icon

Reprodukčná imunológia

lev1
15. okt 2012

Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?

sjuzik15
19. feb 2021

@zuzzi18 a teraz pozeram na moje dnesne poznamky z telefonatov, a volala som dr.kalafutovej, najskor v septembri mala volne.

zuzzi18
19. feb 2021

@sjuzik15 super držím palce nech nájdete príčinu alebo vylúčite problémy v týchto oblastiach 🙂

zuzzi18
19. feb 2021

@sjuzik15 no ja som tam šla cez CAR za príplatok, preto mi dali termín tak skoro. Maju asi nejakú dohodu urobenu

sjuzik15
19. feb 2021

@zuzzi18 asi to bude takto.
Ja chodim do ferticent, tam ziadne odporucania na vysetrenia alebo hladanie nejakej priciny. Mozno preto, lebo som ivf este neabsolvovala 🤷‍♀️
Ale ked to tu vsetko citam, a spajam si dokopy, mam silny pocit, ze to bude nieco z endo.
Mamka je na liekoch a vyoperovali jej štitnu, ked som mala 2 roky. Tiez mala problem s otehotnenim, a viac deti uz nema, kedze sa nedarilo. A ja nemozem vobec pribrat, sucha som ako prútik. 🤔 Tak uvidime, ake budu vsetky vysledky. Kazdopadne velmi pekne dakujem, posunulo ma to v pred. Som vdacna, ze takto mozme zdielat nazory a skusenosti velmi to pomaha.

zuzzi18
19. feb 2021

@sjuzik15 držím palce a keby čokoľvek, kľudne napíš, poradíme si co vieme 🙂

zuzzi18
19. feb 2021

@sjuzik15 endo je vec co si vieš sama vyriešiť a po nasadení liekov už potom idú rýchlo hladiny do normálu ak by bol nejaký problém. Radšej vopred zistiť než čakať kým ta tam CAR posle

majinka81
21. feb 2021

@sparkling pisala som ti🙂

maggie86
22. feb 2021

Baby prosim vas z akej davky ste vyzadzali medrol? Ja berem 2 mesiace 4 mg a teraz som so 2 dni nedala a strasna slabost v nohach a rukach, cely den lezim. Myslela som ze na mna nieco ide a potom ma napadlo ze to ten sprosty medrol. Teraz som sa tu docitala ze sa to nema naraz vysadzat lebo si posaham nadoblicky ci co. Porazi ma. Neviem naco som do takeho svinstva vobec isla, zbytocne si rozhadzem telo. Nechcem to uz brat hoci nemam este vysledky, seriem na cely medrol.

monik84
22. feb 2021

@maggie86 ja som brala dlho medrol a viem, že mi ho postupne vysadzali a brala som pol tabletky nejakých 5 dní a dosť. Len mňa strašne z neho boleli kosti v členkoch, ráno som sa nemohla rozchodiť. Ale viem, že sa nesmie vysadiť z jedného dňa na druhý, to mi prizvukovala aj moja gynek. ale niečo v takom zmysle, že aby telo nedostalo šok. Ja som začínala na16mg

milakrasna
22. feb 2021

@maggie86 to nemôžeš takto... Ja som ho vysadzala niekoľko tyzdnov. Vždy o jeden mg za 5 dní. Môžeš si ublížiť.

maggie86
23. feb 2021

@milakrasna no mna nikto nevaroval, to som velmi rada. Ja som zabudla 2x zobrat tak ze kaslem na to a na 3. den sa mi uz tak triasli ruky ze som ho nasadila znova. To je dobre svinstvo, nemali by to len tak predpisovat a uz vobec ne cez mail a bez instrukcii. Ani mi nepovedala kedy to mam brat, ci rano/vecer, s jedlom. Super pristup

ajinka23
23. feb 2021

@maggie86 to kto tak predpisal? Ja som. Kvoli medrolu musela ísť osobne k dr aby všetko vysvetlila

luckamjar
23. feb 2021

@maggie86 ty si mala veľmi nízku dávku...povedala by som že až zanedbateľnú. Tu beru ženy od 24mg po najmenej 8mg. Stačí keby si vysadzala zo 4mg pár dni na 2mg a 1mg a koniec

milakrasna
23. feb 2021

@maggie86 určite ti to mali vysvetliť. U koho si bola? Mne to svinstvo pomohlo otehotnieť takže ja na medrol nemôžem nič povedať 🙈

maggie86
23. feb 2021

@ajinka23 mne to predpisali v Nitre na BI voci partnerovym spermiam. Len mam obavy ci to nebola fakt chyba. Mam aj znizene NK bunky v maternici tak aby mi to este viac neposahalo toto. Odkedy to berem tam mam navyse vysusenu sliznicu a nejaky vytok, neviem ci toto prospeje vkladu. Chcem ist na Era test dalsi mesiac tak som to chcela vysadit nech to neskresluje vysledky. Aj tak nikde niesu ziadne relevantne studie o ucinnosti takejto liecby, vsade sa pise len ze zatial sa o vplyve imunity ma plod skoro nic nevie a je hazard predpisovat na to lieky. Neviem, co si o tom mysliet, ked to polka lekarov zavrhuje.

maggie86
23. feb 2021

@milakrasna a ty si mala aky problem ak sa mozem opytat?

