Oplodnenie od darcu - po domácky, sama žena
Zdravim maminky a buduce maminky a prosim o radu.
Nakolko zena bez partnera nemoze ist na umele oplodnenie, zaujimalo by ma , ci ste niekde nepatrali po spermiach zo spermobanky, pripadne po darcovi.
Mam tento problem, nakolko tuzim po dietatku, kt. chcem vychovavať sama.
Preto nemozem ist na umele oplodnenke, ani nechcem ist s cudzim chlapom a tvarit sa, ze sme par.
Patrala som po moznostiach. Najviac ma zaujala jedna dánska spermobanka. Vedia poslat spermie postou v suchom lade.
Neviem vsak nakolko je tato moznost vhodna. Nemusia sa spermie rozmrazit nejskym specialnym sposobom? Uvadzaju, ze to trva cca 10minut pri izbivej teplote.
Dalsou moznostou by bolo najst darcu a taktiez cez striekacku vstreknut jeho geneticky material. Toto vsetko samozrejme obnasa rozne testy, hlavne zdravotne, kt. by som samozrejme uhradila.
Taktiez by ma zaujimali veci okolo pripravkov a liekov na podporu pocatia. Nasla som rozne gely kt. zvsuju pohyblivost spermii, taktiez vyzivove doplnky pre zeny. Brali ste v snahe otehotniek podobne pripravky? Vedeli by ste mi odporučiť?
Budem vdacna za kazde info. Nerada by som pocuvala nazor ze sa mam ist opit a vyspat s nejakym chlapom po diskotene, alebo najst si kamarata kt. to urobi a taktiez ani to, ze to nie je spravme, vychovavať dieťa sama.
@mima4 mne skor pridu egoisticke su pohlady ako ten tvoj. ☹ kto si, ze mas pravo vynasat sudy o egoizme? kto si aby si sudila a odsudzovala rozhodnutia inych ludi? preco?
ja poznam vela ludi co vyrastali len s jednym rodicom (verim ze aj ty takych mnoho najdes) a su vo vela ohladoch lepsi ludia ako ti co vyrastali o oboma. radsej jeden rodic, ktory dieta miluje a venuje sa, ako dnesni moderni rodicia, ktori obaja robia karieru a na deti nemaju cas... cim nechcem hadzat vsetkych do jedneho vreca.
ale pre boha. budme tolerantni.
mozno dieta zaklatelky tejto temy budu stastnejsie v zivote ako mnohe deti z "uplnych rodin", mozno aj ako tvoje... co my mozeme vediet?
@bad_delight nenechaj sa odradit predsudkami!!! a chod do toho, spln si sen. drzim palce aby si to nejak vymyslela. a mozno budes lepsia mamka ako tie co maju doma chlapa a tu moralizuju... kazda tretia zena zije s muzom, ktory ju minimalne raz podviedol, alebo ma milenku. vela krat zena o tom vie, ale pod zasterkou aby nemusela celit hanbe, ticho muzove zalety trpi. alebo trpi facky a bitky, ponizovanie - lebo ved kazda piata zena na slovensku je tyrana.... to je to slovenske pokrytectvo..
@bad_delight .... boze! Akoby som to pisala ja pred cca 9 rokmi 😉 Neporadim ako na to, pretoze neviem. Tiez jedina moznost, na ktoru som prisla bolo to dansko... storkklinik? uz si presne nepamatam. Dlho som zila v neperspektivnom vztahu a tlacila na pilu, ze chcem iba dieta. cca po 6 rokoch, mala som 31 rokov, som tuto cestu vzdala a objednala sa na kliniku do danska. mala som kupenu letenku, dany termin... a vtedy sa lady pohli a ja som z tohto vztahu-nevztahu na prvy a jediny "regulerny" pokus otehotnela 🙂 , letenka prepadla a danska klinika bola jednym z prvych gratulantov... dnes mam krasnu 8 rocnu dceru, vztah skoncil. prajem ti aspon tolko stastia ako som mala ja, ci sa to to uz podari na svk alebo niekde inde. drzim velmi palce, viem co prezivas...
