Reprodukčná imunológia
Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?
@m_o_n_c_a_k no bojim sa toho. Viem ze sa dava ako prevencia anopyrin/aspirin ak bola pred tym preeklampsia. Ale staci nasadit do 16tt, co je uz 2.trimester. Ja som este len 7.tt. Preto ma zaujimaju ake davky beru zeny ktore maju anopyrin od zaciatku, mozno by stacila aj 50mg. Radsej by som pichala ak uz, to som si aj ku koncu prveho tehotenstva. Aj ked aj z toho ze byva krvacanie. Z hemato mi vysla len homozygot pre mutantnu alelu MTHFR 622ct /ak som si to dobre zapamatala, nechce sa mi to hladat/, u hematologa som este nebola. No co som tu citala tak s homozygotom mthfr 622 nedavaju vzdy fraxiparin. Este nejaka zvysena expresia trombocytov ale ze to je nic povedala dr. A zas ta mutacia je asi geneticka teda vrodena takze to som mala asi aj pri prvom a toho som vynosila. Nechcem nic zanedbat ani prestrelit. Ked som v januari zacala brat aspirin 100, do 4 dni som zacala spinit a o 2 tyzdne potratila. No mozno to nebolo tym, lebo plod zaostaval od uplneho zaciatku. teraz presne sedi,😍 nechcem mu ublizit. 😔
@pink_lady takto neviem o týchto veciach veľmi veľa, lebo ja mam teda z hemato hľadiska faktor 7. Ale, ja som prvú tiež vynosila bez všetkého. Pred ňou síce jeden potrat v 12tt, ale ju som vynosila. Telo sa mení, a čím sme staršie tým je aj naše telo staršie. S niektorými vecami sa mladé telo vysporiada. V každom prípade ak nie je dobre prekrvenie, tak môže byt potrat, alebo neskor nedostatočne vyzivovanie placentou. Preto je dôležité aby krv prúdia. Čiže ak ti aj fraxik dali aj ku koncu ten stačí vysadiť 24 h pred pôrodom. Toľko k tomu fraxiku. V každom prípade ak máš nejaké pochybnosti treba kontaktovať lekárku na hematologii. Pozri aj Medrol je sajrajt a nemal by sa počas tehu a dávajú ho, kvôli tomu, že riziko potratu bez neho je väčšie ako s ním. A na veľa liekoch je, že to nesmú tehotné, alebo že sa poraďte s lekárom. Nikto si nevezme za zodpovednosť tehotné. Tak to je.
@pink_lady ahoj, ja som mala najprv nasadeny clexane- po 10dnoch pichania som zacala spinit, uz som si myslela ze 3MA..ja nemam ziadnu diagnozu z hemato pohladu, moja gynekologicka mi nasadila anopyrin-50mg(beriem ho od 5tt), teraz som v 32tt..takze sa asi ako prevencia oplatil..hematologicka trvala na tom aby som dalej brala clexane, vraj anopyrin je krvacavy, ale vidis u mna to spinenie praveze prestalo🤷♀️
@m_o_n_c_a_k to mas pravdu, vekom je to telo ine...Na hematologiu mam termin 23.11, ale ze to bude sa presuvat termin
@suoerzena velmi pekne dakujem za skusenost...ta 50mg davka mi pride ok, niekde som citala aj obden...ja to skusim nejako este skonzultovat, fakt sa tej 100 po skusenosti bojim aj celkovo mna z toho boli zaludok /a to mi je riadne zle uz aj bez toho 👽/
Ahojte žienky, po 3 potratoch mi prišli na repro imuno na to, že mám zvýšené NK bunky. Doktorka navrhla liečbu intralipidmi ihneď po otehotneni. Je tu niekto s takouto istou diagnózou, poprípade navrhovanou liečbou? 🙂
@rosalie1411 ahoj, ja mam sice zvysene cytokiny, nk bunky mam ok, ale i tak mam po otehotneni intralipidy. Dovtedy mam brat medrol.
@rosalie1411 A medrol ti nedala? Ja mám NK bunky ok no mám zvýšené cytokyni brala som medrol aj intralipidy pred vkladom aj po vklade no žiaľ nevyšlo to.
@butterfly333 @sparkling nie, teraz mi nič nedala.. Až v prípade pozitívneho testu..
@rosalie1411 mne tiež dala len intralipidy ale mne aj 2x pred ovuláciou, 2x po ovulacii a potom pokračovať v prípade tehotenstva. Voobec neviem podľa čoho tu liečbu hádžu každej inak 😔 Medrol som už tiež raz mala.
@rosalie1411 co ja viem baby, mozno na nk bunky zaberaju najlepsie intralipidy a na cytokiny zas zabera medrol? Ja fakt uz neviem
@sparkling no u mna tiež to tak píše...mna ide vždy rozdrapiť. Ona ma naformulovane postupy a dáva ich rad radom každej no nemá ani toľko chochmesu v sebe za tie peniaze aby tam zmenila tie formulky pred vkladom a po vklade 😡 mám to vo všetkých správach od nej a na žiadnom IVF som nebola...
