Oplodnenie od darcu - po domácky, sama žena
Zdravim maminky a buduce maminky a prosim o radu.
Nakolko zena bez partnera nemoze ist na umele oplodnenie, zaujimalo by ma , ci ste niekde nepatrali po spermiach zo spermobanky, pripadne po darcovi.
Mam tento problem, nakolko tuzim po dietatku, kt. chcem vychovavať sama.
Preto nemozem ist na umele oplodnenke, ani nechcem ist s cudzim chlapom a tvarit sa, ze sme par.
Patrala som po moznostiach. Najviac ma zaujala jedna dánska spermobanka. Vedia poslat spermie postou v suchom lade.
Neviem vsak nakolko je tato moznost vhodna. Nemusia sa spermie rozmrazit nejskym specialnym sposobom? Uvadzaju, ze to trva cca 10minut pri izbivej teplote.
Dalsou moznostou by bolo najst darcu a taktiez cez striekacku vstreknut jeho geneticky material. Toto vsetko samozrejme obnasa rozne testy, hlavne zdravotne, kt. by som samozrejme uhradila.
Taktiez by ma zaujimali veci okolo pripravkov a liekov na podporu pocatia. Nasla som rozne gely kt. zvsuju pohyblivost spermii, taktiez vyzivove doplnky pre zeny. Brali ste v snahe otehotniek podobne pripravky? Vedeli by ste mi odporučiť?
Budem vdacna za kazde info. Nerada by som pocuvala nazor ze sa mam ist opit a vyspat s nejakym chlapom po diskotene, alebo najst si kamarata kt. to urobi a taktiez ani to, ze to nie je spravme, vychovavať dieťa sama.
@maja22 celkom rozumna argumentacia, uznavam 🙂 len nerozumiem, preco moje slova hned vztahujes na seba, nebola si snad jedina, ktora sa k otazke vyjadrila v negativnom svetle..
ale vies, ja mam za to, ze kazdy nazor sa da povedat tak, aby druheho neurazil.. netreba pouzivat slova ako "je to egoisticke, nemas pravo" a podobne..
akceptujem nazor kazdeho, len neznasam ak niekto svojim nazorom uraza ostatnych, alebo ho presviedsa o svojej pravde.. a tieto urazky, ci presviedsania a poucovania sa objavuju v kazdej teme, pomaly aj v tej najnevinnejsej aku si clovek vie predstavit..
@bad_delight ja by som to na tvojom mieste skusila, nemas co stratit. oni ti urcite daju nejake instrukcie ako postupovat. zrejme je to mozne, bol aj film o tom, sice komedia s Jennifer Aniston, ale taku skutocnost by hadam nevymysleli. Drzim ti palce. Kazdy ma pravo dostat v zivote vsetko, po com tuzi. Budes skvela mamina, ked si rozhodnuta ist za svojim stastim aj napriek tomu, ze chyba ten clanok - muz. Clovek si musi hladat cesticku.
@jana_eyre ani ja nemám rada urážky, ani odsudzovanie, ale tiež nezostanem ticho, keď mám pocit, že treba poukázať aj na inú stránku veci. Radím sa k moralizátorkám, keď si nás už tak nazvala preto, lebo som mala dojem, že tým myslíš všetky, ktoré zakladateľku v jej rozhodnutí nepodporili. Niekedy je ťažké povedať svoj názor tak, aby sa človek toho druhého nedotkol a neurazil ho a zároveň vyjadriť, čo považujeme na rozhodnutí toho druhého za zlé... Tvrdá kritika sa prijíma a spracúva ťažko, mám s tým svoju skúsenosť, ale keď to človek dokáže, privedie ho to k väčšej pokore a viac spozná samého seba. Lenže kto rád nastaví pravé líce, keď ho udrú po ľavom, že... Máme skôr tendenciu sa poriadne pobiť 😀 🤐
@maja22 ja si myslim, ze na internete sa da vzdy povedat nazor tak, aby sa druheho nedotkol, da sa vyhnut urazkam.. prave preto, lebo ked pises, mozes si 200x rozmysliet ako to napises a ako to podas..
