Reprodukčná imunológia
Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?
@milakrasna zavisi ake mas vysledky. Neporovnavajte sa tu vsetky rovnako. Niekomu sa zlepsia vysledky tak sa vysadza skor, inym neskor. Ja som brala do 5 mesiaca tiez. Mala som zvysene mierne hodnoty este ale uz bolo treba ukoncit. Dlsie vam ani nemoze nechat. Tak to prestante riesit uz.
@frantiseklotrinsky prečo mám prestať riešiť už? Nechápem reakcii. Mňa zaujímajú skusenosti. Lebo môj lekár je zastanca ze vysadit čím skôr a imunológ až v 16tt. Ja mam v súčasnosti výsledky dobre a viem ze nie sme rovnake všetky. Nespadla som z jahody.
@frantiseklotrinsky nesúhlasím že to kontrolujú. Mne od merali hodnoty a už bolo neskoro, mala so. Znížené až príliš a neskoro to ešte vysadili. Druhej kocke robili testy po 2 týždňoch.... Porovnávame pretože vidíme že riešia veci nezmyselne. Ako im to vyhovuje ako majú dovolenku.
Ahojte baby ako ste sa cítili po vysadení medrolu? Ja som taká k.o stale pocit plného žalúdka bolia ma kolená a za krkom.
@ajinka23 Uz si vysadila Medrol uplne? Ja zatial len vysadzam. Teraz beriem 1 a stvrt. Mne Medrol strasne zvysil tlak. Nikdy predtym.som vysoky tlak nemala.
@ajinka23 Nejaký 3 mesiace (ráno strašna bolesť) potom to postupne sa zlepšovalo, ale moja gynekol. mi vravela, že mám piť veľa mlieka (nie krabicové) ale som chodila na jednu farmu a odtiaľ mi manžel nosil kravské mlieko. Lebo, že to mi chýba vápnik a aj babätko si berie v tehotenstve veľa vápnika.
@monik84 to je najväčší fail keď ti tvrdia ze v mlieku je najviac vápnika 🙈 v zelenine je ho viac a je lepšie vstrebatelny. Niektorý lekári sú úplne mimo. Ja už 10 rokov neprijímam žiadne mliečne výrobky kvôli alergii a absolútne mam v poriadku hodnoty v krvi.
@milakrasna a ze mas recht!
@majoranka24 áno už som vysadila úplne som 14 dní čistá 🙂 ale nie tehotná ☹️
@ajinka23 Ani mne to nepomohlo a na vklad sa dostaneme asi az zaciatkom buduceho roka.☹ Budes ho potom brat znovu?
@krisbar ja som išla na ket už keď som ho vysadzala a veru neviem ci budem jedine ze by v centre odporučili pojdem asinza mesiac na krv a uvidim ako citokiny. Ale u mňa nebola žiadna zmena ani s medrolom ani bez vždy biochemické. @majoranka24
Ahojte dievčatá @krisbar, @majoranka24, @ajinka23 , otehotnela som vďaka Medrolu po mesiaci od jeho nasadenia, takže som nestihla kontrolné odbery po nasadení liečby a mala som prísť na kontrolu keď bude akcia srdiečka. Akcia srdiečka bola, ale v 10tt som spontánne potratila, takže som nestihla ani tie kontrolné odbery a lekárka kázala Medrol vysadiť. Máte niekto takú skúsenosť? Podľa lekára sa po prvej menštruácii môžme pokúšať opäť, ale ja som po 5 rokoch možného aj nemožného otehotnela až po braní Medrolu a teraz ho brať nebudem, tak som z toho nejaká zmätená. Neviete ako to v takýchto prípadoch chodí?
@jajulec a prečo ti ho kázala vysadit, však ho berieš pre boha len mesiac.
@jajulec ahoj ja som v 11tt. A idem prave písať kvôli vysadzaniu. Zvacsa to vysadza 12-16tt. Co ti povedali co bol dôvod potratu? Bola si po ivf? Mali ste vysetrenu genetiku embrya? Lebo ak nie je genetika OK tak medrol s tým nič neurobí.
@m_o_n_c_a_k beriem ho dlhšie, otehotnela som mesiac od nasadenia + 10tt tehotenstva. Keď som doktorke písala, že som potratila v 10tt, tak kázala Medrol vysadiť. Mám prísť na osobnú konzultáciu o 5 týždňov. Len som chcela vedieť skôr, či také niekto už nezažil
@milakrasna tentokrát sa nám podarilo spontánne tehotenstvo, takže žiadna genetika embrya ani nič iné.
Dôvod? Od gynekológa som dostala som odpoveď "to sa stáva, nabudúce to už môže byť v poriadku."
