Reprodukčná imunológia
Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?
Ahojte dievčatá 😊 idem si po radu. Konečne po 3 potratoch som si našla 2 čiarky. Som 10dpo. Na repro imuno mi zistili zvýšené NK bunky, nedostatok vit. D. V prípade tehotenstva mam hneď kontaktovať Dr z reproimuno, kvôli intralipidov.. Lenže ordinuje až 7.1. - ok, to počkám. Odporučila však aj clexane a progesteron 400mg cestou gynekológa. Gyn ma však dovolenku až do konca týždňa 🙈. Hematolog nezistil nič, ale odporučil preventívne clexane, progesteron a anopyrin. No a teraz mam dilemu. Doma mám pár tabletiek utrogestanu, tie si zatiaľ nasadím aj sama, len mi to nevyjde na týždeň tak, aby som brala 400mg denne.. Ale tak lepšie niečo ako nič. Nemáte skúsenosť ci aj obvodná alebo reproimuno nevie predpísať utrogestanu resp. Iný progesteron? Myslíte, ze ten anopyrin si tiež mam nasadiť? Aj keď nemám zatiaľ clexane? 🤔 Nechcem experimentovat, ale zrovna mi to takto vyšlo na obdobie dovoleniek a bojím sa, aby to nedopadlo ako vždy, ak to nebudem riesit😐. Ďakujem za názor, ak ste sa dočítali až sem 😊
@rosalie1411 a do CAR sa nemôžeš dovolať? Oni by mali mať hotline a mali by vedieť poradiť
@rosalie1411 tvojho gyn musi niekto zastupovat, pozri na stranke vuc. Hned ako som si nasla dve ciarky mi poslal recept na utrogestan, a z imuno na injekcie clexane a dexamed. Inak nedavno som tu v diskusiach videla ze niekto preda zvysny utrogestan, skus pozriet.
@adara777 nie, veru nechodím do CAR.. 😐 Ešte si zajtra zistím zastupujuceho gyn alebo co ako píše @gabu_lienka. Pozerala som tam a tam som zistila, že ma dovolenku, ale zastupujúci nebol uvedený. Možno som len zle pozrela, idem ešte pohľadať. A ďakujem za radu, idem popozerať. 😊
@rosalie1411 ahoj, odkiaľ si? podla profilu z TN...mam progestenalle 200 este 21 tabletiek ...ak chces ti ich podarujem...ostali mi od januára, teraz mam utrogestan. Je to ta ista latka 200 mg. A anopyrin si kúpiš v lekárni, ale spolu s clexanom asi ho brať nebudeš, to by si mohls krvácať.
@pink_lady píšem správu..
@rosalie1411 olaj Hematologicke,( ved keď to. odporučila, hádam ti to predpise. Minimálne clexane a anopirine) co z toho ti moze zajtra, v Pondelok predpísať. A potom skus aj obvodnej. Za pokus nič nedáš. A skúsila by som sa aspoň dovolať na recepciu imu ovitalu. Možno tam niekto je. Doktorka môže mať voľno, sestričky podávajú intralipidy. Pripadne aspon sa objed at na čo na skorší možný termín.
@m_o_n_c_a_k ďakujem za odpoveď 😊 skúsim ešte hematologa kontaktovať.. Zrovna ma aj moja obvodná Dr. Dovolenku, ta by mi to inak predpísala.. A vysvetľovať to zastupujúcej v tomto čase, keď riešia samy covid.. No je to také.. Ale za pokus nič nedám a už som aj rozmýšľala, ze sa pôjdem spýtať do lekarne... No zajtra ráno všetko obvolam a uvidím.
A k tej reproimuno - práveže chodím do Nitry a tam majú mobilné číslo a mimo ordinačných hodín je vypnuté 🙈.