v skutocnom zivote to uz je tazsie a aj preto sa vacsinou v skutocnom zivote k malocomu vyjadrujem, pretoze nechcem nikomu zasahovat do zivota, poucovat ho ani urazit - v tom som celkom zasadova..
ako introvertny clovek dlho hladam vhodne slova - na nete to ide lahsie..
ale v jednom sa zhodnem aj v skutocnom zivote a aj tu na internete - do cloveka sa staram iba vtedy, pokial jeho spravanie ublizuje ostatnym..
inak je moja kritika casto zbytocna, pretoze ako si povedala, aj tak si kazdy urobi ako chce, popripade sa pouci na vlastnych chybach.. na cudzich chybach sa totizto takmer nikto nepouci..
@bad_delight
svate stolice povyliezali, nevsimaj si ich 😉
Osobne si myslim, ze je to crazy situacia ale povedzme, ze vylucime moznost vyspat sa s dakym ochotnym okoloiducim.
Co takto popatrat po nejakom neplodnom znamom (alebo inzerat?) a mozno za odmenu by s tebou abslovoval tie uvodne divadla v car, kde by zo spermogramu zistili ze je useless a bolo by vymalovane, uz by si ho nepotrebovala. Das mu zo 500eur za to ze bude hrat tvojho partnera a zvysok hormony a vsetko si uz podstupis sama.
Drzim palce, verim, ze to mas vsetko milion krat premyslene a vies co robis.
Dobra je otazka, ktora logicky zneje z ust vsetkych ktore nechapu preco je dolezite aby dieta malo aj otca. A sice tu niekde na predoslych vyjadrena: "preco je stastie dietata povysene nad stastie matky?". Je to zaujimave a chce to az podivit sa nad tym ze niekto tuto otazku moze vazne dat. Chceme dieta ako nieco, co nas urobi statnymi, co nam dovoli byt stastnymi. Bez neho nie sme. Ono je prostriedkom k tomu. Od zakladu nie spravna uvaha. Citime dieta ako nieco co ma naplnit nase ambicie mat niekoho kto by nam dopnal (nenaplnenu) citovu nadrz, koho uz od pociatku vlastne vyuzivame. Nasu citovu nadrz by mal naplnit muz. To je rovnocenny vztah. Schopnost si ho "najist" ukazuje ci ho vobec ako takeho pritiahneme, ci vysielame tie spravne signaly, ci sme uz dospele a dokazeme nadviazat aspon trochu vyrovnany vztah s druhou dospelou osobou (uz toto predpoklada istu davku nesebeckosti). A z prebytku tohto naplnenia ked vznikne dieta, tak mu nebudeme brat ale davat. Nebude to nas mazlicek, "pet", ktory nas caka doma namiesto psika, po praci a ktoreho "mame" asi z rovnakeho dovodu ako toho psa, bude to niekto komu sme pripraveni odovzdat to najlepsie nie pre nejake nasilne sebaobetovanie, ale vysledok vlastnej zrelosti. Vysledok prebytku, nie nedostatku. Inak je su to bez pozlatka len sebecke vykriky nedospelej zeny/polovicneho dietata: ja chcem! Dieta moje, daj mi to co ja chcem! - mozes byt rado ze si vobec vzniklo, tak co by si este chcelo, zaopatrim ta, dam ti zdroje, to ti musi stacit. Dieta nie je nieco co nam patri. Co by sme mohli mat a vlastnit. To je od zakladu chybne myslenie. Take zeny by mali najprv dozriet na inych poliach. A nie len pocuvat pudy a podriadovat sa im. Akym by bol svet miestom keby len kazdy pocuval pudy? Dost ludi to tak robi, to je jasne, a tie co nepochopia tieto riadky sa k nim len veselo pridaju.
Lebo vlastne stastie je najprv predovsetkym dospiet. Inak sa to neda. Len postupne. Ked nieco preskocia, ta dalsia faza im ten vysledok neurobi. Aj tak budu nenaplnene, aj s tym vynutenym dietatom. Ono im zelane neprinesie...aj ked je mozne ze z tej svojej urovne si to nakoniec mozno ani nevsimnu...a mozno aj ano, ale to zistia az ked bude neskoro.
