icon

Umelé oplodnenie nie je pre mňa

janulka257
8. júl 2016

Hľadám páry, ktoré nemôžu otehotnieť, resp. majú ťažkosti, alebo zdravotné problémy, a bolo im doporučené umelé oplodnenie, ktoré odmietajú napr. z dôvodu viery a napriek tomu to nevzdali a otehotneli prirodzenou cestou.
Poznáte niekoho?

sensen12
17. júl 2016

@domuska11 super nazor,presne tak,kto chce nech skusi a kto nie tak nech neskusi,ja drzim palce vsetkym,ja zas nechcem skusat vbac a tiez ma x ludi odsudilo ale skuste prist patkrat o mimi a potom robte pokudy na vlastnych detoch vbac,nech to povediatske,co by za dieta obetovsli aj styri sekcie,vzdy je to o prioritach,kazdy ma ine

zofka1234
21. júl 2016

@laskac akurat som chcela napisat podobny prispevok. Z hladiska viery som sa dlho ivf branila. Moja tuzba po dietati urcite nebola o egu ale o obrovskej potrebe dat lasku dalej. Po celom tom procese vam mozem povedat jedno. Dieta je dar od Boha. Ziadny lekar ho vyrobit nevie. Oni len spoja dve bunky, ale zvysok je na Bohu. To vam mozu dosvedcit tie zeny ktorym sa to nepodarilo. Jedine Boh nam dal poznanie vedy vdaka ktorej sa moze tolkym neplodnym parom v tejto dobe pomoct. Knazi si tvrdia svoje ale knazi nie su Boh. On je ta laska a jedine on rozhodne. A ako sa vravi... Pomoz si clovece aj pan boh ti pomoze

domuska11
21. júl 2016

@zofka1234 presne,aj tak je vsetko na Bohu ! Ak ti to nepozehna mozes mat aj 20 ivf ale nevyjde to !

janulka257
autor
26. júl 2016

Hovorí sa, že Boh je všemocný, všechápajúci.. on rozumie aj našim trápeniam a aj tomu, prečo mnohé ženy sa dajú na martýrium IVF.

Pracujem v nemocnici a takmer každý deň vídam novorodeniatka a deti všetkých vekových skupín a stíska mi hrdlo a je mi do plaču, vždy keď si pomyslím, že sa nám nedarí... a nedarí... aj teraz keď píšem tieto riadky chcem kričať a slzy mi tečú po líchach ako hrachy... lebo moja náruč je stále prázdna..
Podstúpila som už dve operácie, hormonálnu liečbu a čaká ma ďalšia operácia... mám strach, snažím sa to zvládať, nedávať to najavo... ale x krát pre bolesti nemôžem ani spať ani fungovať v práci..
Ja sa nechcem ľutovať a sťažovať, ale mám strach, otázky.. čo budem robiť, ako to zvládnem? Do kedy mám čakať? Nemám ani 30 a mám mizernú ovariálnu rezervu.

S manželom sme sa objednali do reprofitu do brna na konzultáciu... Mám strach čo bude, čo nám povedia...Snáď nepôjdem raz do pekla.. hoci časť mojej rodiny by ma tam už len pri rozmýšľaní nad IVF najradšej poslala...

bobricek1979
27. júl 2016

@janulka257 nemajú ťa prečo súdiť niesú totiž v tvojej koži vykašli sa na nich ,Boh má s každým z nás plány,preto nám dal tú možnosť ,nemôžeš prfsa za tvoje telo mysli na ten dar pre ktorý to podstúpiš,nieje to malina poviem ti ,to tie ktoré prir.otehotnejú ani netušia a to nevravím aký je to biznis ,ale ja osobne aj naďalej budem bojovať a bezpredsudkov veď nakoniec súdiť nás môže len Boh tak bojuj a nepozeraj za seba.Ten uzlík šťastia predsa za to stojí no nie?

bobricek1979
27. júl 2016

@domuska11 hlavne že tebe požehnal prečo by nemal aj nám?dovod ale normalny!

wanda52
27. júl 2016

@janulka257 Ahoj, tak všetky to máme ťažké, ktorým sa nedarí.. Pochopia ťa len tí, ktorí si týmto prešli. My sme tiež začali chodiť do centra a čaká nás prvá inseminácia. S insemináciou som stotožnená úplne, aj keď som veriaca. V podstate to beriem tak, že našim spermijkám skrátia cestu k vajíčku a už to bude záležať od Pána Boha - či sa zahniezdia alebo nie. A keďže prirodzene to akosi nejde, vôbec mi nevadí, že mi ich tam vstreknú nejakou ihlou...veď to je jedno.
Ak by nám to nevyšlo na prvýkrát, budem to absolvovať aj 3krát. Vieš to rozhodnutie na umelé oplodnenie nie je jednoduché, ja ti prajem veľa sily, aby si to zvládala, lebo mi pripadáš veľmi nešťastná.. Veď uvidíte, čo vám povedia v tom Brne. Ísť alebo neísť na umelé oplodnenie - je to rozhodnutie vaše, nikto vám do toho nemá,čo rozprávať. A možno by som to ani tej rodine nepovedala, keď ťa za to odsudzujú už teraz.. načo, nemusia to vedieť..