Ďakujem za rady, dievčatá! 🙂
@rosalie1411 ahoj! Mám za sebou potrat 4x a tiež podobnú liečbu nastavenu napriek tomu, že nič extra nezistili. V prvom rade si hneď nasad anopyrin. Kúpiš v lekárni bez predpisu do 5€, nemôže ti nijako uškodiť len pomôcť. Ak sa ti podarí zohnať progesteron to by bolo tiež super. Clexane ti môže dať len hematolog alebo Gynekolog (ja som aj popri anopyrin 100 mala brat 0,3 fraxiparinu). Intralipidy ti dajú len ako infuzku niekde, to si už ale musíš zistiť kde lebo nie je to ľahké...to bude asi najväčší problém zohnať, jedine cez lekára v reproimuno keď nechodíš do CAR. Držím hlavne palce!!!!!!
@luckamjar ahoj, ďakujem za info 😊 veru, idem to dnes obvolat co sa da.. Progesteron mam, už si dávam od večera. Co sa týka anopyrin, pôjdem si kúpiť, len ma štve, ze som si neodfotila správu z hematologie a gynekologicka mi ju vzala a založila k sebe do karty 🙈. Nie som si úplne istá tým dávkovaní, ale zdá sa mi, že mi dal 0,4 clexane a 1 tableta anopyrin obden.. Ale skúsim zavolať na tu hematku, hádam mi povedia a dúfam, že aj predpisu clexane.. Ach, toto sú veci.. Nepamätáš si ako si ty užívala ten anopyrin?
A čo sa týka intralipidov, jedna žienka mi poradila iscare Martin, vraj sú tam ochotní.. Len sa trochu bojím ísť si to tam podať, keď reproimuno mi povedala pri konzultácii, že ona to ešte posúdi po otehotneni podľa toho, aký čas uplynul od výsledkov.. Výsledky boli robene zo vzoriek z októbra, tak si nemyslím, že je tam veľký časový rozdiel, ale zasa nie som lekár..
@rosalie1411 ja beriem anopyrin už dlhodobo, 100mg denne od leta. Mne totiž kázali že ho mám mat nasadený predtým ako otehotniem, tak ho beriem no tehotenstvo sa nám zatiaľ nedarí. Intralipidy som mala tiež mat už pred otehotnenim. Ak si bola na krv už dávno, nebude ti ich chciet dať kým ti nevezme znova krv...skúsila by som s nou ale zabojovať, lebo potom ti ich už môže nasadiť neskoro.
@luckamjar toho sa desim, že mi to nebude chcieť dat.. Ak by som čakala na výsledky, to už pravdepodobne bude neskoro, lebo ja vydržím max do 8tt aj to len s gestacnym vakom bez embryí.. Ach jaj.. Nasadila som si ten anopyrin. Na hematke je asi tiež dovolenka, aj keď na nete to nie je napísané. Telefón vypnutý.. Držím ti palce, nech sa čoskoro zadari a nech je všetko v poriadku.. 🙏
@rosalie1411 vyzerá že si na tom rovnako ako ja 😔čo teda nie je dobre...tiež mávam podobne priebehy. Budem na teba myslieť! Mne to nasadiť nechcela (ale teda nebola som tehotna ale v procese už aby to vyšlo). Mne pomohli v CAR, kde mi ich nasadili.
@luckamjar a ty máš teda tiež zvýšené NK bunky? Aj sa ti to nejak prejavovalo? Myslím napr. Ze si mala v prípade tehu zvýšenú teplotu a pod.? Mňa by celkom zaujímalo, v akom štádiu začnú tie bunky ešte viac rast v tehu alebo sa nejak prejavovať.. Asi som mala ísť na medicínu 🙈
@rosalie1411 cytokiny aj NK bunky...keby mi ich nezistili v tej krvi, tak o nich neviem...potracam pravidelne ale mala som už aj Medrol a výsledky v čase tehotenstva v poriadku a priebeh rovnaký...hop alebo trop mám niekedy pocit
@luckamjar ach jaj.. Predpokladám, že ostatné vyšetrenia nič neukázali.. Potom už treba jedine veriť, že raz to vyjde.. Ale je to náročné.. 😐
@luckamjar no tak ja už som dnes po 1. Infuzke.. Najprv mi to tieklo asi hodinku, potom sa mi vytiahla ihla.. Ďalšia žila po 5 minutach praskla, takže až na 3 pichanie to bolo.. Dúfam, že toho moc nevytieklo povedľa do ruky alebo aj von a ze to, čo sa mi dostalo do žily je dostatočne.. Veľmi dúfam, že to tentokrát dobre dopadne..