@bad_delight este ma napadlo, nie je niekde v europe krajina, kde sa daju umelka robit tak, ze len zena..
neviem ci sa nemylim, ale tusim v spanielsku sa to takto da..
a mala by si spermie zo zdraveho zdroja, a oficialnou cestou. spravne nacasovanu inseminaciu - mozno podporenu sledovanim a nejakymi liekmi...
urcite by som sa na tvojom mieste aj nechala prehliadnut u gynekologa, sledovat ze ci mas dobry cyklus, ci ovulujes, ci mas priechodne vajcovody... aby si vedela ci vobec je samotna inseminacia mozna... ci nahodou nie je nejaky zdravotny problem, ktory by bol indikaciou na IVF. toto halvne pre pripad, ze by si si tie spermosky niekde kupovala... aby si nevyhodila zbytocne peniaze, ak nahodou nemas dobry cyklus, ovulaciu, dobre pripravenu sliznicu maternice (ak by bol nedostatok estrogenu a progesteronu...).
dovolim si len skromne poznamenat, ze dieta nie je tovar ani komodita. toto, co tu pises je krasnou ukazkou kocurkova v praxi. cele zle.
uprimne ti prajem do zivota vsetko dobre, zdrave rodinne zazemie, nezistnu lasku a trosku pokory na prehodnotenie svojich postojov.
Bud teda skromne ticho radsej
@asaela pisal tu niekto ze dieta je tovar ci komodita?
co ked je dieta pre zakladatelku temy zmysel zivota? ale problem je, ze nevie najst spravneho muza? co ked si presla nejakou traumatizujucou skusenostou? co ked ma nie hetero sex. orientaciu? v ani jednom z tychto pripadov podla teba teda nema pravo mat dieta? nema pravo zanechat tu na svete to najkrajsie co moze byt? ☹
zime a nechajme zit. pochopme to ze nie kazdy je "typicky" ako zvysnych 95% populacie.
neodsudzujme ked o dotycnom cloveku nic nevieme.
Nechcela som sa zapájať, a s priamou odpoveďou na otázku by som sa len podpísala pod @acko
Ale k zvyšnej debate by som ale chcela povedať, že sa môžme vykašlať na celú tu morálku a právo. Skúsme sa na to pozrieť z pohľadu, keď to bábetko príde na svet. Spomínam si na svoje prvé pocit, ten pocit, že tomuto uzlíčku chcem dať VŠETKO, čo potrebuje. Nie len plienky, kočík, ale aj maminkinu a oteckovu lásku. Treba porozmýšľať, či bude mať dieťa ku komu utiecť a vyžalovať sa, keď ja ako mamina zakážem batoliatku liezť po parapetnej doske a keď v 13tich zakážem diskotéku so slovami, že je príliš mladá. Vždy je dobré, keď sú na deti dvaja. Z totho pohľadu je dobré mať niekoho v dome - starých rodičov, brata, kamaráta, ... A tiež je fajn mať premyslené, kto naplní potrebu mužského vzoru. Obzvlášť u chlapcov ale aj dievčat tú potrebu sa klbčiť, alebo kto naučí dieťa založiť si oheň, narúbať drevo, vymeniť žiarovku, prehodiť dvierka na chladničke, ... resp. kto podá ten druhý vzor, že problémy sa dajú riešiť aj inak (lebo však muži a ženy často riešia veci inak). Môže to byť strýko, dedko, kamarát ... Ale je fajn to mať premyslené, človek pred tým neujde, tie potreby deti majú. Vyrastie aj bez toho, ale ak chcem žena k situácii pristupovať neegoisicky, tak by sa každá žena v takejto zložitej situácii mala pozerať na situáciu aj detskými očami.
@bad_delight Este je riesenie najst si neplodneho kamarata a s nim vyrazit na IUI s darcovskymi spermiami do Ciech.
@bad_delight na slovensku aj v cechach je to tak. ze ak ma partner diagnozu a musi ist cez darcovske spermie, znamena to, ze aj tak podpisuje u notara vyhlasenie, ze dieta je jeho a on je jeho otcom... vychadza sa zo zakona o rodine... cize tu ani v cr, bez toho, ze sa tam niekto pojde s tebou a vezme to na krk , bez toho to nepojde...a to pre teba nespravi ziaden kamarat, pretoze mozes ziadat vyzivne atd.... v anglicku sa mozu dat oplodnit aj lesbicky, cize rovnako to plati aj pre zeny, ktore chcu byt matkami same....
@7zahrad iba ze ten neplodny kamarat sa podpise pod to ze je otcom :D a to chcem vidiet toho magora
@krasneleto poznam car, kde sa k notarovi nechodi. 😉
Nechcem, aby to vyznelo zle, ale najjednoduchšie a finančne najmenej zaťažujúce je nájsť si chlapa 'na jednu noc'.