A nie, nie je to moralizovanie, je to ukazanie faktov. To ze sa x manzeltiev rozvadza a dieta vyrasta v neuplnej rodine je urcite smutne, ale od zakladu to tak planovat je vyslovena nespravodlivost. Akoze kazdy moze ochoriet v zivote, kazdy moze mat uraz/nehodu nieco co mu zmeni zivot. Ale zamerne to niekomu vedome spravit uz od zaciatku, je skratka podraz. takto chcete mat svoje dieta? Za takuto cenu?
@horana
velmi pekne si to napisala 🙂
Dieta je dar z prebytku a nemalo by byt len nejakou "ambiciou" na ukojenie pudov... za kazdu cenu. je super, ked dieta ma dobre vzdelanie, dostatok po majetkovej stranke, ked ma okolo seba super ludi, ale milujuca matka a milujuci otec, ktori mu vytvaraju ten zivotny zaklad jeho bytia je to najdôlezitejsie pre neho.
@horana veľmi zrelá úvaha, ale obávam sa, že veľa žien je ešte nezrelých toto pochopiť. Veľa ľudí nevie, čo je to pokora a úcta k životu a poburuje ich názor, ktorý zasahuje mimo striktne fyzického bytia.
Čím ďalej mám ale pocit, že zakladateľka témy je pevne rozhodnutá z dôvodu, že nemá hetero-orientáciu a preto vôbec nechce riešiť fyzický konktakt s akýmkoľvek mužom. Možno sa mýlim...
autorka,hlavne nevyhadzuj peniaze za dáke zmrazené spermie z tramtárie..
velmi zaujimave a mudre posledne uvahy....ani neviem,co by som dodala
mam pocit,ze nas nasa "sloboda"...sloboda vo vsetkom zacina "dobiehat"
uz prevlada filozofia- Ja som Pan Boh svoj 😒
ja sa rozhodnem,ja si vyberiem,ja...ja...ja
mam super pracu,mam super auto....aaaa,co este nemam????co mi chyba...hmmm,dieta.....tak si ho"kupim
nechcem menit svoj zivot,neee,prisposobovat sa este muzovi...oooo,kdeze...ja len to dieta...a budem mat pre koho zit....a budem mat niekoho,koho budem lubit a kto bude lubit mna(ved budem jeho matka)
ja viem,aj moja uvaha je trosku mozno "cez ciaru"....
ako zena chapem autorku,jej tuzbu po dietati....nepozname dovody takehoto jej rozhodnutia
ale aj tak je to (aj ked prave je to mozno IN) trosku egoisticke
ak by som brala iba situaciu,ze je trebars sklamana v laske,vo vztahoch....no,kto mal lahku cestu k manzelstu?kto to ma lahke v manzelstve?
ale ked clovek po hladani najde tu svoju polovicu,svet ma zmysel...ma zmysel kazdy den...a laska,kt.ti dvaja maju....no v co ine moze prerast?v co krajsie ako v dieta....
zivot nie je lahky...ale je pekny
nie vsetko,co si zlahcime(akokolvek) je dobre a naozaj nam aj pomoze...mozno na chvilu ano,ale rozhodne to nevyriesi nase skutocne problemy...len oklamame samych seba
a uz ked chceme riesit svoj zivot akokolvek-nasa vec
ale dieta nie je "nasa"ani vymozenost,ani nase pravo,ani nic,co by sme si mohli pre nieco zsluzit...vzdy je darom
a musime si uvedomit,ze uz berieme istym sposobom do ruk jeho osud
autorke temy zelam to spravne rozhodnutie....nie najjednoduchsie riesenie,ale spravne riesenie "samoty"
Nečítala som príspevky, ale ak to tak vnímaš, držím palce a chod do toho, nevzdávaj 🙂 🙂 🙂 Deti sú dar,
@bad_delight neviem dovody,preco chces takym sposobom mat dieta,ale chapem tvoju tuzbu stat sa matkou.Pred rokmi som takto tiez uvazovala,ked som marne hladala poriadneho partnera,ktory chce aj deti.Neskor mi zapalilo,ze dieta si prajem spolu s jeho otcom.