@jajulec áno zrejme preto, že v 10tt keď si potratila, robila sa ti istotne kyretaz a odporúčajú mi imalne 3 mesiace počkat s ďalším tehotenstvom. A to by si už medrol brala dlho. Pravdepodobne preto.
@m_o_n_c_a_k ďakujem za odpoveď. Žiaľ, musela som po spontánnom potrate doma na ďalší deň na dočistenie, inú možnosť mi v nemocnici ani nedali. V nemocnici aj gynekológ sa tvárili, že to je len dočistenie, tam netreba čakať dlho, len na 1.MS.
Ale uvidím, čo povie lekárka na reproimuno.
Ty nemáš skúsenosť ci potom napr. o 3 mesiace pôjdem znova od začiatku na vysoké dávky a postupné znižovanie?
@jajulec osobnú skúsenosť nemám, ale určite pôjdeš na odbery a podla hodnôt ti určia liečbu. Ale užite začneš odznova. Čím budeš mat lepšie výsledky tým začneš s menšou dávkou. Ak nemáš veľkú váhu tak začneš tak so 16-20 mg. Bude isto závisieť od výsledkov. Ale viem, čo som rolovala, že sa začína od znova ako keby.
@m_o_n_c_a_k hej na 16mg som začínala a zostala na 8mg udržiavacích. Keďže na hematológiu ma asi gynekológ nepošle lebo spomínal niečo, že až po viacerých potratoch bez ohľadu na počet neúspešných IVF a aj toho, že som otehotnela po 5tich rokoch, tak budem optimista a spoliehať sa na to, že tentokrát sa to proste stalo a nikde chyba byť nemusí a viac sa to nestane a nebude to už trvať 5 rokov 🙂
Ďakujem
@jajulec tak každopádne držím palce. Škoda, lebo ta hematologiu by bola dosť prospešná. Neviem ci s neplodnosť ou ma niečo hematologiu, možno skôr s potratmi, ale určite by bolo lepšie keby si to mala vyšetrene. Skoro každá z nás to tu ma vyšetrene. Mne sa zdá ze komplexné vyšetrenia vrátane hemato sa robia aj po roku neuspesnosti otehotnieť. Pripadne si skus sama zavolať na hematologiu. Tam nemusíš mať podľa mňa listocek od obvodaka. A vlastne teraz pri týchto obmedzeniach ani nemusíš mať.
@jajulec Ak môžem naozaj odporúčam dať si vyšetriť hematológiu, za to naozaj nič nedáš. Ak ti nedá žiadanku gynekológ, skús obvodného. Ja som si vyšetrenie vyžiadala po prvom neúspešnom vklade a nikto s tým nemal akýkoľvek problém, nie to ešte keby som potratila...sesternica otehotnela len vďaka tomu, že si dala vyšetriť hematológiu a pichala Clexan a veľa iných báb tiež. Netvrdím, že to musí byť tvoj prípad, ide mi len o to, aby si sa vyhla nedaj bože znovu takejto skúsenosti. Držím palce.
@jajulec tiež sa pridávam. Hemato je podľa mňa dôležité vyšetriť. Aj môj lekár bol lenivý ma tam poslať tak som si to všetko sama obehla a oplatilo sa 👏
@m_o_n_c_a_k, @natalienocka, @milakrasna,
skúsim teda pritlačiť viac na tú hematológiu. Žiaľ, tak zle to vyšlo, že som akurát zmenila gynekológa a potom zistila, že som tehotná a on to berie tak s nadhľadom, keďže nevie čím som si už za tie roky prešla. V podstate hemato je jediné vyšetrenie, ktoré nemám, aj keď ho genetik odporúčal kvôli MTHFR mutácii, ale kedže som "len" heterozygot, tak lekár povedal, že to netreba riešiť.
Mončák, asi nebudem neplodná, len po rokoch neúspechov nevedeli čo somnou, všetky vyšetrenia vyšli v podstate poriadku a aj mnaželove v podstate v poriadku, tak ma presvedčili na IVF, tam všetko pekné, ale sa nič neujalo, nechápali prečo, tak som si vydupala reproimuno, tam našli embryotox.cytokyníny, dali Medrol a za mesiac som bola prirodzene tehotná, ale nedopadlo to...

@frantiseklotrinsky Ďakujem, nám sa podarilo po 8 rokoch na 5 KET. A mám 37rokov. Zatiaľ dávame pozor, ale po novom roku budeme skúšať druhé to bude mať malinka rok tak uvidíme či to pojde prirodzene alebo budeme musieť isť znova na KET.
Tak GRATULUJEM k druhému babätku.