milakrasna
23. feb 2021

@maggie86 embryotoxické cytokiny. Medrol som brala pol roka. Začínala som na 16mg

bambuska9
23. feb 2021

Ahojte, chcem sa spytat viac skusenych alebo mozno najdem podobny pripad. Rok a pol sa snazime neuspesne. Manzel mal pomale a malo spermii ale nic hrozne. Ja som ok, cela stimulacia super bez problemov. Zatial som mala dva neuspesne vklady ET a KET. Momentalne mi spravili hysteroskopiu zda sa ze je vsetko v norme. Dnes som bola v imunovitale mam hodnoty CD4 tnfa 59,63. A navrhli mi liecbu podavani infuziami ibtralipidov a zatial nevidia dovod na agresivnejsiu liecbu. Pomohli niekomu tieto infuzie? Moze to byt dovod preco sa to doteraz nepodarilo? Mame posledne dve embryjka a v marci mam ist na vklad..

zuzzi18
23. feb 2021

@bambuska9 ahoj, ak mas zvysene len CD4 tnfa 59,63 tak to je ozaj len hranicne zvyseny jeden parameter, takze asi preto odporucili len intralipidy, podla mna by to malo stacit. Pokial mas vsetko ostatne na imuno ok, tak to mas vcelku dobre vysledky 🙂 A ano urcite to mohol byt dovod neuspesnych pokusov. Ostatne veci mate vysetrene? Stitnu zlazu mas v poriadku? A robili ti v CAR aspon zaklad co sa tyka hematologie (trombofilne mutacie)? To su este take veci co mozu robit problemy a treba to mat podchytene.

janie7
23. feb 2021

@bambuska9 Ahoj, ja som užívala intralipidy jeden krát pred vkladom a druhý krát tesne po vklade, keďže mi zistili trošku zvýšené NK bunky. KET sa však nevydaril ☹ No každopádne, pokiaľ nemáš alergiu na vajíčka a sóju, môžu iba pomocť, aspoň tu v Brne, kde chodím ich dosť odporúčajú, aj keď ja som s výsledkami z repro imuno naklusala za mojím doktorom sama, že či ich teda dať, alebo nie😉

maggie86
23. feb 2021

Inak neviete, tie intralipidy sa beru na zvysene aj znizene NK bunky? Nedava mi to zmysel ale niektore baby to tu spominali 🙂

zuzzi18
23. feb 2021

@maggie86 inak este k tym NK bunkam..nie je uplne preukazane, ze ich (zvysena) pritomnost v krvi je az taky problem (nakolko to su bunky, ktore sa prirodzene nachadzaju v tele, bojuju napr. proti rakovinovym bunkam atd.) ako ich pritomnost priamo v maternici. Az ked sa najdu vo vyssom pocte v maternici, tak vtedy skor hrozi, ze zabiju embryjko. Mne v CAR brali vzorku priamo z maternice, ci ich tam nemam po prvom neuspesnom vklade. Vysledok vsak bol, ze tam nie su takmer ziadne. Dr. mi aj napriek tomu nasadila intralipidy pred druhym vkladom a aj po nom, nakolko povedala, ze aj v tychto pripadoch sa jej to osvedcilo davat. Intralipidy len vytvoria lepsie prostredie pre uhniezdenie embryjka vlastne. Mne ten druhy vklad aj vysiel a preto ja som za intralipidy, mozno aj oni k tomu dopomohli. Nasledne mi v 5tt tehotenstvo skoncilo, nakolko moja imunita (ale nie NK bunky) zabojovala proti embryu, takze ja sa teraz liecim Medrolom kvoli zvysenym cytokinom ale to je zase iny pribeh 🙂

janie7
23. feb 2021

@zuzzi18 A prosím ťa, ak sú NK bunky zvýšené v maternici, nemala som ich v maternici vyšetrované, tiež sa navrhne liečba intralipidami?

zuzzi18
23. feb 2021

@janie7 áno tiež 🙂 Mne z toho vyplýva, že radšej intralipidy proste dat, uškodiť nemôžu.

janie7
23. feb 2021

@zuzzi18 Ďakujem krásne, mne to tiež tak môj lekár vysvetľoval, že sú oveľa lepšie na prípravu embyjka na uhniezdenie ako napr. také embryoglue a vôbec tým intralipidom nerobil reklamu, to ja sa ho vždy tucet otázok pýtam😉 a namiesto štandardných 30 minút telefonátu, si na mňa rezervuje vždy hodinu a úplne

janie7
23. feb 2021

@zuzzi18 sa v tom vyžíva keď mi na ne môže odpovedať😉 Veľmi je zlatý.

bambuska9
23. feb 2021

@zuzzi18 ahoj co sa tyka hematologie tak som bola na vysetreni a zaver bol ok. Stitnu zlazu som zatial neriesila.. Ale asi by som aj chcela ale ved vieme ako to je, cakat pol roka len na termin..

bambuska9
23. feb 2021

@janie7 ahoj dakujem a preco alergia na vajicka a soju? Co su vlastne tie intralipidy? Za pokus to urcite stoji, kedze som proti liecbe kortikosteroidmi..

bambuska9
23. feb 2021

Ale kazdopadne... Z CAr mi len zavolali ze vysledky z imuno su pozitivne rychlo sa objednajte na vystrenie.. Mesiac som sa triasla ze co a ako a potom zistim ze mam len zvysenu jednu hodnotu, ktora v podstate nemusi suvisiet s problemom preco sa embryo neuchyti..ale dobre aspon trosku som sa posunula dalej...🙏

zuzanasvk
23. feb 2021

@janie7 ahoj Janie, kde si si prosim Ta dala robit imunologicke testy? ja som po KET v Brne ale v Reprofite, mame ERA, genetiku embryi PGTa, embryoglue a opat biochemicke tehotenstvo. reproimuno som mala urobene asi pred 2 rokmi v Nitre ale zrejme by to chcelo asi cerstvejsie vysledky, neviem ako rychlo sa moze menit stav ked telo vytvara protilatky, pripadne ma NK bunky a potom je zas uplne OK. Diky