Skus pohladat v okoli alebo cez net ochotneho darcu biologickeho materialu.Nech ti to da v cistom sklenenom pohariku v case tvojej ovulacie a ty si to striekackou aplikuj.Bezne to robia takto aj lesbicke zeny,ktore chcu deti.Drzim ti palce 😉
Lahko sa moralizuje s plodnym manzelom po boku a s dietatkom v postielke.
@horana @mima4 @terezka1947 @maja22
Ano, vsetko je super, ked veci idu tak ako maju. Ked dieta je darom, stelesnenim a vyvrcholenim laskyplneho vztahu medzi zenou a muzom....lenze v zivote velakrat veci nejdu tak ako maju. A ked autorka dosla az tak daleko, ze o dietati bez muza realne uvazuje a hlada sposoby, urcite to nie je chvilkovy rozmar a musi mat na to vazne dovody. Lebo taketo rozhodnutie vznika tazko a dozrieva dlho. A najst sposob na jeho realizaciu je uz len posledny bod.
Verim, ze @bad_delight ma vazne dovody a zelam jej stastne rozhodnutie a vyriesenie problemu!
@zuzimia každý má za sebou (a aj pred sebou) iné prekážky - niekto problémy so zdravím, niekto s partnerstvom, niekto s plodnosťou, niekto s financiami atď. Nie každému idú veci tak ako majú vo všetkých oblastiach. Ak potrebuješ polopatistickú odpoveď, tak napr. ja som vždy uvažovala v takej rovine, ak raz stretnem toho pravého a pošťastia sa zdravé deti, budem šťastná. Ak sa pošťastia deti hoci zo zdravotnými problémami, tak budem riešiť a bude to asi ťažšie. Ak sa nepošťastia žiadne deti, stále budem mať šancu, že stretnem muža, ktorý už svoje deti má a ja sa stanem ich náhradnou matkou. Ak nestretnem žiadneho vhodného muža, deti mať nebudem. Vždy som počítala aj s tým, že nie všetko mi bude dopriate a viac-menej som si bola vedomá, že prijmem, čo má život pre mňa pripravené. Tým, že som mala v detstve zdravotné problémy, pokora pred životom bola pre mňa samozrejmosťou.
Ak niekto nebojoval s vážnejšími problémami a život mu bežal viac-menej v normálnej línii, chápem, že skúša až kam sa dá ísť... bez pokory, so vztýčenou hlavou...
A ver, že každá z nás drží palce @bad_delight aby našla v sebe silu vyriešiť túto situáciu správnym rozhodnutím.
@horana tu otazku som polozila ja - zena/dieta. bohuzial som asi preskocila fazu, kedy som mohla dozriet a uz to nevratim. a tiez som na tej urovni, ze som si za 8 rokov, co som matka nevsimla, ze ma dieta nespravilo stastnou (dufam, ze som to nepoplietla... je tam vela zaporov a ja taka jednoduchsia).
v konecnom dosledku si myslim, ze vsetci ludia su sebecki.... odjakziva radsej davam ako dostavam, ale ci to robim z dovodu uspokojenia seba alebo z cisteho altruizmu neviem posudit. samozrejme, ze mi dieta nieco dava, ale to dava aj tebe. a z akeho dovodu si myslis, ze okrem materialneho nemam dietatu co ponuknut? ach, som nezrela, chapem.
a k tvojmu poslednemu odstavcu.... ked ste za udavanie faktov, chcela by som vediet kolko deti narodenych slobodnym matkam vyrasta nakoniec v uplnej rodine, je znamym faktom, ze cca 1/2 manzelstiev sa rozvedie. podla mna by pravdepodobnost, ze dieta A vyrastie v rodine mohla byt 50%, co je bohuzial percento, s ktorym mozes pocitat pre svoje dieta aj ty.