@bad_delight Ja by som si vycucla vsetky spermobanky v okoli statu, a sla by som si osobne po informacie. Spermobanka by asi aj mala poskytovat iste info o darcovi. Ci bol biely, cierny, choroby, IQ, atd...Ak nevies jazyk, skus niekoho poprosit, kto by siel s tebou. Nie je zas tak uplne jedno, kto bol darca. Dieta bude niest aj jeho geny. Potrebujes odborne informacie. Je to velka vec. Vela stastia.
@0silvia0 Teba mrzí, že máš deti? Prečo by ho mal tento čin mrzieť, že pomohol žene k dieťaťu a k tomu aby sa cítila šťastná a kompletná. Je veľa žien čo vychovávajú deti samé a poznám aj dosť detí čo vyrástli bez jedného z rodičov a nijako tým netrpeli a ani nemali potrebu pátrať ten dotyčný pre nich nikdy nebol a basta. Majú jeho genetický materiál a to je všetko.
Je to o žene ako sa k tomu postaví. Ja mám tiež manžela ktorý už bol rozvedený a má z toho vzťahu dieťa a rozhodne jeho minulosť neriešim, viem o nej ale nezvrátim ju a život je kurevsky krátky a krehký dočasný majetok tak si ho nebudem kaziť
@acko
cize moj nazor, ze dieta by malo prist do funkcnej rodiny, kde figuruje muz a zena je egoisticky? a ty si uz nacisto padla na hlavu????
Ano, su pripady, ked otec zdrhne, sprava sa ako chrapun atd..zena je na dieta sama, ale to je predsa niečo ine, ako vedome dieta pripravit o otca, ktory ma velmi dolezitu rolu v jeho zivote.
Zivot by nemal byt len o tom "ja chcem, ja chcem, ja chcem.."... Ano, dnesna doba toto sice umoznuje, ale ludia si nesu za to aj krutu dan...
@asaela úplne s tebou súhlasím, aj keď si takými to názormi koledujeme o vyhodenie z fóra a vymazanie nicku 🙄 Ešte dodám, že dieťa, ak sa dá, má právo aj na otca-teda toho dobrého. Dieťa tým trpí, ak ho nemá (dokonca aj keď vlastný otec je chrapúň a ožrala). Samozrejme, že to nejde vždy, ale pokiaľ by som bola v takej situácii ako zakladateľka témy, tak buď radšej žiadne dieťa a niekde dobrovoľničím a počkám si na toho správneho pána dokonalého, alebo si adoptujem- tým by boli šťastní hneď dvaja ľudia. Ale je to iba môj názor a nikomu ho nevnucujem. Verím tomu, že je to otvorená diskusia a neznesú sa na mňa hromy blesky 😉
Keď dieťa vyrastá bez otca, lebo otec zomrel - to je nešťastná a smutná zhoda okolností. Keď dieťa vyrastá bez otca, lebo otec je alkoholik a tyran - je to vina otca. Keď dieťa vyrastá bez otca, lebo jeho matka ho k životu nepotrebuje - je to vina matky. Dieťa nie je niečo, na čo máme nárok, nie je to vec, dieťa má byť výsledkom lásky dvoch ľudí, ktorí ho prijmú ako dar a s láskou a zodpovedne vovedú do života. Ak to tak nie je, je tam niečo "pokazené", buď z vlastnej viny, alebo nešťastnými okolnosťami. Je to veľmi chvályhodné, keď jeden rodič dokáže plniť funkciu oboch, ak si to okolnosti vyžadujú, ale nikdy to nie je presne to, čo v úplnej funkčnej milujúcej rodine. Nemáme právo deti ochudobňovať o vzťah, ktorý potrebujú, vedome a dobrovoľne, máme len plátať diery, ktoré vytvoril život sám.
Ked si predstavim, ze by mi moja mama povedala:"vies, velmi som tuzila po tebe, tak som si vstrekla cudzie semeno...." . Pravdupovediac, dviha sa mi zaludok 😝 . Citila by som to ako podraz, ze mojim otcom je niekto, kto o mna ani nezakopne, nestoji o mna, ze som vznikla nie z lasky dvoch ludi, ale ako nechutny experiment. Bolelo by ma to. Depka totalna.
