuvala nazor ze sa mam ist opit a vyspat s nejakym chlapom po diskotene, alebo najst si kamarata kt. to urobi a taktiez ani to, ze to nie je spravme, vychovavať dieťa sama.
Dvaja milujuci rodicia su ideal - to si snad kazda z nas uvedomuje... A mozno by bolo vhodne dalej pridat zdravi, zodpovedni, nekonfliktni, ako-tak financne zabezpeceni, primeraneho veku atd.
Bohuzial svet nie je idealny. 😖
V teoretickej rovine ma napada este otazka: preco je stastie dietata povysene nad stastie matky? Aj matka bola a je niekoho dieta. Skuste sa na to pozriet z pohladu, ze zena, ktora tuzi po dietati je vasa dcera. Vasa dcera, kt. v prvom rade tuzila po klasickej rodine: milujucom partnerovi a 1, 2, 3 mozno viac detoch. Napriek "snahe" vsak partnera nenasla a roky utekaju...
Ja nevravim, ze rozhodnutie mat dieta sama je spravne, len ho nevidim ako cierne, skor je to niekde v odtienoch tej sivej 😉
A keby som to chcela ponat vtipne, tak som nad stastie svoje a svojho dietata povysila blaho spolocnosti - teda aj vas, kt. v sucastnosti zvysenie porodnosti potrebuje 😎
@bad_delight
Ahoj, nemam ziadnu skusenost s takymto sposobom, ale pride mi skutocne ujete, ze v 21. storoci sa zena nemoze sama slobodne rozhodnut, ze chce dieta a mat ho. Mame na to kliniky, mame na to postupy, si ochotna si to zaplatit takze ani z verejneho poistenia nepojde ani euro... Aky je teda technicky rozdiel v tom, ked prides na konzultaciu sama alebo s neznamym muzom z ulice, s ktorym budes deklarovat dlhodoby a laskou naplneny vztah? To je fakt divne.
Kazdopadne skus v zahranici, u nas, sa obavam, ma prednost ochrana "tradicnej rodiny" :-P
@bad_delight velmi vam fandim, v dnesnej dobe chodi po svete tolko s prepacenim kokotov - nezodpovednych oplodnovacov, ze 100% zdrave spermie zo spermobanky su urcite lepsia moznost. A vobec nie je egoisticke mat dobru single matku, 1000000krat lepsie ako nefungujucu uplnu rodinu. Snad vam to klapne ;)
boze.. poradit neviem, len ma fakt udivuje, kolko moralistiek sa tu objavuje.. odvaha cokolvek sa spytat na modrom koniku...
@maja22 myslím, že opak moralistky je moderná, sebavedomá, pokrokovo zmýšľajúca žena vedomá si, že žije v 21. storočí a nepozerá na konvencie, zásady, históriu, tradície atď., vedomá si, že svet je tu pre ňu a nie ona pre svet 😒 - nedá sa to zhrnúť do jedného slova - alebo žeby nemoralistka? 😝
Je to smutna doba ked to dospelo az takto daleko ... ludia od skoncenia skoly makaju dlhe hodiny v korporaciach, domov sa chodia ledva vyspat, myslia si aki su uspesni a uzasni, kolko zarabaju a ako si to dobre uzivaju ... a potom zistia ze maju okolo 35 (zeny) a cez 40 muzi a su sami, sance na vlastnu rodinu a potomstvo sa zuzuju, okolo len sami zadani alebo debili, prilezitosti na zoznamenie minimum, cim viac hladaju tym viac to na nich vidno ... a ak si aj nahodou niekoho najdu, tak uz si natolko zvykli na individualisticky zivot, ze nedokazu zit v domacnosti s niekym dalsim. Pripadne vezmu si niekoho z nudze. Iste, kazdy pribeh je individualny, ale toto zacina byt az prilis casty model, co je fakt zle. Nie je to nikoho konkretneho vina, je to dosledok toho, ako je usporiadana zapadna spolocnost a co vsetko dovoli kapitalizmu aby s nou urobil. Chapem zufalstvo zien tuziacich po dietati, nevylucujem ze by som sama hladala taketo riesenie, ale nezda sa mi, ze by rozsirenie takehoto modelu rodiny ludstvu pomohlo, skor naopak.