@stellamaris len jedna technická otázka - uvažujem, že keby sú tieto zvláštne praktiky naozaj "bežné" ... pohladat v okoli alebo cez net ochotneho darcu biologickeho materialu.Nech ti to da v cistom sklenenom pohariku ... zrejme o tom autorka vie a nebude zakladať tému tu, ale možno na nejakom lesbickom fóre 😅
Či možno jestvuje aj trh takých bežných "darcov" 🙄 Absurdné, kam až sú ľudia ochotní ísť 😔
@katja78 ja nemyslim,ze ona je lesbicka,u nas v DE je to bezne,su dokonca specialne fora na toto darovanie biologickeho materialu a na SK by mozno nasla tiez vhodneho darcu,mozno treba dlhsie hladat.Ja by som to tak,ako som jej napisala,riesila tiez pred rokmi,mne sa z radu znamych dokonca mozni darcovia nukali 😉 Absurdne to mozno je,kam su ludia ochotni ist ,ale bohuzial realita.Pribuda zien bez partnera a tie chcu mat tiez deti................takze zakladatelku temy plne chapem.....
@stellamaris tak jedine sa presťahovať do Nemecka 😖
Len tak na okraj ma zaujala jedna vetička: Kazdy ma pravo dostat v zivote vsetko, po com tuzi. - to je jednoducho heslo tejto spoločnosti a ja už nemám, čo dodať 😖
Tiez som v tomto moralistka. Som totiz hlboko presvedcena o tom, ze dieta ma byt chcenym a planovanym vyvrcholenim vztahu medzi muzom a zenou. A uvahy na temu o tom kolko muzov sa o svoje dieta nestara a matka sa on stara sama? Nuz mile damy, treba si vyberat sexualneho partnera takeho, ktory by ako potencialny otec dietata pripadal do uvahy. Ak nepripada, tak s nim nespim ani s antikoncepciou. Ale opat je to osobnych preferanciach a zaujmoch urcitych zien.
Zdravim. Nečitala som si vštky príspevky moralistiek, ale tie ostatné potešili a dakujem za rady.
Mám to vyriešené, nebudem tu riešiť ako. takže aktuálne som 9 DPO a tŕpnem,lebo by malo byť všetko ok, no test zatiaľ nedal dve čiatky, ale som nedočkavá čakať, kedy mi vynechá. Verim však tomu, že sa to podarilo. Ozaj . čo tehotenske testy? určite sa aj tu najdu nedočkavé snažilky, kt. sa sklamali pri pohlade na jednu čiarku a o pár dní tam boli dve. Kedy najlepšie robiť test? viem že je to individuálne, ale asi ma rozdrapí do vtedy 🙂
@bad_delight Urcite az pri meskajucej ms. Je to narocne, clovek by najradsej testoval hned, ale je to tak podla mna lepsie.
@bad_delight este chvilu pockaj. mne sice ukazalo dusika 9den po ET, plus ked k tomu priratam 3 dni od kultivacie, tak je v podstate este skoro. od splynutia vajka so spermiou vo vajcovode trva 5 az 7 dni, kedy sa zahniezdi a zacne vylucovat hcg. 😉
@asaela samozrejme, ze dieta je dar. ale zena (clovek) ma PRAVO rozhodnut o tom ci dieta chce alebo nie. a nasledne bojovat vsetkymi moznymi sposobmi. ci jej bude nadelene - to uz je ina vec 🙂
a ked to otocim tak a poviem - ze co jej dieta nema pravo prist na svet? co ked ona ako bytost citi ze ma mat dieta, a bez chlapa sa to dieta nemoze narodit? mozes sa na to cele pozerat z mnohych pohladov...
