Umelé oplodnenie slobodnej ženy
Je u nas mozne, aby sla slobodna zena na urcity typ umeleho oplodnenia? Z darcovskych spermii. Mozno aj inseminacia neviem, nevyznam sa v tom. Len som dnes citala ze v Britanii to je mozne, tak ma zaujima ci aj u nas.
@vanilka83 nejde o mna. ale je to zvlastne, ze takto podvodom to ide, ale zena ked je slobodna tu moznost nema.
@lenkakravcova mozme to vziat aj z hladiska, ze bez tohoto rozhodnutia by to dieta ani nezilo.
Nie .musíte mať partnera
@dadaa1234 ale tu sa bavíme o “podvode” a obídení pravidiel. Kliniky papierovo chránia seba! Ak by chcel potom “otec” cuknúť, matka môže na súde uspieť na základe podkladov z CAR. Ale, akonáhle CAR potvrdí akciu srdiečka, nemá ďalšie info o vývoji tehotenstva a vzťahu! Matka dokonca nemusí ani svojmu gynekológovi oznámiť, že podstúpila IVF. Pôjde rodiť a v pôrodnici povie “otec neznámy”.
Jasné, ak sa kamarát rozhodne, že dieťa silou mocou chce uznať za svoje, má vyhraté.
Ale od začiatku príspevku sa bavíme o tom, ako obísť zákon a mať dieťa. Takže ďakujem za “poučenie”, ale ako sama píšeš, na slovensku je to právne takto. My tu ale neriešime zákon.
@elizabet173 to su take priklady... a keby jej muz zomrie? ta osoba kvoli ktorej ma to zaujima, ma siroku rodinu. sestry, sesternice, svagrine...
nie neda sa to na sk a neda sa to ani vo francuzsku napriklad tak tieto krajiny mozes skrtnut… od koho dostanes spermie tiez nevies… myslim ze mozes robit prof rodica, pestuna
Je to mozne v Španielsku alebo v Turecku za pomocí reprodukčnej asistencie cez tel. Ty prides na zákrok nastimulovana hormónmi.
Gén.material vyberajú najbližie k matke….tj urcite nebudes mat černocha. Budu vyberat podla tvojej farby pleti, vlasov, oci….
@dusankomoj nikdy sa to neoplatilo 😁 teda, pokiaľ za životnú výhru nepovažuješ niekoľko nie príliš nákladných dovoleniek, žitie v cudzom byte, nadštandardné (ale nie závratne) výživné...
@nyusika zabudla si ešte dodať: rodinná atmosféra v geomerticky sa rozrastajúcom stádočku+ bonus: vyžrebovanú matku vezme na ples😜
Dieťa je tovar? Zaplatíš a máš? Je to morálne, správne?
Keď nechces dáš si dieťa preč do 12tt a potom zasa keď chceš tak takto? Kde je zodpovednosť, láska. Chápem tvoju túžbu po dieťati,naplnení ženstva a materstva,je to ťažké. Ale teba boli,že nemáš dieťa a dieťa bude vnútorné celý život bolieť,že nemá otca. Ako si zodpovie otazky? O čom je potom život?
Nedávno tu bol článok na ploche, koľko detí má duševný problém a nemá dôvod žiť. Psychológovia vravia,že šťastné dieťa je v rodine,kde každý má svoje miesto a sú tam fungujúce vzťahy, nie je to o materii, oblečení,jedle, vzdelaní.
Okrem toho Pan Ježiš je živy Boh, kt.rozumie tvojej duši a on ponúka naplnenie, radosť života aj pre slobodných podľa jeho dobrej vôle. Prajem ti všetko dobré a maj pekný deň,pa.
@teddustok nemusia.
Kamoška je slobodná a má adoptované.
Muža nemá
@anaj_janka dakujem ti za tvoj vylev, ale nepytam sa kvoli sebe. ja dieta mam a ma otca, co on ma minimalny zaujem. Takze moje dieta ako pises, bude mozno cely zivot boliet, ze ma otca ktory nanho kasle. Kdezto keby ma otca darcu, tak sa nemusi zamyslat nad otazkami preco ho otec nechce, nelubi, nenavstevuje atd.
A neviem preco vytahujes peniaze. To vobec nie je o "kupovani". Zeny co oklamu chlapov maju to dieta "zadarmo", to je podla teba moralnejsie? A taketo dieta z darcovskych spermii by mohlo dostat ovela viac lasky ako nejake nechcene, kde matka zvazovala mozno aj interupciu. Matkami su aj zeny, co by deti mat vobec nemali. A tie co chcu, a dali by mu vsetku lasku sveta ale nie je s kym, podla teba nemaju pravo...
Keď dnes človek počuje na niečo nie tak hneď sa hnevá. Avsak isto svoje dieťa miluješ,ale keď sa spätne pozrieš, nebola by si vďačná, keby si bola vedela,že tento muž sa takto zachová a tu sa neoplatí míňať život? Že tu niet o koho sa oprieť?
Nejde mi o žiaden výlev iba o zamyslenie čo je dobré a Boh to vie, človeku chce dať skutočný život a radosť, pokoj i keď je niekedy spojení s utrpením a preto vraví na niektoré cesty nie- diva sa na život až do samého konca nie malé okamihy, ktoré sa nám zdajú že prinesú to ziadané šťastie.
A k tomu,že sa nestará. Iba toľko ti poviem, že Boh pozná ľudské srdce a vraví,že sme hriesni - sebeckí, to je ten problém,všetci. Vraví, aby sme prišli vo vyznaní svojich hriechov - pádov k Pánu Ježišovi, lebo on je láska a On nám môže odpustiť, dá moc odpustiť druhému, mať vnútorný pokoj, v ňom získame ochrancu a učiteľa života, ktorý bude za teba i ked na niektoré cesty povie nie. Inak je človek sám a nevie kudy kam a kde to skončí. Pan Ježiš je záchranca. ❤️
@anaj_janka ako myslis minat zivot? moj, ci nemala som s nim mat dieta?