anickadusicka13
27. júl 2016

.... neviem ci niektora z vas rozmyslala aj tymto smerom, vy zoberiete dva bunky spojite ich, a mate telo, ale rozmyslali ste nad tym aka dusa pride do takto "urobeneho" tela bez lasky, v atb roztoku v petriho miske, neskor mozno zmrazeneho a rozmrazeneho, a umelo umiestnenehodo maternice, zena na ako keby znasilnovana na vlasnu ziadost.... aka dusa si najde cestu do takeho tela ??? ked zoberieme ze vesmir funguje na principe ze podobne pritahuje podobne, tak to asi nic moc nebude .... iba na zamyslenie ... nie vsteko je len dielo, ci zasah Bozi,druha strana sa cini tiez...a mono v dnesnych casoch viac ako kedykolvek pred tym, ked si vezmeme kolko zla sa deje vo svete ... prv dieta nemozu mat, a potom tu vypisuju ako ho nevedia zvladnut, a ako im dvojrocne dieta kazi zivot, priviest dieta na svet by nemal byt ciel, dolezite je to co pride potom, a to si vatsina zien neuvedomuje, lebo oni chcu len male "klbko"v perinke, .... ale z tej perinky velmi rychlo vyrastu a zacinaju si vyzadovat viac a viac,, lasky, casu, a aj financnych prostriedkov .... a to uz je tazsie, a vela parov aj ked dieta konecne maju, tak sa rozidu... dalej, uz dnes su studie, kedy zeny po umelych oplodneniach maju vatsi vyskyt rakovin prsnikov a zenskych"veci", koli stimulacii a liecbe, ktoru podstupia, a aj deticky, ako vysledok umelych oplodnni su viac chorlave a maju vatsi vyskyt leukemii, takze niaky lekarsky zasah je bez nasledkov, ... iba na zamyslenie, je to kazdeho zivot, je to jeho volba, cesta ... osobne nie som zainteresovana, neriesim 😉

natalym
27. júl 2016

@anickadusicka13 A ešte si zabudla dodať jednu vec, že prečo toľko žien nemôže mať deti, keď užívajú antikoncepciu X rokov a bránia telu mať dieťa a potom zrazu prestanú a myslia si, že to telo to pochopí na prvý šup.............. ☹

Je to veľmi diskutabilná téma........

anickadusicka13
27. júl 2016

@natalym ved to,kupia si radsej psikov, a ked uz by dieta chceli tak nechce prist .... mat dieta je uzasny pocit, je to dar, a dar si nemozno vynucovat nasilim, a ospravednovat to neakymi slovnymi hrackami, myslim, ze v dnesnej dobe je milion moznosti, ako si najst zmysel zivota a citit sa uzitocny a milovany .... na druhej strane kazdy ma moznost volby, a kazdy je individualita ama svoju vlastnu cestu .. ano dalo by sa o tom pisat cele dni , ale tolko casu nemam 🙂 pekny den este 🙂

wanda52
27. júl 2016

Ja som antikoncepciu nikdy nebrala a mám problém otehotnieť a poznám veľa žien, čo ju brali a otehotneli bez problémov.... takže nie vždy je dôvodom branie antikoncepcie. Je tu milión iných dôvodov a nie vždy má problém žena..

natalym
27. júl 2016

@wanda52 Máš pravdu, samozrejme ale príde Ti to logické? Niekto chce od Teba 20 rokov napr. aby si niečo nerobila a zrazu po 20 tich rokoch to máš robiť?

wanda52
27. júl 2016

@natalym nepochopila som, že ako to myslíš.

natalym
27. júl 2016

@wanda52 To vidíš. 😎

wanda52
27. júl 2016

@anickadusicka13 nie každý verí na fungovanie vesmíru... a podľa teba to je ako s tou dušou? To by ma celkom zaujímalo... Niekedy to jednoducho nejde prirodzene z rôznych zdravotných dôvodov a prečo by sa všetky manželské páry mali vzdať možnosti mať dieťa aj formou asistovanej reprodukcie? Vieš o koľko menej detí by bolo na celom svete? A čo ty môžeš vedieť o ich dušiach... nie si všemohúca

stardust
27. júl 2016

@janulka257 a musis to konzultovat so svojou rodinou? Nie ze by som bola zastancom uo, ale je to kazdeho osobna vec, ci to podstupi alebo nie.