Dieta otca v zivote potrebuje,ale normalneho! ...Nikde nie je napisane,ze tie co splodili s partnerom udu s nim i vychovavat a tie co splodia ako zakladatelka,nevychovaju s nejakym dobrym muzom...nepomohla som,ale zasnem ako moze niekto byt taky kratkozraky..drzim ti palce!
Podaruj deťom otecka
na každý deň, nie iba včera.
Bez otecka je ovečka
zatúlaná a bez pastiera.
Zachovaj nám ich obidvoch,
veď dve rúčky od Teba máme.
Dve rúčky deťom stvoril Boh:
pre otecka jednu, druhú mame.
@bad_delight preco si neadoptuješ,vacsie dieta by ti možno dali a aj to potrebuje lasku
@maznacik007 a kde je ten boh ked nevynne dieta umre
@maaaria3 ani ja by som nekategorizovala. Ale keď už niekto kategorizuje a povie a, chcem vedieť aj b. A ani si nemyslím, že by tu chýbala empatia. Človek môže mať súcit, môže ho mrzieť udalosť, ktorá sa prihodí inému, môže byť empatický, ale to neznamená, že musí aj súhlasiť so všetkými názormi. Empatia je jedna vec a názor druhá.
Žijeme v spoločnosti, ktorá nás odmalička vedie k tomu, aby sme mali rôzne túžby a potom si ich napĺňali. Odkedy otvoríme oči, obklopuje nás reklama na všetko možné a my sa učíme vydeliť si v živote priority. To, že je v nás zakorenená túžba mať všetko, po čom nám srdce zapiští sa prenáša do všetkých oblastí života a my sa musíme rozhodovať, čo je správne a čo nie... Tomu sa vyhne málokto.
@tilda vidíš, a mne sa zdá zasa krátkozraký tento tebou prezentovaný pohľad... videnie len do blízkej budúcnosti a to, čo raz bude ma nezaujíma 😒 Dieťa do určitého veku poovplyvňuješ, ale raz bude musieť ísť matka s pravdou von a vysvetliť mu súvislosti, raz sa dieťa na otca pýtať bude, raz mu ten otec bude chýbať, bude chcieť aspoň zažiť ten pocit, že má skutočného otca... v budúcnosti to pre dieťa môže priniesť kopu nepríjemných pocitov.
Vidieť len bábätko v perinke a cupitajúce batoľa je fajn predstava, ale to bábätko rýchlo vyrastie a bude sa pýtať, prežívať, spracúvať emócie atď. Možno si matka niekoho nájde, ale možno nie... možno by sa mohol vyjadriť k tejto záležitosti človek, ktorý otca nikdy nepoznal, ako to prežíval a čo to urobí s detskou dušou...
Ja som vyrastala v kompletnej rodine, čiže pre mňa je automatickým vzorom kompletná rodina. Syn má kamaráta, ktorý vyrastá bez otca (otec mu zomrel keď bol maličký a nepamätá si ho) a ten mužský element tam chýba, vidím to, chúďa ten chlapec odmalička mal pocit, že musí zastať mužskú úlohu v dome ☹
@0silvia0 ale ono moze mat aj iny muzsky vzor ako biootca. Ja som tiez z uzasnej kompletnej rodiny,kde sa nikto nikdy nerozviedol siroko daleko,ale svet nie je idealny. Ono zalezi na matke ako to dietatu odprezentuje,nakolko dieta zatazi tym ze oni to maju inak,ci sa uzavrie pred svetom,zalozi rodinu...ja by som to bez toho biootca v zivote tak zufalo nevidela....zivot je dlhy a farebny ;)
@tilda jasné, záleží na matke, ale keďže svet nie je ideálny, ani tá matka nemusí ideálne odprezentovať svoju situáciu. A aj keby to ideálne odprezentovala, to dieťa to nemusí ideálne pochopiť a zobrať.
Svet sa niekam posúva a rúti, ťažko predpovedať či správnym alebo nesprávnym smerom a dokedy tie ľudstvom posúvané hranice budú tolerovateľné.