To ja neviem.
Ale pre mužov je daný Bozí príkaz,
"Muži, milujte svoje ženy tak, ako aj Kristus miloval Cirkev a vydal za ňu samého seba," čiže Boh má radosť, keď muž sa stará, spoznáva a miluje sebaobetujucou láskou ženu i deti, ale bez Pána Ježiša je mu to nemožné, lebo viacej je zameraný na svoje žiadosti, to je ten hriech.
Božia cesta je manzel hľadá a spoznáva manželku a snaží sa ju činiť šťastnou podľa Božích prikázaní a žena zasa preukazuje uctu manželovi,lebo to je jeho základ (nie je sakrasticka....atď). A keď to nefunguje, vždy človek môže ako jednotlivec nájsť pokoj a odpocinutie pre svoju dušu vo vzťahu so živým Bohom - Pánom Ježišom.
@anaj_janka ok, absolutne netusim co chces povedat. kazdopadne mi to pride fanaticke, takze nebudem viac reagovat.
Aj slobodná alebo rozvedená si môže adoptovať alebo vziať do pestúnskej starostlivosti dieťa. Ja som rozvedená a po rozvode som si vzala do pestúnskej starostlivosti 3 ročného chlapca. Poznám pani, ktorá je rozvedená a adoptovala si 2 mesačné bábätko. Ďalšia pani tiež rozvedená si adoptovala 9 mesačné dieťatko. Dá sa to len sa netreba dať odbyť na úradoch.
Poznám jednu mamičku ktorá si adoptovala dieťa ešte bábätko a bola a je stále sama. Takže adopcia je možná aj keď je sama, len samozrejme musí mať vhodné zabezpečenie pre dieťa
@maria1989 alebo by žilo inde (ak berieme do úvahy rozdiel telo-duša)
To, že ostatným vzťah nevyšiel.., to že iní sa o svoje dieťa nestarajú..., to, že iní konajú nesprávne alebo vyslovene zle, predsa mne nemôže byť smerodajné. To, že sú plné väzenia zločincov predsa pre mňa neznamená, že budem robiť zlo ako oni. Každý je zodpovedný za svoj skutok a je detinské ukazovať na iných, že veď aj ostatní robia zle, tak prečo ja nie. Ak chce ktokoľvek mať dieťa, nech najprv dospeje telesne, psychicky aj morálne. Ako to dieťa vychováš ty, či iný, keď koná podľa zásady Iní môžu zle robiť, ja prečo nie. Skús nájsť pozitívne príklady: Tí vedia vychovávať deti v normálnej zdravej rodine, tak aj ja to dokážem.
Mohla by som adresovať viacerým, lebo mnohé ženy označia mužov za debilov, s ktorými si urobili dieťa. Ale kde bola tá žena v tom čase? Bola v bezvedomí, nevedela s kým má tú česť a čo robí? Sebakritika žien žiadna. Ony sú chúďatká neviniatka, ony chceli dieťa a dať dieťaťu všetku lásku sveta, len ten chlap, s ktorým boli je práve debil. A tie ženy sú čo?
Autorka, tebe vzťah nevyšiel. Preto chceš, aby známa, sestra, kamoška, či kto , aby o vzťah ani sa nesnažila, preskočila hľadanie, vyberanie partnera a hop-šup s nejakým neznámym darcom spermií otehotnela. Ona ani nebude tušiť, čo to dieťa zdedí a po kom? Povaha, choroby,... Rozmýšľaš vôbec, že ide aj o jej dieťa? Takto si môžeš kúpiť psa, mačku, koňa.. ale vlastné dieťa treba mať s niekým, o kom som si istá, že je vhodný partner a vhodný budúci otec. Už pre sučku s PP si vyberajú psa na krytie s väčšou starostlivosťou a zodpovednosťou ako ty chceš niekomu vybaviť dieťa s hocikým a s kýmkoľvek. Absolútna zaslepenosť a nedospelosť mať takýto názor. Potom budete hovoriť, že otec dieťaťa je nejaký debil. Ale vy ste bezchybné.
@loliki 😀 ze preto chces aby sa o vztah ani nesnazila 😀 este ze ma poznas. nie, je mi jej luto. tento rok bude mat 39 rokov a za cas co ju poznam nemala nikdy priatela. z mojho pohladu je to super baba, ktora neviem preco je sama. asi nie je prilezitost, v praci sa neda, byva s rodicmi. a zacina si sama uvedomovat a asi sa aj zmierovat s tym, ze dieta mat nebude nikdy. zaroven jej to je luto. tak som sa s nou chcela porozpravat, ci by nesla do adopcie alebo ak by sa u nas dalo, do inseminacie ci um. oplodnenia. lenze to umele je uz velky zasah do tela, hormony, atd. a ona je aj veriaca, takze by to mozno rovno odmietla. ale mna hlavne zaujimalo, ci je to u nas mozne. pretoze som akurat natrafila na informaciu, ze napr. v britanii to mozne je.

@dadaa1234 nemusí ho uznat. Nikto po porode za ním nepríde, že musi. Keď nebude chciet, nemusí ho ani zapísať do rodného listu. Centrum sa ani nemusí dozvedieť, kedy a či dieta porodila. Áno, v centre podpíše papiere, že súhlasí s úkonom, ale nemusí to potom nijak potom dokladovať. Podstupila som 5 ivf, ako slobodný pár 2 cykly, takže viem čo ako a kedy sme podpisovali.