katarinka289
27. júl 2016

@mo77 su lepsie,mudrejdoe,sikovnejdie? Znamej sa pred rokom narodil chlapec z UO...musela porodit v 32 tyzdni...nevifi,nepocuje,nechodi...ma problemy so srdcom,oblickami...ma epylepsiu

katarinka289
27. júl 2016

...este som zabudla na razstep...nastastie sa jej teraz podarilo otehotniet prirodzene a caka zdrave dievcatko

wanda52
27. júl 2016

@janulka257 ešte som ti chcela povedať, že je lepšie komunikovať o tom v diskusiách o asistovanej reprodukcii, tam sú baby, ktoré si prešli tým istým, vedia ťa pochopiť a nebudú ťa odsudzovať.

domuska11
27. júl 2016

@bobricek1979 traz nechapem ako si to myslela??

mo77
27. júl 2016

@janulka257 neries to s rodinou,rieste to s manzelom,u nas z manzelovej strany tiez nikto nevie,ze sme boli na ivf,lebo jeho mama ma nema rada,hoci pred nim sa pretvaruje a to by jej velmi dobre padlo keby vedela co a ako,a je to len vasa vec,kasli na ludi a aj tu na mk,co tie zanietene krestanky poucaju,najma tie co otehotneli ani nevedia ako,ja som mala zlepene vajcovody,jeden prefukom sa dal do poriadku a jeden nie,ale nevedelo sa ci ten jeden je funkcny.drzim palce a ked sa to podari daj vediet,nam ivf vysklo ma prvykrat a druhe,co nam ostalo nevyslo,ale som bohu vdacna za toho nasho maleho sibala,ktory uz bude mat na buduci tyzden 4rocky,nic krajsie,milsie nepoznam.

katti77
27. júl 2016

@katarinka289 a prirodzene splodene deti sa tak nerobia? Tie su vždy a všetky zdravé? Prestaň trepat a strašiť. Tak ako sa môže narodiť dieťatko choré z UO tak sa môže aj prirodzeneho oplodnenia narodiť. Dieťa je len dieťa. Aké sa narodí O tom rozhoduje Boh alebo príroda podľa toho V čo veríš.
@anickadusicka13 moje dieťa je urobené z lásky. Je jedno či V pertriho miske, ale z lásky. Má dušu čistú, krásnu a bude taký človek ako si ho výchovam.
Vy si uvedomujete O kom sa tu bavíme? Bavime sa O deťoch. Dobre že tu z nich nechcete spraviť monštrá bez duše ktoré pocal sam satan. Je mi z vás zle.

bmuller
27. júl 2016

@bobricek1979 ale ved ona to tak asi nemyslela, ze "ja mam pozehnane a ine sa mozu roztrhat"... skor len inymi slovami napisala to, co aj ty vyssie - ze Boh ma s kazdym ine plany, takze ak ma pre nejaku zienku inu cestu, nez aby mala dieta, tak sa asi nevydari ani viacero ivf...

bmuller
27. júl 2016

@janulka257 nemate nejakeho znameho knaza, aby vas vypocul a poradil, ako sa k tomu postavit z duchovnej stranky? resp. vo vacsich mestach byvaju aj "centra pre rodinu", kde robia krstanske predmanz. nauky alebo manzelske obnovy, tam by ste tiez mohli najst niekoho na poradenie k tejto teme....

katarinka289
27. júl 2016

@katti77 ja som pisala na margo toho,ze na UO vyberaju ten naj material a deti su sikovnejsie a mudrejsie...tak sa ukludni

wanda52
27. júl 2016

@katarinka289 tak asi je logické, že nevyberú spermie, ktoré nie sú schopné oplodniť..napr. majú zlý tvar alebo sú nepohyblivé.. Aj v normálnom prirodzenom počatí vyhráva tá najlepšie spermia, ostatné zaniknú prirodzene.

katti77
27. júl 2016

@katarinka289 doktor mieni pán Boh mení. Môžeš mať neviem aký geneticky materiál aj tak si príroda spraví po svojom. Aspoň vidíš, že ani doktor nie je vsemohuci. Môj syn je naj naj naj, tak ako každé dieťa pre jeho mamu.

bobricek1979
27. júl 2016

@bmuller ja viem pohodka len som chcela vediet jej vysvetlenie.Je to na Bohu ja som veriaca a hádam nám všetkým nejak pomôže.A ak nie musím to zobrať nič iné mi neostáva🙂

katarinka289
27. júl 2016

@katti77
@wanda52 ved ja to chapem a mam tiez ten nazor...ked chcete nieco komentovat,tak si precitajte celu diskusii...reagovala som na komentar,ze deti z UO su sikovnejsie a mudrejsie...

bobricek1979
27. júl 2016

@katarinka289 ty si nejaka obmedzena moja a prir.cestou sa nerodia postihnute deti?citaj statistiky a netrep tu bludy podchytene nejakou znamou .Poviem ti jak tes sa ze mas 3zdrave deti a chod byt mudra niekam inam.