Cela tato diskusia je chora, kam tento svet speje? chore, cele zle... 😔
@asaela a spol. rozumiem tomu co chcete povedat a zavidim vam ako v tom mate jasno... vyssie som pisala o sebe. mate pocit, ze moje dieta nie je dar? ak je nieco dar a nie pravo, nemame sa on snazit? ani par, ktoremu sa to prirodzenou cestou nedari, ci to je uz nieco ine? par, kde je predpoklad, ze dieta moze byt postihnute moze mat dieta? je to dar?
zena bohuzial v istom veku nemoze cakat na pana praveho. ak sa rozhodnem mat dieta sama, nikde nie je napisane, ze bude vyrastat bez otca. mozno uz v momente narodenia bude pri nom aj OTEC - muz, ktory ho vychova.
igiana - pravdu povediac, keby mi moja mama opisala ako s otcom "spravili" mna, zdvihne sa mi z toho zaludoktiez 😠
a ako posledne kto ma pravo povedat, ze ja toho praveho nenajdem a nikdy dieta mat nebudem.
a napada ma vtip s babkou, ktora pred potopou caka, ze ju pan boh zachrani...
@moni73 každé dieťa je dar, aj to tvoje 😉 Ale na to, aby bolo možné splodiť dieťa, potrebujeme ženské aj mužské pohlavné bunky, čo má svoj význam. Dieťa potrebuje oboch rodičov nielen pri plodení, ale aj po pôrode, keď rastie a vyvíja sa. Je to proste tak, ak niektorý rodič chýba, dieťa to cíti. Ak chceš stavať dom, v prvom rade musí byť dobrý základ, ak chceš dieťaťu vytvoriť domov, v prvom rade treba milujúcich rodičov. Je mi jasné, že sa to dnes dá "zariadiť" aj inak, toto nepíšem preto, aby som ťa odsudzovala, máš dieťatko, určite sa ľúbite a ste si navzájom všetkým. Je to skôr na vysvetlenie, ako to vidím ja. Hoci dieťatko je dobro, po ktorom túžime, nie všetky prostriedky na jeho získanie sú správne. Myslím, že asi väčšina ľudí považuje za správne snažiť sa o veci, po ktorých túžime, dáva nám to chuť chodiť do práce, máme o čom snívať, máme sa z čoho tešiť, ak to dosiahneme. A väčšina ľudí si uvedomuje aj to, že správne je dostať sa k tým veciam legálnou cestou - makať a zarábať, šetriť, či si požičať a poctivo splácať. Lebo prísť k danej veci inak by znamenalo niekoho okradnúť, ublížiť a to je zlé. A sú veci, po ktorých túžime a vieme, že ich aj tak mať asi nikdy nebudeme, proste sú pre nás nedosiahnuteľné, sú príliš drahé, tak len snívame, že možno raz. K veciam máme vytvorený vzťah, vieme, čo je správne a čo nie a držíme sa toho. Pričom viac ako veci je človek, dieťa. Tu akoby sme prehliadali, že dostať sa k nemu inou cestou, než je zdravý partnerský (manželský) vzťah, mu môže ublížiť. Áno, sú okolnosti, keď dieťa o rodiča príde, ale to sú tragické životné udalosti a vtedy jeden rodič supluje aj druhého. Ale vytvárať mu také podmienky zámerne považujem za ublíženie... Ten vtip s babkou a potopou nie je adekvátny, tu nejde o záchranu holého života, iba o splnenie vlastného sna...
To sa taak lahko pise zene s detmi...a taaak tazko cita zene bez nich...
Jedna druhu nie vzdy pochopi...
@gerdusha to máš úplnú pravdu... to je podobné, ako ten, čo zarába pár tisíc mesačne, nevie pochopiť toho, kto musí vyžiť z troch stoviek... Alebo ten, čo zarába tri stovky, túži po živote, ako má ten bohatší... To, že žijeme vlastné životy odlišným spôsobom neznamená, že nevyznávame rovnaké hodnoty... Aj keď je to niekedy ťažké...
@niki101988 vidíš to dvojrozmerne, ja to vidím trojrozmerne. Vidím, aj čo je za tým, ty vidíš udalosti. Nevadí, ale preto si celkom dobre nepochopila, o čom som vlastne písala. Nepísala som o jej šťastí, ale o tom, ako všetko so všetkým súvisí a nie vždy všetko vyjde tak, ako sme si naplánovali.
V mojom príspevku išlo o to, že aj čin myslený v dobrom nemusí vplyvom iných udalostí a vplyvom času vypáliť dobre 😉

@radina no to neviem , viem len ze darkyne na vajicka su 🙂 a je to legalne , ona vlastne urobi proces pripravy IVF zoberu jej vajicka a su potom daneho paru ktorý to cvaka 🙂 a oplodnuju sa partnerovými spermoskami