icon

Tehotenstvo z darovaných embryí

suerte_suerte
24. aug 2021

Ahojte zienky,

mam na Vas 2 otazky.. ma tu niektora z Vas dietatko z darovanych embryi? Poviete tomu dietatku ze "nie je Vase"? resp povedali ste o tom rodine? Ja neviem co spravit, pretoze mozno podstupime tento zakrok, aj ked je to este vo hviezdach..ale chcem byt stotoznena stym rozhodnutim...potom pocuvat tie reci ze na koho sa to dieta podoba a cely zivot tajit ze sa nepodoba na nikoho...dufam ze chapete co myslim...s rodinou mame dobry vztah ale neviem ci by mali pochopenie pre toto rozhodnutie...zaroven neviem, ci je dobre mat cely zivot taketo velke tajomstvo...

Strana
z3
joannita
24. aug 2021

@777januska777 a este doplnim. Podme snivat trosku a predstavme si, ze sme v americkom filme a ze sa to dieta nejakym sposobom zamestna na klinike kde sa zakrok robil a dozvie sa mena darcov. Chce poznat svoj povod, tak ich navstivi, dajme tomu 20 rokov po zakroku.
Zazvoni a povie, ahoj ja som tvoje dieta, pred 20 rokmi si daroval/a vajicka/spermie/embrya a ulala to som ja, tvoje dieta. A ten "rodic" by cumel jak puk. A ver mi, ze by bol nasraty jak delo. Lebo mu slubili, ze osttane v anonymite a robil to len pre peniaze. A teraz si tipni, ake bude mat pocity to 20rocne dieta, ako mu toto pomoze a komu to vlastne pomoze 🤦‍♀️

eternity24
24. aug 2021

@joannita prečo by z neho vyrástol neistý človek? Co poznám adoptované deti, tak netúži ani jeden z nich spoznať biologických rodičov a neisty z nich nieje tiez ani jeden. Myslim, ze je to o uhle pohladu a nie kazdy človek reaguje na jednu situáciu rovnako. Tak ako adoptované deti, niektoré túžia stretnúť svojich bio rodičov, niektoré absolutne. A ak bude dieta v tomto neisté, na to je rodič, aby ho v neistých situáciách podporil, a podal mu pomocnú ruku akýchkoľvek.

@rachel36a
Neistý pôvod? Co je neiste ak by som vedela , ze som z darovaného vajíčka a spermie? Ved na to su rodičia, aby boli dieťaťu v neistote nápomocný. Určite je to zatajovanie. Aj ked dieta nikdy nema možnosť vypátrať darcov, prečo by nemalo vediet pravdu?

rachel36a
24. aug 2021

@eternity24 pretoze pre jeho dobro to nie je nevyhnutne...je to moje dieta, ja som ho nosila pod zrdcom, ja som ho porodila, ja ho tisim ked place, ked ho nieco boli, ja sa s nim smejem ked je stastny, nepotrebuje v svojom zivote informaciu ze nieco mokroskopicke pochadza od niekoho ineho...
Stale porovnavas neporovnatelne...my sme ziadali aj o osvojenie, takemu dietatu by sme povedali kto su jeho rodicia...dietatu z DV nie, kedze to nevieme..vieme kto je jeho bio otec a vieme kto je jeho prava mama...

joannita
24. aug 2021

@eternity24 mam adoptovane dieta, presla som si dlhou psychologickou pripravou, viem ako sa citi dieta, ktore nevie odkial pochadza. Citi sa neisto, hlada a ma hlavu plnu otaznikov, na ktore mu NIKTO neda odpoved (odkial pochadza a kto su teda ti jeho "rodicia"). Vyse 90% osvojenych deti chce poznat svoje korene a ak sa im to nepodari.... Ale viesco, opytaj sa psychologa, on ti to vysvetli lepsie ako ja. Velmi jednoducho si to predstavujes ale takto ruzovo to nefunguje. Ty mozno poznas nejakych adoptovanych ludi, ale absolutne nevidis do ich vnutra, netusis co prezivaju. Ty vidis len to, ze ti povedali ze nechcu spoznat svojich bio rodicov. Vidis len povrch.