@luckamjar ku komu chodis?
@sparkling to som citala ze na cytokiny je najlepsi medrol. Ale aj to, ze tie cytokiny mozu a nemusia zohravat rolu v potratovosti. Ale skusaju co a ako.
@rosalie1411 asi si ich nemala az tak zvysene ...
@pink_lady no neviem, veľmi sa v tých výsledkoch nevyznám, takže neviem. Zatiaľ mám len výsledky mailom, takže som nebola na konzultácii..
@luckamjar ja by som tiež povedala, že by bolo dobre to riešiť už pred tehotenstvom, lebo napr. Mne tie tehotenstva končia v 5., 7., 8. TT, takže ja sa bojím, že keď zistím, že som tehotná, už bude neskoro.. Ja mam vždy po ovulacii teploty nad 38, keď otehotniem, ale Dr povedala, že to nemá s tehotenstvom nič spoločné. Dôverujem lekárom, len rada zisťujem aj skúsenosti iných žien..
@rosalie1411 skus odfotit vysledky a hodit tu, porovname ;). Uz mas dieta, ci nie? tTehotenstva koncia po potvrdeni alebo bez srdecnej akcie? hematologiu a genetiku mas ok?
Je to vraj tak ze na NK bunky intralipidy a na cytokiny Medrol. Ja som mala cytokiny a brala som len medrol,nemala som žiadnu infuzku a už som v 15tt.
O tých NK bunkách sa toho tiež už veľa popísalo,čítala som štúdie ze to ze su v krvi zvysene s otehotnenim nesúvisí tak celkom lebo v maternici to funguje inak. Ktovie 🤷♀️
@pink_lady dieťa nemám, vždy potratom ešte pred potvrdením srdiečka a ja si myslím, že to, že moje telo zareaguje hneď po ovulacii teplotami, že to má nejaký súvis.. Len teda Dr na imuno si myslí, že to nie je príčina. Ktovie, možno je to len náhoda, ale ja si myslím, že v medicíne je možné všetko. Hematologiu, genetiku, štítnu žľazu, všetko úplne ôk. Tiež ureaplazmu a mykoplazmu neg. Jedine, co sa mi často opakuje, je zápal močových ciest a teda baktéria e-coli. Už aj to mi napadlo ci to nejako nesarapati.
Dávam sem časť výsledkov, tak som zvedavá co vyčítate 😊 ešte mam malo vitamínu D, tak to už riešim. 😊
@milakrasna inak to som aj ja čítala.. Tuším v Iscare Martin robia odbery priamo z maternice..
@rosalie1411 no jo, tie druhé NK bunky mas uz celkom dost zvysene...Ale fakt je ze to ej v perifernej krvi a v maternici to moze vyzerat uplne inak. Mne sa zda ze v Gyn Five v nitre robia tie NK bunky z maternice...to by asi trebalo podstupit
@m_o_n_c_a_k
@milakrasna vy ste brali medrol, ze? prosim do kolkeho tyzdna ste to brali? ja som po 3 tyzdnoch mala zavolat doktorke a ta ma asi dnes dovolenku ...tak teraz neviem ci si dat aj zajtra a v stredu volat alebo ako...beriem len 2,5mg. Ale cosi sestricka spominala ze to sa berie tak do 15.tt, či?
@rosalie1411 ja mam ten isty problem, vsetko negativne a zapaly mocovych ciest. Vcera som mala jednodnove antibiotika. A tiez samozrejme ecoli a ked uz ecoli tak vzdy aj milroskopicky krv. Potraty tiez este pred as, vzdy po par dnoch. A tiez ma am niekedy zvysenu teplotu po ovulke tak na 37,2 az 37,3 - teda v kazdom cykle ako som ostala tehu, tak som mala takto teplotu. Inokedy nie.
@sparkling no tak to máš ozaj rovnako ako ja.. 😐 Mne chyba u tých lekárov to, že nepozerajú všetko komplexné, ale každý len po svojej oblasti.. Ale ty už jedno dieťatko máš, tak pravdepodobne je možné donosit aj s vysokými NK bunkami alebo to počas života kolíše.. Hm. A teraz si v akom štádiu? Snažíte sa o babo?
@rosalie1411 ja nemam nk bunky, ale cytokiny. No a teraz mi vyprsala povinna pauza po laparke kvoli mmt a mozme sa zacat snazit. Ale ked ja uz na to nemam ani chut popravde...
@pink_lady ja som brala do 16 tt a potom som začala vysádzať. Asi v 24 tt som vysadila. Už si presne nepamätám, ale tak nejak +- tyzden
@pink_lady a ja som brala dávku 20mg potom 16mg, 12 mg a teda 12 mg dlhodobo do toho 16 tt. Ty máš ma linku dávku a budeš ju vysádzať isto krátko.

@pink_lady no neviem. Viem ze lieky sa nesmú na zrazanie. Ani warfarine, preto sa dávajú injekcie. Ale neviem. Hádam vedia posúdiť riziko