icon

Umelé oplodnenie na Slovensku nebude preplácané. Nesúhlasím

kveta
8. júl 2010

Budúci minister zdravotníctva chce presadiť ukončenie preplácania umelých oplodnení. Tento návrh údajne súvisí s filozofiou, že za neplodnosť si neplodné páry môžu sami a preto si majú liečbu aj sami zaplatiť.

Ukončenie preplácania umelých oplodnení znamená, že veľmi veľa párov si nebude môcť dovoliť umelé oplodnenia a sú odsúdení na beznádej bezdetnosti.

S navrhovaným ukončením pomoci párom, ktoré svojou neplodnosťou trpia spoločensky, biologicky, intímne a psychicky nesúhlasím.

Odôvodnenie:

Existujú diagnózy neplodnosti s neznámou príčinou vzniku alebo vznikli vďaka vrodeným poruchám, úrazom alebo infekčným ochoreniam v detskom veku. V týchto prípadoch je cynické tvrdiť, že si za neplodnosť môžu páry sami.

Neplodnosť je podľa WHO choroba. Ľudia trpiaci neplodnosťou majú mať rovnaké právo na liečbu ako iní pacienti. Nik nemá právo stigmatizovať ľudí trpiacich neplodnosťou tvrdením, že si za neplodnosť môžu sami. Len malá časť z nich si neplodnosť spôsobila sama... Veľká časť z nich sú ľudia dlhodobo žijúci zdravým životným štýlom, starajúci sa aj preventívne o svoj zdravotný stav...

Ekonomické odôvodnenie: jedno umelé oplodnenie môže stáť od pár stoviek EUR až po 3 300 EUR. Pravdepodobnosť úspešnosti je síce menej ako 50 percent. Ale ak sa zadarí, prinesie nový, takto vzniknutý daňovník štátu na daniach niekoľko miliónov. Takže z dlhodobého hľadiska je pre štát finančne výhodné prispievať na reprodukciu nových daňovníkov a platiteľov do dôchodkového systému aj keby bolo úspešné len každé 25.umelé oplodnenie /Za predpokladu, že daňovník za svoj život vyprodukuje na daniach a pridanej hodnote viac ako 83 000 EUR/.

Navrhujem začať šetriť napríklad nepreplácaním liečby pridružených ochorení u ťažkých fajčiarov a alkoholikov pri zachovaní ich práva na liečbu závislosti, ktorí si svoje ochorenia naozaj zapríčinili svojím nezdravým životným štýlom v dospelosti.

cmulinko
8. júl 2010

@latvia V Irsku sa plati od 3600 do 4950 eur za zakrok.

mircalla
8. júl 2010

IVF sa nepreplaca x krat, nastuduj si to
a to chces par postavit pred komisiu aby odpovedal na otazky, preco je neplodny? alebo ako by si to riesila? mas vobec ponatia, ake je to psychicky frustrujuce a ubijajuce pre ten par uz len to,ze nemozu pocat dieta? aj taki, co sa snazia trebars uz od vysky? ako chces zabezpecit v praxi odlisovanie toho, za co si moze a za co nemoze? okrem toho, je velmi diskutabilne, ci zena si moze za to, ze trebars prekonala nejaky zapal alebo je proste nachylna na zapaly viac ako ine zeny, ci nahodou chlapovi neuskodili pocitace (vascina poruch ohladom spermii je aj tak geneticky dana), kedze ho zamestnavatel nuti driet ako kona?
zjavne nemas tento problem, tak sa ti o tom lahko hovori

mircalla
8. júl 2010

co z hladiska irskych platov nie je az tak vela.....tam je rocny plat trochu na ine urovni ako tu.

cmulinko
8. júl 2010

http://www.sims.ie/Price_List/Price_List.883.html a poistovna nepreplaca ani cent.

afrika
8. júl 2010

dokážete sa vôbec niektoré ženy vcítiť do kože tej, ktorá túži ale nedá sa. ja osobne mám problém otehotnieť a čo je smutné aj vynosiť. skúšame hocičo možné, chce to veľa síl, sú aj hádky, nervozita. ale hrozne túžime aspoň po jednom biologicky vlastnom bábätku a bohužiaľ nemám toľko peňazí, aby som si všetko hradila sama. aj tak nás už všetko okolo otehu stálo nemalé prachy+každú chvíľku na PN-čiže výplata nízka. a ku tomu ešte staviame dom.
neplodnosť je choroba ako každá iná a tiež si zaslúži preplácanie od poisťovní a je jedno v akom štáte žijeme!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cmulinko
8. júl 2010