@brady1 pri narodení/splodení dieťaťa nikto tomu dieťaťu negarantuje, že v živote bude šťastné, zdravé, spokojné. Na svet neprichádzame na to, aby niekto hore plnil naše želania a túžby, ale na to, aby nám ten hore pomohol zvládať prekážky, ktoré sú nám do života kladené na to, aby sme rástli ako ľudia... každému je daná taká prekážka, ktorá ho dokáže niekam posunúť a krôčik po krôčiku z neho dokáže robiť kvalitnejšieho, silnejšieho a lepšieho človeka.
Dúfam, že som pomohla vysvetliť, ak to vidíš inak, máš na to právo 😉
@mircalla ak by ale slobodna dosla s "akoze" partnerom, trebars by ho hral aj jej bratranec, neverim, ze by jej to nespravili. nezda sa mi , ze podmienka je manzelstvo. Na druhej strane tvrdit, ze im nejde len o peniaze, v dnesnej dobe toto tvrdenie je trosku vtipne. Samozrejme nic v zlom. Od nasich car sa samozrejme lisia, ale aj ich spravanie je dobre cielene na spokojnu klientelu a tym padom co najvyssie zarobky. 😉
@maja22 Lenže túžba mať dieťa.... to Vám reklama ani spoločnosť nenadiktuje... do tejto túžby ženu vtlačí potreba zachovania rodu, je to inštinktívne, aj keby celý život žila v jaskyni.... je iné nájsť si muža k úplnosti a z istej túžby si urobiť rodinu.... túžba ženy po dieťati a nemať partnera zároveň.... kto nezažil asi ťažko može precítiť.... a ťažko o tom čokoľvek písať
@radina podmienka nie je manzelstvo - podmienka je par, ktory s tym musi suhlasit....
Taky je u nas aj v CR zakon a urcite nebudu porusovat zakon.
@radina ty si bola v reprofite? ja hej, a poznam viac centier. iste cielom kazdeho podnikatelskeho subjektu je profit, ale by si bola prekvapena, co vsetko mi urobili nad ramec uplne zadarmo. uplne ine skusenosti mam v SR
ani jedna ste neodpovedali...
Co ak by zakladatelka bola vasa dcera? Co by ste jej poradili?
a neviem, ci som spravne pochopila. tym, ze dieta je dar ste mysleli dar od boha? nechcem sa pustat do nabozenskej problematiky (zhruba nic o nej neviem 😒 ), ale predsa nikde nie je napisane, ze ak to zakladatelka skusi takto, musi otehotniet a otehotnie aj napriek zamerom boha. Dokonca by som povedala, ze by to bol skor maly zazrak. A kto je schopny robit zazraky?
@maja22 no, opak je myslim celkom jednoducho tolerantny clovek, co vie akceptovat rozhodnutia druhych, pokial tie rozhodnutia neublizuju ostatnym.. neviem, ci uz niekto vymyslel nazov pre ludi, ktori nemoralizuju..
no a nie, nemyslim si, ze rozhodnutie mat dieta bez partnera je nutne ublizenie dietatu a odopieranie mu otcovsku lasku.. viem, ze dieta otca v zivote potrebuje, vidim to na vlastnych detoch - ale taktiez mam v okoli dost dokazov, ze aj bez otca maju deti plnohodnotny zivot, bud maju muzsky vzor v niekom inom ako v otcovi /autorka otazky predsa nikde nepise, ze by take nieco svojmu dietatu odoprela/, alebo si zena moze najst muza neskor.. je vela deti, ktore nevychovava ich biologicky otec a su v uplnom poriadku..
na jednej strane zeny, co nemaju odvahu svoje dieta vychovat bez partnera moralisti odsudzuju, na strane druhej, ked sa najde zena, ktora sa na to citi, zas sa najde niekto komu sa to nepaci.. /a je uplne jedno akou cestou dieta pocne/
cloveku sa proste vyhoviet neda a clovek sa od prirody musi starat do zivota druhych, vsak?
ci uz niekto zacne svoje dieta vychovavat s partnerom, alebo bez - neda sa predpovedat ako ich zivot skonci a ako bude smerovat..

@0silvia0 Nemusí ato dopadnúť dobre, ale nikto netuší veď aj naše vzťahy možno visia na vlásku a ani o tom nevieme 😉