@rosalie1411 určite chodíš do imunovitalu. Tam praskajú žili každej. Ale všetky sme to kvôli tehotenstvu vydržali.
@rosalie1411 juj ta potrápili vidím, neviem ake máš ziliy tak ťažko ich viniť ale zo skúsenosti viem, že to tak ledabolo pichajú a toto sa deje. Ja som bola na nich 3x v rámci CAR a uplna pohoda oproti Imunovitalu. No nevadi, hlavne že ich máš! Nič ine ti nedala?
@m_o_n_c_a_k, @luckamjar, nie, chodím do Nitry, nie do imunovitalu.. Ale toto podľa mňa bude problém v mojich žilách, sestrička bola veľmi milá.. Tak uvidíme ako to tie žily zvládnu nabudúce, len nech to pomôže.. Ale akože je to dlho sedieť 3 hodiny na mieste.. Ja už som len trpla ci mi nepraskla aj ta ďalšia žila.. 🙈🙈
@rosalie1411 ono keď na to budeš dobre reagovať tak ti to pustia rýchlejšie. Mne už to davaju do 2 hodín, posledná ani nie toľko.
@luckamjar no to by bolo super 😊
@rosalie1411 tak treba vela pit mi hovorievali.
@m_o_n_c_a_k aha, to mi nenapadlo, píla som len trochu, aby sa mi nechcelo chodiť stále na wcko. 😁
@rosalie1411 no mne vraveli ze radsej pit. Len raz sa mi stalo aj ro ze som bola 3x na wc a potom sa ihla pohla a nechcelo mi tiect. Seatricka mi to neprepichla, ze nech si to drzim tak aby mi to tieklo a tieklo mi mimo. Alw to bolo v imu ovitale a k nemu sa nejdem vyjadrovat, lebo by som si pokazila den.
Ahojte, mam zvýšené NK bunky a lekárka mi odporučila infúzie intralipidov. Doma som si prečítala pribalovy leták a zistila som ze obsahujú vajickove proteíny na ktoré je mam dosť silnu intoleranciu. Teraz neviem co s tým, nemáte niektorá skúsenosť? S lekárkou sme sa zhodli ze so zhorsenou imunitou môže súvisieť strava, mam rôzne intolerancie takže by som mala jest iba to s čím som ok. Nechcem si do tela púšťať ďalšie alergény. Bojím sa ze v konečnom dôsledku by mi tie infúzie viac poškodili ako pomohli...
@barborennka treba jej to povedat, lebo jedna kocka co so mnou bola na i tralipidoch dostala dost silnu alergicku reakciu a nemohla dalej v liecbe pokracovat. Ale ona sa ta nepytala na alergie?
@barborennka no intolerancie mozu samoosebe narobit sarapatu - zvýšené cytokiny aj NK ...ja mam histaminovu intoleranciu resp podozrenie (Hraničné dao), dr na repro mi kazala pred KET drzat dietu 2-3 týzdne...ja som zacala hned a v ten mesiac som otehotnela...tak spatne uvazujem že predchadzajuci potrat a neuspechy mohli byt aj tym...i gynekologicka potom povedala ze tie potravinové intolerancie a alergie vedia narobit vela a ovolyvnuju imunitu

@pink_lady ďakujem