@mircalla prepac...ja sa nezapajam do diskusie ,aby som sa hadala a myslim si,ze aj an irske pomery je to pre tie manzelske pary predsa len znacna cast penazi.nie len slovenske pary su na tom zle.momentalne irsko ma 14 percent nezamestnanych ludi....a mozno sa v tych 14 percent najde neplodny par,ktorym by IVF pomohlo.Problemy financovania IVF je vo viacerych statoch...ja som len dala priklad o state o ktorom viem ako to chodi.

bamarama82
8. júl 2010

jasne, chlap si moze za neplodnost sam tym ze sedi za pocitacom v praci, asi by mal ist na ÚP ako nezamestnany aby si setril zdravie, ved dnes je na Slov. roboty neuuuurekom, si mozeme vyberat co kde chceme robit, aby to nemalo vplyv na nase zdravie... aj ked ma dievca v 14tich cysty a endometriozu a doktor jej nasadi HK tak v buducnosti by jej to mali vytknut ako nezdravy ziv.styl, a mali by ist pred hodnotiacu komisiu ktora by rozhodla ci si za to mozu...
Lebo dnes sa rodi tolko deti ze preto sa ma posunut doch.vek na 70rokov, tak nech sa rodi este menej a zeny koncia u psychiatrov kvoli tomu ze nemozu mat dieta.
Blazni su to, cela vlada, ministri.

mircalla
8. júl 2010

@cmulink - v poriadku, beriem.....
@afrika - ved prave to, nedokazu, takisto ani pan minister, pokial s tym nahodou ozaj vyrukuje

kveta
autor
8. júl 2010

@amandamath Ja teda neviem ako Ty, ale ja si z mladých čias pamätám tie masívne kampane na hormonálnu antikoncepciu, že aké je to moderné a bezpečné riešenie... Vtedy sa o neplodnosti ako dôsledku ATK ani nechyrovalo... takže za to, že sú ženy neplodné, nemôžu, lebo nemali správne informácie... zaujímavejšia by bola idea, či by v takom prípade nemali preplácať IVF farmaceutické firmy, ktoré na ATK profitovali...

mircalla
8. júl 2010

ziadny lekar ani farmaceut nepovie, ze z hormonalnej antikoncepcie mozu zlenivit vajecniky....pretoze je to pre kazdeho vynosny biznis....aj pre tento stat....poznam baby, co to mali x rokov, a potom s hrozou zistili, ze im prestali fungovat vajecniky a nemali aj rok menzes......samozrejme, nie kazda.....a to mali len 26 ci 27 rokov
ani na pribalovom letaku neni o tom ani zmienka

amandamath
8. júl 2010

@afrika vsak som pisala ze zo zdravotnych dovodov IVF je ina kapitola, k tomu sa nevyjadrujem. Je mi naozaj luto takychto parov. Vytrapili sa so svojimi chorobami a este im to brani normalne zit v inych oblastiach.
Neznalost rizik, neinformovanost resp. nevedomost lekara je tiez vec, ktoru zeny, pary tazko ovplyvnia.
To co som spominala su skusenosti z mojho okolia. Najprv dlhodobo bojujem vedome, informovane proti pocatiu a ked sa mne to hodi tak zase tvrdo za. A takto je to dnes nastavene. Neprirodzene.
My sme babetko neplanovali, ja som si myslela, ze mozno nebudem mat dieta (lebo som partnera stretla az po 30tke) a prijala som to. Takze momentalny stav, beriem ako ohromne pozehnanie.

amandamath
8. júl 2010

@kveta farmaceuticky priemysel moze za vela zleho. Aj za "osvetu" okolo ATK. Inak ta idea preplacania co si navrhla sa mi velmi paci!

latvia
8. júl 2010

@cmulinko no, je to veru dost, nie kazdy ir zaraba tolko penazi....