777januska777
24. aug 2021

@joannita
@rachel36a ono ale vážne tu nik nepredpokladá, zeby sa niekedy stala taka situácia ako som písala? Vážne nie? Ono je to jeden veľký otáznik vo vzduchu na ktorý nik neodpovedá a nik ho nerieši. Co ak bude niečo mat so svojim súrodencom? No ja osobne mam z toho hrôzu. Všetko je anonymné, nič sa nerieši a ničím sa nezaoberá, ved taka vec sa isto nestane. Ja som napriklad čítala o mužovi, ktorý mal z takéhoto darovania spermií 43 deti v jednom štáte a to už je teda sakra pravdepodobnosť. A neriešim takúto vec, nechať ju vo vzduchoprazdne je veľmi ale veľmi nezodpovedné ku ďalšej generácií. Ta sa ešte rodičom "poďakuje".

777januska777
24. aug 2021

@joannita
@rachel36a jeden prípad z mnohých, chalan chodil napriklad do školy s vlastným bratom co predtým ani len netušil. Tak aká je to asi pravdepodobnosť? https://emefka.sk/mladik-ma-strach-z-internetov...

janetinka27
25. aug 2021

pred adopciou ziadatelia absolvuju psychologicku pripravu, pretoze predstava prijat dieta moze byt casto zidealizovana a buduci rodicia nevedia, do coho idu. ale psychologicka priprava by mala zrejme prebiehat aj pred umelym oplodnenim. ci uz z vlastnych vajicok a spermii alebo z darovanych. jednak nie kazdy je schopny zit napriklad s myslienkou, ze v mraziaku su jeho embrya, ktore sa nikdy nenarodia alebo budu darovane nevedno kam. tiez preto, ze niektory z buducich rodicov moze mat problem s tym, ze dieta nie je biologicky jeho, ale napriklad len manzelky a "cudzieho muza", co moze byt pre niekoho neprijatelne (urcity druh ziarlivosti). alebo bude mat problem nebiologicke dieta prijat, lebo bude citit, ze nie je "jeho". a tiez aj z dovodu, ze rodicia sa budu musiet vysporiadat s pravdou/nepravdou pred dietatom, ktore bude samostatnou bytostou, ktora bude porovnavat seba so svojimi rodicmi, porovnavat si ruky, nos, oci, chodzu a rodicia budu musiet byt pripraveni na to, ako reagovat, aby s tym dokazali zit.

joannita
25. aug 2021

@777januska777 usa samozrejme. Na slovensku prave preto moze napriklad zena darovat vajicka iba 1x a muz tiez spermie. Embrya detto. Prave kvolu tymto pripadom maju kliniky medzi sebou register kde sa to kontroluje. A ak aj dovolia niekomubviac x, znamena to, ze z tych predchadzajucich vajicok/spermii/embryi sa nenarodilo dieta, cize zena napr. Potratila.

777januska777
25. aug 2021

@joannita na Slovensku môže žena darovať vajicka aj viac krát ak je zdravá, takže to co píšeš nie je pravda, teda aspoň to co píšeš sa nikde neuvádza. Darcovstvo je jeden veľký biznis s detmi a miesanim genetického materiálu kade tade. Problem je, ze sa vôbec nerieši co ak.

joannita
25. aug 2021

@777januska777 este raz. Ked daruje viac x znamena to, ze sa z predchadzajuceho gen. Materialu nenarodilo dieta. Bola som niekolko x oplodnena darovanymi vajickami celkovo od 2 darkyn a hlavna embryologicka mi to presne takto vysvetlivala, ze aby sa nestretli surodenci, sa na to dohlada. Darkyna podpisuje aj cestne vyhlasenie, ze nikde inde nedarovala. Bola som v gynfive Ba.

777januska777
25. aug 2021

@joannita tak to už neviem, čo som si čítala rozhovor s lekárkou z centra, tak takúto vec tam vôbec neuvádzala a tvrdila, že môžu darovať aj viackrát. Ďalej tam uvádzala to, ze reprodukčné centra nemajú prepojené registre medzi sebou a teda nevedia odlišovať koľko krát človek daruje a nedaruje. A to ze sa podpíše nejaké čestné vyhlásenie nič nezaručuje. Ako vravím nemajú to podchytene a dieta ma smolu. Môžeme sa hrať na pravdepodobnosť, ale aj tak to bude na dve veci, lebo toto je veľmi veľké riziko pre to dieta. Keby som toto už mala podstúpiť, tak povedať mu pravdu je to najdôležitejšie co by som urobila.