a este nieco - to co si napisala mi evokuje to, ze tym zenam, alebo partnerskym parom, ktore maju zdravotny problem otehotniet a osud im nedoprial DAR dietata prirodznene, tak tito nemaju pravo zan bojovat pomocou poznatkov modernej mediciny? pretoze to je dovedene do dosledkov to co si ty napisala - trosku z ineho kraja, ale je to to iste.. na jednej strane je zdravotny problem a obrovska tuzba po dietati... na druhej strane je tuzba po dietati a chybajuci partner (pricom o dovodoch preco partner chyba nic nevieme - takze nesudme..). a co zeny co maju partnera, chcu dieta, ale v dosledku rakoviny, alebo ineho ochorenia prisli o maternicu, alebo ju maju taku, ze je vylucene donosit dieta? a jedina sanca je nahradna matka? tiez je to proti prirode, ale co ine im zostava? budeme ich sudit? len preto ze my sme "normalni" a nevieme sa vcitit do ich koze a problemu? vies, su medzi nami ludia, ktori maju silne vyvinutu intuiciu a vedia co je spravne pre to aby bol splneny zmysel ich zivota.. a ja si myslim ze clovek ma vzdy plnymi silami bojovat za splnenie svojich snov, a ma zit tak, aby si raz nevycital, ze to a to som mohol spravit. co ty vies, ci raz zakladatelka temy nestretne uzasneho chlapa, ktory bude mat problem splodit dieta, a nakoniec bude stastny, ze nasiel uplnu rodinu? co ty vies, ci tvoje dieta, nebude mat podobny problem ako zakladatelna temy, alebo ci nebude homosexualne orientovane a napriek tomu bude tuzit po dietati? alebo zivot pre teba chysta inu skusku, kde sa budes stat pred rozhodnutim ktore je na opacnom spektre toho ako rozmysla 99% ludi. a ty na to budes mat svoje dovody, a bude ta boliet, ze zvysok okolia ta odsudil? cize ja len hovorim, ze posudzujme rozhodnutia druhych s pokorou... lebo nikdy nevieme co nas caka.. a nikto nemame recept na pravdu. nechajme ludi zit s ich inakostou...
@mima4 prosim vyjadruj sa slusne, a vyrazy ako "padla si na hlavu" nepouzivaj, ja som dospely clovek a nie susedovie dieta. ja som ti pisala slusne, tak bolo by vhodne reagovat na rovnakej urovni slusnosti. v opacnom pripade ukazujes svoju uroven.
ja som z neuplnej rodiny a poznam mnohych dalsich. mamky nas vychovali dobre, mozno aj viac nez dobre. hlavne som bola vychovavana k tomu aby som si v kazdej situacii vedela poradit, v skromnosti, aby som si naucila vazit si aj nehmotne aj hmotne veci, aby sme so surodencami vzdy stali pri sebe, lebo sme jedna krv a navzdy zivotom spojeni, aby som ludi neodsudzovala, a skusala sa vzdy na rozhodnutia cloveka pozerat komplexne a celostne - lebo vela krat veci su inak nez nam sa na prvy pohlad zda. a nikto nema pravo nikoho sudit, kym nebol v jeho situacii.
verim ze aj ty poznas vela ludi co vyrastali len s jednym rodicom, vacsinou asi s mamkou. a myslim ze vacsina z nich su v pohode.
a naopak, pozname asi vsetci ludi, ktori vyrastali v uplnych rodinach a su z nich hajzlici, ludia netolerantni, vulgarni, zlodeji, vrahovia... staci sa pozriet na mnohych ludi v politike - tiez vyrastali v slusnych uplnych rodinach a eticke a moralne zakony im nehovoira nic. hlavne ze elita naroda.. a naopak, vela krat deti co maju len jedneho rodica su na tom lepsie.
urcite ze je lepsie vyrastat vo fungujucej rodine, kde je mamka aj otec, jasne ze je to lepsie. ale svet nie je len cierny a len biely..