mircalla
8. júl 2010

ja mam napriklad neprechodne vajcovody kvoli vrodenej dermoidnej cyste. je to geneticky dane, je to vlastne moje zamklnute dvojca, 3 hodiny som lezala na stole, kym ma operovali. operacia ok, sice mi ufikli z oboch vajecnikov, avsak po nej vznikli rozsihale zrasty a vajcovody sa stali nepriechodne.
nikdy som nemala zapaly, neprekonala som pohlavne prenosne ochorenie (na to vsetko mi boli robene testy, da sa to totiz zistit z krvi aj spatne na zaklade protilatok). cize s najvacsou pravdepodobnostou (tiez sa to neda povedat na 100%) mi to sposobila vrodena vec, ktora sa rozvinula pocas zivota a nasledne zrasty, ktore sa vytvorili.
paradoxne mi ta cysta narastla, ked som asi pol roka svojho zivota brala antikoncepciu, mohol to byt spustac.....a mam teraz dakemu exotovi vysvetlovat cely problem, ze nie, tangace ja nenosim a na studenych skodoch nesedavam, to je inak ujo....to je uz pritiahnute za vlasy, ale priklad....
ako moze niekto povedat, ze si pary za to mozu sami.....to moze len clovek s nulovym medicinskym vzdelanim hadam

latvia
8. júl 2010

myslim ze lekari niesu tak velmi padnuti na hlavu ako minister zdravotnictva aby takto skolacky vypocuvali zeny ci si za neplodnost mozu same 😉 je to cele na hlavu, 90 percent pacientov si moze sa svoj stav, je odveci vyhradit neplodne pary ako tych, ktori si musia za to platit 🙄

mircalla
8. júl 2010

uvidime ako to dapadne, snad dobre 🙂

rebeca_1
8. júl 2010

Ja len tolko....

Toto chcu presadit ludia, co maju doma detsky plac aj detsky smiech a nemuseli pre to urobit takmer nic.....
Taky ludia, co pocali svoje dieta v teplej posteli a nie v studenych ambulanciach.......
Taky ludia, ktorych nikdy nebolelo srdce ani dusa...

A ja, ktora uz dlhe roky cakam na zazrak som len v nemom uzase.......

.... v kazdom pripade verim, ze takyto zakon u nas neprejde....

boise
9. júl 2010

uvedomte si ze zatial to nikto nechce presadit, jedna sa len o povrchny clanok v novinach...ked to bude ako navrh zakona, potom sa mozme rozculovat a zbrojit proti tomu....Ale kedze by to bol chory zakon, dam ruku do ohna za to, ze by v zneni- za neplodnost si pary mozu same tak nech si platia za umele oplodnenie- nepresiel....

mony80
9. júl 2010

Och ja nemam slov 😠 😠
par minister ma kopu detureniec a v KDH je urcite takych vykonnych zivotom, stresom a chorobami neskazenych zrebcov viacej, tak mozno to budu riesit svojpomocne.
Budeme vsetci jedna velka stastna rodina...............
Paradne na tom usetrime a budeme moct zaplatit vsetkym alkoholikom a narkomanom krasne utulne liecebne a kazdemu novu pecen ako bonus.........

bibi24
9. júl 2010

Kveta, ja s tebou uplne a vo vsetko suhlasim. A som maximalne nastvana uz len pri myslienke, ze to vobec niekto takto navrhol, alebo o tom uvazuje. Otazka je, co s tym mozeme spravit my?

afrika
9. júl 2010

@amandamath je veľa párov, ktoré nechcú hneď dieťa a nieje na tom nič zlé, že sa chránia-vždy lepšie ako ísť na umelé prerušenie. nikto nevie, že raz keď bude chcieť mať bábo môžu byť problémy. a majú si to hradiť sami len preto, že neuvažovali nad dieťatkom okamžite??? to by potom po svete chodilo ešte viac opustených mamičiek 😔
jednoznačne nesúhlasím a je mi ľúto, že sa vôbec vo vláde takímito vecami chcú zaoberať. skôr by mali zmeniť počet hradených IVF na vyššie číslo, lebo 3x je úbohé

kveta
autor
10. júl 2010

Tak pán minister korigoval svoj názor a o konci preplácania umelých oplodnení hovorí len v súvislosti so ženami, ktoré absolvovali interupciu /mám pocit, že takáto prax tu bola aj doteraz/: http://ekonomika.sme.sk/c/5458902/priplatia-si-...