callisia
25. aug 2021

Dieťa by malo vedieť pravdu. Veď aj adoptovaným deťom sa hovorí pravda. O čo to je iné? Či sa ti to páči alebo nie, dieťa nebude vaše biologické. Ono nejde len o vzhľad. Ale celý život bude klamať ohľadom rodinnej anamnézy a keď mu vyjde krvná skupina odlišná od tej čo môže vzniknúť len z vás dvoch, bude to pre neho šok. To, že ste mu celý život klamali. To bude pre neho väčší šok ako mu to dávkovať postupne od mala. Čítala som, že existuje aj štúdia, kde sú z toho deti viac traumatizované keď sa to dozvedia v dospelosti akokeby ich na to pripravili už v detstve. Toto je už klamstvo iného kalibru. To dieťa bude celý život klamané a vy budete stále v strese aby sa to nedozvedelo.

callisia
25. aug 2021

A ešte jedno som chcela. Potom dieťaťu nevštepujte také hodnoty ako, že klamať sa nesmie, keďže celý jeho život bude jedno veľké klamstvo.

joannita
25. aug 2021

@777januska777 ty si ides proste svoje a vsetky ostatne argumenty, dokonca priame skusenoti neakceptujes. Nema zmysel dalej diskutovat, uz snad len paci sa, gynfiv klinika:

777januska777
25. aug 2021

@joannita aha a ako zistia, že nedarovali? Ci sa budeme spoliehať na to, ze nám ten človek hovorí pravdu? Veľmi naivná predstava. A aké sú priame skúsenosti? To, ze pravdepodobnosť je mala a taka vec sa podľa teba nestane? Btw vieš aká je pravdepodobnosť, že ta trafí blesk? 1ku 15 000. Mala pravdepodobnosť co? A ročne taky blesk zabije 6000 ludi a to je len 10% všetkých zásahov. Pravdepodobnosť aj keď mala predsa tu je. Prečo potom rodič chce dieťaťu zobrať túto možnosť? Zo strachu, z hanby ci z čoho? Jednoducho dieta ma pravo poznať pravdu a kto tvrdí, že nie, tak klame sam seba a skrýva za tým len svoje vlastné strachy a problémy. Ale dieťaťu tým môže uškodiť, ako vravím sebectvo. A môžeme sa tváriť, že nie, ale to bude len zakrývanie si oči pred realitou.

joannita
25. aug 2021

@777januska777 nedocitala som to. Toto je uz na lekara prepac 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

777januska777
25. aug 2021

@joannita no co ti k tomu povedať. Ludia veľmi radi popierajú realitu, veľmi radi sú klamani. Zvláštne je to, ze každý vravi, aká je pre neho dôležitá úprimnosť a pravda, avšak v skutočnosti sa tej pravdy sami boja a preto budú radšej klamani. Nechcú sa zmieriť s pravdou a byt konfrontovaní so svojim rozhodnutím. Pre ľudí je ľahšie sa tváriť, že niečo nie je. Kazde jedno rozhodnutie co spravíme, ale ovplyvňuje aj iných ludi a preto by sme sa mali naučiť byt k druhým, ktorých sa to týka úprimní a hlavne úprimní k sami sebe. Skrývať v sebe strach a tajomstvá neskor môže vieš k frustrácii a ešte väčším problémom. Ale tak toto je už na každom jednom človeku a na svedomí každého z nás.

luccija
25. aug 2021

@callisia neviem ja, keby som mala adoptované pravdepodobne by som to dieťaťu nepovedala.Naco otvárať pandorinu skrinku bude mať v sebe otázky prečo ma nechceli, kto to bol a podobne, ale možno myslím sebecky, aký by bol môj život, keby si ma niekto iný zobral.Podla mňa to psychiku dieťaťa môže dosť narusit

adara777
26. aug 2021

@suerte_suerte toto musíte mať s partnerom 100%ne v hlave zodpovedané, vysporiadané, uistené že fakt to chcete a do toho idete, lebo potom niet cesty späť...nie každý na to má to podstúpiť, je tam veľa otázok

ajinka23
4. sep 2021

@777januska777 mne to pripadá, že si zistila že ťa adoptovali alebo si sa zamilovala do brata o ktorom si nevedala. A teraz je u teba každý sebecký 🙂

katka8
10. sep 2021

@suerte_suerte nepovedala by som o takom ivf nikomu. Nie koli ohovaračkam, ale kôli tomu, že by som sa bála aby to niekomu nevyletelo z huby pred mojim vytúženým dieťatkom skôr, ako to ja uznam s partnerom za vhodné oznámiť mu to. A že sa nepodobá??? To je banalita!! Niekedy aj tri generácie to môže preskočiť tá podoba.

Strana
z3