to ze v case splodenia dietata su na to dvaja nedava ziadnu zaruku ze dvaja budu pri narodeni dietata ci este neskor. vsak statistiky to dokazuju... ja si myslim ze mozno zena v situacii ako zakladatelka to zvladne lepsie, lebo uvedomuje si do coho ide a tie zavazky ktore to obnasa... mozno to zvladne lepsie ako zena ktora v case splodenia ci porodu partnera ma, a potom ju opusti... a ona ma depresie, pocit zlyhania, samoty, nevie sa existencne zabezpecit, nasledne zo zufalstva hlada partnera, najde ho a po par mesiacoch ci rokoch sa ukaze ze nie je to ono, tak opat sama... opat si najde niekoho kvoli zabraneniu samote, potom rozchod... vsak takych pripadov isto mas vo svojom okoli tiez, nie? ja ich mam dost.. aku istotu dava taka zena svojmu dietatu? co taka mamka uci svoju dceru, alebo syna? (dcera moze za normalne povazovat striedanie partnerov, to ze nebude schopna mat v zivote svoju uroven a hrdost, syn zase moze prist k stereotypom ze chlap pride, a po case opusti - ze je to normalne..., hlavne deti vidia matku trpiet...) myslim ze mozno zena ktora je uzrozumena s tym, ze dieta vychovava sama, to dokaze s vacsim nadhladom, ma lepsiu a pevnejsiu vnutornu rovnovahu... mozno... mozno muzsku rolu otca krasne zastupi jej otec (stary otec deti).
a mozno keby si bola v situacii zakladatelky tejto temy, a mas za sebou nevydarene vztahy, a muzmi si znechutena, tikaju ti biologicke hodiny, a mozno mas pred sebou posledne plodne roky, mozno by si tiez uvazovala podobne... to sa neda povedat, kym nie si v jej kozi, neprezila si jej zivot ktory ju cely cas formoval, tak to nemozes povedat...
"Ked posudzujeme inych, vyjadrujeme tym aj nieco o sebe" Wayne Dyer, americky spisovatel a psychoterapeut
"Nesud druheho pokial s nim nemas sucit." Matka Tereza
"Neposudzuj niekoho pokial si nechodil v jeho mokasinach aspon dva mesiace" stare indianske prislovie"
"Ani Boh nema v plane sudit cloveka skor ako na konci jeho zivota, tak preco by si to mal robit ty?"
@bad_delight drzim palce 🙂
Celkom som zvedava, ci to podla predstavy a "intuicie" dotycnej vyjde na prvykrat, alebo bude nacvicovat pravidelne so striekackami. Dost bizarna predstava zeny sediacej u gynekologa s tym, ze napriklad pol roka sa snazi otehotniet a nic a pri otazke ako casto ma pohlavny styk z nej vypadne, ze pravidelne so striekackami z danskej spermobanky...
Ahojte.Nerad sa vám miesam do debát ale nedá mi táto téma nezareagovat. 🙂 Nechápem prečo. si nenajdes partner s ktorým si budeš rozumieť a budete sa navzajom milovat,pomahat si apodporovat sa .. ? 😎 😢 -S 😢

@jana_eyre máš pravdu, "človek sa od prírody musí starať do života druhých", keby sa nestaral, tak by sme asi nepoznali ani pojem sociálna starostlivosť a naša morálka by zostala niekde v bode oko za oko, zub za zub... 😉 Moralizátor je ten, kto poúča o istých princípoch v morálke, ale to neznamená, že je netolerantný, v tomto si sa podľa mňa netrafila. Môžem byť tolerantná a zároveň mať na vec iný názor.
Problém je v tom, že si nemyslím, že je jedno, akou cestou žena dieťa počne. To je všetko. Dovolila som si to povedať nahlas. Nikomu neprikazujem, ako má žiť, ale poukazujem na skutočnosti, ktoré treba pri rozhodovaní brať tiež do úvahy. To, že niekto má iný názor ako ja a padne mu zaťažko ho vôbec čítať, je prejavom čoho?
Vieš, prečítala som si úvodné slovo zakladateľky témy krátko potom, čo tému zverejnila a nemala som chuť sem prispieť, lebo si to neželala a preto, že som videla, že je rozhodnutá a nemieni o tom diskutovať. O pár hodín som si však všimla, ako sa tu niektoré "tolerantné" dievčatá pustili do dievčat, ktoré sú asi "netolerantné". A to mi už nedalo, lebo ich názory považujem za správne a mala som potrebu ich podporiť. Ono je to asi strata času, ale moralizátor môjho typu razí presvedčenie: "keď musíš, tak musíš" 😉 Aj tak je to tu všetko len v teoretickej rovine, v praktickej si aj tak každý robí, čo chce.