mircalla
10. júl 2010

@kveta ....zeby si konecne o tom daco nastudoval? 🙂 :

mony80
11. júl 2010

Neda mi nedodat, ze na UPT su tiez rozne priciny. Napriklad tazke poskodenie plodu ☹ ☹ ale zivot ohrozujuce situacie ...
Tak snad nebudu veci hnat do extremu.

freyadee
18. júl 2010

mony80 - urcite sa to nebude vztahovat na tie, ktore museli UPT podstupit zo zdravotneho hladiska... pretoze ja som toho tiez prikladom, mala som missed a tiez som musela ist na UPT, bolo to teda indikovane, nie ze ja som sa rozhodla... ina moznost nebola... takze to bude platit len na tie, co doteraz, ze ak sa dobrovolne zena rozhodne ist na na upt bez akychkolvek zdrav. rizik tak uz nema narok na preplacanie neskorsich pripadnych ivf vykonov....

bubulka722
18. júl 2010

@freyadee missed nie je UPT, v tom je rozdiel.

@mircalla Príkladom super postupu zo strany doktorov je moja sestra, ktorá sa už 15 rokov trápi s neplodnosťou. Môžu za to veľký odborníci, ktorí jej pri banálnom zápale slepého čreva dávali na brucho ľad, spôsobili jej vo veku 9 rokov rozsiahle zrasty ale neoperovali.

Inak žiadna polievka sa neje taká horúca ako sa uvarí. Ja osobne predpokladám, že za takéto strikné opatrenia nebude vôľa v parlamente zvlášť u liberálov ako sú SaS. Írsko berte ako silne klerikálny štát, v ktorom má veľkú moc katolícka cirkev, preto je tam s IVF táto situácia. Všetko by sa na Slovensku zmenilo, keby sa prijala Zmluva s Vatikánom. Možno si na to spred 4 rokov ešte spomínate, ak nie určite sa o tom v politike bude ešte veľa hovoriť - vo vláde je KDH a to sú fakt humanisti. Asi si týmito správičkami len robia prieskum...

dicinka1
25. júl 2010

ty tak to su svine.. 😠 😠 😠 tak týrať ludí?aj ked niečo hradí poistovna,tak na naš platy to je aj tak drahe IVF..ja som platila 2 roky do zadu 30 000 sk..a mala som plat 9000 sk... 😠

evickav
29. júl 2010

a to som si myslela,že minister je normálny človek,lebo ho poznám osobne, robil u nás na chirurgii a bol celkom fajn,,,my sa liečime už 17 rokov a dali sme do toho už dobrých 3500 eur,,, deti stále nemáme a vidím,že sa ich už asi ani nedočkáme 😖 😖 😖 ,,,tak až ho stretnem u nás,asi sa mu pekne poďakujem 😝 😝 😝

simonini
4. aug 2010

To iba na Slovensku moze byt..... neverim vlastnym ociam. Samozrejme ze chcu z toho vytazit, ved dnes ma problem skoro kazdy 3. par. Ked toto schvalia tak potom uz neviem.

aja37
2. sep 2010

Baby, ja sice zijem v CR, takze sa ma to asi az tak moc netyka, ale nech uz je to ktorakolvek krajina, tak je predsa chore, aby sa preplacala liecba alkoholikom, narkomanom a pod individuam, ktore si naozaj za svoju choru mozu a nepreplacalo sa IVF.
Tolko sa rozprava o poklese porodnosti a tom, ze nebude mladsia generacia, ktora by robila na nase dochodky a pod, ale nerozprava sa nic o tom, ako podporit ludi, ktori chcu mat deti a nemozu.
Ja osobne mam za sebou 6 neuspesnych pokusov o IVF, 3 z nich som si plne hradila, vyslo nas to uz (aj s doplacanim roznych liekov a ukonov, ktore poistovna nepreplaca) na priblizne 6,5tis EUR. A pojdem do toho dalej, nastastie si to mozem dovolit. Je mi ale velmi, velmi luto tych, ktori chcu a nemozu, nie preto, ze nemozu, ale preto, ze uz na to nemaju. Ach jaj. Je to hrozne.